• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #633376  autor: bakus10
 16 maja 2013, 17:53
Witam. Chciałbym aby ktoś kto się zna/orientuje, napisał mi jak to jest z ofertą Heyah Non Stop.
Wiem ,że jest abonament za 29 zł/m . Teraz tak : pakiety SMS - 9 zł i pakiet INTERNET 9 zł .
Czy gdy zaznaczę , że chciałbym pakiety abonament będzie wynosił 47 zł/m czy działa to jak na kartę, że weźmie mi z tych 29 zł te 18 zł za 2 pakiety? Jak to jest?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugie pytanie dotyczy oferty Nju Mobile.
Jeżeli biorę ofertę na kartę czyli kupuję starter za 5 zł albo za 20 zł i aktywuję usługę "do wszystkich" to na czym to dokładnie polega? Mam 20 zł na koncie aktywacja kosztowała mnie 2 zł jest ważna 7 dni. Czyli jak wygadam te 2 zł to przez 7 dni mam za dramo dzwonienie i smsowanie? Tak samo z internetem ? Który kosztuje 7 zł na 31 dni?

Jeżeli nie ten dział proszę o przeniesienie , nie usuwanie od razu tematu.
Pozdrawiam.

#633380  autor: Blank
 16 maja 2013, 18:11
1. Zapłacisz 47 złotych. W pakiecie nie ma lejka. Po wykorzystaniu tych 500 MB, automatycznie aktywowany zostanie kolejny (9zł).
Jeżeli biorę ofertę na kartę czyli kupuję starter za 5 zł albo za 20 zł i aktywuję usługę "do wszystkich" to na czym to dokładnie polega? Mam 20 zł na koncie aktywacja kosztowała mnie 2 zł jest ważna 7 dni. Czyli jak wygadam te 2 zł to przez 7 dni mam za dramo dzwonienie i smsowanie? Tak samo z internetem ? Który kosztuje 7 zł na 31 dni?
Zacznijmy od tego, że wybierz starter za 5 zł, bo i tak będziesz musiał doładować za przynajmniej 5 zł, aby móc aktywować usługę do wszystkich.

Załóżmy, że masz starter i doładowałeś jeszcze za 10 zł, masz 15 zł.
Aktywujesz usługę za 2 złote, więc zostaje ci 13 zł, a usługa jest ważna przez 7 dni.
Każdego dnia, tak długo jak usługa będzie działała, jeśli wydasz 2 zł na ROZMOWY GŁOSOWE, SMSY, MMSY i INTERNET, do końca danego dnia, SMSy i Rozmowy (MMSy są mimo wszystko płatne) będą bezpłatne. Dodatkowo dostaniesz paczkę 100 MB do końca danego dnia.
Jeśli w danym dniu nie wydasz tych 2 zł, to zapłacisz tyle ile wydałeś.

np. aktywacja w poniedziałek (13 zł), rozmawiasz 2 godziny i wykorzystujesz 50 MB transmisji danych. Zostaje ci 11 zł. We wtorek tylko puściłeś 3 SMSy, więc zostaje ci 10,73 zł. W środę wykorzystałeś godzinę rozmów i 105 MB transmisji danych. Zostaje ci 7,78, bo 0,95 zł kosztuje te 5 MB. W czwartek doładujesz za 10 zł i masz 17,78 zł. Kupujesz pakiet miesięczny i zostaje ci 10,78 zł. Wykorzystujesz godzinę rozmów i 100 MB transmisji danych. Zostaje ci 8,78 zł i 250 MB transmisji w pakiecie.

Pakiet internetowy za 7 zł obejmuje 350 MB transmisji danych. pakiet wykorzystywany jest w pierwszej kolejności, jeszcze przed pakietem dziennym.

Kolejność wykorzystywania środków na internet:
1. Pakiet miesięczny 350 MB
2. Pakiet dzienny 100 MB (jeśli przyznany)
3. Środki z konta
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 14:37 przez Blank, łącznie zmieniany 2 razy.

#633445  autor: bakus10
 16 maja 2013, 22:00
Okej dzieki. To jeszcze Twoja opinia. Oplaca sie czy sie nie oplaca

#633557  autor: Blank
 17 maja 2013, 13:37
bakus10, naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć, czy się opłaca, czy też nie ;)

Nie wiem ile i jak będziesz wykorzystywać te abonamenty. Jeśli masz zamiar dzwonić codziennie, to na przykład oferta na kartę w nju mobile nie jest dobrym rozwiązaniem. Z kolei, jeśli nie masz zamiaru dzwonić codziennie, ale korzystać z wszystkich uslug (SMSy, MMSy, internet, rozmowy) to nju na kartę bije każdy abonament.
Mówiąc szczerze, nie jestem także zwolennikiem oferty Heyah, która po prostu łączy minusy ofert z rachunkiem - RBM i nju mobile. W nju mobile, wraz z SMSami masz wliczone MMSy. W RBM wraz z połączeniami głosowymi, połączenia wideo. W obu ofertach są bardziej atrakcyjne od Heyah pakiety internetowe - w nju mobile za 19 zł 1GB z lejkiem (automatyczny), albo 700 MB za 7 zł (bez lejka), który można uruchomić nawet 5-krotnie. W RBM, masz wliczony pakiet 50 MB i darmowy Youtube, a także bezpłatny lejek. Do tego pakiet 2 GB za 20 zł. Heyah z kolei ma stawkę 2gr/100kB. Dane odebrane i wysłane są liczone osobno, więc małe połączenia kosztują dwa razy więcej. Do tego niezbyt atrakcyjny pakiet 500 MB za 9 zł bez lejka i nawet 90 zł za sam "bezpieczny internet" (co więcej, sama konstrukcja regulaminu w Heyah, sugeruje, że operator "może", ale nie musi ograniczyć prędkość po 5 GB transmisji danych (90 zł). Nie jest natomiast powiedziane, że ograniczenie oznacza surfowanie bezpłatne).

Na twoim miejscu, raczej rozważałbym oferty czerwonego byka (szczególnie jeśli masz dobry zasięg Play) i żółtego ziemniaka, a czerwonej łapie powiedziałbym już na starcie "do widzenia". Usiłuję znaleźć jakieś plusy "szatańskiej" oferty, ale nie jestem w stanie ich dostrzec.

#633566  autor: user_delete27
 17 maja 2013, 14:01
A czy szatanska heyah nie ma przypadkiem stawki cennikowej 19gr/100kb?
edit: mea culpa : W przypadku nie włączenia Usługa Bezpieczny Internet Heyah 500 MB za każde 100 kB (oddzielnie za dane wysłane i odebrane) będzie pobierana opłata 0,02 zł . Ale w takim razie jak mam rozumiec tresc tego newsa : http://www.telepolis.pl/wiadomosci/-akt ... 28137.html , a kokretnie : [Aktualizacja 16:33]
Cena wiadomości bez pakietów to 9 groszy za SMS-a i 19 groszy za MMS-a. 100 kB transmisji to cennikowy koszt 0,19 zł. Telepolis strzelil byka ?

#633576  autor: Blank
 17 maja 2013, 14:16
dziadek186,
Zapewne Telepolis publikował informacje na podstawie notatek prasowych lub konferencji. Niejednokrotnie zdarzało się, iż informacje takie okazywały się błędne, lub na tyle lakoniczne, że serwisy musiały same interpretować informacje. Z tego co widzę, taką samą informacje podały także inne serwisy telekomunikacyjne, więc prawdopodobnie jest to związane z błędnymi informacjami uzyskanymi od Polskiej Telefonii Cyfrowej.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#633582  autor: user_delete27
 17 maja 2013, 14:34
Pewnie masz racje. Swoja droga to faktycznie oferta heyah niczym sie nie wyroznia. nju(z rachunkiem) jest duzo bardziej elastyczne.

#633739  autor: bakus10
 18 maja 2013, 10:38
Ok dzięki. Można zamknąć.

#633761  autor: Emsi
 18 maja 2013, 12:22
A pod względem zasięgu co Waszym zdaniem lepsze, PTC czy Centertel?

#633780  autor: Edmund
 18 maja 2013, 14:55
Emsi, odpowiedź jest prosta, polecana przez wszystkich - weź załatw sobie karty prepaid z kiosku i przetestuj w uczęszczanych przez siebie lokalizacjach. Zasięg zależy od bardzo wielu czynników i ta sama sieć w różnych częściach jednego miasta może diametralnie różnie działać.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#633809  autor: ciekawy
 18 maja 2013, 17:09
Emsi pisze:A pod względem zasięgu co Waszym zdaniem lepsze, PTC czy Centertel?
na to pytanie mogą ci odpowiedzieć chyba tylko ludzie,którzy modernizują zasięg PTC i Centertel czyli NetWorks, w maistach przynajmniej ja tak zauważyłem lepsze 3G ma Centertel, za to poza miastami lepsze 2G ma PTC,z tego co zauważyłem to tam gdzie PTC weszło na nadajniki Centertel to zasięg 3G się poprawił,jak jest w drugą stronę czyli czy się poprawił zasięg 2G w Centertel poza maistami tego nie sprawdzałem,nie było okazji,ogólnie pewniejszy byłby PTC czyli Heyah ze swoim 2G i wchodzeniem na nadajniki 3G Centertel, dlatego, że to bardziej oferta na rozmowy niż na net i bardziej się liczy zasięg "wszędzie",a rozważałeś Red Bull Mobile ? abonament 29,50 zł czyli 0,50 gr to niewielka różnica w skali miesiąca i masz zasięg w miastach PLAY, możesz sobie ręcznie zmienić na Plus albo Orange,a jak poza miastami nie masz zasięgu Play to telefon się sam przełączy na Plusa albo Orange albo na sztywno możesz ustawić zasięg Plus albo Orange, masz jeszcze do wyboru np na smartfonie czy chcesz zasięg 2G czy 3G Plusa albo Orange czy jeden i drugi czyli, jak dasz 2G to możliwe, że nie będziesz musiał zmieniać zasięgu bo będzie łapał na większym obszarze,a 3G to w samych sieciach Orange czy Plus bywa trudny do złapania zasięg na sztywno np 3G w takim Plusie w mieście jest, poza miastem tylko 2G, więc nie ma się co dziwić,że w Red Bull Mobile jest podobnie, rozważ tą sieć,będziesz miał trzy zasięgi do wyboru,a ma dojść jeszcze zasięg PTC w przyszłości, jak jeden nie będzie działał to zawsze będzie do wyboru inny,a zasięg 2G Plus i T czyli PTC w całym kraju jest bardzo zbliżony czyli obydwie sieci są "wszędzie" tam gdzie np Centertel czyli Orange na 2G zanika

#633855  autor: Emsi
 18 maja 2013, 22:57
Klientem PTC byłem przez wiele lat i na zasięg poza miastami faktycznie nie narzekałem. Mam teraz prepaid Orange i testuje. Generalnie w mieście wszystko elegancko hula, chodzi mi bardziej o zasięg w trasie. RedBulla nie rozważałem ze względu na niską jakość rozmów w Play (z którego obecnie korzystam).

#633871  autor: ciekawy
 19 maja 2013, 06:17
jeśli wybłr jest między PTC Heyah i Centertel nju to ja bym brał Heyah bo ma lepszy zasięg 2G poza miastami i wchodzi na nadajniki Centertela w miastach to tam gdzie jest NetWorks 3G PTC się też poprawia,a czy 2G w Centertelu się poprawia poza miastami trudno ocenić bo trzebaby przejeżdrzać przez jakąś miejscowość ze złym zasięgiem Centertela i tam sprawdzić czy w NetWorks 2G Centertela się poprawi czy nie,więc ja bym brał Heyah bo zasięg 2G jest lepszy i 3G się poprawia z czego 3G bardziej przydaje się na szybszy net niż na zasięgu 2G, a 2G na rozmowy jest w porządku, w tym rankingu raczej wygrywa Heyah
z tym Red Bull Mobile to nie do końca jest tak,że to jest niska jakość połączeń,trzeba mieć telefon obsługujący 2G 900,1800, 3G 2100 dla zasięgu PLAY i roamingowych 2G i jakość połączeń jest taka jak w innych sieciach,nawet na zasięgu Plusa poza miastami jakość rozmowy jest dobra,wiem bo korzystam z PLAY i roamingu w kraju i jest ok, gdyby było źle to bym się przeniósł do innej sieci,a skoro jest dobrze to nie ma powodu zmieniać,nie wiem dlaczego niektórzy piszą o niskiej jakości tej sieci, może zwyczajnie telefon jest ustawiony na zły zasięg i dlatego się nie zgrywa z dobrą jakością,u mnie tego w PLAY nie ma,dlatego pisałem o Red Bull Mobile

#633881  autor: KA
 19 maja 2013, 08:45
Są pewne obszary (np. pewne rejony Mazur), gdzie miejscowi mają w większości Tmobile z powodu najlepszego zasięgu i faktycznie - net mobilny na modemie w laptopie normalnie działał mi tam (okolice Morąga) tylko w T. Jednak w tel z 2G mojej żony - Orange bez problemu. U mnie Play ustawiałem na Plusa - Play faktycznie był słaby. Jednak w Wa-wie najlepsze 3G ma Play w większości znanych mi miejsc - u mnie na Bielanach zdecydowanie.

#633954  autor: Emsi
 19 maja 2013, 15:50
Ja rozmawiam dużo przez Play i wkurza mnie to echo, dlatego odrzucam całkowicie ofertę Play. Nie interesuje mnie internet itd, wyłącznie rozmowy także chyba jednak Heyah.

#633993  autor: KA
 19 maja 2013, 17:57
Jakie echo??? Sprawdzałeś na innym telefonie, bo ja w kilku miejscach Polski na żadnym z kilku telefonów echa w Play nigdy nie miałem, natomiast zdarzyło mi się testując kartę T-mobile (co mnie bardzo zdziwiło). Co do tematu - nju z rachunkiem jako oferta raczej bezkonkurencyjne, ale co do zasięgu Orange przegrywa z T, więc wybór zależy od np. miejsca korzystania. Znam miejsce (w okolicach Wa-wy), gdzie nie mógłbym mieć Orange, bo musiałbym wychodzić na zewnątrz, więc...
 #634016  autor: kawa73
 19 maja 2013, 18:48
bakus10 pisze:Witam. Chciałbym aby ktoś kto się zna/orientuje, napisał mi jak to jest z ofertą Heyah Non Stop.
Wiem ,że jest abonament za 29 zł/m . Teraz tak : pakiety SMS - 9 zł i pakiet INTERNET 9 zł .
Czy gdy zaznaczę , że chciałbym pakiety abonament będzie wynosił 47 zł/m czy działa to jak na kartę, że weźmie mi z tych 29 zł te 18 zł za 2 pakiety? Jak to jest?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugie pytanie dotyczy oferty Nju Mobile.

Jeżeli nie ten dział proszę o przeniesienie , nie usuwanie od razu tematu.
Pozdrawiam.
Kolego NJU nie bierz pod uwagę jeśli zadzwonisz do kogoś ze ZM , bo zbanują cię kradnąc środki na karcie .

ODRADZAM NJU MOBILE, TO ZŁODZIEJE KRADNĄ ŚRODKI Z KARTY

#634023  autor: Emsi
 19 maja 2013, 19:20
KA pisze:Jakie echo??? Sprawdzałeś na innym telefonie, bo ja w kilku miejscach Polski na żadnym z kilku telefonów echa w Play nigdy nie miałem, natomiast zdarzyło mi się testując kartę T-mobile (co mnie bardzo zdziwiło).
Tak testowałem też na innym telefonie, inni też się na to skarżą (znajomi i na forum Play o tym piszą). Co ciekawe ten pogłos występuje kiedy dzwonię z Play do Play i do osób z tego samego miasta co ja. Kiedy dzwonię poza Kraków tego problemu nie ma. Zdarzyło mi się też, że przerwało mi połączenie, a później komunikat "sieć zajęta". No i w podróży zasięg szwankował (w okolicach przygranicznych). Stąd P4 nie wchodzi w grę w moim przypadku.

#634080  autor: Ruben
 20 maja 2013, 09:34
kawa73 pisze:Kolego NJU nie bierz pod uwagę jeśli zadzwonisz do kogoś ze ZM , bo zbanują cię kradnąc środki na karcie
I pisze to osoba, która chwali się, że z nju mobile uczyniła perpetum mobile do nabijania minut w Play. Żeby nabić 277 godzin trzeba było zestawić min 554 godzin połączenia, czyli pełne 23 dni.

#634084  autor: kawa73
 20 maja 2013, 09:37
Ruben pisze:
kawa73 pisze:Kolego NJU nie bierz pod uwagę jeśli zadzwonisz do kogoś ze ZM , bo zbanują cię kradnąc środki na karcie
I pisze to osoba, która chwali się, że z nju mobile uczyniła perpetum mobile do nabijania minut w Play. Żeby nabić 277 godzin trzeba było zestawić min 554 godzin połączenia, czyli pełne 23 dni.
Dokładnie tyle , lecz nie zmienia to faktu iż NO LIMIT nie istnieje w NJU oraz tego że ta sieć kradnie środki na karcie .

ODRADZAM NJU MOBILE, TO ZŁODZIEJE KRADNĄ ŚRODKI Z KARTY