• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #599831  autor: kaka6969
 09 gru 2012, 11:02
Hej, witam was, jestem tu nowa.
Mam pytanie odnośnie internetu w play, czy oni kiedyś zwiększą zasięg ? Chciałabym żeby jego zasięg był w całej Polsce bo wkurza mnie że jak wyjeżdżam z jakiegoś miasta to nagle przerywa mi połączenia :(
A może wiecie czy plus, orange i inne sieci mają coś lepszego w ofercie ?
Ostatnio zmieniony 09 gru 2012, 14:23 przez kaka6969, łącznie zmieniany 1 raz.

www.fashionsite.pl

#599832  autor: forum_tg
 09 gru 2012, 11:36
włącz sobie w Play połączenia w roamingu.

#599834  autor: Ruben
 09 gru 2012, 11:39
kaka6969, co do zasięgu Play dla internetu, to trudno coś powiedzieć. Nie sądzę jednak, żeby mieli zamiar rozbudowywać własna sieć a jedyna szansa to podpisanie umowy roamingowej z Plusem czy Orange dla kart Play Online, tak jak maja obecnie dla taryf głosowych. Ale tak jak napisałem, to jest niewiadoma na dzisiaj.

Jeżeli chodzi o innych operatorów, to Plus ostatnio wprowadził nową ofertę z umową na czas nieokreślony więc możesz ja rozwiązać bez ponoszenia kary w każdej chwili.
TUTAJ znajdziesz więcej informacji.
Rozumiem, że pytasz o internet Play Online a nie internet w taryfach głosowych?

#599862  autor: kaka6969
 09 gru 2012, 13:21
Ruben pisze:kaka6969, co do zasięgu Play dla internetu, to trudno coś powiedzieć. Nie sądzę jednak, żeby mieli zamiar rozbudowywać własna sieć a jedyna szansa to podpisanie umowy roamingowej z Plusem czy Orange dla kart Play Online, tak jak maja obecnie dla taryf głosowych. Ale tak jak napisałem, to jest niewiadoma na dzisiaj.

Jeżeli chodzi o innych operatorów, to Plus ostatnio wprowadził nową ofertę z umową na czas nieokreślony więc możesz ja rozwiązać bez ponoszenia kary w każdej chwili.
TUTAJ znajdziesz więcej informacji.
Rozumiem, że pytasz o internet Play Online a nie internet w taryfach głosowych?
Tak mam play online, nie chodzi mi o taryfę głosową, w playu mam tylko internet mobilny.
Szkoda że jest taki zasięg bo to zmusza mnie do rozglądania się za lepszym dostawcą. Sprawdzam właśnie oferte plusa

www.fashionsite.pl

#599865  autor: KC-KARLOS
 09 gru 2012, 13:31
Play Online też ma ofertę bezterminową na abo. 2 GB miesięcznie z 1 mb/s za 19,90 zł.
Po 3 miesiącach można skorzystać z RePlay Online i zgarnąć niezły limit za rozsądną cenę.
Plus? OK, ale z niskimi limitami dla pseudo-szybkiego LTE, i ekstra opłatami po przekroczeniu abonamentu, może być znacznie droższy, niż u konkurencji w Orange czy T-Mobile.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#599869  autor: rak24
 09 gru 2012, 13:39
Miałem internet mobilny z Orange 2 lata.
Bardzo kiepskie połączenie, mieszkając na obrzeżu dużego miasta sygnał 0%.
Za to świetnie odbierał pod domem. Ściany wcale nie grube.
Też jak wyjeżdżałem to łapał super w aucie a kiedy się zatrzymywałem to padał.
Jakiś paradoks ?
Ogólnie podsumowuje czas użytkowania tego internetu do bani !

Posiadałem internet z T-Mobile ok. 2 miesiące.
Wywaliłem starter do śmieci.

Używałem też Play online. Najlepszy zasięg. Darmowe wieczory.
Rozczarował mnie tylko podczas ruchu pojazdu, co wydaje się oczywiste.
Szybkość ok. 1 Mb/s co mi wystarczyło żeby naściągać w nocy filmy i rano oglądać.
Trzeba tylko pamiętać żeby wyłączyć przed 9 rano. heh

Plus - z tego nie korzystałem.

Najlepszy według mnie był PLAY

#599870  autor: kaka6969
 09 gru 2012, 13:40
Karlos20 pisze:Play Online też ma ofertę bezterminową na abo. 2 GB miesięcznie z 1 mb/s za 19,90 zł.
Po 3 miesiącach można skorzystać z RePlay Online i zgarnąć niezły limit za rozsądną cenę.
Plus? OK, ale z niskimi limitami dla pseudo-szybkiego LTE, i ekstra opłatami po przekroczeniu abonamentu, może być znacznie droższy, niż u konkurencji w Orange czy T-Mobile.
Dzięki za info, więc co polecasz ? Interesuje mnie dobra cena i duży zasięg.

www.fashionsite.pl

#600002  autor: Ruben
 09 gru 2012, 18:21
kaka6969, jesteś zdecydowana podpisać umowę, czy rozważasz też internet na kartę?
Ofertę T-Mobile znajdziesz TUTAJ a zasięg internetu od nich TUTAJ
Zasięg internetu Plusa znajdziesz TUTAJ
T-Mobile i Orange obecnie modernizują sieć i zasięg ich szybkiego internetu zapewne się poprawi jak uruchomią umts900 ale póki co nie uruchomili.
Obecnie umts 900, czyli ten o większym zasięgu oferuje Play i Plus. Jeżeli z Play jesteś niezadowolona, to zostaje wypróbować Plus.
Zobacz na mapach lokalizacje, które Cie interesują i zobacz jakie technologie są w nich dostępne u wymienionych operatorów.

#600014  autor: bartoszek534
 09 gru 2012, 19:00
jeśli chodzi o ogólny zasięg najlepszy ma plus. podobno rozpoczęli rozbudowę sieci, ale mają niskie limity, chociaż niedawno wprowadzili niezłą ofertę...
internet.plus.pl/indywidualni/promocje/dla-nowych-klientow/nowe-plany-cenowe to z modemem
internet.plus.pl/indywidualni/promocje/iplus-karta to na czas nieokreślony..

#600197  autor: kowcio
 10 gru 2012, 13:29
W Play bym nie liczył na roaming na Play Online, chyba że podpiszą umowę z NetworkS! na umts 900, ale prawdopodobieństwo to mniej niż 10% wg mnie. Najszybciej coś się zmieni, jesli wygrają przetarg na 1800 MHz i zrobią na tym LTE. To już będzie zacnie.

Plus jest najlepszą siecią do Internetu - mają najlepszy zasięg w Polsce i jak ktoś napisze inaczej to jest durniem ;-) , zaś tak jak napisał ktoś wyżej - co po takim tanim Internecie z LTE, gdzie masz limit 0,5 GB. Toć ledwo się połączysz, załadujesz 3 strony i limitu nie będzie. Ja testowałem LTE i wiem, że znacznie więcej idzie danych, niż przy HSPA.

#600277  autor: bartoszek534
 10 gru 2012, 19:28
chciałbym powiadomić, że w nowej ofercie plusa nie ma 0,5gb, tylko 1gb, ale oczywiście nigdzie o tym nie napisali, no , ale zasięg ma najlepszy.

#603133  autor: ciekawy
 24 gru 2012, 01:05
PlayOnline działa zdecydowanie najlepiej pod warunkiem, że ma swój zasięg 3G, jeśli się przebywa w miastach to ten net jest ok, poza miastami niekoniecznie.

Plus długo miał 2G i GPRS-EDGE, jak sieć Aero2 dała swoje nadajniki i udostępniła Plus-owi po tym jak te firmy zaczęły mieć tego samego Właściciela to zasięg 3G Plus-a się poprawił choć nie zawsze wskakuje z automatu, czasem trzeba długo na to poczekać jeśli w ogóle wskczy tam gdzie jest 2G, czasem trzeba w programie od modemu ręcznie przestawić, że ma się łączyć tylko z 3G, wtedy działa i tu jest plus tego zasięgu 3G Aero2/Plus-a, że to jest 900 UMTS i ten zasięg niesie się daleko ale pewności 100% nie ma, że będzie ten zasięg poza miastami, w najgorszym wypadku poza miastami zostanie zasięg 2G GPRS-EDGE czyli połączenie wolniejsze za to jakiś tam zasięg będzie. Plus ma tą wadę w taryfach netowych, że jak się skończy limit na net to nalicza dodatkową kase, a jak już naliczy limit to rozłącza z netem dla bezpieczeństwa, można ustawić limit 0 zł, czyli ponad abonament Plus nie wyjdzie tylko jeśli się skończy limit GB to odcina net aż do nowego okresu rozliczeniowego kiedy ładuje nowy pakiet limitu GB. Tak jest tylko w tej sieci, inne sieci zwalniają prędkość po tym jak przekroczysz limit GB jaki masz w taryfie.

T-Mobile podobnie jak Plus, najlepszy zasięg ta sieć ma na sieci 2G, 3G też jest w T ale działa tak sobie, zależy od lokalizacji, tam gdzie ja korzystałem z 3G w T to nie dał się korzystać z tego zasięgu w normalnych lokalizacjach, zostawał tylko zasięg 2G GPRS-EDGE, kiedyś tylko byłem w miejscowości gdzie na wyszukiwarce BTS pojawiło się logo NetWorks i przetestowałem, tam gdzie był ten zasięg NetWorks 3G działało prawie dobrze bo prędkość jaką osiągnąłem to było do 1MB/s nie więcej, a raczej mniej, za to o wiele lepiej 3G w T działa tam gdzie jest NetWorks niż tam gdzie nie ma tego NetWorks-a i gdzie tylko są nadajniki 3G bo tam gdzie są nadajniki 3G bez NetWorks zrzuca do 2G, ogólnie gdyby ten NetWorks działał w całej Polsce to możnaby polecać sieć T-Mobile do korzystania z netu, póki co to jednak trzeba się liczyć z tym, że w tej sieci głównie będzie się korzystać z zasięgu 2G czyli tego który jest od dawna.

Orange podobnie jak Play działa dobrze głównie w miastach, poza miastami zasięg 2G, jak w ogóle jest bo bywają takie miejsca, że Orange nie ma w ogóle zasięgu nawet 2G, tutaj trzeba zaznaczyć, że T-Mobile i Orange budują czy modernizują tą sieć NetWorks to w przyszłości czyli 2014 rok przynajmniej tak jest w planach zasięg tych obydwu sieci powinien się wyrównać i nie powinno być większych różnic, tyle teoria o sieci NetWorks, jak to będzie to jak dożyje i nie będzie końca świata wcześniej to przetestuję w 2014 roku jak ten NetWorks działa.

Ogólnie narazie nie jest najlepiej, skoro są umowy bezterminowe tzn na czas nieokreślony w Plus-ie, które można zerwać z miesiąca na miesiąc bez płacenia kary to najlepiej byłoby wziąć taką umowę w Plus-ie nawet z jakimś niskim abonamentem i przetestować jak to będzie działało, jak dobrze to potem można albo skorzystać z oferty dla stałych abonentów albo z normalnej umowy jak dla nowych klientów, a jak nie to zawsze można wziąć nową umowę i wypowiedzieć tą testową, a jeśli będzie działało źle, to wtedy można przetestować np. starter netowy T-Mobile.

To czy Play poprawi zasięg tego nie wiadomo, było coś o tym, że Play rozmawia z T-Mobile o udostępnieniu zasięgu, potem cisza i niewiadomo co dalej, tylko raczej nie było napisane czy Play rozmawia z T-Mobile o udostępnieniu zasięgu 2G czy o zasięgu NetWorks, jak o NetWorks to raczej nic się w Play nie zmieni aż ta sieć nie powstanie, jak o 2G to też nic się może nie zmienić. Za to oferty na kartę w Play takie np. Lubię to! ma w standardzie za samo doładwanie pakiet netowy który działa na zasięgu Play, Plus, Orange, a kase z doładowania możesz wykorzystać na co chcesz albo inna taryfa na kartę też w Play ta z nielimitowanymi rozmowami w Play i w niej jeśli się nie mylę jest pakiet 1GB za 10 zł, może to jest jakieś rozwiązanie skorzystanie z jednej z tych taryf jeśli poza miastami się mało korzysta z netu.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2012, 01:25 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

#603135  autor: pipawolowa
 24 gru 2012, 01:25
O Aero2 to juz zapomnieliscie :evil: . 20zl za karte i masz net co prawda 512 ale zawsze cos i zasieg umts 900. Pamietaj o modemie na u900

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein

#603136  autor: ciekawy
 24 gru 2012, 01:30
Aero2 jest darmowe do kiedyś tam, ale ta darmowość Aero2 się skończy, prędkość nie jest wyższa niż 512kb/s czyli nie więcej niż pół 1MB/s,rozłącza co godzinę i do tego mogą być problemy z konfiguracją modemu bo nie każdy może pdejść pod Aero2, do tego trzeba zamówić z Warszawy kartę SIM, przesłać kopię dowodu, zrobić przelew, no i czekać na kartę SIM, a co potem kiedy się skończy darmowość Aero2 niewiadomo, a poza miastami gdzie jest gorszy zasięg to tego zasięgu Aero2 może nie być albo może być tylko miejscami jak się uda, że z nadajnika z najbliższego miasta dociera jakiś sygnał, więc poza miastami w tym Aero2 darmowym można zostać całkiem bez zasięgu albo z takim zasięgiem z najbliższeg miasta który może szybko zerwać bo może działać na szczątkach tego zasięgu, w miastach z zasięgiem Aero2 nie ma problemów, tak jak z każdą siecią, zawsze gorzej z zasięgiem było i jeszcze jest poza miastami.

#603138  autor: amigo007
 24 gru 2012, 01:58
Co to za głupie gadanie, że plus jest najlepszy? U mnie w mieście zdecydowanie wygrywa orange. Internet hula z prędkością ponad 7 mbit/sek. Play działa kiepsko, a plus tylko trochę lepiej. T-mobile nie testowałem, ale według znajomych także nienajlepiej działa. Także podsumowując w każdej lokalizacji internet mobilny działa inaczej. Przed wpakowaniem się w abonament trzeba koniecznie przetestować zasięg. Pozdrawiam.

#603140  autor: Andrzej311
 24 gru 2012, 04:00
amigo007 pisze:Co to za głupie gadanie, że plus jest najlepszy? U mnie w mieście zdecydowanie wygrywa orange. Internet hula z prędkością ponad 7 mbit/sek. Play działa kiepsko, a plus tylko trochę lepiej. Tmobile nie testowałem, ale według znajomych także nienajlepiej działa. Także podsumowując w każdej lokalizacji internet mobilny działa inaczej. Przed wpakowaniem się w abonament trzeba koniecznie przetestować zasięg. Pozdrawiam.
Zgadzam sie z tobą u mnie też ma najlepszy orange, a z kolei plus ma najgorszy net i to często na 2G, a ich LTE to max. 30Mb/s w trzecim dniu im to gó wno oddałem.

#603165  autor: Edmund
 24 gru 2012, 11:47
ciekawy, Aero2 nie jest darmowe "do kiedyś tam", tylko do 21 grudnia 2016 roku. Sądzę że 4 lata Internetu za darmo to naprawdę jest bardzo długo.
Na kartę nie trzeba bardzo długo czekać w porównaniu z tym co było na początku - obecnie są to 2-3 tygodnie (sprawdzałem osobiście). A 27zł za internet na 4 lata to są groszowe sprawy.
Jedynym problemem może być faktycznie konfiguracja modemu, ale od czego są strony takie jak www.jdtech.pljdtech.pl, aero2forum.pl i bez-kabli.pl ?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#603224  autor: amigo007
 24 gru 2012, 17:41
Agaak bardzo dużo osób ma właśnie net mobilny jako główny. Wszystko przez obowiązek telefonu lub utrzymanie łącza w tpsa a właściwie już orange i w klonach bit stream acess. Jednak, jak ktoś nie jest bardzo wymagającym użytkownikiem to limit koło 14-15 gb w dzień + nielimitowane nocki powinien większości wystarczyć. Oczywiście priorytetem jest koniecznie dobry zasięg. Pozdrawiam i wesołych świąt 8)

#603232  autor: jacjac
 24 gru 2012, 21:57
1. Dużo ludzi używa netu mobilnego jako JEDYNEGO, dlatego, że jest TAŃSZY od sztywnego łącza. Kabel to od 60zł/m-c, mobilny w prepaidzie od 25zł/m-c. Polska to ciągle biedny kraj.
2. Aero2 ma na darmoszkę chyba 20 procent łącza. Było kilka dni temu na forum, że komuś się przytyka, nie wpuszcza a hula lepiej nocą.

#603255  autor: sa
 25 gru 2012, 04:00
amigo007 napisał/a:
Agaak bardzo dużo osób ma właśnie net mobilny jako główny. Wszystko przez obowiązek telefonu lub utrzymanie łącza w tpsa a właściwie już orange i w klonach bit stream acess. Jednak, jak ktoś nie jest bardzo wymagającym użytkownikiem to limit koło 14-15 gb w dzień + nielimitowane nocki powinien większości wystarczyć. Oczywiście priorytetem jest koniecznie dobry zasięg. Pozdrawiam i wesołych świąt
A kablówka?ja mam neta z kablówki i nie mam ani telefonu ani telewizji tylko sam net i nie było żadnego problemu by podpisać taka umowę ,a awarie o dziwo rzadkie i całkiem strawne te co sie zdarzają choć nad netem z UPC bym się mocno zastanowiła bo miałam od nich kablówkę i to była tragedia fakt że dawno to było ale uraz mi został...A te 15gb plus nielimitowane nocki owszem powinny starczyć jako minimum standartu..
jacjac napisał/a:
1. Dużo ludzi używa netu mobilnego jako JEDYNEGO, dlatego, że jest TAŃSZY od sztywnego łącza. Kabel to od 60zł/m-c, mobilny w prepaidzie od 25zł/m-c. Polska to ciągle biedny kraj.
2. Aero2 ma na darmoszkę chyba 20 procent łącza. Było kilka dni temu na forum, że komuś się przytyka, nie wpuszcza a hula lepiej nocą.
Sorki ale to nieprawda 1.aby swobodnie korzystać z neta mobilnego najbardziej opłaca się łącze za 49-59 tj 15gb +darmowe nocki(lub więcej) inaczej taki net jest dość mało użyteczny no chyba że tylko do e-melii i czytania,bo do niczego więcej się nie nadaje, a spróbuj obejrzeć coś online....wiem bo miałam 10gb w promocyjnej cenie za 45zł i po kilu miesiącach zwyczajnie brakowało mi tych gb szczególnie jak się chciało swobodnie korzystać z neta.
Za drogi na kablu?nie zgadzam się z tą opinią chyba ze nie ma innego wyboru bo się na wsi mieszka (nie obrażając mieszkańców)mam neta na kablu od lokalnego operatora kablówki za 49zł szybkość 3mb's ,bez żadnych ograniczeń w użytkowaniu tj ściąganie czy wysyłanie a prędkość całkiem mi starcza,zaś w nocy mam 3 razy szybciej.Osobiście nie wyobrażam sobie powrotu na net mobilny chyba że jako rezerwa jakby była awaria i dlatego właśnie mam OFnK..Powiem więcej są oferty z prędkością do 1mb's masz za 29zł,i masz neta z kablówki,płacisz tylko więcej za przyłączenie ale tu zawsze możesz przez kilka miesięcy poodkładać tak by zebrać tą kwotę.Serio ale ja nie widzę sensu męczyć się na mobilnym necie skoro mam wybór kilku operatorów neta na stałym łączu,i mogę sobie porównywać prędkości i cenniki i wybrać to co jest najkorzystniejsze dla mojej kieszeni i na pewno nie jest to net mobilny.Kiedyś mój op nawet oferował radiówkę do 2 mb's za 45zł (bez limitów pobierania danych)ale słabo się sprzedawała ta oferta i zlikwidowali ją,ale trzeba tylko poszukać jak nie w swojej miejscowości to sąsiedniej, lokalni operatorzy potrafią swoim zasięgiem obejmować nawet kilka sąsiednich miast oraz małych miasteczek pomiędzy...ale szukać trzeba a nie brać co pierwsze wpadnie w ręce,a potem tylko narzekanie że zasięgu brak albo wolno działa..
2.ale areo ma wady:a. zasięg nie wszędzie jest ,b.trzeba znaleźć modem co będzie sprawnie pracował a tu nie zawsze tak jest,bywają problemy techniczne ,c.przerywa co godzinę ,co z tego ze darmowy jak są ograniczenia w użytkowaniu?