• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #675848  autor: Żeń Szeń
 19 lis 2013, 09:10
Przymierzałem się ostatnio do taryfy Premium (bez telefonu) w T-Mobile. Jej jedyny chyba minus to 24-miesięczny okres umowy... sprawdziłem więc wysokość kary umownej za zerwanie. Wynosi 5000 zł!

Przyznam, że osłupiałem. Wartość całego abo (50 zł) przez 2 lata to 1200 zł, więc skąd kara 5000 zł? Czy ja czegoś nie rozumiem? Czy teraz wszyscy operatorzy tak przeginają pałę?

#675853  autor: matteo
 19 lis 2013, 09:47
Lichwa. Po prostu.

Kiedyś w T-M kary na umowy bezterminalowe wynosiły ok. 600 zł, a te 5000 zł to faktycznie wzięli "od czapy".

#675856  autor: Sig
 19 lis 2013, 09:49
W idealnym swiecie taka kara powinna wynosic sume abonamentow za pozostale do konca umowy miesiace. Tak jednak nie jest. Kara ma zniechecac do zerwania, bo choc operator chce otrzymac sume abonamentow na jaka podpisales umowe, chce tez, zebys przez ten czas korzystal z niego - z wielu powodow, chocby potencjalnego jego przekroczenia itd.
Dobrze ze wysokosc kar ciebie interesuje. Wielu klientow to nie obchodzi. Pozostaje ci sprawdzic konkretne oferty reszty, lub rozwazyc karte, gdzie kar za zerwanie z oczywistych powodow nie ma.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#675861  autor: jan-mika
 19 lis 2013, 10:04
Jest walka o klientów teraz dlatego pewnie taka wysoka kara że jak się już podpisze umowę to dla nich to zabezpieczenie że przez najbliższe 24 msc będzie się u nich.Dlatego możliwa jest taka kwota.Teraz trzeba dobrze czytać co oferują w umowie.

odnośnik

#675863  autor: drcox
 19 lis 2013, 10:08
Dla mnie w dobie pre-paidów no-limit i Nju Mobile ładowanie się w terminowe umowy straciło jakikolwiek sens.

#675867  autor: Żeń Szeń
 19 lis 2013, 10:17
Tyle, że kara w wysokości 1200 zł miałaby taki sam efekt, bo nadal nikomu nie opłacałoby się zrywać umowy.

Tak czy inaczej zamiast zerwać umowę i płacić 5 tys. zł znacznie taniej wyjdzie wpłacić na konto równowartość pozostałego abonamentu i kartę wyrzucić do śmieci.

Interesuje mnie czy prawo dopuszcza takie rażąco wysokie kary umowne — mamy co prawda swobodę zawierania umów, ale rejestr klauzul niedozwolonych przecież istnieje. Bo przecież skoro 5 tys. zł, to czemu nie 5 mln zł?

#675883  autor: matteo
 19 lis 2013, 11:16
Żeń Szeń pisze:Tyle, że kara w wysokości 1200 zł miałaby taki sam efekt, bo nadal nikomu nie opłacałoby się zrywać umowy.

Tak czy inaczej zamiast zerwać umowę i płacić 5 tys. zł znacznie taniej wyjdzie wpłacić na konto równowartość pozostałego abonamentu i kartę wyrzucić do śmieci.

Interesuje mnie czy prawo dopuszcza takie rażąco wysokie kary umowne — mamy co prawda swobodę zawierania umów, ale rejestr klauzul niedozwolonych przecież istnieje. Bo przecież skoro 5 tys. zł, to czemu nie 5 mln zł?
I jeszcze jedna wazna rzecz: wypowiedzenie z konkretna data bo po przejsciu umowy na czas nieoznaczony abonament dalej bedzie naliczany.

#675921  autor: Horacy
 19 lis 2013, 13:47
Według mnie tu bardziej chodzi o zabezpieczenie przed sztucznymi nabijaczami. Może taka kara za niedotrzymywanie warunków umowy (generowanie sztucznego ruchu) ich wystraszy. Ale to mi się tak wydaje :) Rzeczywistość może być inna.

#675939  autor: matteo
 19 lis 2013, 14:15
Horacy pisze:Według mnie tu bardziej chodzi o zabezpieczenie przed sztucznymi nabijaczami. Może taka kara za niedotrzymywanie warunków umowy (generowanie sztucznego ruchu) ich wystraszy. Ale to mi się tak wydaje :) Rzeczywistość może być inna.
Mysle ze to dobre spostrzezenie.

#675983  autor: negra
 19 lis 2013, 17:03
Od kiedy jest taka wysokość kary ? Ja właśnie kończę ;przygodę; po prawie 8 latach z t-m cztery miesiące przed terminem zakończenia umowy. Mam do uiszczenia 100 parę złociszy , a abonament miałem bez telefonu.

#675985  autor: matteo
 19 lis 2013, 17:10
negra pisze:Od kiedy jest taka wysokość kary ? Ja właśnie kończę ;przygodę; po prawie 8 latach z t-m cztery miesiące przed terminem zakończenia umowy. Mam do uiszczenia 100 parę złociszy , a abonament miałem bez telefonu.

Pisalem wyzej o tym: stare umowy mialy normalne kary, a ta obecna to jest faktycznie nieporozumienie.

Kolega wyzej jednak zauwazyl, ze nowe kary to kwestia odstraszenia nabijaczy minut.

#675988  autor: negra
 19 lis 2013, 17:27
Nabijaczy może i tak , ale dostanie się też osobom które z przyczyn osobistych ( wyjazd poza naszą granicę na dłuższy czas) nie mając innego wyjścia zrywają umowę.

#675990  autor: matteo
 19 lis 2013, 17:33
negra pisze:Nabijaczy może i tak , ale dostanie się też osobom które z przyczyn osobistych ( wyjazd poza naszą granicę na dłuższy czas) nie mając innego wyjścia zrywają umowę.
Niestety. Dlatego niewarto byc w t-m.

#676019  autor: KA
 19 lis 2013, 19:00
Przede wszystkim nie zrozumiem nigdy brania w obecnych czasach umowy terminowej bez telefonu. Jeśli ktoś przekalkuluje i wyjdzie mu, że tak chce spłacać telefon - OK, mogę to pojąć (choć także z trudem). Ale tylko SIM? Teraz, kiedy prawie co chwilę pojawia się nowa oferta? Dziwny jest ten świat...

#676047  autor: st.konsultant
 19 lis 2013, 20:10
negra pisze:Nabijaczy może i tak , ale dostanie się też osobom które z przyczyn osobistych ( wyjazd poza naszą granicę na dłuższy czas) nie mając innego wyjścia zrywają umowę.

Dlaczego nie mają innego wyjścia?
Opłacają z góry abonament za pozostałe miesiące, wysyłają rezygnację na koniec umowy i chowają kartę do szuflady.

#676064  autor: lzur
 19 lis 2013, 20:44
st.konsultant pisze:Opłacają z góry abonament za pozostałe miesiące, wysyłają rezygnację na koniec umowy i chowają kartę do szuflady.
Nie do końca. Podejrzewam, że chodzi tu o zabezpieczenie się przed przeniesieniem numeru. No bo jeśli w połowie trwania umowy zechcę przenieść numer do innego operatora to owszem, mogę spłacić pozostałą część abonamentu i schować kartę SIM ale numer dalej jest w tmobile. Jak zechcę go przenieść to muszę zerwać umowę czyli połowa z 5000 zł w plecy. Ciekawa co UKE by powiedziało na ten temat.

#676111  autor: ciekawy
 19 lis 2013, 23:40
po co brać umowę terminową na samą kartę sim skoro w innych sieciach jak choćby Heyah czyli też T-Mobile jest abonament no limit na czas nieokreślony i umowę można zerwać z wypowiedzeniem 30 dniowym i bez żadnej kary, a w Play MiniMax nawet umowy nie musisz mieć,
a umowy już od dłuższego czasu sieci tak konstruują żeby różnica między abonamentem a karą była jak najmniejsza albo żeby kara była wyższa od abonamentu żeby zniechęcić klientów do szybszego.odejścia bo to tylko zysk dla sieci, np wydzwonisz więcej niż wynosi sam abonament albo wykorzystasz jakieś dodatkowe usługi albo na końcu umowy przedstawią warunki na przedłużenie umowy i może zostaniesz,a jak nie to zapłacisz karę i też zarobią, jednym słowem to jest cały łańcuszek powiązań typu jak zarobić jak najwięcej,
jedyne co w takien sytuacji zostaje to tylko dopłacenie abonamentu do końca i czekanie na koniec umowy no i trzeba rozważyć opcję zmiany numeru jeśli się nie chce tak długo czekać,
a tam w ogóle powinny być przepisy ustawowe które zabroniłyby sieciom nakładać kary wyższe od abonamentu który wybrał klient i kara powinna być liczona proporcjonalnie od wypowiedzenia do końca umowy,
inna zmiana w ustawie powinna być taka że sieć musi oddać numer w każdej chwili nawet jeśli jeszcze klient nie zapłacił rachunku,a z tymi którzy nie płacą to sieć sobie powinna radzić tak jak zawsze kiedy klient nie płaci rachunków,
takie tematy tylko potwierdzają,że Play jest potrzebny bo takie warunki jak kara 5000 zł to trochę jak powrót do przeszłości na gorsze warunki dla klienta i to potwierdza moje podejście do sieci,że jak oferta jest zbyt korzystna to trzeba przeczytać regulamin i szukać haków, a jak się je znajdzie to trzeba się zastanowić czy można je zaakceptować
 #676132  autor: manyaky
 20 lis 2013, 02:26
Żeń Szeń pisze:Przymierzałem się ostatnio do taryfy Premium (bez telefonu) w T-Mobile. Jej jedyny chyba minus to 24-miesięczny okres umowy... sprawdziłem więc wysokość kary umownej za zerwanie. Wynosi 5000 zł!

Przyznam, że osłupiałem. Wartość całego abo (50 zł) przez 2 lata to 1200 zł, więc skąd kara 5000 zł? Czy ja czegoś nie rozumiem? Czy teraz wszyscy operatorzy tak przeginają pałę?
Gdzie masz tę informację? 5k to ogólna kara maksymalna, a to jaka jest naliczana w danej ofercie to inna bajka.

#676165  autor: Horacy
 20 lis 2013, 10:35
Nabijaczy może i tak , ale dostanie się też osobom które z przyczyn osobistych ( wyjazd poza naszą granicę na dłuższy czas) nie mając innego wyjścia zrywają umowę.
Zawsze tez można zrobić cesję numeru i ktoś inny sobie z niego będzie korzystał przez krótszą ilość miesięcy.

#676171  autor: jarekb11
 20 lis 2013, 11:10
KA pisze:Przede wszystkim nie zrozumiem nigdy brania w obecnych czasach umowy terminowej bez telefonu. Jeśli ktoś przekalkuluje i wyjdzie mu, że tak chce spłacać telefon - OK, mogę to pojąć (choć także z trudem). Ale tylko SIM? Teraz, kiedy prawie co chwilę pojawia się nowa oferta? Dziwny jest ten świat...

Przypuśćmy że ktoś wygaduje max te 300-350 minut .
Nie gada mniej jak 200 minut i więcej jak 350 minut też nie.
Nie ogranicza sie,po prostu tyle mu wystarcza.

Pytania ;co mu zaproponujesz w cenie do 20 zł??

Prawda że co chwile wchodzą nowe oferty,ale wątpie aby jakiś operator (mowa o prepeidach) dał ci pakiet 200 minut do wszystkich za 5 zł.
Jakieś smsy tak dadzą ,albo rozmowy w sieci ale pod warunkiem częstych doładowań.
Ale rozmów do wszystkich nie dadzą ci darmo bo im to sie nie będzie opłacać.

Niestety ale w wielu przypadkach karty są droższe w użytkowaniu niż abonamenty.
No i karta ma wady takie jak np konieczność doładowań ,pamiętaniu o ważności konta itd.