• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #535787  autor: Zakrza
 19 lut 2012, 13:10
Ostatnio coraz więcej korzystam z Internetu w telefonie. Niestety nie wszędzie dostępne jest WiFi, więc muszę korzystać z tego co proponuje mi operator. Jestem w mBank Mobile gdzie mam darmowe 20 MB raz w miesiącu i pakiety: 100MB/5zł, 250MB/10zł i 1GB/25zł. Z tego co wiem to taki sam pakiet jak ten ostatni jest też w Playu. Zastanawiam się jednak czy jakaś sieć nie oferuje tańszego Internetu w telefonie? Podobno Ofnk wymiata? A może jeszcze jakaś inna oferta? Co na ten temat myślicie?

#535804  autor: kamil4862
 19 lut 2012, 14:16
Więc tak:

Play taryfa "Lubię to!" - po doładowaniu za 50zł dostajesz za darmo 1GB i lejek do końca ważności połączeń wychodzących (50zł - 5 miesięcy). Bonusy oczywiście zsumują się przy częstszych doładowaniach, ważność jednak nie. Oczywiście jak wspomniałeś możesz wykupić dodatkowe pakiety netowe, jeśli po wykorzystaniu bonusu lejek będzie dla Ciebie zbyt wolny. Do dyspozycji masz również pakiety sms, minut itp. Co ważne nie obchodzi Cię, czy jesteś w zasięgu Play, Plusa czy Orange ;)

Orange Free na kartę - po doładowaniu za 100zł dostajesz 6,2GB bonusu + 10zł za doładowanie kwotą 100zł. Aby dostać bonus musi to być zwykłe doładowanie z karty zdrapki lub terminala, niestety w przypadku przelewu sms nie otrzymujemy bonusu. W tej taryfie nie masz żadnych pakietów.

Obrazek

#535812  autor: Vieslav
 19 lut 2012, 14:49
OFNK "wymiata" jeśli kupujesz nowe karty na allegro po skończeniu ważności poprzedniej. Wychodzi ci około 7GB za 45zł. Jeśli chcesz mieć ciągle ten sam numer to lepiej zostań w mBanku.

#535816  autor: KC-KARLOS
 19 lut 2012, 15:35
Jeśli chcesz neta i na maxa masz ochotę ściągać duże pliki, polecam promocyjne pakiety Euro 2012 MB za 5 zł w Orange POP, ONE i NOG - w prepaidzie ważne 5 dni, ale odpalając pakiet co 5 dni, można zyskać 6 pakietów za 30 zł miesięcznie (to prawie 12 GB).

[ Dodano: 2012-02-19, 15:36 ]
Taniej, niż OFnK na Allegro. Tylko uwaga, promocja trwa do końca czerwca.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#535821  autor: Zakrza
 19 lut 2012, 15:53
kamil4862 pisze:Oczywiście jak wspomniałeś możesz wykupić dodatkowe pakiety netowe, jeśli po wykorzystaniu bonusu lejek będzie dla Ciebie zbyt wolny.
Jakie pakiety? Te same co we Freshu?
kamil4862 pisze:Aby dostać bonus musi to być zwykłe doładowanie z karty zdrapki lub terminala, niestety w przypadku przelewu sms nie otrzymujemy bonusu.
Nie wiem co to przelew sms. Jak doładuję w necie to będzie bonus czy nie?
OFNK "wymiata" jeśli kupujesz nowe karty na allegro po skończeniu ważności poprzedniej.
To nie mają żadnej promocji dla przenoszących numer?
Czy wciąż obowiązuje promocja przedłużająca konto o rok?
Jak z zasięgiem? Na mapce widzę, że kiepściutko. Mają jakieś konkretne założenia co do rozbudowy sieci na najbliższy rok?

[ Dodano: 2012-02-19, 16:02 ]
Jeśli chcesz neta i na maxa masz ochotę ściągać duże pliki, polecam promocyjne pakiety Euro 2012 MB za 5 zł w Orange POP, ONE i NOG - w prepaidzie ważne 5 dni, ale odpalając pakiet co 5 dni, można zyskać 6 pakietów za 30 zł miesięcznie (to prawie 12 GB).
E, to jakiś absurd. Cenię sobie długą ważność konta dzięki czemu mam większą swobodę w wykorzystywaniu danych. 150 dni za 50 zł mi odpowiada. Tutaj za 50 zł miałbym tylko 50 dni.

#535843  autor: Precelos
 19 lut 2012, 16:52
Zakrza, po prostu kup startery z ery(heyah) oraz orange wlacz pakiet i zobacz jak smiga net
bo po co ci np 12 gb za 30 zl skoro strona bedzie sie wczytywala 30 sek?

cena nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem, potestuj zanim podejmiesz jakas wiazaca decyzje

Obrazek

#535848  autor: Zakrza
 19 lut 2012, 17:22
Precelos pisze:Zakrza, po prostu kup startery z ery(heyah)
A to niby po co?
Precelos pisze:bo po co ci np 12 gb za 30 zl skoro strona bedzie sie wczytywala 30 sek?
No właśnie po to pytam jak to jest z zasięgiem.

[ Dodano: 2012-02-19, 17:27 ]
cena nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem, potestuj zanim podejmiesz jakas wiazaca decyzje
Ale najpierw muszę wiedzieć co warto testować. Po co mi testować wszystko?

#535849  autor: Freyr
 19 lut 2012, 17:28
W każdej miejscowości inaczej, dlatego radzimy sprawdzić zasięg u Ciebie...

http://www.facebook.com/KNP.StalowaWola

#535852  autor: remus77
 19 lut 2012, 17:33
Zakrza pisze:
Precelos pisze:Zakrza, po prostu kup startery z ery(heyah)
A to niby po co?
Precelos pisze:bo po co ci np 12 gb za 30 zl skoro strona bedzie sie wczytywala 30 sek?
Przyjacielu drogi, właśnie po to żeby sprawdzić jaki zasięg w Twojej okolicy mają interesujące Cię firmy (bo niby skąd użytkownicy forum mieszkający kilkaset kilometrów od Ciebie mają to wiedzieć?)
A jeśli nie widzisz potrzeby to ok, ale w takiej sytuacji nikt odpowiedzialny Ci nie powie, że operator X ma taki zasięg ( u Ciebie), a firma Y, np. nie ma go wcale. A jeśli chodzi o mapy zasięgu dostępne na stronach opów, to wybacz, ale nawet nie warto tego komentować.

Ave!

#535853  autor: kamil4862
 19 lut 2012, 17:40
Zakrza pisze:kamil4862 napisał/a:
Oczywiście jak wspomniałeś możesz wykupić dodatkowe pakiety netowe, jeśli po wykorzystaniu bonusu lejek będzie dla Ciebie zbyt wolny.

Jakie pakiety? Te same co we Freshu?
Dokładnie - Nowe Zbieraj Minuty, Pakiet 100 minut do Play i na stacjonarne, Nieograniczone rozmowy w Play, Pakiet 600 SMS, Pakiet Internet 25MB, 100MB, 200MB, 500MB, 1GB, Play email BlackBerry, Program doładowań.
Zakrza pisze:kamil4862 napisał/a:
Aby dostać bonus musi to być zwykłe doładowanie z karty zdrapki lub terminala, niestety w przypadku przelewu sms nie otrzymujemy bonusu.

Nie wiem co to przelew sms. Jak doładuję w necie to będzie bonus czy nie?
Jeśli doładujesz w necie zwykłym doładowaniem (np allegro) lub przez bank to dostaniesz bonus. Przelew sms jest o wiele tańszy od normalnego doładowania i polega na tym, że ktoś przelewa ze swojego konta głównego na Twoje konto główne. Na aukcjach allegro zawsze napisane jest czy to przelew czy zwykłe doładowanie.

Obrazek

#535857  autor: Precelos
 19 lut 2012, 17:58
Zakrza pisze:No właśnie po to pytam jak to jest z zasięgiem.
a czy ja mieszkam w kruszwicy zeby ci napisac jak dziala dana siec?
normanie rece opadaja :roll:

dysproporcje w jakosci sygnaly wystepuja czasami na malych odlegosciach, czasem 200m od miejsca x gdziejest umts , nie ma nawet 3g.

Obrazek

#535863  autor: Sig
 19 lut 2012, 18:24
Co wy z tym kupowaniem starterów OFnK na Allegro...
Przecież wystarczy samemu sprzedać jako Przelew SMS środki z doładowania, a transfer nam zostanie. Wyjdzie nawet taniej/tak samo.
Jak ktoś potrzebuje dużo internetu i jest w stanie zaakceptować sprzedaż środków przelewem, to nie ma lepszej opcji.

Co do zasięgu, to tu się nic nie wymyśli. Nawet mapki operatora trzeba traktować z rezerwą i jak chcemy zakotwiczyć gdzieś na stałe, to trzeba wydać parę złotych na testowanie rzeczywistego zasięgu. Nic tego nie zastąpi.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#535866  autor: Vieslav
 19 lut 2012, 18:28
Sig, jeśli na allegro nie wystawisz 100zł za 50zł to nawet nie licz, że ktoś się tym zainteresuje. Już to przerabiałem gdy rok temu zacząłem korzystać z OfNK i chciałem nabić sobie trochę GB. Sprzedawanie przelewów na allegro było straszne. Teraz jest zapewne jeszcze gorzej dzięki tej wydłużonej ważności konta. Jak coś mam to przelewam znajomym, albo na zasadzie skoro masz doładować to doładuj mi, ja ci przeleje, nic nie stracisz a ja mam bonus i wydłużone promocyjne. Doładowywać muszę żeby uratować konto promocyjne, na którym uzbierało się jakieś 600zł, dzięki czemu bonusu mam już jakieś 30GB, a miesięcznie jak wykorzystam kilka MB to jest dobrze. Ciekawe ile wezmę za tą kartę na allegro :P . Od wprowadzenia pakietów Euro w Orange wcale mi się nie kalkuluje zabawa z tym OfNK.

#535871  autor: drcox
 19 lut 2012, 18:50
Sig pisze:Co wy z tym kupowaniem starterów OFnK na Allegro...
Przecież wystarczy samemu sprzedać jako Przelew SMS środki z doładowania, a transfer nam zostanie. Wyjdzie nawet taniej/tak samo.
No, z obecnymi cenami przelewów SMS na pewno. Jakimś mistrzem interesu jesteś że tak ci się to opłaca. Nawet jakbym dostał za 100zł przelewu SMS 70zł to i tak wolę w 2 minuty zamówić kartę na Allegro niż się babrać w sprzedawanie tego albo kombinacje ze znajomymi.

#535886  autor: Zakrza
 19 lut 2012, 19:22
Precelos pisze:Zakrza napisał/a:

a czy ja mieszkam w kruszwicy zeby ci napisac jak dziala dana siec?
normanie rece opadaja :roll:
Ręce opadają na twoje nabijanie postów. "Weź i se przetestuj" - super pomoc, naprawdę. A później bzdurna odpowiedź jakbym dyskutował tylko z Tobą. Dobrze, że nie napisałeś: "a czy ja korzystam z internetu, żeby ci napisać...", albo "a czy ja znam wszystkie oferty..."
Przecież nie potrzebuję internetu w telefonie, żeby z niego korzystać w domu. Kruszwica - Gdańsk - Sosnowiec - Inowrocław - Bydgoszcz to raczej spory rozrzut, więc pytam o ogólne wrażenia. Poza tym zapytałem też konkretnie czy znane są plany rozbudowy sieci.

#535900  autor: Precelos
 19 lut 2012, 20:58
Zakrza pisze: "Weź i se przetestuj" - super pomoc, naprawdę.
bo to najsensowniejsza odpowiedz na twoje bezsensowne pytanie

Napisales gdzie bedziesz z niego korzystal ? nie
zakladales pewnie ze wywrozymy to z fusow

kazdy ci pisze ze jedyna opcja weryfikacji to sprawdzenie samemu
ale ty chyba musisz byc "inteligentny inaczej" skoro nie rozumiesz co ci kiku userow napisalo :roll:

plany rozbudowy zazwyczaj sa padawane ilosciowo, wybudowanie w danej lokalizacji nowej stacji bazowej nie gwarantuje ze net bedzie dzialal idealnie w okreslonej odlegosci od niej, to zalezy czy uzywaja swiatelka radiolini itd., czy bedzie duzo userow to tez rzezba terenu bedzie "nieciekawa" ale to juz fanastyka pisanie jak bedzie skoro tego nie ma.

Obrazek

#535996  autor: Zakrza
 20 lut 2012, 13:33
Ok, zostawmy już ten zasięg i wróćmy do warunków oferty. Ponawiam pytanie czy wciąż obowiązuje promocja przedłużenia OfnK na rok? Coś nie mogę tego znaleźć na ich stronie.

#535999  autor: Vieslav
 20 lut 2012, 13:39
Obowiązuje.

#536009  autor: Zakrza
 20 lut 2012, 14:15
Czyli jak rozumiem przy doładowaniu powiedzmy 50 zł dostaję 2,27 GB na 90 dni, a pozostałe 50 zł mogę wykorzystać w ciągu roku?

#536058  autor: Vieslav
 20 lut 2012, 17:07
Nie, bonus jest ważny tyle co konto główne, więc jeśli przedłużysz sobie ważność konta głównego o rok to bonus także będzie ważny rok.