• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #550479  autor: r1q2
 26 kwie 2012, 18:09
Witam,
Po 4 latach postanowiłem zmienić telefon i przeznaczenie tego urządzenia, nowy telefon to LG p500 poczta już do mnie jedzie z nim (jak android się sprawdzi i naprawdę zacznę korzystać z telefonu nie tylko do dzwonienia, planowana jest zmiana na inny) i tutaj pojawiają się pytania:

Kto ma najlepszy internet (chodzi głównie o zasięg, głównie duże miasta więc chyba każdy)?
Kto ma najtańszy pakiet internetowy w ofercie na kartę (troche się rozglądałem i jest podobnie wręczy wdaje mi się tak samo)?

Nie piszę smsów!! Dzwonie czasem, chodzi o internet i ew pakiet darmowych minut do wszystkich sieci opcjonalnie.

Do tego prosił bym o wasze wskazówki, doświadczenia, przemyślenia piszcie jak najwięcej lubię czytać, chodzi mi głownie o wasze zdanie.
Wiem że jak będe miał internet w tel i będzie mi się z niego dobrze korzystać to potrafię bardzo dużo danych przesłać i odebrać dojazd do pracy to 45 min tramwajem więc czasu na pierdoły mam ;)

Pozdrawiam Maciej B.

#550489  autor: Blank
 26 kwie 2012, 18:44
Kto ma najlepszy internet (chodzi głównie o zasięg, głównie duże miasta więc chyba każdy)?
Żadna sieć. Główne miasta są w zasadzie dobrze pokryte, ale twoja uwaga musi skupić się na Orange, które w dużych miastach może być TRAGICZNIE obciążone. Przykładem jest Szczecin, gdzie z internetu nie można korzystać prawie nigdy.

Kto ma najtańszy pakiet internetowy w ofercie na kartę (troche się rozglądałem i jest podobnie wręczy wdaje mi się tak samo)?

Pakiety są bardzo podobne. Możliwości są w zasadzie dwie: Orange Free na kartę (duża ilość danych, ale brak pakietów) oraz Lubię to! (mniejsza ilość danych z LEJKIEM oraz dodatkowe pakiety). W profilu użytkowania o którym piszesz (rzadko rozmowy, głównie internet) myślałbym raczej o Lubię To!

W obu wypadkach musiałbyś ładować większą kwotą raz na jakiś czas (100 zł co ile chcesz lub 50 zł co 5 miesięcy).

Lubię to!:
0,29 zł do wszystkich sieci
0,19 zł MMS do wszystkich
0,09 zł SMS do wszystkich
Nieograniczone rozmowy w Play za 10zł/mc
Pakiet 10 za 5 złotych - ok. 34 minuty w cenie ~15gr
Pakiet 30 minut za 6 złotych - 0.20 zł/min
Program Doładowań - 2 zł / 3 mce (po doładowaniu w sumie 30 zł = 30 minut do play, stacjonarne; 60 zł = 30 minut do wszystkich, 90 zł = 20 zł do wszystkich)
Po doładowaniu za 50 złotych, za darmo pakiet 1 GB na 5 miesięcy
Dostępne pakiety dodatkowe: 100MB/200MB/500MB/1GB (7/9/15/25 zł)
Pakiet Play i stacjonarne - 5 zł / 100 minut
Z internetem łączyć się można korzystając z sieci Play, Plus, Orange
Po przekroczeniu limitu danych prędkość jest zwalniana, a za internet nie zapłacisz ani grosza.

Orange Free na kartę
Po doładowaniu za 100 złotych, otrzymałbyś 6 GB transferu danych (100 zł przeznaczasz na co chcesz).
Stawki: 0,29 zł / min, Play: 0,75zł/min, SMS: 0,20 zł, MMS: 0,20 zł, internet: 0,01 zł / 100kB (!!!)
Nie ma pakietów obniżających koszty
Po przekroczeniu limitu, albo doładujesz albo korzystasz z internetu po drakońskich cenach.

No może jednak trzecia opcja:
Play Online na kartę
Po doładowaniu 125 zł otrzymujesz 11,5 GB transferu danych (całe 125 zł przeznaczasz na co chcesz).
Stawki: 0,29zł / min, 0,19 zł / MMS, 0,09 zł / SMS, 0,01 zł / 300 kB
Prędkość jest jednak ograniczona do 1 Mbps. Można ją zwiększyć do 4 Mbps ale kosztuje to 10 zł / mc.
Dostępny jest także pakiet nocnego ściągania za 10 złotych miesięcznie, w ramach którego transfer w nocy nie jest odliczany.
Brak dodatkowych pakietów obniżających kosztów.
Po przekroczeniu limitu, albo doładujesz albo korzystasz z internetu po stawce 1gr/300 kB, czyli stawce 3 razy mniejszej od stawki w OFnK.
Doładowywać musiałbyś co 4 miesiące.

@down: dzięki, nie zauważyłem. Przepisywałem na szybko i musiał wdać się błąd. Z OFnK już od dawna nie korzystałem, ale coś mi się nie zgadzało ;)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 12:18 przez Blank, łącznie zmieniany 1 raz.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#550597  autor: sa
 27 kwie 2012, 01:21
divhashmorex napisał/a:
internet: 0,25zł/50 kB (!!!)
Dlaczego podajesz błędną informację?w Orange free na kartę za 100kb kosztuje dokładnie 1gr (0,01/100kB)poza pakietem bonusowym,wiem na pewno bo mam i używam tej taryfy zaś stawka za 50kb za 25gr to jest faktycznie ale w taryfach :orange one,orange pop i orange nowe go ,nie wprowadzaj człowieka w błąd...Reszta stawek w playu i orange się zgadza..

#550599  autor: Spioszek
 27 kwie 2012, 01:41
r1q2, proponuje kupić starter Playa, wykupić jakiś pakiecik i potestować jak Ci chodzi net.
Jeśli będzie Ci pasować, to zmienić taryfe na Lubie to i załadować za 50zł, będziesz miał wtedy 1GB bonusu i 50zł na dowolne usługi.
Za mniejszy nominał raczej nie opłaca się ładować z uwagi na konto na miesiąc.

#550616  autor: r1q2
 27 kwie 2012, 09:47
Kupie sobie starter Play, obecnie mam orange tutaj też sprawdzę jak to działa, ciekawy jestem czy będe widział różnice.
W brodę sobie pluje że sam nie znalazłem tej oferty Lubię To, jest chyba najlepsza jak na moje potrzeby. Da się przenieść numer z orange do play na kartę (nie śmiać się z głupich pytań)??

I mam jeszcze pytanie korzystacie z internetu w tel w Polsce jak oceniacie jego szybkość i zasięg??

#550621  autor: ciekawy
 27 kwie 2012, 10:24
r1q2, lubie to to jest bardzo podobne do oferty red bulla, tam też tak jest,że ładujesz za np. 50 zł i masz pakiet netowy, a kase wydajesz na co chcesz, tylko,że w tym lubie to nie ma dowolności,że za 50 zł załadujesz na rok tylko na 5 miesięcy i musisz przedłużać, no ale jak ci taki pakiet wystarczy to nawet nie wychodzi to drogo.
jak chcesz przenieść numer to najpierw musisz go zarejestrować w Orange, do tego jest potrzebny dowód, po rejestracji musisz iść z dowodem do PLAY i normalnie przenosisz numer do oferty na karte, nieważne na jaką taryfe bo możesz potem zmienić kodem na taryfe lubie to, w salonie albo na infolini powinni ci podać kod na zmiane na lubie to.
ogólnie korzystam z netu mobilnego PLAY i działa bardzo dobrze, jeśli masz zasięg PLAY 3G to się nie zastanawiaj tylko bierz PLAY, mi śmiga net PLAY ONLINE i net w smartfonie na androidzie, jestem zadowolony, jedyne ograniczenie co do PLAY to wsie w których PLAY może jeszcze nie mieć zasięgu bo takie się zdarzają, poza tym duże miasta, średnie, małe miasta wszędzie PLAY działa bardzo dobrze i nie spotkałem się z problemami, nawet są sytuacje,że PLAY ma lepszy zasięg od starych sieci, więc jak masz zasięg PLAY to go bierz, nie ma się nad czym zastanawiać.
Tylko czy ten pakiet 1GB na 5 miesięcy ci wystarczy to jest pytanie no ale jeśli będziesz też używał telefonu do dzwonienia i kasa ci będzie schodziła z konta, a co za tym idzie będziesz ładował to limit na net ci się będzie powiększał więc raczej problemu nie będziesz miał z niskim limitem. jak przekroczysz limit prędkość spada do chyba 32kb/s więc bardzo wolno, można powiedzieć,że czasem działa,a czasem się ładuje tak długo,że masz wrażenie,że w ogóle nie działa ale tak jest w każdej sieci gdzie jest lejek tylko,że w starych sieciach jest gorzej bo tam prędkość w lejku jest 16kb/s czyli o połowe mniej niż w PLAY, tak,że ogólnie radze pilnować limitu jeśli chcesz mieć net w normalnej prędkości. moim zdaniem przy tym lejku bardziej chodzi o to,żeby ludziom nie zabierało kasy z konta kiedy się tego niespodziewają niż o to,żeby ludzie korzystali ze zwolnionego netu.

jak już wybierzesz to napisz co wybrałeś i jak działa :).

#550628  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2012, 11:40
ciekawy, w RBM za zasilenie 50 zł jest o połowę mniej bonusu MB, niż w LT.

Jeśli "włączy" się lejek, w każdej chwili można dokupić pakiet netowy, płatny z doładowań konta, który przywróci pełną prędkość.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#550656  autor: r1q2
 27 kwie 2012, 14:48
Czekam na telefon znając poczte w naszym kraju dojdzie mi po długim łikędzie, napisze jak mi to śmiga a zdecydowałem się już na PLAY.
Bardzo dziękuje za pomoc jak by ktoś chciał jeszcze napisać jak to śmiga w jego przypadku i jak rozwiązuje sprawe doładowań piszcie noże ktoś ma chytrą strategię nie tylko w PLAY.

#550663  autor: Vieslav
 27 kwie 2012, 15:21
Zapytam przy okazji - czy w LT ograniczają prędkosć tak jak w POnK?

#550666  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2012, 15:29
Vieslav, nie. Prędkość maksymalna to 7,2 mbit/s na sieci własnej PLAY HSDPA/HSPA.
W roamingu krajowym, prędkość może być ograniczona do ok. 2 mbit/s (np. na zasięgu Orange) - w zależności od zasięgu operatora roamingowego czy warunków technicznych oraz posiadanego sprzętu.

Po wyczerpaniu pakietu prędkość jest ograniczana do 32 kbit/s na każdym zasięgu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#550670  autor: sa
 27 kwie 2012, 15:37
Vieslav napisał/a:
Zapytam przy okazji - czy w LT ograniczają prędkosć tak jak w POnK?
Teoretycznie nie ,wyciągasz tyle ile może twój telefon ale jest to niestety zależne od zajętosci i obciążenia sieci,ale tak 2-4mb powinieneś wyciagnąć.Choć to też zależne od miejsca zamieszkania wydaje mi się nie masz dobrego zasiegu macierzystego playa wiec musisz sie liczyc z ograniczeniami na zasiegu orange lub plusa czyli do o.2mb.

#550680  autor: marcopolllo
 27 kwie 2012, 16:11
Ja jestem przywiązany do marki Orange. Internet działa mi całkiem dobrze i uważam, że dostępne pakiety są rozsądne cenowo. Do tego można kupić doładowanie o wartości 200 zł za 150 dzięki czemu jest to opłacalne. Trzeba tylko poszperać po portalach aukcyjnych.

#550681  autor: Vieslav
 27 kwie 2012, 16:11
sa, ja wiem jak to wygląda w praktyce, pytałem teoretycznie.
sa pisze: Teoretycznie nie ,wyciągasz tyle ile może twój telefon ale jest to niestety zależne od zajętosci i obciążenia sieci,ale tak 2-4mb powinieneś wyciagnąć.Choć to też zależne od miejsca zamieszkania
Dlatego popołudniami nawet otworzenie strony speedtest na internecie playa w moim mieście graniczy z cudem :-D . Dlatego pytałem o ograniczenia teoretyczne.
Ja jestem przywiązany do marki Orange. Internet działa mi całkiem dobrze
Na EDGE także? :lol:

#550732  autor: sa
 27 kwie 2012, 22:00
Vieslav ograniczenie jest do 7,2mb czyli w zasadzie tyle ile może twój telefon wyciągnąć na taryfie lubię to.
Muszę obiektywnie przyznać ze orange free na edge działa mi szybciej i płynniej niż na zasięgu playa w lubię to na tym samym obszarze.A zasięg 3 g niewiele szybciej,widać play mocno zapchany jest i dlatego nie mam już internetu z play tylko simkę do rozmów.

#550742  autor: Mordrag
 27 kwie 2012, 22:26
Karlos20, Nie zauważyłem, by był lejek w Playu na roamingu Orange do 2 mb/s. Testowałem ostatnio internet Plusa na kartę. Z początku byłem mocno zaskoczony, że telefon "załapał" GPRS, pewnie jakieś żarty, już Orange ma wszędzie EDGE. Jednak bardziej zdziwił mnie fakt, że ten GPRS Plusa jest znacznie szybszy od EDGE w Orange gdziekolwiek :-D Najbardziej poniżające dla EDGE w Orange jest to, że nawet karta z Playa na roamingu Plusa w GPRS działa szybciej od Pomarańczowego EDGE :shock: Co do 3G w Orange nic mu nie można zarzucić, poza tym, że ostatnio coś spowolnił i to mocno :(

Co do Playa na GSM, w niektórych lokalizacjach lubi się zapychać, ale nie tak jak Orange ;-)
(Pomarańcza w akcie desperacji stawia btsy na GSM1800 kilkanaście km od terenów zabudowanych ratując się jak tylko można, jednak jakoś bez skutku) Jak masz telefon z UMTS900 to bez zastanowienia na twoim miejscu brałbym Playa z taryfą Lubie To. Może i nie wyciągniesz 6 mb/s, ale te 1 mb/s w mieście spokojnie o każdej porze dnia. Nie wspominając o dużym pokryciu UMTS900 poza miastem. Jak tylko w mieście to również Play. Jak nie zasięg macierzysty z Play to UMTS od Plusa lub Orange.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 22:46 przez Mordrag, łącznie zmieniany 1 raz.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#550744  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2012, 22:39
Mordrag pisze:Jednak bardziej zdziwił mnie fakt, że ten GPRS Plusa jest znacznie szybszy od EDGE w Orange gdziekolwiek
Zgadzam się.
Mordrag pisze: Nie zauważyłem, by był lejek w Playu na roamingu Orange do 2 mb/s
Testowałem to na paru urządzeniach: to zależy, na jakiej technologii transmisji danych korzystasz. U mnie w roamingu Orange przy HSDPA prędkość dochodziła max do 2 mbit/s - nie więcej.
Przy HSPA: prędkość jest nieco wyższa, od 2 do ok. 4 mbit/s (w porywach).

#550747  autor: Mordrag
 27 kwie 2012, 22:49
Karlos20, u mnie było HSPA. Trochę mnie to dziwi, że z kartą Orange pięknie ładnie trzyma HSPA lub zeskoczy na UMTS przy braku aktywności, a z kartą Play w Orange skacze od UMTS przez HSDPA po HSPA. Ta sama sytuacja na zasięgu Plusa. Źle nie jest

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#550751  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2012, 22:57
Mordrag, To zależy od modemu. Ciekawy przypadek.
Dodatkowo: w moim przypadku gdy lejek był aktywny, na zasięgu Play lub Plus częściej ustawiało się HSDPA zamiast HSPA. Orange trzymało się HSPA.

#550752  autor: Mordrag
 27 kwie 2012, 23:04
Uściślając karta Play, xperia neo jako modem, zasięg Orange - skacze od UMTS przy braku aktywności przez HSDPA do HSPA (to samo na zasięgu Plusa i Play)
Karta Orange, xperia neo jako modem, zasięg od Orange - od UMTS przy braku aktywności po HSPA, Jeszcze nigdy nie zobaczyłem HSDPA na karcie z Orange.
Karta Plus, xperia neo jako modem, zasięg od Plusa. Rzadko UMTS w niektórych miejscach samo HSDPA lub HSPA

#550761  autor: r1q2
 27 kwie 2012, 23:43
Wasza dyskusja zrodziła kolejne pytanie w Poznaniu jest UMTS 2100 HSPA+ (sprawdzone na mapie zasięgu PLAY) mój przyszły telefon lg p500 nie obsługuje HSPA. Do tego w moim mieście nie ma UMTS900 dlaczego?
Czy to moje przyszłe LG będzie dobrze śmigało w takim układzie??
Jest ktoś kto by to wyjaśnił?? I jak nie ma UMTS to po czym leci internet??