• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #629531  autor: hamerpl
 26 kwie 2013, 17:03
Witam.
Dostałem list od Plusa że w dniu 27 maja nastąpi zmiana regulaminu świadczonych usług i że przysługuje mi prawo rezygnacji z umowy lecz operator może naliczyć karę.

Pytanie następujące, jaka jest wysokość tej kary i czy zostanie ona naliczona?
Przesyłam w linku dokładne informacje, te same dostałem w liście od sieci Plus Gsm.
(Moja oferta to Plus Mix)

http://www.plus.pl/indywidualna/Regulaminy/ZmianyRSUT/

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2013, 14:29 przez hamerpl, łącznie zmieniany 1 raz.

#629579  autor: mati21
 26 kwie 2013, 20:50
Wysokość kary masz zapisaną w umowie

#629609  autor: StormChaser
 26 kwie 2013, 22:45
Kwotę kary z umowy dzielisz przez ilość dni umowy, wynik mnożysz razy ilość dni do końca obecnej umowy.

#629664  autor: Blank
 27 kwie 2013, 10:12
hamerpl pisze:czy zostanie ona naliczona?
Zgodnie z obowiązującym prawem, zmiana regulaminu wynikająca bezpośrednio ze zmiany prawa, w tym także w związku z usunięciem niedozwolonych klauzul (np. w wyniku wyroku sądu) nie wpływa na karę umowną. Tym samym zapłacisz karę proporcjonalną do pozostałego okresu zastrzeżonego umowy (np. jeśli zostało ci 12 doładowań w umowie na 36, to kara ta wynosić będzie 1/3 kary zapisanej w umowie).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#629698  autor: macc
 27 kwie 2013, 12:46
Mam prośbę może ktoś dokładnie mi odliczyć ile zapłace kary rozwiązując umowę z mix plus.
Mam umowę wziętą na 36 miesięcy pozostało do końca 10 zasileń po 30zł.Ile zapłacę kary jak zerwę umowę? Czy dobrze liczę,że zapłacę 219zł kary?

#629703  autor: kamil1221
 27 kwie 2013, 12:54
Nikt bez odpowiedniego systemu Polkomtela nie wyliczy Tobie tej kary.
Na tą kwotę nie składa się wyłącznie długość umowy i kwota zobowiązania, ale również ulgi które operator przyznał Tobie podczas zawarcia umowy (promocyjna cena telefonu, dodatkowe minuty/usługi).
Zadzwoń do Biura Obsługi Klienta i zapytaj ich o nią.

#629717  autor: macc
 27 kwie 2013, 13:27
Dzwoniłem obliczyli mi ok.222zł

[ Dodano: 2013-04-27, 13:31 ]
czy ten numer który chcę przenieść mogę przenieść do innej sieci komórkowej i wtedy też zapłacę te 222zł kary?

#629721  autor: kamil1221
 27 kwie 2013, 13:43
Tak - jeśli go przeniesiesz to numer nie przepadnie. Nowy operator w Twoim imieniu wypowie za ciebie umowę.

#630255  autor: mreron
 30 kwie 2013, 21:25
Czy operator ma prawo do naliczenia kary?

"Pragnę również zauważyć, że zgodnie z art. 59 w par. 2 Ustawy Prawo Telekomunikacyjne ( Dz.U. z 2004r. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.) nie przysługuje Państwu odszkodowanie z tytułu rozwiązania umowy o świadczeniu usług telekomunikacyjnych na czas określony.

Zmiany w regulaminie, niezależnie od ich charakteru, wyczerpują znamiona przytoczonego powyżej artykułu.
"
 #631761  autor: reQuorter
 08 maja 2013, 17:09
hamerpl pisze:Witam.
Dostałem list od Plusa że w dniu 27 maja nastąpi zmiana regulaminu świadczonych usług i że przysługuje mi prawo rezygnacji z umowy lecz operator może naliczyć karę.

Pytanie następujące, jaka jest wysokość tej kary i czy zostanie ona naliczona?
Przesyłam w linku dokładne informacje, te same dostałem w liście od sieci Plus Gsm.
(Moja oferta to Plus Mix)

http://www.plus.pl/indywidualna/Regulaminy/ZmianyRSUT/

Pozdrawiam.
Mam podobną sytuację, ale czy rzeczywiście operator Plus GSM ma w tej sytuacji prawo do naliczania kary?

#631774  autor: Edmund
 08 maja 2013, 17:40
Plus ma prawo do naliczenia kary, gdyż zmiany w regulaminach wynikają ze zmiany prawa telekomunikacyjnego.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#631779  autor: Blank
 08 maja 2013, 17:53
Zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany Prawa Telekomunikacyjnego, w związku z czym, żądania operatora dotyczące kary umownej są uzasadnione.

Podstawa prawna: art. 60a Prawo Telekomunikacyjne
2. W razie skorzystania z prawa wypowiedzenia umowy, o którym mowa w ust. 1, dostawcy publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych nie przysługuje zwrot ulgi, o której mowa w art. 57 ust. 6, o czym abonent powinien zostać także poinformowany.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli konieczność wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 1:
1) wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa albo z usunięcia niedo-zwolonych postanowień umownych;

2) wynika z decyzji Prezesa UKE, o której mowa w art. 63 ust. 2a.

#632518  autor: lokalny
 12 maja 2013, 17:59
Witam,

Zastanawiające jest to, że UPC też musiała dokonać zmiany i u nich rezygnacja nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami.

-------------------------------------
Chcielibyśmy poinformować Państwa, że w związku ze zmianą ustawy Prawo Telekomunikacyjne (z dnia 16 listopada 2012 r.), zmianie ulegają wybrane postanowienia ogólnych warunków umowy abonenckiej, regulaminu świadczenia usług oraz regulaminu szczegółowego świadczenia usług komórkowych. Przy okazji zmian, wymaganych przepisami prawa w wyżej wymienionych dokumentach, wprowadziliśmy również dodatkowe zmiany, które sprawią, że dokumenty te będą dla Państwa bardziej przejrzyste i zrozumiałe.

Zmiany w dokumentach abonenckich będą obowiązywać Państwa od 21 czerwca 2013 r.

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z:

nową treścią ogólnych warunków umowy abonenckiej,
wykazem zmian w Regulaminie świadczenia usług przez UPC Polska Sp. z o.o.,
wykazem zmian w Regulaminie szczegółowym świadczenia usług komórkowych przez UPC Polska Sp. z o.o.

Pełne wersje zmienionych dokumentów są dostępne na stronie www.upc.pl.

Jednocześnie zapewniamy, że wysokość Państwa opłat oraz inne warunki świadczenia usług nie zmieniają się.

Jeżeli nie akceptują Państwo powyższych zmian, przysługuje Państwu prawo do wypowiedzenia umowy abonenckiej z UPC. W tej sytuacji UPC nie będzie przysługiwać żadne roszczenie odszkodowawcze, ani zwrot ulgi. Pisemne oświadczenie o rozwiązaniu umowy abonenckiej powinno być złożone nie później, niż do 21 czerwca 2013 roku. Wszelkie informacje na temat zmian w dokumentach abonenckich są dostępne na stronie www.upc.pl oraz pod numerem 32 4 94 94 80*.

Z wyrazami szacunku

Ewa Wesoły

Dyrektor Ogólnopolskiego Biura Obsługi Klientów
-------------------------------------

Zmiany dodatkowe w dokumentacji to tylko kosmetyka. Nie zmieniają warunków.

#632521  autor: Edmund
 12 maja 2013, 18:05
lokalny, ale widocznie ta "kosmetyka" pozwala na zerwanie umowy bez konsekwencji.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#632546  autor: orson_dzi
 12 maja 2013, 19:41
Wyliczysz i pewnie tak samo jak w Orange. W umowie lub ogólnym regulaminie do niej powinien być podany wzór, a wszystkie potrzebne kwoty powinny być na umowie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#632804  autor: lokalny
 13 maja 2013, 21:01
orson_dzi pisze:
Wyliczysz i pewnie tak samo jak w Orange. W umowie lub ogólnym regulaminie do niej powinien być podany wzór, a wszystkie potrzebne kwoty powinny być na umowie.
Być może. Nie mam siły czytać tego co jest tam napisane i porównywać z czymś co mam w domu :) Z tydzień by mi na tym zeszło.

#632965  autor: thonka
 14 maja 2013, 15:40
lokalny, UPC przy okazji zmieniło też kilka innych zapisów.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet