• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #672743  autor: soyo
 05 lis 2013, 19:39
W zasadzie temat mowi wszystko.

Pytanie sie tyczy roamingu z Plus'a (w sieci Play, jesli juz tak trzeba konkretnie).

Czy jesli mam numer w play'u, a ustawie sobie recznie zasieg plus'a tak aby tylko z sieci PLUS korzystal, czy:

a) jakosc rozmow
b) zasieg nadajnikow
c) szybkosc internetu / pingi

czy te 3 powyzsze beda dokladnie mialy takie same parametry, jakby to PLUS byl moja macierzysta siecia? Jesli nie, to pytanie o jakich tu roznicach (domyslam sie, ze na niekorzysc) mowimy. Interesuje mnie opinia kogos kto zglebil / zinwigilowal temat.

Nigdy nie mialem plus'a wiec naturalnie nie mam jak porownac powyzszego. Mam (jeszcze) umowe z play, ktora mi sie konczy w lutym, prawdopodobnie przejde na karte z opcja Play(ceny) lub Plus(jakosc sieci). Zawsze mnie jednak to ciekawilo, i teraz rzucilem okiem w sieci ale metlik w glowie mam jeszcze wiekszy niz przedtem.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 22:17 przez soyo, łącznie zmieniany 1 raz.

#672753  autor: Flash999
 05 lis 2013, 20:25
soyo pisze:Czy jesli mam numer w play'u, a ustawie sobie recznie zasieg plus'a tak aby tylko z sieci PLUS korzystal, czy:

a) jakosc rozmow
b) zasieg nadajnikow
c) szybkosc internetu / pingi

czy te 3 powyzsze beda dokladnie mialy takie same parametry, jakby to PLUS byl moja macierzysta siecia? Jesli nie, to pytanie o jakich tu roznicach (domyslam sie, ze na niekorzysc) mowimy. Interesuje mnie opinia kogos kto zglebil / zinwigilowal temat.
a) jest gorsza niż na Plusie, czasami głos jest zniekształcony
b) zasięg jest o wiele gorszy jeśli chodzi o 3G, bo Play nie ma wstępu do UMTS 900 Aero2
c) prędkość pobierania jest przycięta do 2 Mb/s i wysyłania 384 Kb/s. Pingi porównywalne

Wszystko zależy od lokalizacji, nie można uogólniać. Jedno jest pewne, zawsze klienci Plusa są ważniejsi. Jeśli kogoś wywali z nadajnika to klienta Play.
Do tego szczególne okrojenie zasięgu poprzez brak wstępu do Aero2.

Roaming Plusa to tylko proteza, nie ma co tego porównywać, zawsze będzie gorzej niż u macierzystego.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#672755  autor: soyo
 05 lis 2013, 20:29
Dzieki za poswiecenie czasu oraz precyzyjne odpowiedzi.

Kusi mnie troche sprobowanie sieci w PLUS'ie, zwlaszcza, ze obecnie ciagnie mnie w strone czegos na karte, wiec nie uwiaze sie na abonament w niepewnosci.

Troche pojde w strone OT, ale wiesz moze, co jest najblizsze z PLUS'a temu co Play oferuje w Lubie to?

#672758  autor: macc
 05 lis 2013, 20:33
Zobacz ofertę KLUCZ-a www.klucz.net bo oni działają także na zasięgu sieci plus a jest tanio 19gr/min.

#672760  autor: Flash999
 05 lis 2013, 20:37
Plus ma jedną główną wadę - oszukuje na pakiecie internetowym. Nie chodzi o rozliczanie, po prostu operator podbiera sobie pozostały transfer. Dalej nie ma lejka i kasa z konta znika. Jeśli by to naprawili to bym się zastanawiał nad tym operatorem.

Klucz posiada o wiele lepszą ofertę, do tego posiada wstęp do Aero2. Nie wiem jak tutaj jest z pakietami, czy są dobrze rozliczane? Nie mam pojęcia.

#672763  autor: soyo
 05 lis 2013, 20:41
macc pisze:Zobacz ofertę KLUCZ-a www.klucz.net bo oni działają także na zasięgu sieci plus a jest tanio 19gr/min.
Ale czy to jest PLUS czy roaming PLUS? Jesli nie, to zasada bedzie ta sama co z Play'em (roaming).
Flash999 pisze:Plus ma jedną główną wadę - oszukuje na pakiecie internetowym. Nie chodzi o rozliczanie, po prostu operator podbiera sobie pozostały transfer. Dalej nie ma lejka i kasa z konta znika. Jeśli by to naprawili to bym się zastanawiał nad tym operatorem.
Dzieki za te informacje. Cos slyszalem, ze jutro cos PLUS ma zaprezentowac, wiec zobacze czy cos ciekawego sie pojawi.

Lejek nie powiem jest wazny, ale i tak z niego nigdy nie korzystam. Jedyny z niego pozytek to mam jako "bezpiecznik" gdy normalny pakiet zejdzie, co mi sie moze trafilo 2 razy w ciagu ostatnich 2 lat niemal.

Mozesz cos wiecej powiedziec o co chodzi z tym "operator podbiera sobie pozostały transfer"?
Klucz posiada o wiele lepszą ofertę, do tego posiada wstęp do Aero2. Nie wiem jak tutaj jest z pakietami, czy są dobrze rozliczane? Nie mam pojęcia.
Ale domyslam sie, ze to roaming... ?

#672768  autor: Flash999
 05 lis 2013, 20:50
Klucz działa na infrastrukturze Plusa, to nie jest roaming :)

Podbiera, znaczy że jak masz pakiet 1GB to on kończy się po około 700 MB, a dalej pieniądze lecą z konta. Te 700 MB to wartość zmyślona, bo zależy to od intensywności korzystania. Mimo wszystko, megabajty za szybko znikają. Plus to olewa, nie uznaje reklamacji. Już wiele tematów o tym się przewinęło, jak chcesz wiedzieć więcej to wstukaj w wyszukiwarkę.

#672771  autor: soyo
 05 lis 2013, 20:54
Flash999 pisze:Klucz działa na infrastrukturze Plusa, to nie jest roaming :)
Ciekawe...

No to rzuce okiem na ta opcje w takim razie, jesli to faktycznie PLUS tylko tanszy, to idiota nie jestem...
Podbiera, znaczy że jak masz pakiet 1GB to on kończy się po około 700 MB, a dalej pieniądze lecą z konta. Te 700 MB to wartość zmyślona, bo zależy to od intensywności korzystania. Mimo wszystko, megabajty za szybko znikają. Plus to olewa, nie uznaje reklamacji. Już wiele tematów o tym się przewinęło, jak chcesz wiedzieć więcej to wstukaj w wyszukiwarkę.
O_o

Takie praktyki jeszcze w naszym pieknym kraju sa stosowane? Nice.

Dzieki za info, poszukam o tym temacie na forum.

#672777  autor: Flash999
 05 lis 2013, 21:17
Dodam tylko zalety Klucza:
Minuta kosztuje 19 gr, SMS 9 gr, a MMS niestety aż 50 gr. Operator z bardzo atrakcyjnymi stawkami do naszych sąsiadów i nie tylko :) (tanie rozmowy międzynarodowe). Po doładowaniu dostajesz darmowe minuty w sieci Klucz.

Trzeba poczekać do jutra, może coś się zmieni w prepaid.

#672778  autor: soyo
 05 lis 2013, 21:20
Nasuwa sie pytanie, ze jak siec znasz i jest tak dobrze, czemu do niej nie przechodziles wczesniej? Jest jakis haczyk?

#672779  autor: Flash999
 05 lis 2013, 21:24
Dlaczego nie przeszedłem do Klucza?
Proste, czekam na zasięg UMTS 900 NetWorkS! Aktualnie intensywnie działam w tym kierunku.
Minusem jest GPRS, który Plus ma u mnie w mieście, ale sytuację częściowo ratuje zasięg Aero2.
Mam też znajomych w Play, dlatego stan darmowy często się przydaje.

Dodam że po każdym doładowaniu w Klucz konto ważne jest rok. Sam się nad nim zastanawiam, ale ciężko dostać starter (Allegro, ewentualnie niektóre stoiska w większych miastach).

Przeczytaj PW.

#672780  autor: soyo
 05 lis 2013, 21:28
Ok, do dzis jak mam byc szczery nie wiedzialem o co biega z NetWorkS!, ale po lekturze co nieco wiem. Siec pod T-Mobile i Orange, tylko moje pytanie to czekasz na... ?

Masz w RBM numer tak? A wiec to Play, wiec nawet jesli podejdzie pod to roaming Orange, to to bedzie roaming, podobnie jak z Plus'em nie pelnowartosciowy zasieg Orange.

Cos pomieszalem?

#672782  autor: Flash999
 05 lis 2013, 21:40
Dobrze rozumujesz, tak trzymaj! :)

Tak, NetWorkS! to modernizacja i konsolidacja sieci Orange i T-Mobile. Czekam na UMTS 900, czyli zasięg 3G na niższej częstotliwości, który ma o wiele lepsze pokrycie niż UMTS 2100. Mieszkam w małej miejscowości, pomiędzy masztami i zasięg 3G mam bardzo słaby. Co ciekawe, 30 KM od mojego miejsca zamieszkania już ten sygnał został uruchomiony. Jak zawsze mam pod górkę :). Mam kontakt z pewną osobą z T-Mobile, z którą analizujemy problem.

Czy mam numer w RBM? I tak, i nie :). Aktualnie działam na karcie T-Mobile, która potrzebna mi jest do kontaktu z obsługą T-Mobile. Druga karta RBM leży w starszym telefonie, niemal nieużywana. Wszystko zależy od kolejnych dni (kontaktu z obsługą, jaka będzie nowa oferta Plusa).

#672783  autor: soyo
 05 lis 2013, 21:48
Ten Klucz jest bardzo, bardzo interesujacy, kiedy teraz go przejrzalem. Dzieki za rzucenie hasla macc oraz Flash999. Potrzebuje sie tylko upewnic, ze na 100% ich infrastruktura to PLUS, a nie "PLUS", czyli niby plus ale w hierarchii najwyzej sa ci z macierzystego PLUS'a. Jesli nie, i klienci KLUCZ'a sa traktowani dokladnie tak samo jak klienci PLUS'a, wliczajac w to braki w jakichs ograniczeniach transferow itp itd... to ciekawa opcja, bardzo ciekawa...

#672806  autor: buba1234
 05 lis 2013, 23:16
Zaleta Klucza sa rozmowy wewnatrzsieciowe, moezesz zrobic siec rodzinną.

Po doładowaniu 50zł
1. W Plusie masz 30 dni nielimitowanych rozmow i smów wewnatrz sieci
2. W Orange masz 50 dni nielimitowanych rozmow wewnatrz sieci
3. W T-Mobile Frii masz 100 dni nielimitowanych rozmow wewnatrz sieci
4. W Play masz 100 dni nielimitowanych rozmow i smów wewnatrz sieci

5. W Klucz Mobile masz pół roku 200 godzin [ średnio 66 minut dziennie] rozmow i smów wewnatrz sieci.

Do tego któs kiedyś pisal, ze chyba w Kluczu pakiety neta sa rozliczane co 1kB

#674023  autor: nowy57
 12 lis 2013, 00:21
Flash999 pisze:Klucz działa na infrastrukturze Plusa, to nie jest roaming :)

POTWIRDZAM