Jeśli chodzi o mnie, to sieć Orange testuję tylko w przypadku tajemniczych kodów

A tak poważnie, mimo, że ciężko zniosłem rebranding Idei na Orange, to na jakość połączeń nie mogłem narzekać. Choć może było zbyt mało rozmów. Pamiętam, jak kilkukrotnie rozmawiałem z telefonu 2G z Użytkownikami również sieci Orange, także z telefonem GSM, i jakość rozmowy była bardzo dobra. Na Forum było już wspominane, że w zachodniej Polsce PTK Centertel ma dobrze skonfigurowaną sieć. W Wielkopolsce, wg mnie, BTS- ów również nie brakuje. 3G, to już niestety dla tego operatora, inna kwestia. I tu, w w. w. regionie, wygrywa operator Plusa, tym bardziej odpalając teraz NodeB Aero2 900 MHz.
Dla przykładu Polkomtel: rozmawiałem z numeru mBank Mobile- Nokia e51, zasięg 3G- z mamą, która ma telefon tylko GSM. Po raz kolejny jakość rozmowy była bardzo słaba. Chwilami ledwo rozumiałem rozmówcę. Widocznie fakt, że miałem zasięg 3G, nic w tym nie pomógł. Co ciekawe, dzwoniąc do innych sieci jakość rozmowy była bardzo dobra. Ale nie pierwszy raz operator Plusa zaskakuje mnie słabą jakość rozmowy w Ich GSM, rozmawiając wewnątrz sieci...