• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #673001  autor: KSI
 06 lis 2013, 20:53
Może mi się tak zdawało, może się myliłem, a może czasy się zmieniły, ale do tej pory sądziłem niezbyt szczegółowo się opierając na historycznych informacjach, że operatorzy oferuję najlepsze promocje abonamentowe/mix i może na kartę też - przed świętami Bożego Narodzenia.

Czy tak rzeczywiście jest? Czy może lepiej poczekać do nowego roku niż teraz się rozglądać za abo? A może nie ma reguły?

#673246  autor: buba1234
 07 lis 2013, 23:55
W sumie to nie wiem, ale na logike wychodzi ze operatorzy na swieta oferuja najlpesze promocje ale dla siebie. Lud sie rzuci na telefony za 1zł. :D

O mixach zapomnij to najgorsze dla nieswiadomych klientow, wiem bo kiedys mialem.

Najlpepiej kup telefon na raty w supermarkecie elektronicznym [bez ubezpieczenia np. w euro rtv nie jest wymagane]
do tego taryfa na kartę, lub abonament tylko sim.

O wiele lepsze od mixa bo jak bierzesz sprzet u operatora to masz zamrozone ceny minut/sms/GB na 3 lata.

Napisz:
1. ile potrzebujesz minut/sms/ MB na miesiac
2. do jakiej sieci dzwonisz najczesciej
3. jak korzystasz z internetu w smartfonie
4. jaki masz zasieg plusa, orange, play, t-mobile
5. czy dzwonisz za granice

Jest cale mrowie taryf dla kazdego znajdzie sie inna, ktora bedzie lepsza akurat dla niego/niej.

No i najwieksza zaleta taryf na karte mozesz zmienic siec z dnia na dzien w zaleznosci od sytuacji na rynku.

#673288  autor: Morvius
 08 lis 2013, 11:27
pozornie są lepsze, najlepiej zaraz na styczeń i luty myśleć o zmianach kiedy to stany magazynowe są czyszczone ze sprzętów poza tym zawsze wartość wszystkiego po nowym roku spada jak i ze wszystkim innym np autami czyli likwidacjami kolekcji to są najlepsze przykłady

Klasyczny obserwator wątku.

#673414  autor: KSI
 08 lis 2013, 22:13
@ Morvius - czyli Twoim zdaniem, najlepsza oferta/najlepsze promocje są na początku roku (styczeń-luty)?

@buba1234 - aktualnie korzystam z plus na kartę więcej internetu i smsów. Moje rozmowy wyglądają następująco:

- miesięcznie wydzwaniam ok 300 minut, z czego ok 80% jest na 2-4 numerów w sieci plus (płacę 10 zł mies. za darmowe rozmowy z 5 wybranymi numerami), ok 5-15% może mniej na jeden wybrany numer w sieci play (3 zł mies. za wybrany numer i 10 gr za min.), reszta to połączenia do różnych sieci (0,29 zł za minutę)
- miesięcznie wysyłam ok 100 sms do różnych sieci (każdy sms chyba za 9 groszy)
- miesięcznie na net wystarcza mi pakiet 300 MB (7 zł), którego nie wykorzystuję bo w pracy mam wifi i w domu też, tylko w poczekalni, miejscach gdzie nie ma wifi, autobusie itp. korzystam z neta żeby sprawdzić pocztę i strony www

Telefon kupiłem za gotówkę i jestem za rozwiązaniami, żeby mieć krótką umowę tylko sim albo na kartę. Jednakże jeśli promocja na nowy fajny telefon, który by mi się spodobał byłaby na prawdę BARDZO DOBRA, mógłbym się nią zainteresować ale ogólnie tak jak wyżej. Żałuję że w plusie gdzie siedzie stety lub niestety (sam nie wiem) siedzi większość rodziny, nie ma umów tylko sim na czas nieokreślony albo na 12 mies, lub czegoś podobnego do nju mobile. Wówczas mógłbym zapłacić trochę więcej ale za to dzwonić do kilku znajomych w play itp. nie myśląc o kosztach.

#673428  autor: buba1234
 08 lis 2013, 23:15
Czyli jestes od dawna w plusie i niedawno zmieniles kodem na Wiecej internetu i smsow?
w tej taryfie nie masz 1000 smsow jako bonusu? kod *136*11*02#
mozesz też wykupic jednorazowo za 1zł 200MB kod *136*11*03#
Kod: Zaznacz cały
http://www.nakarte.plus.pl/prepaid_new/wiecej_internetu_i_smsow.html
Wbij kody przed albo po [sam nie wiem kiedy] doladowaniu 30zł
Jak do tej pory z nich nie korzystales to zaoszczedzisz teraz na miesiac te 7zł za pakiet neta i 9zł za te 100 smsów

Warianty:
1. To znaczy jabyscie przeszli rodzinka z plusa do np. Play czy T-mobile [na karte] to po doladowaniu 50zł jako bonus byscie mieli darmowe wewnatrzsieciowe bez limitu na 100 dni, a te 50zł dalej na koncie. W klucz mobile [dziala na plusie doladowania doladowaniami Plusa] analogicznie tylko za 50zł jest pół roku rozmow za free w sieci.
Czyli głowna zaleta nie idzie ci na to kasa z konta jak 10zł/miesiac.

2. JAk nie chcą przejsc to nawet w dobrej taryfie jesteś, mozesz sie zabawic i przejsc na 1 dzien do t-mobile i wrocic do PLusa wtedy dostaniesz do kazdego doladowania 30zł +20zł bonusu :D

O i zobacz to jeszcze:
cyanoone pisze:Kolego kilka dni przed ładowaniem wyśli pustego SMS na numer 8072. Otrzymasz za jakiś czas sms typu doładuj za 30 zł a otrzymasz 60 minut do wszystkich. Oczywiście usługa dla klientów Plusa na karte
Pozdrawiam ;)
Do tego ktoś pisał, ze kiedys przez BOK mozna bylo kazać właczyć nolimit w plusie 6zł/miesiac. Nie wiem czy to jeszcze działa ale psróbuj i napisz czy jeszcze jest. :D

3. Inna opcja to kupno telefonu dual sim na 2 karty sim i dolozenie simki playa, lub wlozenie karty "play roczna wanzosc konta"w jakis stary telefon i puszczanie strzałek do znajomych co i tak maja za darmo w play. Mozesz jako druga karte wlozyc Virgin mobile playowcy ze stanem darmowym maja tez za darmo do virgin, a w virgin masz damrowy lejek [na opera mini strony do czutania otwieraja sie w 5 sekund].

4. Wariant, ze bierzesz abonament w Plusie tylko sim. Ktos tu podał sposób na dobre warunki.

A) bierzesz najtanszy abonament w Plusie na czas nieokreslony, czekasz miesiac
następnie
B) wymawiasz umowę, lub mowisz im ze chcesz nową umowę i tam chyba maja 500minut/sms/mms do wszystkich +nolimit w PLusie za 20zł/miesiac [pewnie na czas okreslony]
chyba tak to ktoś na telepolis wczoraj opisał.

Co do sprzetu to ogladaj go sobie w supermarketach, ceny sprawdzaj w ceneo i kupuj w sklepach internetowych co maja duzo dobrych opinii.
ROk temu w moim przypadku moj smartfon tanial caly czas o lile dobrze pamietam pewnie kazdy telefon inaczej.

#673491  autor: Morvius
 09 lis 2013, 12:49
teoretycznie tak ( to znaczy jeśli chodzi o oferty z tel w abonamencie) natomiast jak między sobą za fre to przenośc osoby do play na ofertę :play na kartę" tam nieważne czy masz coś na koncie wszyscy do wszystkich wszystko w play mają za 0zł a resztę możesz zapełnić pakietami. czyli ładujesz 30zł i 10zł idzie na nielimitowane smsy do wszystkich sieci+10zł na pakiet 1gb internetu+6zł te 30min rozmów do innych sieci niż play i ci zostaje jeszcze 4zł albo oferta najnowsza naszej play, przenieś sobie numer na ofertę do nas na kartę na 3 msc po trzech miesiącach będzie się ona liczyła za staż i klasyfikowała na ofertę z rabatem i weźmiesz sobie abonament za 39,99 brutto i będziesz miała wszystko wszędzie za free do każdej sieci komórkowej w Polsce

Klasyczny obserwator wątku.

#675345  autor: KSI
 17 lis 2013, 15:09
@ buba1234 - przede wszystkim dzięki za zaangażowanie :D Na kartę do plus przeszedłem z mixa bo sobie kilka miesięcy wcześniej doładowałem konto kilka razy i teraz mam nadwyżkę. Jednorazowy pakiet internetu i smsm to jakaś tam oszczędność ale ogólnie bardziej interesowałaby mnie oferta tylko sim, nad którą teraz bardzo poważnie się zastanawiam, tylko muszę najpierw wykorzystać środki z prepaida. Zostało mi ok 200 zł.

20 zł miesięcznie teleprzelewa zawsze na jeden numer z rodziny, żeby szybciej wyczyścić stan konta, a resztę wygadam.

Do play na pewno nie przejdę, bo jednym z rodzinnych numerów numer mojej mamy, który zawsze musi być w zasięgu i nie wchodzą w grę opcje z ręcznym przełączaniem się na zasięgi. Jakość rozmów musi być przynajmniej dobra. Dlatego od Play z daleka, bo widzę jakie mamy problemy z zasięgiem i jakością na numerach służbowych.

Tylko, że jest taka sprawa... Ja w tej chwili mam ok 200 zł na koncie (za 2 dni 180 zł będę mieć), mojej mamie i tak muszę kupować doładowanie za 50 zł na 3 mies, która głównie dzwoni do mnie. Może jest w jakiejś sieci taka oferta, że mam dwie karty sim i połączenia pomiędzy nimi są darmowe, a pakiet minut jest rozdzielony na dwa numery, że zarówno i ja jak i moja mamy moglibyśmy korzystać ze wspólnego pakietu minut, jeśli dzwonilibyśmy na inne numery. Może dałoby się też podpiąć pod taką sieć darmowych rodzinnych połączeń brata - który byłby na kartę ale miałby darmowe pomiędzy nami. Z tego co widziałem, w t-mobile jest coś takiego jak sieć rodzinna.