• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #676255  autor: Wedelek
 20 lis 2013, 17:40
Hej,

Jest sobie domek stojący w dolinie, w którym zasięg sieci komórkowej na parterze jest żałosny. Chciałbym tę sytuację poprawić stosując wzmacniacz/repeater, który dałby komfortowy dostęp do sieci 2G/3G. Do przekaźnika w linii prostej jest niedaleko - około 2-3km, ale znajduje się on za górką i w tym cały problem. Parametry nadajnika (Orange) to UMTS2100 (5485) UMTS900 (5485), a mój budżet to 700zł. Wiem, że za tę kwotę cudów mieć nie będę, ale i nie wymagam czegoś super mocnego. W zasadzie wystarczyłby nawet taki repeater, co wzmocni zasięg na 50m^2 (dwa sąsiadujące ze sobą pokoje). Co polecicie?

Edit.: Żeby nie było niedomówień. Chcę wzmocnić zasięg TELEFONU.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, 17:19 przez Wedelek, łącznie zmieniany 1 raz.

#676267  autor: ciekawy
 20 lis 2013, 17:56
trudny temat,a zwykła antena taka do sygnału komórkowego np z alledrogo nie pomaga ?
z takich anten nie korzystałem ale z tego co piszą w opisach na alledrogo to te anteny wzmacniają zasięg o jakieś 9 km jakoś tak

#676273  autor: Wedelek
 20 lis 2013, 18:03
ciekawy pisze:trudny temat,a zwykła antena taka do sygnału komórkowego np z alledrogo nie pomaga ?
z takich anten nie korzystałem ale z tego co piszą w opisach na alledrogo to te anteny wzmacniają zasięg o jakieś 9 km jakoś tak
Szczerze powiedziawszy nie próbowałem i nie mam w tej dziedzinie doświadczenia, dlatego też pytam Was (doświadczonych).

#676282  autor: ciekawy
 20 lis 2013, 18:16
w tym temacie raczej niewielu jest doświadczonych i raczej w tym temacie będzie trudno coś powiedzieć na 100%,
ja myślę że na początek nie inwestuj za dużo kasy tylko poszukaj na alledrogo takiej anteny 9-11 decybeli dbi w skrócie albo mocniejszej ale jak piszesz że masz 3-4 km od siebie nadajnik to taka antena 9 albo 11 dbi powinna wystarczyć, zwrócić uwagę na długość kabla,jak ma 2 metry i możesz jeszcze dokupić przedłużacz do tego kabla to już byłoby ok,stawiasz taką antenę tak żeby łapała zasięg z nad tej górki i kabel podpriwadzas do czego tam chcesz powinien być zasięg,a koszt takiej anteny nie przeglądałem tego od jakiegoś czasu ale to jest koszt pomiędzy 100 coś zł a mniejszy niż 200 zł za taką antenkę i raczej unikaj anten dookólnych takich które zbierają zasięg ze wsząd,wydaje mi się że antena kierunkowa byłaby lepsza bo skupiłaby się na łapaniu zasięgu z konkretnego miejsca choć ta dookoła też może by dała radę, w końcu 4 km to nie tak daleko ale stawiałbym na antenę którą się nakierowuje na konkretny nadajnik,a dookólnej się nie nakierowuje tylko daje się na zewnątrz i ta antena zbiera zasięg skąd go tylko wyczuje, nawet jak zrobisz przedłużacz i dasz antene wyżej gdzieś to będzie tłumienie sygnału ale i tak ten sygnał po tłumieniu powinien być lepszy niż teraz masz, dlatego warto kupić mocnienszą antenę niż liczyć na to żeby złapała zasięg na styk, lepiej mocnienszą i p tłumieniu w przypadku przedłużacza zasięg powinien się wyrównać z tą trochę słabsza anteną,a na słabszej może zanikać,raczej szukaj anten powyżej tych 9 dbi choć w ostateczności to nawet ta 9 dbi wzmocni sygnał,a jak to ma być antena do modemu do netu mobilnego to szukaj w opisie czy obsłuży twój model modemu

#676286  autor: user_delete34
 20 lis 2013, 18:32
ciekawy, jakim cudem Ty jeszcze nie masz warna za styl pisania? Tego nie da się czytać.

Wedelek, jak dobrze kojarzę, to wzmacniacze sygnału 3G liczą się w tysiącach złotych. Mogę się jednak mylić. Zmień sieć lub pogódź się z tym, co masz obecnie, bo jak rozumiem - masz na myśli to, by mieć dobry sygnał na TELEFONIE. Jeśli jednak na modemie - wyjdź z modemem możliwie na dach, sprawdź programem Top_NetInfo (trzeba zaznaczyć "Komunikacja AT" w ustawieniach), z jaką stacją łączy się modem (w lewym dolnym rogu masz CID stacji - tym identyfikatorem sprawdzisz jaka to stacja na btsearch.pl) i podaj info, na jakiej to jest częstotliwości. Jednocześnie sprawdź też, jaka jest siła sygnału w dBm.

#676288  autor: ciekawy
 20 lis 2013, 18:39
Markadiusz pisze:ciekawy, jakim cudem Ty jeszcze nie masz warna za styl pisania? Tego nie da się czytać.

Wedelek, jak dobrze kojarzę, to wzmacniacze sygnału 3G liczą się w tysiącach złotych. Mogę się jednak mylić. Zmień sieć lub pogódź się z tym, co masz obecnie, bo jak rozumiem - masz na myśli to, by mieć dobry sygnał na TELEFONIE.
warna to sam powinieneś dostać za takie pisanie typu zmień sieć,

ja radzę sprawdzić antenę tak jak pisałem wyżej,a jak się uda złapać dobry sygnał taką anteną to autor tematu w przyszłości nie będzie musiał wybierać między siecią z dobrym zasięgiem i złą ofertą,a siecią z gorszym zasięgiem i lepszą ofertą,a znam przypadki gdzie zasięg był do niczego albo w ogóle,a po założeniu takiej anteny się poprawiał i to znacznie

#676293  autor: Flash999
 20 lis 2013, 18:58
Ja czegoś nie rozumiem... Gdzie autor wspomniał, że potrzebuje tej anteny do MODEMU? Nigdzie indziej nie podłączysz tego (o korzystaniu z telefonu można zapomnieć), a z tego co wywnioskowałem autor chce poprawić sygnał w pomieszczeniu, nie w urządzeniu.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#676298  autor: user_delete34
 20 lis 2013, 19:08
Zobacz ciekawy na swoje posty - wyglądają, jakby z rozmowy przefiltrować same litery.
Jeśli Wedelek chce mieć dobry sygnał 3G na telefonie to niestety ale raczej pozostanie mu szukać go u innych operatorów.

#676300  autor: buba1234
 20 lis 2013, 19:12
Niedawno był artykuł, że takie wzmacniacze często psuja zasięg w promieniu 1km reszcie ludzi.
Nawet nie chodzi o to , że zaplacisz karę ale o to, że ktoś z sąsiadów kiedyś nie dodzwoni się na pogotowie, czy straż pożarną.

W teorii powinienes zglosic chęc zalozenia wzmacniacza operatorowi a w praktyce aoperator prawdopodobnie odpowie, ze nie zalozy.

Więc kombinuj z anteną może będzie lepiej.

Sprawdzic dostepne sieci w okolicy tez nie zawadzi na btsearch.

#676303  autor: wtd
 20 lis 2013, 19:17
Ja tylko przypomnę że repeatery bez zgody operatora są nielegalne. Z tego co widzę w necie to są sklepy reklamujące się "od 399 netto", ale nie wiem jak z jakością tego w praktyce.

#676318  autor: Wedelek
 20 lis 2013, 20:17
Hmm

Nie zaszkodzi uderzyć najpierw do operatora. A nuż uda mi się coś zyskać. Tu rodzi się kolejne pytanie - gdzie w tej sprawie zadzwonić? Dom znajduje się w woj. małopolskim.

Wracając natomiast do repeaterów, to ten wygląda ciekawie - ma ponoć atesty, więc nie powinien zbytnio szkodzić.

http://allegro.pl/wzmacniacz-sygnalu-3g ... 28711.html

[ Dodano: 2013-11-20, 21:36 ]
Sprawdziłem i wygląda na to, że repeatery o małej mocy można instalować. Tak przynajmniej wynika z interpretacji UKE: http://www.uke.gov.pl/...ci-ogolnodostepnych-12033

"Na terenie Polski nie wymaga zgody używanie następujących urządzeń radiowych:

stacji bazowych małej mocy pracujących w zakresach częstotliwości 1.920-1.980 MHz (odbiór) i 2.110-2.170 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 21 dBm e.r.p.;"

#676363  autor: Edmund
 20 lis 2013, 22:16
Wedelek, przeczytaj sobie jeszcze to: http://uke.gov.pl/szkodliwe-wzmacniacze-gsm-13028 - ciężko może być znaleźć coś co by działało i nie zakłócało.

ciekawy, a z opinią Markadiusza się zgodzę. Twój styl pisania woła o pomstę do nieba - brakuje kropek i dużych liter, więc nie wiadomo gdzie się zaczyna nowe zdanie. Naprawdę jest to ciężko czytać. Przypomina mi się pewna sytuacja z mojego życia - w 5 klasie podstawówki (!) kolega napisał opowiadanie na 2 strony A4, które się składało z tylko dwóch zdań. Patrząc na Twoje wypowiedzi zastanawiam się czy nie jesteś jakimś jego krewnym.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#676368  autor: buba1234
 20 lis 2013, 22:20
Napiszcie mi jak korzystac z btsearch bo nie wiem czy to pdobrze zakumałem.

mamy
Filtr danych źródłowych:
i z automatu jest ustawione na: Bieżący wykaz pozwoleń radiowych UKE

czyli aby zobaczyc rzeczywisty obraz muszę zmienić na: Lokalizacje z bazy BTSearch.pl????

btsearch nie działa :(

Mapa lokalizacji BTS / UKE niedostępna
W związku z zakończeniem przez Google wsparcia dla Google Maps API v2, mapa lokalizacji BTS / UKE jest tymczasowo niedostępna.

Aktualnie intensywnie pracujemy nad nową formułą serwisu BTSearch.pl, która będzie oferowała nową wersję mapy lokalizacji BTS / UKE jak i również dostęp do bazy danych o stacjach bazowych sieci komórkowych w Polsce, dostępnej pod dotychczasowym adresem btsearch.pl.

Przewidywany termin wdrożenia nowej wersji serwisu BTSearch: 21.11.2013

Przepraszamy za niedogodności i dziękujemy za cierpliwość.

Zespół BTSearch

#676373  autor: user_delete34
 20 lis 2013, 22:39
buba1234 pisze:aby zobaczyc rzeczywisty obraz muszę zmienić na: Lokalizacje z bazy BTSearch.pl?
No powiedzmy. Wtedy rzeczywisty = to, co ludzie zdążyli zatwierdzić. UWAGA: czasem stacji może być w rzeczywistości więcej, czasem ktoś nie zdąży zgłosić, że jakąś usunięto/nie działa.

#676403  autor: ciekawy
 21 lis 2013, 00:38
aż się tego nie da czytać co wy doradzacie, najprostszy sposób to kupienie anteny i problem może się rozwiązać ale jak chcecie to się bawcie

#676430  autor: Wedelek
 21 lis 2013, 08:43
aż się tego nie da czytać co wy doradzacie, najprostszy sposób to kupienie anteny i problem może się rozwiązać ale jak chcecie to się bawcie
No dobra, tylko że anteny z tego co się orientuję są dla modemów, a ja chcę wzmocnić sygnał telefonu.

#676432  autor: Ruben
 21 lis 2013, 08:46
Tak jak wspomniał buba1234 był o wzmacniaczach artykuł TUTAJ.
Z tanimi wzmacniaczami jest problem tego typu, że ich anteny mają duży zysk energetyczny ale praktycznie nie mają mają kontroli mocy nadawania w kierunku stacji bazowej i nadają z mocą kilkanaście razy większą inne telefony. To właśnie powoduje zakłócanie ponieważ przeważnie wzmacniają całe pasmo i telefony nadające z normalną mocą pomimo, że mają dobry zasięg są skutecznie zagłuszane.
Odnośnie anteny, to autor nigdzie nie napisał, że potrzebuje wzmocnienia do wyłącznie do modemu. Zależy mu na poprawie sygnału w całym mieszkaniu a jak wyobrażacie sobie samo podłączenie anteny do telefonu?
Niestety w tej sytuacji nie ma prostego rozwiązania i rada Markadiusza może okazać się właściwa.
Wedelek, dokładnie antena jest do modemu ale niektórzy tutaj nie do końca rozumieją, co inni piszą ;)
ps.
Edmund, Markadiusz, odnośnie kolegi ciekawy, to już w innych tematach zwracałem uwagę, że pisze bez ładu i składu i często nie na temat ale woli obrazić się jak dziecko niż popracować nad sposobem udzielania się na forum.

#676442  autor: pakierhakierxd
 21 lis 2013, 09:33
Skoro repeatera nie można montować to zostaje ci zmiana sieci,jedyne rozwiązanie,operator raczej nie wyda ci zgody ani sam nie postawi.
Ja sam mam w domu taką sytuację że w Orange miałem(jest nadal nawet po networks !) słaby zasięg,zmieniłem operatora i jest lepiej.
Do Orange już nie wrócę,nie ma szans.
Wszyscy inni mają jakoś tam lepszy zasięg.

Pozdrawiam :)

#676612  autor: Wedelek
 21 lis 2013, 20:22
Zmiana nic nie da, za femtokomórkę Orange sobie karze płacić. Zostaje repeater. Tylko jaki - ograniczę się ostatecznie do GSM.

#676661  autor: user_delete34
 21 lis 2013, 21:53
Wedelek pisze:za femtokomórkę Orange sobie karze płacić
Myślałeś, że tak po prostu w danym miejscu za darmo zmienią nachylenie anten czy jakkolwiek organizację sieci, by mieć przyrost obywateli w zasięgu na poziomie może +0,0001%?