• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #713233  autor: adrianoX
 26 kwie 2014, 12:51
Witam
Wyjeżdżam na miesiąc na Dominikanę. Przez ten czas muszę mieć kontakt z Polską.
Do mnie będą na pewno dochodziły mms'y z Polski. Po otrzymaniu mms'a muszę chwilę porozmawiać
I teraz kilka kwesti. Chodzi o to by całość wyszła maksymalnie najtaniej.
Jeśli chodzi o koszty. To czy taniej będzie jak ja oddzwonię czy jeśli ktoś z Polski zadzwoni do mnie. Czy kupić tam kartę lokalną i z niej oddzwaniać na polski numer czy mieć polską kartę i ktoś będzie dzwonił do mnie?
Jaki będzie czas dostarczenia mmsa?
Wiem, że kuzynka wyjechała kiedyś do USA i telefon zabrany z Polski w ogóle jej nie działał.
Proszę o pomoc

#713244  autor: ciekawy
 26 kwie 2014, 13:27
USA ma inne pasma,to normalne, że telefon Europejski może nie działać albo działać tylko w sieci,która obsługuje choćby jedno pasmo,które ma telefon,
dobrze by się było dowiedzieć jakie pasma obsługuje Dominikana,a w sieci w której jesteś o stawki roamingowe, później można je porównać ze stawkami np Lyca i wtedy wyjdzie co bardziej się opłaca

#713253  autor: ssosnowiecc
 26 kwie 2014, 13:45
A sprawdzałeś co na to powie wujek Google? może ktoś miał już podobną sytuacje z Dominikaną :)

#713266  autor: Ricki1980
 26 kwie 2014, 14:03
Roaming wydaje się mało sensowny. Koszt MMS (odbieranie) zapewne dość wysoki, o rozmowach nawet szkoda gadać. Nie lepiej skorzystać z lokalnej karty i pakietu danych? Do VOIP starczy, do tego jeśli posiadasz jakiś stary telefon z funkcją rutera to powinien starczyć do tego typu rzeczy o ile pasma 3G są takie same. Mając telefon z Androidem masz możliwość instalacji klienta VOIP do tego SMSoid i nic więcej nie potrzeba. Tutaj więcej info, może stare ale zapewne aktualne Link

#713329  autor: ?T
 26 kwie 2014, 16:37
A może BeFree Mobile?

wyciąg z cennika:
Rodzaj połączenia Cena
Połączenie odebrane w Dominikana $0.18 | 0.59 PLN
Połączenie odebrane w Dominikana (weekend) $0.27 | 0.89 PLN
Połączenie wychodzące do Polska $0.39 | 1.29 PLN
SMS do Polska $0.34 | 1.12 PLN
Jednorazowa opłata za połączenie wychodzące $0.06 | 0.20 PLN

Ceny połączeń - podane są w USD/min. Ceny SMS - podane w USD/1 SMS

Na simce jest numer komórkowy z UK. (może dzwoniący ma połączenia w UE wliczone w abo?)