• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #608014  autor: jleszek
 15 sty 2013, 19:24
Witam.
Właśnie otrzymałem telefon służbowy .
Numer (karta SIM) jest w ofercie Orange Firma (kilkadziesiąt numerów).
Doszły mnie słuchy ,że wszystkie telefony w firmie są monitorowanie (lokalizowane) poprzez BTS-y .
W związku z tym chciałbym zapytać ,czy lub w jaki sposób mogę sprawdzić włączenie tej usługi na moim telefonie służbowym.
Czy mogę zadzwonić jako użytkownik tego numeru na infolinię i sprawdzić status tej usługi ?
Może ktoś z kolegów forumowiczów jest mi w stanie pomóc na PW ?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, 21:59 przez jleszek, łącznie zmieniany 1 raz.

#608043  autor: buster
 15 sty 2013, 20:48
Ponieważ nie Ty płacisz rachunki i nie na Ciebie jest zarejestrowany telefon to nie masz żadnych uprawnień do uruchamiania badź blokowania usług.
Operator nie udzieli Ci informacji czy na ten numer jest włączona usługa lokalizacyjna. Natomiast wydaje mi się, że z chwilą gdy przydzielano Ci telefon służbowy powinieneś być poinformowany o możliwości jego lokalizowania. Nie wiem, jak by to wyglądało od strony prawnej, ale może to być jakies naruszenie twojej prywatności. Domyślam się, że nie szukasz konfliktów na dzień dobry więc po prostu zapytaj w firmie właściwą osobę czy to polega na prawdzie. Zobaczysz jaki będzie efekt.

#608094  autor: orson_dzi
 15 sty 2013, 22:29
jleszek pisze:wszystkie telefony w firmie są monitorowanie (lokalizowane) poprzez BTS-y
Jak każdy inny pojedynczy telefon, żadna nowość.

Nie wiem jak to wygląda w ofertach biznesowych, czy jest jakaś inna usługa, ale ogólnie wygląda to tak, że usługi zlokalizowania numeru wymagają akceptacji ze strony użytkownika telefonu (SMS). Chyba, że włączyli Ci Gdzie jest dziecko ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#608111  autor: ChuckyCiechanow
 15 sty 2013, 23:14
A jak masz telefon słuzbowy to zainstalowali Anti-Theft Avasta :)

#608140  autor: jleszek
 16 sty 2013, 07:04
agaak pisze:jest to odgórnie włączone, szef wie gdzie firmową bryką śmigasz
nie wyłączysz tego
...Mam dużo lepszą prywatną ;-)
buster pisze:Ponieważ nie Ty płacisz rachunki i nie na Ciebie jest zarejestrowany telefon to nie masz żadnych uprawnień do uruchamiania badź blokowania usług.
Operator nie udzieli Ci informacji czy na ten numer jest włączona usługa lokalizacyjna. Natomiast wydaje mi się, że z chwilą gdy przydzielano Ci telefon służbowy powinieneś być poinformowany o możliwości jego lokalizowania. Nie wiem, jak by to wyglądało od strony prawnej, ale może to być jakies naruszenie twojej prywatności. Domyślam się, że nie szukasz konfliktów na dzień dobry więc po prostu zapytaj w firmie właściwą osobę czy to polega na prawdzie. Zobaczysz jaki będzie efekt.
Nikt nie chce nic powiedzieć -czyli ani tak ,ani nie .
Jestem poważnie zainteresowany zdobyciem informacji -zainteresowanych proszę o PW.

#608141  autor: max4max
 16 sty 2013, 07:28
Ależ tu nie ma nic do ukrycia :)
Jest możliwość "zgrubnej" lokalizacji poprzez BTS-y i jak Kolega wyżej napisał - możliwe, że dla wszystkich telefonów została włączona usługa lokalizacyjna na podstawie albo odrębnej umowy na korzystniejszych warunkach, lub pojedynczych - "Gdzie jest dziecko".
Oczywiście Ty jako użytkownik masz zablokowaną możliwość zmian na swojej karcie.
Do obsługi Twojej całej firmy jest osobna osoba - opiekun w Orange, ale żeby od niej coś się dowiedzieć trzeba znać hasło lub mieć ustawiony dostęp z poziomu podpisanej umowy z orange.
Ja bym oficjalnie wystąpił na piśmie do Prezesa ( nie sam, ale w imieniu wszystkich "obdarowanych" telefonami) o informację - jaki masz abonament - ile minut możesz wydzwonić na koszt firmy - czy na dowolne numery plus czy jest usługa lokalizacyjna włączona.
Można się podeprzeć, że przecież telefon macie też poza godzinami pracy i chcecie wiedzieć, czy prywatne życie tez jest monitorowane ;)

#608150  autor: Edmund
 16 sty 2013, 09:42
jleszek, jeszcze istnieje takie pytanie - czy macie obowiązek by telefon służbowy był włączony poza godzinami pracy?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#608190  autor: orson_dzi
 16 sty 2013, 12:30
Najprostsze i najmniej oficjalne wyjście. Popytaj znajomych, czy nie mają kogoś w BOK i niech Ci sprawdzi jakie masz włączone usługi na numerze. Prosta sprawa.

Ew. zajdź do salonu (i pomódl się żeby mieli dostęp do systemów) i powiedz, że masz numer służbowy, ale nie wiesz dokładnie ile tam jest minut, jaki plan itd. i chciałbyś się dowiedzieć co tam w ogóle jest. Jak trafisz na człowieka, to może Ci poda.

#610119  autor: jleszek
 26 sty 2013, 16:58
Dziękuję za pomoc.
Korzystam już tylko ze swojego prywatnego telefonu :wink:
...

#610224  autor: orson_dzi
 26 sty 2013, 23:22
To przynajmniej wyjaśnij o co chodziło.

#610234  autor: rafmik
 27 sty 2013, 01:33
orson_dzi pisze:To przynajmniej wyjaśnij o co chodziło.
Znając życie miał w pracy dwie opcje do wyboru:
1. telefon służbowy
2. korzysta z prywatnego numeru, i w zamian dostaje jakieś środki na abonament

Każde z tych rozwiązań ma plusy i minusy ;)

#610301  autor: pakierhakierxd
 27 sty 2013, 11:51
Po prostu chyba nie chce być monitorowany.

Pozdrawiam :)

#610392  autor: jleszek
 27 sty 2013, 17:30
Powód ?
...Fatalna jakość połączeń - sprawdziłem na telefonach :Nokia C03-01,Samsung S5610,Samsung GIO,HTC Sensation .
Wszystkie telefony podczas połączenia "latają" po sąsiednich BTSach -tzn.cyklicznie się przełączają i w związku z tym jak to w Orange jest słyszalna przerwa ,lub skacze głośność rozmówcy w słuchawce (w Samsnung GIO było to najbardziej odczuwalne).
Ciekawe jest to ,że moja prywatna karta SIM tak się nie zachowuje -sprawdziłem na w/w telefonach w tych samych miejscach.
Ciekawa jest sytuacja w zasięgu wzmacniacza sygnału GSM tzw."repeatera" skierowanego anteną kierunkową na jednego BTSa -dźwięk rozmówcy znika i pojawia się cyklicznie (rwie się) , a na karcie prywatnej (Orange POP) czyli będącej u tego samego operatora objaw nie występował.
Z ciekawości sprawdziłem drugą kartę SIM służbową z innym numerem,którą pożyczyłem od kolegi w jednym z powyższych telefonów - było to samo,czyli źle.
Aktualnie kożystając z prywatnego numeru nie muszę co chwilę prosić moich rozmówców o powtórzenie ,"bo przerwało" i czuję się bardziej komfortowo.
...dodam jeszcze ,że czasem dużo się przemieszczam samochodem.
Aktualnie przeniosłem numer do T-Mobile ,ponieważ mam ich silny sygnał WCDMA w miejscu gdzie najwięcej czasu przebywam ,no i korzystam z dobroci AMR-WB ...normalnie wymiata !!!

#610400  autor: pakierhakierxd
 27 sty 2013, 18:03
Ja też jak byłem w Orange to narzekałem na jakość połączeń ale w moim domu gdzie mam słaby zasięg :),zmieniłem na Play i gadam w 3g a pomiędzy Play i na 3g pomiędzy kontabilnymi telefonami też jest hd voice :)

Pozdrawiam :)