Czy test robiłeś na 3G(WCDMA) bo ten test wygląda jakbyś go robił na 2G(GSM)
A widziałeś taki ping i upload na 2G?

Jasne że 3G.
Play tylko na macierzystym zasięgu idzie do 7.2Mb/s na roamingu krajowym to jest do 2Mb/s
U mnie na telefonie w abonamencie dochodzi do 6.5 (ograniczenie technologiczne), a wysył na Play to zawsze 1, a na innych sieciach - hulaj dusza, limitów nie ma.
Jeśli twoja okolica jest po modernizacji Networks to warto rozejrzeć się za Orange
... no własnie w Orange testowałem sobie pakiet wakacyjny, na modemie mam tylko 2G z pingami 700-1200ms, jedynie z telefonem przyklejonym do szyby kilka metrów dalej łapie jakieś 3G z 8km (transfer 2/0.4). T-Mobile trochę lepiej.
Może jeszcze nadajników Plus w twojej okolicy nie zmodernizował i z tąd takie prędkości
Na pewno postawili 1 UMTS 900 (wg UKE w sumie mam 6 albo 9 pasm 2100, 3 pasma 900, tylko że na 900 chodzi Aero2, które czasem też dostaje lejka) Dodatkowo poprawili upload ok 2-krotnie.
Miałem wspomnieć jeszcze o pingach.
Sieć się długo wybudza po nieaktywności, tj długom znacznie dłużej niż kilka miesięcy temu, przechodzi z UMTS do HSPA. Muszę w tle puszczać pingi, żeby mi np. FTP czy coś nie przymuliło - inaczej mam laga przy zapisie pliku na parę sekund (nie wychodzi z UMTS, pingi łapie po 700-2000). Jakiś czas temu tak nie było, prawdopodobnie chcieli ograniczyć ruch, ale cwany lis taki jak ja im popsuł ten niecny plan. Efekt ten występuje tak samo w Aero2 jak i w Plus.