• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #634039  autor: konn365
 19 maja 2013, 20:44
Witam!

Za miesiąc kończy mi się umowa w Orange (Smart Plan Multi za 129,90). Mam w obecnej taryfie nielimitowane rozmowy + SMSy do wszystkich sieci + 2 gb Internetu i nie chcę z tego rezygnować, by nie wpadać w zbędne koszta (naprawdę dużo dzwonię i smsuję, a Internet w smartfonie to mus w XXI wieku).

Dlatego też proszę o doradzenie, jaką ofertę 'no limit' wybrać? Gdzie się przenieść? Oczywiście może być oferta bez telefonu. Byle jak najtaniej. Co myślicie o Red Bull Mobile czy Nju Mobile? Warto decydować się na ofertę abonamentową w którejś z tych sieci? :oops:

#634044  autor: Blank
 19 maja 2013, 21:21
konn365,
przejrzyj ten temat: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=67152
W razie pytań, napisz w tamtym temacie ;p

Podstawowe rzeczy:
Nielimitowane połączenia głosowe (komórki i stacjonarne), SMSy, MMSy (komórki) to koszt 38,00 zł w nju mobile.
Do tego: pakiety 2100 (3x700) MB bez lejka to koszt 21,00 zł lub 1 GB z lejkiem to 19,00 zł.
Zaletą są MMSy i fakt, że nie musisz niczego (poza ew. pakietami 700MB) aktywować. Po prostu po osiągnięciu określonych kosztów, no limit sam się włącza.

Nielimitowane połączenia głosowe (komórki i stacjonarne), połaczenia wideo i SMSy (komórki) to koszt 39,50 zł w RedBull mobile no limits. Wadą jest, że po wyborze oferty, nie możesz już z pakietu SMS zrezygnować. Jeśli natomiast nie zdecydujesz się na niego na starcie, to nie będziesz mógł go włączyć (pozostanie ci jednak możliwość włączenia pakietu 222 SMS za 4 zł). Wadą jest także opłata aktywacyjna (49 zł). Zaletą natomiast połączenia wideo i mobilny youtube bez utraty transferu. Pamiętaj jednak, że w ofercie nie można stosować telefonu jako modemu.
Pakiet 2GB to koszt 20,00 złotych.

Nielimitowane połączenia głosowe i SMSy to koszt 38,00 zł w Heyah non stop. Wadą jest brak pakietu MMS, oraz połączeń wideo. Pakiet SMS musisz samodzielnie włączyć. Jeśli włączysz pakiet np. po wysłaniu 50 SMSów, to zapłacisz 4,50 za te 50 SMSów oraz dodatkowo 9,00 zł niezależnie od ilości wysłanych później SMSów.
W ofercie nie ma lejka. pakiet 500 MB kosztuje 9,00 zł. Po aktywacji i wykorzystaniu środków, automatycznie aktywowany jest kolejny. To w praktyce oznacza, że można stracić nawet 90,00 zł za sam internet. Nie ma także dodatkowych plusów (niby można kupić telefony na raty ;p). Dlatego ofertę odradzam (chyba, że nie masz dobrego zasięgu Orange).

W razie pytań, wątpliwości, kieruj pytania do tematu http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=67152 - twoje pytania (a konkretnie odpowiedzi) mogą przydać się komuś innemu.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#634072  autor: Ruben
 20 maja 2013, 08:26
konn365, w nowych ofertach no limit bez telefonu trzeba liczyć się z wydatkiem około 57 pln. Nie wiem jak dużo dzwonisz ale warto przejrzeć swoje bilingi. Może się okazać, że jednak wystarczy abonament z dużą ilością minut.
TUTAJ forumowicz marchwi wyrwał w Orange dobre warunki na przedłużenie umowy wraz z rabatem 30%. Jeżeli jednak będzie to zbyt mało minut, to ofertę nju mobile uważam za lepszą.

#634204  autor: aster
 20 maja 2013, 19:14
Szukam na 5-6 miesięczne użytkowanie oferty 'no limit' dla starszej osoby, chodzi o to by nie było tak że zabraknie kredytu na koncie czy coś takiego jak trafią się jakieś dłuższe rozmowy (będą tylko rozmowy, nie smsy czy net). Do tego musi to być oferta wyłącznie prepaidowa - żadnych umów ani ich wypowiadania - czyli po tych 5-6 mies. karta do kosza bez dodatkowych formalności.

Czy Nju jest tu jedyną opcją?

#634219  autor: KA
 20 maja 2013, 20:18
Aster, pre-paid nju w takim razie nie jest tu opcją, bo trzeba doładowywać, aktywować promocję co 7 dni i wychodzi drogo. No limit za 29 zł (same rozmowy) jest w nju z rachunkiem. Umowy nie ma co się bać, bo jest z 30-dniowym wypowiedzeniem, więc prawie jak pre-paid. Jeśli pre-paid, to bezkonkurencyjny jest Virgin (ale to nie no limit).

#634220  autor: slawekt
 20 maja 2013, 20:25
aster pisze:Szukam na 5-6 miesięczne użytkowanie oferty 'no limit' dla starszej osoby, chodzi o to by nie było tak że zabraknie kredytu na koncie czy coś takiego jak trafią się jakieś dłuższe rozmowy (będą tylko rozmowy, nie smsy czy net).
I tu jest problem. Bo żeby w nju prepaid było naprawdę bez ograniczeń to oprócz 2 zł dziennie na koncie (da się zrobić większym doładowaniem), to jeszcze cotygodniowo trzeba wklepać odpowiedni kod, lub wysłać SMS'a. A starsze osoby niestety będą raczej miały kłopot z zapamiętaniem i zrealizowaniem tej czynności (co zmusza inną osobę do ciągłej kontroli czasu włączania promocji nolimit).
Dlatego też moim zdaniem lepiej wziąć abonament nju na te 6 miesięcy, a następnie po 5 miesiącach zrezygnować (odpowienik = karta do kosza). Zważywszy że termin wypowiedzenia to 30 dni, nie widzę problemu.
Dodatkowo ważnym atutem jest to, że finansowo wyjdzie dużo lepiej niż na kartę, bo tylko 29 zł miesięcznie.

#634386  autor: aster
 21 maja 2013, 12:47
KA, właśnie myślałem o tym Virgin bo w tej cenie to trudno będzie przegadać jakieś większe doładowanie typu kilkaset Złotych. Na infrastrukturze której sieci oni działają?

Slawek, jest jeszcze opcja by zarejestrować konto na stronie nju i wtedy ja bym mógł co tydzień to robić za tę osobę. Pytanie tylko czy musi to być co 7 dni co do sekundy od ostatniej aktywacji usługi czy np. mogę to robić raz w tygodniu niezależnie od pory dnia i funkcja będzie cały czas działać?

P.S. Wypowiadanie umowy konieczne jest na piśmie, list polecony, itd. czy już usługodawcy dojrzeli u nas do zakończenia abonamentu (czy to na komórkę czy dekoder telewizyjny) przez telefon?

#634428  autor: KA
 21 maja 2013, 15:26
Virgin działa na nadajnikach Play i Orange, niektóre karty też na Plusie.
Zapomnij o nju na kartę, jednym ten system działa OK, innym rozłącza po 2zł lub nalicza dalej, trzeba odnawiać promocję, różnie to trwa - chyba szkoda nerwów i jest to niekorzystne finansowo.
Nju z rachunkiem - warto moim zdaniem. Nie wiem, jak wypowiada się umowę w nju z rachunkiem, ale na pewno nie osobiście, bo nie mają obsługi naziemnej. Tak więc przez tel albo net, a list też jednorazowo można wysłać (chyba?).

#634441  autor: piokuk
 21 maja 2013, 16:30
Nie wspominałeś jeszcze divhashmorex o kolejnej poważnej niedogodności njumobile. Jest nią płatne przekazywanie połączeń. W RBM za darmo.

#634721  autor: aster
 22 maja 2013, 19:11
KA pisze:Virgin działa na nadajnikach Play i Orange, niektóre karty też na Plusie.
Zapomnij o nju na kartę, jednym ten system działa OK, innym rozłącza po 2zł lub nalicza dalej, trzeba odnawiać promocję, różnie to trwa - chyba szkoda nerwów i jest to niekorzystne finansowo.
Nju w takim razie odpada i skupiam się na Virgin. W mojej sytuacji jest trochę dziwna sprawa z zasięgiem i przydałoby się polegać na sieci T-Mobile lub Plus - czy z tej drugiej sieci będę mógł korzystać jeśli kupię nowy starter w V?

#634725  autor: KA
 22 maja 2013, 20:05
Raczej Plus tylko na przeniesionych, na nowych nie (na 99%) - może ktoś potwierdzi?

#634726  autor: Edmund
 22 maja 2013, 20:19
KA, ja mogę potwierdzić - mam i taki i taki numer w VM i na numerze przeniesionym działa zasięg Play, Plusa i Orange.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#634732  autor: Blank
 22 maja 2013, 21:20
KA, ja mogę potwierdzić, że Plus nie działa na nowych numerach (obecnie testuje Virgin Mobile) - sieć ta oznaczona jest jako dostępna, ale próba rejestracja nie może zakończyć się pozytywnie ;)

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#634791  autor: aster
 23 maja 2013, 05:03
Dziękuję za pomoc, czyli jeśli muszę mieć dostęp do sieci T-M/Plus, chcę kupić nowy starter i mieć jak najtańsze rozmowy (inne rzeczy jak internet nieistotne) to co najlepiej wybrać?

#634793  autor: KA
 23 maja 2013, 06:18
Heyah no limit? Tyle, że to nie karta, abo na 30 dni (jak nju).

#634794  autor: slawekt
 23 maja 2013, 07:56
Edmund pisze:VM i na numerze przeniesionym działa zasięg Play, Plusa i Orange.
To prawda. Sprawdzone na różnych kartach VM: zarówno kupionych w kiosku, jak i w sklepie internetowym na virginmobile.pl. Żadna z "oryginalnych" kart nie loguje się do Plus'a.
Natomiast karty przeniesione do VM, jak najbardziej :-)
aster pisze:czyli jeśli muszę mieć dostęp do sieci T-M/Plus, chcę kupić nowy starter i mieć jak najtańsze rozmowy (inne rzeczy jak internet nieistotne) to co najlepiej wybrać?
Jeżeli myślisz o Virgin i zasięgu Plus'a, to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić kartę innego Operatora, przenieść do Virgin i korzystać.
Trochę komplikujesz sobie życie, ale cóż, czasami trzeba :-)

#634888  autor: orson_dzi
 23 maja 2013, 19:10
A ja bym jednak był za nju mobile, albo Heyah. Prepaid, jakikolwiek by nie był, po skończeniu środków leży. W takim abonamencie wiesz, że nie przekroczysz docelowej kwoty i kontakt będzie cały czas.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#635079  autor: aster
 24 maja 2013, 18:11
Potrzebuję jeszcze jedną kartę dla innej osoby i zastanawiam się ponownie nad tymi ofertami "no limit" powiązanych z umową/abonamentem - czy któraś wlicza także internet aby nie trzeba było go za każdym razem aktywować/przedłużać jakimś kodem?

#635088  autor: MarekAG
 24 maja 2013, 18:27
W każdym no limit jest internet. Kwestia ile go potrzebujesz.

#635120  autor: Blank
 24 maja 2013, 20:57
aster,
RedBull no limits - 50 MB wliczone, dalej lejek (bez aktywacji)
nju mobile buzz - 1 GB za 19 zł (bez aktywacji)
Heyah non stop - tu musiałby ktoś potwierdzić, ale zdaje się, że po jednorazowej aktywacji, pakiet będzie automatycznie aktywowany w każdym okresie rozliczeniowym. 500 MB za 9 zł. Niestety bez lejka (po wykorzystaniu, automatycznie kolejny taki sam)