• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #693397  autor: KC-KARLOS
 25 sty 2014, 20:41
Witajcie!
Mam aktualnie ofertę PLAY NA KARTĘ LUBIĘ TO!
Po paru miesiącach stwierdziłem, że jestem zmęczony kombinacjami, żeby mieć jak najlepiej (nie wiadomo ile MB, minut czy SMSów), czuje, że mogę wielu rzeczy nie wykorzystać, że coś przepadnie, itd, pamiętanie o terminach..
Po prostu zmienił mi się diametralnie korzystanie z telefonu.
Aktualne oferty abonamentowe wydaje mi się, że robią się równie korzystne, niż w prepaidach (przy odpowiednim doborze, możemy otrzymać wszystko, co potrzebuję).

Powiem szczerze, że PLAY ma najlepsze oferty na kartę, ale aż 6 taryf (tyle, co w Orange).
Każda z nich ma korzyści i wady.
Myślę też nad niedrogim abonamentem (przedział przynajmniej 30-złotowy, max 50 zł/mies., raczej bez telefonu).
Mix też się nieźle poprawił - wyłączając ofertę z telefonami.

OTO ZALETY I WADY TARYF NA KARTĘ W PLAY:

> PLAY NA KARTĘ ROK WAŻNOŚCI KONTA
PLUSY:
+ Rok Ważne Konto od 5 zł
+ możliwość zbudowania taryfy pakietami (100 minut do Play+fix), 30 min do wszystkich, 10 za 5, 15 za 10, nielimitowane minuty do Play
+ za aktywność w doładowaniach dodatkowe bonusy w Programie Doładowań
+ w subtaryfie PLAY FRESH ROZMOWY I SMSY W PLAY dostajemy nielimitowane minuty i SMSy do Play do 50 dni za doładowanie odpowiednią kwotą
+ w subtaryfie PLAY FRESH DARMOWE SMSY DO WSZYSTKICH dostajemy do 2000 SMSów do wszystkich na max 50 dni

MINUSY:
- Pilnowanie ważności pakietów
- tylko jeden pakiet w miesiącu (3 pakiety po 100 minut w Play+fix)
- w substaryfach z bonusami za doładowanie nie wykupimy nielimitowanych SMSów za 10 zł

> PLAY NA KARTĘ 0 GR W PLAY
+ nielimitowane minuty i SMSy w Play w cenniku
+ kupimy 30 minut do wszystkich, nielimitowane SMSy za 10 zł oraz pakiety internetowe z lejkiem

- jeśli nie przypilnujemy ważności pakietu netowego, zapłacimy 12 gr/100 kb
- brak RWK
- brak pakietu minut na stacjonarne
- bonusy do doładowań tylko przez Internet

> PLAY NA KARTĘ LUBIĘ TO!
+ możliwość zbudowania taryfy pakietami (100 minut do Play+fix), 30 min do wszystkich, 10 za 5, 15 za 10, nielimitowane minuty do Play, nielimitowane SMSy za 10 zł
+ za aktywność w doładowaniach dodatkowe bonusy w Programie Doładowań
+ DARMOWE MB/GB na szybszego neta za każde doładowanie konta, które są ważne TYLE, CO KONTO GŁÓWNE!
+ darmowy lejek po wyczerpaniu MB - gwarancja cennikowa
+ ekstra bonusy za doładowanie np. poprzez FB (od 5 zł zawsze 30% więcej)

- brak RWK
- pilnowanie ważności pakietów
- tylko jeden pakiet w miesiącu (3 pakiety po 100 minut w Play+fix).

OFERTA FORMUŁA MIX W PLAY:
+ zalety:
* za 15 zł (10 zł przy przedłużeniu umowy w opcji BEZ TELEFONU) potrącane z doładowania kontraktowego otrzymuje się NIELIMITOWANE ROZMOWY W PLAY oraz NIELIMITOWANE SMSY do wszystkich sieci. Reszta kasy zostaje na dowolne wykorzystanie
* ważność konta się sumuje przy częstych zasileniach kwotą kontraktową (można mieć nawet 4 lata ważne konto na wychodzące)
* sumowanie pakietów netowych za wielokrotne zasilenia kwotą kontraktową (ważność i wartość)
* pakiety dodatkowe odnawiają się same co miesiąc (wystarczy mieć kasę na koncie)
* darmowy lejek w cenniku + FreeZone (portale społecznościowe gratis)

* Stała kwota kontraktowa
- MINUSY:
* przymus doładowania przynajmniej raz w miesiącu za stałą kwotę (jak w T-Mobile Mix czy Zetafonie Orange)

OFERTY ABONAMENTOWE W PLAY - BEZ TELEFONU:
Zalety:
+ przez internet dostajemy więcej (29,99 zł to oprócz nielimitowanych rozmów do wszystkich, dostajemy SMS/MMS do wszystkich - do 150 zł oszczędności przez czas trwania umowy 15 mies.)
+ niektóre pakiety dodatkowe są darmowe do 2 miesięcy rozliczeniowych (Try & Buy)

Wady:
- brak efaktury - wyższy abonament
- 1 GB za 30 zł bez pakietu Smartfon 2 GB za +20 zł do abonamentu (w opcji "Bezpieczny Internet" BRAK możliwości zakupu pakietu internetowego)
- opłata aktywacyjna 49,99 zł; itd.....

Do tego powiem o zmianie profilu korzystania z telefonu:
> mam dual SIMa
> pisze dużo SMSów
> dzwonie mało - raz na jakiś czas albo jak tylko jest coś potrzeba
> internet - opera mini głównie (przeglądanie stron poza wi-fi, aktualizacja pogody czy komunikatory).

Dual SIM powinien mi obniżyć koszty, gdyż mam Aero2 i mogę wrócić do RWK, lecz korzystanie z Aero2 może stanąć pod znakiem zapytania jeśli wprowadzą CAPTCHA.
Tu bym potrzebował oferty z pewnym internetem poza domem.

Ogólnie: potrzebna mi oferta z pewnym dwonieniem, SMSami i internetem. OK, nasuwa się oferta NO LIMIT (Red Bull Mobile, Heyah Non-Stop, NJU MOBILE); lecz może być nieopłacalna.
Oferty MVNO (np. Klucz, Vikings Mobile, Virgin Mobile) nie interesują mnie - nie są pewne i są tak naprawdę tylko promocjami.

Dość rozpisywania się - co sądzicie? Czy nigdy nie dopasujemy ofert dla siebie i trzeba ciągle zmieniać taryfy, czy przenosić numery?
Zapraszam do dyskusji, no i o lekką poradę :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#693400  autor: maniek89
 25 sty 2014, 20:55
Karlos20 pisze:Dual SIM powinien mi obniżyć koszty, gdyż mam Aero2 i mogę wrócić do RWK, lecz korzystanie z Aero2 może stanąć pod znakiem zapytania jeśli wprowadzą CAPTCHA.

Tu bym potrzebował oferty z pewnym internetem poza domem.
Póki captha nie ma to w jeden slot wrzuć aero - to załatwiłoby sprawe internetu, a jak captchę wprowadza to wtedy będziesz się martwić. Tu sie prosi play fresh z roczna ważnościa konta. W zalezności czy potrzebujesz smsów do sieci czy też poza, ustawiasz profil odpowiedni. Po 50 dniach wykupujesz sobie smsy nielimitowane za 10 zł kiedy te po doładowaniu sie kończą. Nawet jak załadujesz więcej, kasa spokojnie lezy na koncie i czeka. Teraz ciężko ustawic oferte pod siebie. Skończyły się tanie abonamenty z niewielką ilością minut i smsów i jakimś skromnym pakietem internetu. Teraz próbują nam wmówić że potrzebujemy nolimitu. Ja zrobiłbym tak, jak opisałem.

#693403  autor: KC-KARLOS
 25 sty 2014, 21:06
maniek89, są miejsca, gdzie Aero2 nie będzie działać, więc też trzeba zwrócić na to uwagę.
Myślałem nad taką konfiguracją:
SLOT 1 - PLAY (NUMER GŁÓWNY):
> PNK RWK (bez bonusów)
* Program Doładowań za 1 zł na 3 miesiące
* Nielimitowane SMSy za 10 zł
* doładowanie poprzez Facebooka - przedłużam złotówki promocyjne
* mogę jakiś pakiecik kupić netowy, lecz są drogie i bez lejka (sic) - jeśli Aero2 zawiedzie.
SLOT 2 - AERO2

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#693407  autor: AERO2 USER
 25 sty 2014, 21:13
Obok AERO2 mam prepaid Playa Formuła MiniMax. Ładuje przeważnie za 100 zł. na 150 dni. Jak jest 100% bonusu nielimitowane połączenia wyjdą w okolicy 15 zł.

#693408  autor: KC-KARLOS
 25 sty 2014, 21:19
AERO2 USER, Podoba mi się FORMUŁA MINI MAX, bo to kontrola kosztów i opcje nielimitowane po przekroczeniu progów + promocje doładowań; lecz niestety: nie przejdę tam, ze względu na utratę środków promocyjnych (uzbierało mi się ich przez 3 lata ponad 200 zł) xD

#693410  autor: AERO2 USER
 25 sty 2014, 21:28
Można sobie przedłużać promocyjny pakiet złotówek za 5 zł. miesięcznie w RWK i powoli wyczyścić konto promocyjne.

#693415  autor: maniek89
 25 sty 2014, 22:18
Karlos20 pisze:maniek89, są miejsca, gdzie Aero2 nie będzie działać, więc też trzeba zwrócić na to uwagę.
Ano własnie, zależy jak sie przemieszczasz i czy jestes w stanie ewentualne przestoje bez neta przetrzymać. Szkoda że nie bierzesz pod uwagę Virgin. Płaskie stawki. Za doładowanie 10 zł bodajrze dostajesz 100mb internetu (chyba z lejkiem). Tania minuta, sms. Jak jesteś w klubie to 50% więcej za doładowanie.

#693421  autor: KC-KARLOS
 25 sty 2014, 22:35
maniek89, myślałem też nad reaktywacją karty VM (doładowanie, jest w Klubie), ale wówczas zastąpiłoby mi ewentualnie Aero2 (swobodne pakiety netowe - dowolna ilość może być aktywowana + lejek). Tyle, że to działa tak samo, co Play.
Wygląda na to, że jeśli taryfy w PNK nie będą "ulepszane", trzeba Pakiet Złotówek powoli uszczuplać.

#693424  autor: maniek89
 25 sty 2014, 22:51
No bo niestety nie ma innych alternatyw. Nawet najniższy abonament ci się nie będzie oplacal bo dzwonisz malo a abo jest dobry jak przedzwaniasz jednak dość regularną ilość minut. Tu kombinowanie w karcie jedynie.
Zaproponuje ci jeszcz eT-mobile Frii z darmowym internetem po doładowaniu, sa tez niewielkie pakiety minut do innych sieci w tej ofercie więc jak dzwonisz mało to w sam raz. Możesz ustawić sobie darmowe smsy bądź internet albo korzystac z kilku opcji jednoczesnie jeśli dużo piszesz i serfujesz. Ponadto pakiety internetowe do wykupienia są w atrakcyjnych cenach. Najdrozszy to chyba 3gb za 20 zł. Aero wtedy także nie ma racji bytu.

#693430  autor: buba1234
 25 sty 2014, 23:32
Jak piszesz dużo smsów to albo t-mobile frii albo nju z rachunkiem, lub mini max na karte.

Choć póki nie zejdziesz z tych złotówek w Play to minie trochę czasu, czyli pewnie minimax na karte a potem pewnie t-mobile frii.

#693432  autor: ja.michal
 25 sty 2014, 23:40
Karlos20, może Nju Mobile + Aero2? Minimalny rachunek w Nju to 9 zł. Nie wiem jak dzwonisz (stacjonarne czy komórki).

Ewentualnie T-Mobile w ofercie Frii.
W opcji internet na dobę masz 50MB + lejek w danej dobie.
Opcja RWK również jest (płatne 3zł/miesiąc), ale wtedy trzeba wykupić pakiet internetowy: 250MB+lejek/2zł/doba, 1GB/10zł/30dni, 3GB/20zł/30dni i 6GB/30zł/30dni.
http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... nternetowe
Pakiety minut też nie są złe: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... iety-minut
Fają sprawą jest automatyczne odnawianie się pakietów, aż do czasu dezaktywacji pakietu.
Jeśli skorzysta się z pakietu danych to opcja 50MB+lejek zostanie zdezaktywowana.

Niepokoją jedynie informacje o czasem występujących problemach z pakietami i pobieraniem środków z konta w prepaidzie T-Mobile.

Co jak co, ale najwygodniejszy jest jednak abonament.
Np. w Orange minuty przechodzą na kolejny miesiąc (te z poprzedniego) i są wymienne na SMSy. W praktyce jak mało dzwonisz to najniższy abonament u nich gwarantuje ci te koło 300-400 minut miesięcznie (zakładając, że będzie coś zostawać w danym miesiącu). Umowy długiej pewnie nie chcesz, ale jeśli udałoby się dorwać kupon -30% to zawsze można sprzedać telefon i przeznaczyć to na abonament. W efekcie będzie on dość niski. Uważam, że najniższego abonamentu nie opłaca się brać z powodu relatywnie małej tej zniżki z kuponu i drogich telefonów.

#693435  autor: Dziedzic Pruski
 26 sty 2014, 00:20
ja.michal pisze: Co jak co, ale najwygodniejszy jest jednak abonament.
Np. w Orange minuty przechodzą na kolejny miesiąc (te z poprzedniego) i są wymienne na SMSy.
No co Ty?
W Virgin Mobile minuty przechodzą nie tylko na jeden następny miesiąc, ale na wszystkie następne miesiące. Są wymienne nie tylko na SMS, ale także na internet, rozmowy zagraniczne i roaming.
Abonament ssie.

Używam: virginmobile.pl, klucz.net, nju.pl, happycall.pl, aero2.pl, RBM, alditalk.de, vipnet.hr, du.ae
Dawniej: Centertel, Era, Plus, Heyah, T-Mobile, Play
iPhone 6+128GB, iPhone 4, Nokia 6310 i 6230, HTC TD, iPad Air cellular

#693437  autor: ?T
 26 sty 2014, 00:51
Wg mnie VM się średnio kalkuluje, jeżeli pisze się dużo sms (kwestia definicji dużo).
Niby mając VM jest lejek, można sms wysyłać przez jakąś bramkę, ale to sporo zachodu.
Lepiej chyba wyjdzie Tmob frii z darmowymi esemesami, albo wykupienie pakietu nielimitowanych sms np. w play na kartę 0 gr. W tej taryfie jest za free do play, są też relatywnie niedrogie pakiety netu, a te 50 zł na kwartał chyba nie jest jakimś dramatycznym wydatkiem. A zresztą jeżeli 30 zł kwartalnie idzie na sms, to i tak i tak trzeba doładować. Zaletą też jest bonus do doładowań.
VM jest korzystny, jeżeli ma niedużo rozmów wychodzących, zaletą jest na pewno RWK, lejek, 50% bonusu i darmowe MB za doładowanie min. 10 zł (kumulowane).

[ Dodano: 2014-01-26, 01:05 ]
ja.michal pisze:
Ewentualnie T-Mobile w ofercie Frii.
W opcji internet na dobę masz 50MB + lejek w danej dobie.
Opcja RWK również jest (płatne 3zł/miesiąc)

, ale wtedy trzeba wykupić pakiet internetowy: 250MB+lejek/2zł/doba, 1GB/10zł/30dni, 3GB/20zł/30dni i 6GB/30zł/30dni.
http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... nternetowe
Pakiety minut też nie są złe: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... iety-minut
Fają sprawą jest automatyczne odnawianie się pakietów, aż do czasu dezaktywacji pakietu.
Jeśli skorzysta się z pakietu danych to opcja 50MB+lejek zostanie zdezaktywowana.

Niepokoją jedynie informacje o czasem występujących problemach z pakietami i pobieraniem środków z konta w prepaidzie T-Mobile.
W Tmob Frii chyba nie ma możliwości włączenia RWK.
(z regulaminu RWK: niniejsza Oferta jest dostępna dla wszystkich
Użytkowników T-Mobile na kartę* korzystających z jednej z taryf: Happy, Nowy Tak Tak,
Tak Tak HOT, Hot (dalej „Klient” lub [hide]"Czasopisma" [/hide]„Użytkownik”), którzy spełniają warunki opisanie w niniejszym Regulaminie i w terminie obowiązywania Oferty przystąpią do udziału w niej, w sposób określony w pkt. 2.3.

A problemy z naliczaniem opłat (np. czasu trwania rozmowy) rzeczywiście pojawiają się. Różnie często, ale jednak co jakiś czas warto spojrzeć w biling.

#693463  autor: KC-KARLOS
 26 sty 2014, 11:35
Ogólnie inna sieć u mnie miałaby racje bytu tylko na drugim slocie SIM. A przez sporo czasu większość znajomych jest w Play, stąd komplikuje sytuację.
buba1234 pisze: albo nju z rachunkiem
Odpada, 9 zł za SMSy to dobra opcja, lecz, aby miec rozdzielony "no limit 19/10", trzeba wysłać SMSa i czekać miesiąc; jeśli nie wykupię dodatkowo specjalnego pakietu, koszt max 1 GB to tyle, co w Virgin Mobile (na kartę). Poza tym to Orange, a ja przekonałem się - szczególnie z jakością transmisji danych, że Orange jest słabsze od roamingu Orange na karcie PLAY.
Nikt nie ma pewności, jak długo NJU zachowa swoją ofertę abonamentową. To tak naprawdę promocja.
maniek89 pisze:T-mobile Frii z darmowym internetem po doładowaniu
Darmowy stan konta jest tylko przez neta oraz gdy jego stan spada do 0,00. Poza tym różnie bywa z ich platformą billingową, a do tego doszły do mnie sygnały, że nie działają poprawnie aplikacje androidowe "T-Mobile Konto" czy też "MIBOA", przy mobilnej transmisji danych. Plusem jest to, że na T-Mobile mam w nocy osiągi do 15 mbit/s, ale szybki net to za mało. Lejek to tylko 2 KB/s (słabizna).
ja.michal pisze:Opcja RWK również jest (płatne 3zł/miesiąc), ale wtedy trzeba wykupić pakiet internetowy: 250MB+lejek/2zł/doba, 1GB/10zł/30dni, 3GB/20zł/30dni i 6GB/30zł/30dni.

Pakiety netowe dobre, ale to już w PNK RWK za sam fakt doładowania jest RWK bez łachy.
ja.michal pisze:Umowy długiej pewnie nie chcesz,
OO nie! Długoterminowe umowy nie interesują mnie xD
Żadnego fona z brandem Orange. Na razie mi nie potrzeba.
?T pisze:Wg mnie VM się średnio kalkuluje
Mi się kalkuluje tylko na neta (z darmowym lejkiem + RWK). Na SMSy najwygodniej jest mi po prostu zostać w Play :) Jeśli będą promocje doładowań na Facebooku, gdzie otrzymuje się SMSy gratisowe na kolejne 30 dni, już ZA 5 ZŁOTYCH - przedłużam ważność "nielimitowanych" SMSów :D

?T:
Jest, ale wtedy nie mogę wybrać żadnych z 3 opcji Frii (Dniówek); a do tego 3 zł miesięcznie trzeba zapewnić.

#693630  autor: ja.michal
 27 sty 2014, 01:49
Dziedzic Pruski pisze:No co Ty?
W Virgin Mobile minuty przechodzą nie tylko na jeden następny miesiąc, ale na wszystkie następne miesiące. Są wymienne nie tylko na SMS, ale także na internet, rozmowy zagraniczne i roaming.
Abonament ssie.
Nie porównuję abonamentu do prepaida.
W prepaidze nie wszędzie można korzystać z roamingu, czasem tylko odbierać połączenia. I co? Prepaid też "ssie".
?T pisze: W Tmob Frii chyba nie ma możliwości włączenia RWK.
Jest. To jedna z opcji Frii. Oczywiście nie możesz wtedy odpalić darmowego internetu, wiadomości czy internetu.
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 006721.pdf
Karlos20 pisze:OO nie! Długoterminowe umowy nie interesują mnie xD
Żadnego fona z brandem Orange. Na razie mi nie potrzeba.
OK. ;)
Opcja z telefon to bardziej ta na handel, aby abo wyszedł taniej na te 2 lata. ;)
Karlos20 pisze:Pakiety netowe dobre, ale to już w PNK RWK za sam fakt doładowania jest RWK bez łachy.
To co ci bardziej już pasuje.
Zawsze można przemyśleć opcję tej opcji Frii z netem 50 MB na dobę i doładowaniem raz na kwartał za 50 zł. Wychodzi 16 zł miesięcznie. Przy kombinacji z doładowaniem na allegro pewnie jeszcze taniej. Złotówki zostają. Minus to pewnie skarbonka po czasie.