• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #698669  autor: lkamino
 16 lut 2014, 10:46
Witam wszystkich uczestników forum.

Mam kłopot. Przed tygodniem Chello uruchomiło w moim miasteczku internet radiowy.
Jest 60-megowy bez limitu, i ponoć pracuje na 5 GHz z transferem 7 Mb pob. i 1 Mb wys. za 50 zet na mc.
W połowie grudnia wziąłem abonament blueconnect 20 Gb z nielimitowanymi nocami za 69 zet na mc. Na rok.

Czy jest jakiś sposób rezygnacji z abonamentu bez płacenia wysokiej kary?
Czy pozostaje - płać i płacz?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 14:21 przez lkamino, łącznie zmieniany 1 raz.

#698676  autor: usiu128
 16 lut 2014, 11:22
Nie ma sposobu na rezygnację bez płacenia kary umownej.

#698700  autor: marcin1980
 16 lut 2014, 13:15
Niestety podpisales umowe wiazaca
lkamino pisze:Czy pozostaje - płać i płacz?
Trzeba bylo poczekac i/lub porozgladac sie u innych operatorow

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#698705  autor: Sig
 16 lut 2014, 13:35
Przeczytaj swoją umowę, lub zadzwoń na infolinię i spytaj o wysokość kary na daną chwilę (pewnie maleje). Jeżeli uznasz, że udźwigniesz jej wysokość i wyniesie cię ona znacząco mniej niż pozostałe abonamenty - możesz chcieć ją zapłacić.

Jest jeszcze opcja cesji, czyli przepisania usługi na inną osobę (która akurat potrzebuje takiego internetu). Nie pamiętam jak to jest dokładnie, a już zupełnie jak w T-Mobile. Na pewno obie osoby muszą być w salonie, pewnie jest też za to jakaś opłata rzędu 50 zł itd., ale doczytaj sobie. W akcie desperacji, jak nikogo byś nie mógł znaleźć, zawsze możesz komuś zaoferować nieoficjalną dopłatę 100, czy tam 200 zł.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#698934  autor: Horacy
 17 lut 2014, 13:05
No tak jak wyżej wspomniane, cesja lub kara umowna, nic innego nie zrobisz, związałeś się umową to teraz musisz ją dotrzymać, lub zerwać, za zerwanie jest kara obniżana tam o ileś (wszystko jest w umowie).

#699111  autor: jujeahip
 18 lut 2014, 10:05
Jeśli bez urządzenia to kara wyniesie zapewne mniej wiece tyle ile suma pozostałych abonamentów do końca umowy.Na pewno informacja otym jest na podpisanej umowie.

#699663  autor: lkamino
 19 lut 2014, 20:47
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i rady.

Jeden znajomy może by wziął, ale wcześniej musi kupić jakiś cudowny router do dzielenia internetu.
Chyba DrayTek Vigor 2760.
Ciekawy pomysł z cesją. Pójdę do sklepu ery, w którym brałem abonament i pogadam ze sprzedawcą.
Gość jest kumaty, to może coś pomoże albo doradzi.

Nikt się w moim miasteczku nie spodziewał internetu radiowego, a tym bardziej tak szybkiego.
Miejscowa sitwa nie dopuszczała żadnej konkurencji dla Multimediów, które i tak nie rozbudowują sieci
tylko nękają telefonami tych, którzy mają już kabel z telefonem żeby sobie wzięli telewizję.
I nagle, przed dwoma tygodniami, firma z Dębicy postawiła maszt i uruchomiła radiówkę.
Ja się o tym dowiedziałem w sobotę.

Kara wynosi chyba max 600 zet. Ale mogą dać mniejszą. To sprawa indywidualna.
Najkorzystniej jednak byłoby komuś odstąpić. Jakby kto dał po 50 zet za mc, to by było rewelacyjnie.
Według mnie.

Spisuje się dobrze ten blueconnect. Poza jedną rzeczą, która denerwuje.
Otóż na stronie Exsite każda wstawka ma zdjęcie. No i za dnia tak 1/3 tych zdjęć się nie otwiera.
W wieczornym szczycie nawet do połowy, a przecież wiadomo, że człowiek najlepiej zapamiętuje wzrokowo.
Wystarczy spojrzeć, i już wiadomo co to jest zamiast czytać co tam nadziubdziane drobnym drukiem.
W nocy wszystkie zdjęcia się otwierają w mig.

pozdrawiam