• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #546247  autor: BeCkS
 08 kwie 2012, 19:41
Witam.
Za 3 miesiące kończy mi się umowa internetu mobilnego w play. W tej chwili płacę 35zł za 5GB. Średnio z tych 5GB wykorzystuje 4GB. W propozycji przedłużeniowej mam ofertę 7GB za 39zł lub 12GB za 49zł.
Zastanawiam się również nad PLAY internet na kartę. Czy jak doładuję konto w tej ofercie to mam konto ważne ROK czy tyle, ile podają na stronie? Czy niewykorzystane MB te z promocji i z doładowania przechodzą i sumują się na kolejny miesiąc? Ważne jest to dla mnie. Nie wiem co wybrać:
umowa na 12 miesięcy i np. 7BG za 39zł czy bawić się w ofercie na kartę? Pomóżcie bo mam małe doświadczenie w tym temacie.
Inna sieć nie wchodzi w rachubę.

#546254  autor: Precelos
 08 kwie 2012, 20:18
BeCkS, bierz dalej abo 39zl i 7 gb umowa na rok
na karte wychodzi drozej

Obrazek

#546256  autor: KC-KARLOS
 08 kwie 2012, 20:20
BeCkS pisze:Zastanawiam się również nad PLAY internet na kartę. Czy jak doładuję konto w tej ofercie to mam konto ważne ROK czy tyle, ile podają na stronie?
Zapoznaj się z informacjami zawartymi na stronie internetowej Play'a.
Nowy Play Online na Kartę
W tej ofercie konto może być ważne max 120 dni (4 miesiące). Kupując za 10 zł ze środków z doładowań, możesz dostać nielimitowany transfer od 24 do 9 rano przez 30 dni - albo - Wyższą Prędkość do 4 mbit/s też na 30 dni. Standardowa prędkość jest ustawiona do max 1 mbit/s.
BeCkS pisze:Czy niewykorzystane MB te z promocji i z doładowania przechodzą i sumują się na kolejny miesiąc?
Tak, o ile spełnisz warunek:
doładujesz konto przed utratą ważności konta i bonusu MB za kwotę min. 30 zł (te zasilenie za 30 zł daje 30 dni ważności połączeń internetowych).
BeCkS pisze:umowa na 12 miesięcy i np. 7BG za 39zł czy bawić się w ofercie na kartę?
Jeśli nie chcesz doładowań, to abo jest najlepsze, i to w wielu aspektach:
> dostajesz więcej GB za miesięczna opłatę
> nocki nielimitowane na cały okres umowy (przy przedłużaniu oferty)
> jeśli wyczerpie się pakiet z Abo, możesz w prosty sposób dokupić kolejny pakiecik NON-STOP
> nie bawisz się w doładowania konta - bo płacisz miesięcznie i dostajesz stały, mobilny dostęp do sieci.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #546258  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 20:30
BeCkS pisze:Witam.
Za 3 miesiące kończy mi się umowa internetu mobilnego w play. W tej chwili płacę 35zł za 5GB. Średnio z tych 5GB wykorzystuje 4GB. W propozycji przedłużeniowej mam ofertę 7GB za 39zł lub 12GB za 49zł.
Zastanawiam się również nad PLAY internet na kartę. Czy jak doładuję konto w tej ofercie to mam konto ważne ROK czy tyle, ile podają na stronie? Czy niewykorzystane MB te z promocji i z doładowania przechodzą i sumują się na kolejny miesiąc? Ważne jest to dla mnie. Nie wiem co wybrać:
umowa na 12 miesięcy i np. 7BG za 39zł czy bawić się w ofercie na kartę? Pomóżcie bo mam małe doświadczenie w tym temacie.
Inna sieć nie wchodzi w rachubę.
Według mnie powinieneś się interesować tylko ofertą na abonament bo co miesiąc masz stałą kwotę do zapłaty, stały limit i jeśli go przekroczysz to zwolni się połączenie.

W ofercie na karte po przekroczeniu limitu czy środków z konta niestety połączenie jest zwyczajnie zrywane do póki nie doładujesz znowu i to jest przynajmniej dla mnie największa wada oferty netu na karte, że nie ma w ofercie zwolnienia połączenia tylko jest rozłączenie i brak netu, z tego powodu ja odrzucam ofertę na kartę mobilnego netu.

#546264  autor: KC-KARLOS
 08 kwie 2012, 20:46
Trzeba jeszcze dodać, że w abonamencie, po zwolnieniu prędkości, jeśli przekroczysz limit GB - nie będzie działał NOCNY TRANSFER.
W ofercie na kartę - BĘDZIE. Nawet po wyczerpaniu kasy i MB na koncie, o ile usługa została zakupiona i konto będzie ważne na połączenia internetowe.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#546266  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 20:53
Karlos20, tak, zapomniałem dodać, że jeśli jest usługa nocna w abonamencie to limitu można nie przekroczyć, nawet bez tej usługi limitu można nie przekroczyć ale mając tą usługę jeśli ktoś dużo korzysta z netu to raczej trudno będzie przekroczyć limit, a w karcie z tego co piszesz po wykorzystaniu kasy czy limitu zostaje tylko korzystanie z netu w nocy, za to w abonamencie w nocy można korzystać z netu nie tracąc limtu, a w dzień też można korzystać, więc moim zdaniem abonament ma lepsze warunki.
Mam net mobilny i 5GB bez usługi nocnej, używam tego netu na codzień i miesięcznie zużywam przy normalnym korzystaniu, yt czasem też i miesięcznie zużywam jakieś 2,7 GB-3GB, więc jeśli normalnie używa się netu to można zapomnieć o limicie jeśli się go nie przekracza.
Nie piszę tu o skrajnościach kiedy być może ktoś może sciągać niezliczoną liczbę GB/TB z sieci, tylko piszę o normalnym korzystaniu z netu - www, komunikatory, yt, ogólnie bez ograniczania się ale bez szaleńczego sciągania muzyki i filmów.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 20:58 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

#546268  autor: KC-KARLOS
 08 kwie 2012, 20:57
ciekawy pisze:więc moim zdaniem abonament ma lepsze warunki.
Też tak myślę - argumenty za abo przedstawiłem powyżej :)

#546328  autor: BeCkS
 08 kwie 2012, 23:25
Ok. Dziękuję Wam. Myślę, że jakoś ugryzę ten temat.

Dopytam jeszcze o ofertę na kartę. Rozumiem, że jeśli zostało mi np. 2GB i ostatni dzień na wykorzystanie to gdy doładuję konto np. za 125zł to 15GB + 2GB da mi 17, tak, dobrze myślę?

#546330  autor: drcox
 08 kwie 2012, 23:33
Tak, gigabajty się sumują a ważność jest tyle ile jest na doładowaniu. Skoro używasz z tego co piszesz regularnie - ~4GB miesięcznie to abonament będzie OK, pre-paid jest dobry jeżeli nie ma regularności korzystania, ty takiej elastyczności z tego co widzę nie potrzebujesz. Chociaż ja i tak pewnie brałbym kartę bo jestem do niej masakrycznie przyzwyczajony - wolę mieć pełną kontrolę tego, za co płacę a nie mieć co miesiąc narzucone. Przy korzystaniu 5GB na miesiąc ładować za 125zł raz na 3 miesiące i wychodzi po ~42zł miesięcznie i 5GB miesięcznie, w dodatku nic nie przepada tak jak w abonamencie. Wadą jest za to niższa prędkość. Ja jeszcze korzystam z Opery z funkcją Turbo - oszczędność niejednokrotnie 50% transferu.

#546408  autor: BeCkS
 09 kwie 2012, 11:47
Wadą jest za to niższa prędkość.
Jak niska prędkość? W abo mam do 1300 -1400 kilo

#546412  autor: drcox
 09 kwie 2012, 11:52
W abo pewnie masz do 2Mb/s, w karcie ograniczenie jest do 1Mb/s, chyba że wykupisz opcję wyższa prędkość (do 4Mb/s) na 30 dni za 10zł.

#546464  autor: hettman
 09 kwie 2012, 16:00
drcox, masz PW odemnie. :wink:

#546591  autor: ciekawy
 10 kwie 2012, 00:57
BeCkS, jak zdecydujesz to napisz co wybrałeś.

agaak, jak to dokładnie jest z tym netem na kartę w PLAY.
ładujesz za 50 zł na 2 miesiące i
a) pobiera kase z tych 50 zł na połączenia z netem i to z tego jest limit na 2 miesiące ?
b) kasa 50 zł zostaje nieruszona i limit na 2 miesiące jest poza tymi 50 zł dodatkowo czyli 50 zł można np. wykorzystać, może być 0 zł na koncie i mimo to limit bonusowy na 2 miesiące będzie do wykorzystania na połączenia z netem ?

#546598  autor: WeBeR
 10 kwie 2012, 03:22
ciekawy, tu masz info na temat play On-line na kartę i powinno już rozwiać wszystkie Twoje pytania:

http://www.play.pl/pl/oferta/internet/i ... index.html

Przy doładowaniu za 50zł i włączeniu nocnego ściągania i szybszej prędkości (do 4MB/s) masz do wykorzystania ponad 4GB.

b). 50zł można wykorzystać na co tylko chcesz a internetu masz 3,61GB (jako bonus po doładowaniu) bez nocnego ściągania i wyższej prędkości (prędkość wtedy jest 1MB/s)

Nocne ściąganie kosztuje 10zł
Wyższa prędkość kosztuje 10zł

#546601  autor: BeCkS
 10 kwie 2012, 04:54
Ok. A wytłumaczcie mi jak mam doładować konto za 125zł, skoro największa dostępna karta zdrapka to 100zł. No chyba, że tam się doładowuje jakoś inaczej?

#546604  autor: WeBeR
 10 kwie 2012, 07:00
BeCkS, doładowanie za 125zł są w terminalach, a coraz więcej sklepów doładowania z terminali ma. Oraz przez internet ze strony play.pl, facebook oraz mobilnej strony e-doladowaniaplay.pl

#546607  autor: Precelos
 10 kwie 2012, 08:33
Mozesz tez isc do jakiegos serwisu gsm , oni tez maja terminale kwota doladowania od 5 do 300 zl

Obrazek

#547489  autor: ciekawy
 13 kwie 2012, 21:35
z konta bankowego powinno pójść bez problemu doladowanie za 125 zł.

analizowałem te oferty Play na kartę,są ok ale chyba jednak bardziej odpowiada mi abonament bo co miesiąc jest taka sama kwota do zapłaty,co miesiąc się odnawia limit,jakoś się nie mogę przekonać do tej oferty na kartę.

mam jeszcze takie pytanie.
w ofercie na kartę można korzystać z netu w tych limitach i cenach na innych zasiegach niz zasięg Play w takich samych cenach jakie są podane w linku z któregoś postu wcześniej?

#547493  autor: KC-KARLOS
 13 kwie 2012, 21:54
ciekawy pisze:w ofercie na kartę można korzystać z netu w tych limitach i cenach na innych zasiegach niz zasięg Play w takich samych cenach jakie są podane w linku z któregoś postu wcześniej?
ciekawy, oferta LUBIĘ TO! działa na 3 zasięgach. Po zasileniu za 50 zł jest 1 GB na 150 dni + możliwość dokupienia kolejnych pakietów netowych za zasilone środki pieniężne.

#552919  autor: BeCkS
 09 maja 2012, 01:30
Pomyślałem trochę nad tym wszystkim i postanowiłem. U mnie wygrał PLAY na kartę. Konto sobie mogę doładować, nie ma z tym problemu. Przewaga dla mnie jest taka, że nie łączy mnie abonament i niewykorzystane MB - a czasami jest ich trochę - sumują się z kolejnym doładowaniem.
Abonament , wiem, wygodny, jednak mnie nie przekonał.
Dzięki Wam za sugestie.

[ Dodano: 2012-05-31, 10:25 ]
Jednak, jak życie wszystko weryfikuje.
Po złożeniu wypowiedzenia w salonie, po kilku dniach zadzwoniła do mnie konsultantka i doszliśmy do porozumienia. Dwie opcje:
1. PLAY ONLINE 4GB za 19,50zł z transferem do 1 mb umowa na 12 m-cy
2. PLAY ONLINE 8GB za 24,50zł z transferem do 2 mb umowa na 12 m-cy
Wybrałem opcję 2.
;-)