• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #702066  autor: ra-v
 03 mar 2014, 00:03
U mnie ostatnio mam problem z 2G Plusa na telefonie w roamingu. Zasięg jest, i internet jest, spokojnie na 2G można sobie coś sprawdzić w necie (oszczędność baterii).Ale co jakiś czas nagle dane pakietowe są zatrzymywane, sprawdziłem nawet w tym czasie programem Speedtest - był problem z komunikacją sieciową. http://www.hftp.cba.pl/image.jpg.html

Dodatkowo od ok 2 tygodni będąc na nadajniku Plusa wielu ludzi zgłosiło problem, że nie można do mnie się dodzwonić. A na bank telefon przede mną był w zasięgu (jest w tym samym miejscu).
Na Orange, TMobile i macierzystej Play 2G jest ok.

Ktoś miał podobne problemy?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 20:44 przez ra-v, łącznie zmieniany 1 raz.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#702071  autor: MaciejM
 03 mar 2014, 00:39
ra-v pisze: U mnie ostatnio mam problem z 2G Plusa na telefonie w roamingu. Zasięg jest, i internet jest, spokojnie na 2G można sobie coś sprawdzić w necie (oszczędność baterii).Ale co jakiś czas nagle dane pakietowe są zatrzymywane, sprawdziłem nawet w tym czasie programem Speedtest - był problem z komunikacją sieciową. http://www.hftp.cba.pl/image.jpg.html
Temat dyskusyjny odnośnie dłuższej pracy telefonu po transmisji w 2G, po co czekać 30 sekund na załadowanie strony przez co cały czas jest wymiana danych co w 3G potrwa 3 sekundy i telefon przejdzie w stan IDLE. No cóż :-D Efekt Placebo

Odnośnie słabo działającego roamingu w Plusie, roaming Plusa na karcie Play zawsze kiepsko działał. Niby był o tym artykuł na telepolis

http://www.telepolis.pl/artykuly/obalam ... 3,654.html

ale ja jakoś nie zgadzam się z nim. Na karcie macierzystej Plusa rozmowy w GSM są znośnej jakości, na karcie Play na tym samym BTSie znacznie gorzej. To samo tyczy się transmisji danych i nie tylko w 2G ale też w 3G

Na macierzystej Plusa na niedawno zmodernizowanym Node B po HSPA+DC mogę uzyskać bez problemu 12-16 mb/s, na karcie Play i tym samym Node B choć jest używana (tak mi netmonitor pokazuje) podwójna nośna, nie mam nawet 1 mb/s od deklarowanego lejka 2 mb/s

Podaj dla pewności jeszcze LAC i CID stacji, być może ta stacja jest stacją z anteną dookolną czego w Plusie nie brakuje nawet w 3G :mrgreen:

#702105  autor: marcin1980
 03 mar 2014, 11:52
MaciejM pisze: Na karcie macierzystej Plusa rozmowy w GSM są znośnej jakości,na karcie Play na tym samym BTSie znacznie gorzej
O swojego klienta dbaja zreszta to normalne bo wtedy idzie rozmowa przez plusa a nie tylko częściowo przez nadajniki plusa a cała reszta i tak zestawiana jest przez stacje Pleya i tak mozna bez końca

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#702207  autor: ra-v
 03 mar 2014, 21:47
MaciejM pisze:Odnośnie słabo działającego roamingu w Plusie, roaming Plusa na karcie Play zawsze kiepsko działał.
Nie, no było ok jak tylko pamiętam.
Najgorzej działał Orange, który walił pingami po ok 1000 ms. Ale miałem okazję testować naeta na sieci macierzystej Orange i było tak samo - stare nadajniki były. Teraz Orange, TMobile i Play 2G jest ok, a Plus nagle przestaje działać.
MaciejM pisze:Na karcie macierzystej Plusa rozmowy w GSM są znośnej jakości, na karcie Play na tym samym BTSie znacznie gorzej. To samo tyczy się transmisji danych i nie tylko w 2G ale też w 3G
Jeśli chodzi o jakość internetu w roaming jest gorsza, bo Plus i inne sieci ograniczają transfer.
Natomiast jakość jest ta sama.
U mnie problem jest w tym, że dana rozmowa nie dociera. Ktoś mi pisze na GG czemu nie jestem niedostępny na telefonie, a przecież widzę, że sygnał jest a telefon zalogowany jest do sieci milczy. Potem przychodzi najwyżej wiadomość głosowa.

Z ciekawszych rzeczy - w Plusie transmisja pakietowa w roamingu aktywuje się ok 30-45 sekund, w pozostałych sieciach w chwilę po zalogowaniu.

U mnie są jaja z internetem 3G w Plusie w sieci macierzystej, ale żeby też był problem w 2G i to na rozmowach? To też może się "zapchać" w zwyczajny dzień?

#702216  autor: MaciejM
 03 mar 2014, 22:26
ra-v, Plus się ostatnio zapycha i to w całej Polsce, czy to szkielet nie wyrabia czy coś innego ? nie wiem.

W Białymstoku po HSPA+DC z Dąbrowskiego 1 często jest poniżej 2 mb/s
Problem zgłaszany wg. Plusa wszystko w porządku

Z dnia na dzień zauważam spadek prędkości LTE w Plusie

Jeszcze miesiąc, dwa miesiące temu bez problemu osiągałem nawet 140 mb/s często nawet na pakiecie nocnym z transfer "leciał" z prędkością 16-17 mB/s co daje 130-140 mb/s nigdy nie spadał poniżej 100 mb/s

W niecałe 10 minut ściągało się pliki po 7 GB

Z dnia nadzień zauważam spadek transferu. Teraz mam ledwo 100 mb/s

Najczęściej prędkość nie jest wyższa niż 40 mb/s i nie spada poniżej 30 mb/s.

To nie to co było miesiąc dwa miesiące temu.

Nie wspomnę o bulgoczących i trzeszczących rozmowach po 2G, bo wewnątrz budynków w Białymstoku jeżeli chodzi o Plusa tylko on działa.

#702240  autor: MaciejM
 04 mar 2014, 00:44
buba1234, z wojny się nie śmiej, bo nie długo może stać się rzeczywistością.
Szczególnie dotyczy tych co mieszkają przy wschodniej ścianie.
Z Trójmiasta do obwodu kaliningradzkiego też nie jest daleko

Obrazek

#702243  autor: ra-v
 04 mar 2014, 01:57
No ale nikt nie miał problemów z niedochodzącymi rozmowami, albo zerwanym na chwilę 2G w Plus? Mógłby ktoś kto używa 2G się skatować i sprawdzić u siebie?

#702245  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2014, 04:19
ra-v, właśnie z powodów technicznych, Play przełącza klientów z roamingu Plusa do T-Mobile (Plus jest spychany na ostatnią pozycję w piorytetach sieci roamingowych).
Plus mocno się ostatnio zapycha, do tego kłopoty z u900 Aero2, które okroiły co nieco GSM 900.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#702272  autor: buba1234
 04 mar 2014, 10:34
Dlatego rok temu wywaliłem kartę Plusa do starego telefonu. W Trójmieście zrywało połączenia, moj smartfon w ogóle sie nie logował do 2g a 3g bylo niestabilne chyba nie mają mojego fona w ustawieniach sieci [dziwne bo na np. na belgijskiej stronie Mobile Vikings jest nawet zdjecie mojego telefonu przy ustawieniach, play tez ma ustawienia do Xperii Go], na starym telefonie problemów nie mam. Nawet im o tym nie pisałem [maja jak sie okazuje do tego specjalny formularz] bo zmienilem na virgin.

#702374  autor: ra-v
 04 mar 2014, 20:42
Karlos20 pisze:właśnie z powodów technicznych, Play przełącza klientów z roamingu Plusa do T-Mobile (Plus jest spychany na ostatnią pozycję w piorytetach sieci roamingowych).
Ale priorytety ustala telefon, a nie operator. Dopiero w przypadku wylogowania może szukać kolejnej sieci.

A ja sobie zrobiłem test - co jak co ale sygnał 2G słychać dobrze z telefonem 5 cm przed głośnikiem.
Gdy 2G działa to mam orgie "tyrkotów".
I wyszło, że po przelobowaniu się na Plusa i przycięciu internetu w głośnikach słychać tylko jedno tyknięcie co ok 10 sekund. Jest totalny zastój. Następnym razem spróbuje dorwać jakiś telefon w domu w takim przestoju, ciekawe czy też nie będzie sygnału.

BTW. W przypadku problemów z roamingiem na sieci Plusa "oficjalnie" pisać do Plusa czy do Playa? Czy może tu i tu? :D

#702376  autor: MaciejM
 04 mar 2014, 20:48
ra-v pisze:BTW. W przypadku problemów z roamingiem na sieci Plusa "oficjalnie" pisać do Plusa czy do Playa? Czy może tu i tu?
Do nikogo. Napiszesz do Plusa, że masz problem roamingiem, odeślą Cię do Play, bo nie jesteś ich klientem i na to składa się wiele czynników.

Natomiast gdy zgłosisz się do Play, play też nic nie będzie w stanie zrobić. Play nie gwarantuje świadczonych usług w roamingu.

Chyba, że roaming w ogóle by nie działał.

#702384  autor: Flash999
 04 mar 2014, 21:16
Najpierw oceń sytuację:
+ problem występuje także w Plusie -----> pisz do Plusa
+ problem nie występuje w Plusie -----> pisz do Play

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#702417  autor: marcin1980
 05 mar 2014, 00:51
Nie dość że Plus jest drogi to jeszcze ich stacje sie zapychają i nie można z nich normalnie korzystać, ach ta ich cała modernizacja sieci :-D

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#702425  autor: Kryniczanin
 05 mar 2014, 06:21
Ludzie pisałem to nie raz. Nic wam nie da edycja sieci preferowanych na simie. Operator ma własną listę. Wykasujcie wszystkie preferowane na np. SE z karty Play i wyszukajcie i zobaczycie że sieci są dalej preferowane mimo czystej listy, włóżcie tą kartę do starej Nokii 6150 z Netmonitorem i zobaczycie kody. Karty Play mają dwie listy tą oficjalną co można edytować i drugą sterowaną przez operatora.

#702431  autor: Sig
 05 mar 2014, 07:51
Flash999 pisze:Najpierw oceń sytuację:
Co mu da pisanie do Play w kwestii roamingu, gdy zostanie spuszczony na drzewo, bo "za jakość połączeń w roamingu krajowym Play nie odpowiada"? Dosłowny cytat z BOK Play, słyszany/czytany nie raz i główny powód dla którego Play nie jest moim głównym numerem.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#702510  autor: Flash999
 05 mar 2014, 15:29
Uwierz mi, że jeśli trafisz na kumatego po drugiej stronie ekranu, to potrafią dużo zrobić. Play nie jest głupi, by płacić za źle świadczone usługi - sprawdzają na bieżąco działanie roamingu (na przykład dlatego kiedyś odpalili Orange na terenach, gdzie Play był zagłuszany przez ukraińskie CDMA).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#702587  autor: ra-v
 05 mar 2014, 21:35
Skoro problem nie występuje w innych roamingach i sieci macierzystej, a występuje tylko w Plusie to winne są niby co najmniej nadajniki Play. Ale to Play jest moim operatorem, a nie Plus. A teoretycznie Plusowi nie mogę zgłaszać problemu, bo nie mam z nim umowy na telefon.

W praktyce jako klient Play zgłaszałem problem w Plusie, gdy im nadajniki wysadziło w regionie. W teorii klienci Plusa nie mogli zgłosić tego problemu, bo nie mieli zasięgu, więc jak mieli zadzwonić do BOK?

Mam za to inną umowę na internet (który też się tnie swoją drogą) ale jest na 3G i chodzi na bliższym nadajniku UMTS900 a nie GSM1800 czy UMTS2100.

Skomplikowane to :)

W piątek będę w innej lokalizacji, przetestuję jak szybko tam się loguje do sieci, jak chodzi. Gorzej jak trafie z deszczu pod rynne.