• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #525303  autor: Kamillo5
 01 sty 2012, 22:11
Z tej prostej przyczyny że jestem słabo zorientowany jeśli chodzi o operatorów sieci komórkowych chciałbym prosić was o pomoc w wyborze tego najlepszego jeśli chodzi o moje wymagania.
Ale do rzeczy. Aktualnie jestem klientem Plusa, a dokładniej simplusa. Chciałbym "przesiąść" się na smartfona i zapłacić za niego do 700zł ale i przy tym wybrać najbardziej optymalnego dla moich żądań operatora.
Wybierając nowego operatora zaznaczam najistotniejsze opcje:
- Max 70zl koszty miesięczne czy to abonament czy mix (mniejszy abonament tez wchodzi w gre :) )
- Umowa 2 lata
- więcej rozmawiam niż piszę
- sporo internetu.

To chyba najważniejsze moje wymagania.

Na te chwilę skłaniałbym się ku wyborze oferty Play:

Samsung S+ - 609zł

All Inclusive Max 65zł miesiecznie - 2 lata umowy

1. 300 minut do wszystkich w abonamencie wymiennych na 483 SMS / MMS.

2. Pakiet z darmowym dostępem do Facebook-a , NK oraz 1GB do wykorzystania na nieograniczone maile oraz bezpieczne surfowanie po Internecie.

3. Stan darmowy w Play na 6 miesiące - standardowo usługa kosztuje 10 zł, co daje 60 zł oszczędności.

4. Tylko przy zamówieniu przez sklep internetowy pakiet 50 minut do wszystkich przez 6 miesięcy - bezpłatny bonus o wartości blisko 90 zł.

Jednorazowa oplata aktywacyjna to jedyne 49 zł, które zostanie doliczone do pierwszego rachunku.

Co o tym sądzicie?

Proszę doradźcie coś.

#525316  autor: Vieslav
 01 sty 2012, 23:02
Orange abonament Pantera - 69,90zł miesięcznie (przez pierwsze 3 miesiące rabat 50%), Samsung Galaxy S+ za 129zł, 225 minut w abonamencie, nielimitowane połączenia do Orange, 1 darmowy numer Orange lub stacjonarny, 500MB na internet, umowa na 24 miesiące.

#525320  autor: Precelos
 01 sty 2012, 23:18
myslales nas umowa abonentowa na rok bez telefonu lub play na karte w taryfie lubie to?
plus kupno aparatu w sklepie lub na raty
ceny s+ zaczynaja sie od okolo 1050 zl

ogolnie napisz do jakich sieci zwyczajowo dzwonisz i ile mb potrzebujesz miesiecznie

Obrazek

#525360  autor: potter28
 02 sty 2012, 09:56
Orange
Pantera 69.60 zł/mies w noworocznej wyprzedaży przez 1sze 3 mies abo -50%
225 min w ab w tym nielimitowane minuty do orange i 500MB netu i 250mb nielimitowanego
i aby skorzystać z noworocznej wyprzedaży wybierz model z klik
osobiście polecam ten

#525371  autor: Kamillo5
 02 sty 2012, 11:25
Większość znajomych mam w Plusie, tam tez jest moja Kobieta. A internet? mysle ze 500Mb miesiecznie starczy, przecież mamy WIFI :)

Orange
Pantera 69.60 zł/mies w noworocznej wyprzedaży przez 1sze 3 mies abo -50%
225 min w ab w tym nielimitowane minuty do orange i 500MB netu i 250mb nielimitowanego
i aby skorzystać z noworocznej wyprzedaży wybierz model z klik
osobiście polecam ten
nie kumam tego z minutami... mam 225min do wykorzystania do wszystkich sieci czy do orange?

mam dość fajny numer w Plusie, (mam simplusa) i chcialbym przenieść numer do innegoi operatora. Gdy przeniosę numer do orange to ta wyprzedaz noworoczna tez by mnie obowiązywala? i czy polecacie mi Samsung Galaxy S+ ?

#525373  autor: soyo
 02 sty 2012, 11:35
Gdyby Play zrobil przecene telefonow samsung tak jak powinien, to wybor bylby prosty. Teraz jednak Orange wydaje sie byc z przodu poprzez ceny telefonow.

Jesli Play pojdzie po rozum do glowy, to wtedy nie bedzie sie nad czym zastanawiac.

#525375  autor: mungo
 02 sty 2012, 11:50
Kamillo5 pisze:A internet? mysle ze 500Mb miesiecznie starczy, przecież mamy WIFI :)
500MB to dość dużo. Jeśli nie korzystasz nagminnie z multimediów (głównie video) przez sieć komórkową to spokojnie wystarczy. W taryfie za 69,90 nie ma tzw. lejka po przekroczeniu tego limitu 500MB, co oznacza, że jeśli przekroczysz ten pakiet to za dalszą transmisję danych płacisz 25gr/50kB (ponad 5zł za 1MB). Trochę to niebezpieczne, gdybyś się chciał przed tym zabezpieczyć musisz kupić dodatkowy pakiet 300MB za 9zł. Wtedy płacisz 69,90zł + 9zł i masz w sumie 800MB, po przekroczeniu których nie płacisz nic za transmisję, ale transmisja jest wolniejsza.
Kamillo5 pisze:nie kumam tego z minutami... mam 225min do wykorzystania do wszystkich sieci czy do orange?
Płacisz 69,90zł i dostajesz: nielimitowane połączenia do Orange + 1200 minut na wybrany numer stacjonarny + 225 minut do wszystkich sieci (wymiennych na taką samą liczbę SMS do wszystkich sieci) + 500MB.
Kamillo5 pisze:mam dość fajny numer w Plusie, (mam simplusa) i chcialbym przenieść numer do innegoi operatora. Gdy przeniosę numer do orange to ta wyprzedaz noworoczna tez by mnie obowiązywala?
Wyprzedaż jest w sklepie internetowym, w którym nie można przenieść numeru z innej sieci. Można jedynie wziąć aktywacje z nowym numerem, przedłużyć aktualną umowę lub przenieść numer z oferty na kartę w Orange. Możesz więc przenieść numer z simplusa do Orange na kartę, a po przeniesieniu zamówić abonament przez internet.

#525382  autor: best
 02 sty 2012, 12:17
Jeżeli telefon nie musi być z androidem, to zastanowiłbym się nad Play AllInclusive Max 65 i LG Swift7 za 99 zł. Szczegółów o taryfie nie będę wypisywał, bo już są :)

#525402  autor: Kamillo5
 02 sty 2012, 13:11
LG do mnie nie przemawia, do tego w swift 7 nie mozna zmienic tapety czy zmieniac muzyke jako dzwonek. Samsung ewentualnie Nokia....

jesli chodzi o orange it o co napisałeś
Wyprzedaż jest w sklepie internetowym, w którym nie można przenieść numeru z innej sieci. Można jedynie wziąć aktywacje z nowym numerem, przedłużyć aktualną umowę lub przenieść numer z oferty na kartę w Orange. Możesz więc przenieść numer z simplusa do Orange na kartę, a po przeniesieniu zamówić abonament przez internet.
W salonie Orange przechodze z numerem Plusa do Orange a przez neta zamawiam abonament?

Wiec zamawiajac przez neta abonament, kurier przywozi mi tel i jemu podpisuję umowę nie przedstawiajac przy tym zadnych dokumentow, np o moim zatrudnieniu czy o zarobkach?

Odbiegając od tematu to ofert mix wraz z telefonem sa nieporownywalne do abonamentowych?

#525413  autor: mungo
 02 sty 2012, 13:26
Kamillo5 pisze:W salonie Orange przechodze z numerem Plusa do Orange a przez neta zamawiam abonament?

Wiec zamawiajac przez neta abonament, kurier przywozi mi tel i jemu podpisuję umowę nie przedstawiajac przy tym zadnych dokumentow, np o moim zatrudnieniu czy o zarobkach?
Na początku w salonie przenosisz numer z Simplusa do Orange na kartę. Jak numer będzie już w Orange na kartę to wtedy zamawiasz abonament przez internet. Zgodnie warunkami zakupów przez internet umowa i telefon będą przesłane kurierem i:
Kod: Zaznacz cały
jeśli jesteś klientem indywidualnym, przedstawiasz kurierowi dowód osobisty oraz przekazujesz jeden z dodatkowych dokumentów (kopia lub oryginał ):

rachunek za czynsz
    rachunek za energię elektryczną
    rachunek za gaz
    rachunek za telefon stacjonarny lub komórkowy,
    rachunek za TV kablową lub cyfrową
    rachunek za internet
    wyciąg bankowy (koniecznie z logo banku lub pieczątką banku i podpisem pracownika banku)
Przesyłkę można również odebrać w salonie firmowym.

#525452  autor: pakierhakierxd
 02 sty 2012, 15:23
Jak zamierzasz brać ten abonament w orange to lepiej koniecznie dokup sobie ten pakiet 300 mb za 9zł aby mieć lejek bo inaczej może przyjść kiedyś bardzo duży rachunek to jest 1 z rzeczy która mnie odstrasza przed wzięciem abo w tej sieci inne mają ten lejek w standardzie za darmo(play,redbull mobile,t-mobile,plus we wszystkich abonamentach z pakietem internetowym) orange daję za darmo ale dopiero od abonamentu 89,90 widać bardzo im zależy aby klient się zraził do nich jak przyjdzie rachunek na 5000 zł zdarzały się takie a to ktoś przekroczył pakiet internetowy bo nie pilnował albo go nie miał...

Pozdrawiam :)

#525458  autor: Kamillo5
 02 sty 2012, 15:41
Rzeczywiście motyw z internetem w Orange można nazwać "pułapką" odstrasza klientów.
Mnie też zniechęca... a to jednak dodatkowe 9zł...

ale co tu wybrać?

a może w Play szykuja jakieś obniżki telefonów albo u jakiegoś innego operatora?

i ciągle mi chodzi po głowie ten telefon Samsung Galaxy S+

#525470  autor: Precelos
 02 sty 2012, 16:40
best pisze:Play AllInclusive Max 65 i LG Swift7 za 99
telefon sprzedasz gdzies za ok 800 zl czyli jestes na plusie ok 700 zl dokladasz z 300-400 zl i kupujesz nowy S+ w sklepie

Obrazek

#525471  autor: pakierhakierxd
 02 sty 2012, 16:44
Też myślę że to dobre rozwiązanie :) ale tańszy s+ będzie na allegro raczej ...

Jak już mówimy o czymś takim to możesz jeszcze tak zrobić

wziąć abonament w redbull mobile

http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/

33zł przez 3 miesiące potem 66

z kamerką internetową wartą jakieś 1000zł za 166zł

ja sprzedać i będziesz mieć więcej minut niż w play minus to mniejszy pakiet internetowy

http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/

Redbull mobile to taka submarka playa tak samo wszystko działa

#525510  autor: Vieslav
 02 sty 2012, 19:58
Z tym internetem to kombinujecie jak nie wiem co. Z internetu w telefonie korzystam dość intensywnie, nie bawię się w żadne tryby offline ani APNy, cały czas mam włączoną transmisję. Mam 200MB bez lejka a najwięcej wykorzystałem 80MB bo był miesiąc, gdzie ściągnąłem kilka mp3. Orange domyślnie kompresuje obrazki więc na www idą znikome ilości danych. Widzę to nawet jak jestem skazany na całodzienne surfowanie z Orange Free i po takim dniu zużywa mi kilka MB na samo www. Jak ktoś chce używać yt na telefonie przez gprs to stanowczo odradzam taryfę bez lejka, bo kilka filmików potrafi pochłonąć 100MB.
Ja mam dla ciebie jeszcze inną propozycje - biorąc ten telefon w abo wychodzi ci mniej więcej tak, jakbyś go "spłacał" w ratach. Taka ilość ruchu wychodzącego (oprócz nielimitowanych połączeń do Orange) wyniesie w prepaidzie około 20zł-25zł/mies. Zostajesz w simplusie a telefon (S+) bierzesz na raty. On kosztuje chyba koło 1000-1200zł więc dzieląc to na 24 miesiące wychodzi około 50zł/mies. Dodatkowo 20zł na doładowania i masz koszt abonamentu, czyli 70zł/mies.

#525538  autor: nowy57
 02 sty 2012, 21:01
Vieslav pisze:Z tym internetem to kombinujecie jak nie wiem co. Z internetu w telefonie korzystam dość intensywnie, nie bawię się w żadne tryby offline ani APNy, cały czas mam włączoną transmisję. Mam 200MB bez lejka a najwięcej wykorzystałem 80MB bo był miesiąc, gdzie ściągnąłem kilka mp3. Orange domyślnie kompresuje obrazki więc na www idą znikome ilości danych. Widzę to nawet jak jestem skazany na całodzienne surfowanie z Orange Free i po takim dniu zużywa mi kilka MB na samo www. Jak ktoś chce używać yt na telefonie przez gprs to stanowczo odradzam taryfę bez lejka, bo kilka filmików potrafi pochłonąć 100MB.
Ja mam dla ciebie jeszcze inną propozycje - biorąc ten telefon w abo wychodzi ci mniej więcej tak, jakbyś go "spłacał" w ratach. Taka ilość ruchu wychodzącego (oprócz nielimitowanych połączeń do Orange) wyniesie w prepaidzie około 20zł-25zł/mies. Zostajesz w simplusie a telefon (S+) bierzesz na raty. On kosztuje chyba koło 1000-1200zł więc dzieląc to na 24 miesiące wychodzi około 50zł/mies. Dodatkowo 20zł na doładowania i masz koszt abonamentu, czyli 70zł/mies.
a ja sie troche z toba niezgodze veislav
500MB z lejkiem to standard teraz
ja na mniej bym sie nie zgodzil przy telefonie z androidem czy tez iOS
co do sieci to jesli nie prowadzisz biznesu to niech bedzie play(choc przgodby masz murowane) a jesli spokoj i jakosc to PLUS ,najlepiej taryfy dla biznesu , taryfikacja danych 10kB/10kB

#525549  autor: Kamillo5
 02 sty 2012, 21:52
Jeśli chodzi o telefonie to z pewnością jestem laikiem. Kilka rzeczy który opisujecie jest dla mnie nie zrozumiałych.
500Mb z lejkiem to standard teraz
co znaczy te zdanie?

Byłem dzis w Salonie Orange,

Przedstawiciel Orange zaproponował mi nastepującą ofertę

Pantera II 89,90 24 miesiace

300min do wszystkich
0zł za pogaduchy w orange
1 numer stacjonarny 1200min
29gr do wszystkich poza abonamentem
1Gb pakiet danych w prezencie
internet bez limitu danych 0zł za 500mb
darmowe hot spoty

telefon Samsung Galaxy S+ za 3zł

do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon

czyli nie 89,90 a 74,90 + 3zł za tel

albo zastanawiam się nad abonamentem rowniez Pantera II tylko ze

69,90 na 24 miesiace do tego 9zł za 300mb netu (by uniknac kosmicznych rachunkow za przekroczenie neta)

225min do wszystkich
0,5Gb pakiet danych w prezencie
internet bez limitu danych 25zł za 250mb
darmowe hot spoty

telefon Samsung Galaxy S+ za 199zł

69,90+9-15=63,90zł + 199zl za tel

polecacie ktoras z opcji?

nie wiem czy chce mi sie bawic w branie jakiegos tel u innego operatora, sprzedawanie go i dokladanie by kupic Samsunga G S+

Jezeli mialoby to zaoszczedzic wiekszy pieniadz w mojej kieszeni to moze i bym sie skusil, ale duzo oszczedze?

#525590  autor: Vieslav
 02 sty 2012, 23:44
nowy57 pisze: ja na mniej bym sie nie zgodzil przy telefonie z androidem czy tez iOS
Udowodnij. Ja mogę ci udostępnić billingi z ilością przesłanych danych od maja, czyli od kiedy mam smartfona z androidem. Poza tym znajomi mają jeszcze jakieś stare taryfy Playa z pakietami chyba 100MB działającymi tylko na macierzystym zasięgu i również nie są w stanie tego wykorzystać.
nowy57 pisze:co do sieci to jesli nie prowadzisz biznesu to niech bedzie play(choc przgodby masz murowane) a jesli spokoj i jakosc to PLUS
W tym momencie próbujesz wmówić założycielowi tematu, że czerwone jest niebieskie. Jeśli w Play Galaxy S+ kosztuje ponad 600zł to nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić, ile będzie kosztował w Plusie, który obecnie ma najmniej korzystną ofertę.
Kamillo5 pisze: Cytat:
500Mb z lejkiem to standard teraz
co znaczy te zdanie?
To oznacza, że po przetransferowaniu 500MB prędkość internetu spada, zwykle do 16kb/s, lecz dodatkowe opłaty za transfer nie są doliczne.
Kamillo5 pisze: do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon
To zmienia postać rzeczy. Pierwsza opcja wydaje się korzystna.
Kamillo5 pisze: albo zastanawiam się nad abonamentem rowniez Pantera II tylko ze

69,90 na 24 miesiace
Chodzi ci o ofertę ze strony internetowej? Tam masz zniżkę 50% na abonament przez 3 miesiące więc możesz spokojnie dokupić sobie pakiet 300MB i sprawdzić, ile rzeczywiście zużyjesz danych miesięcznie. Moim zdaniem to definitywnie rozwiązuje sprawę "lejka".
nie wiem czy chce mi sie bawic w branie jakiegos tel u innego operatora, sprzedawanie go i dokladanie by kupic Samsunga G S+
Ja właśnie z takim założeniem kupiłem swojego Ace w maju. Mam go do tej pory. Więc wyciągnij wnioski. Weź także pod uwagę kupno telefonu na raty w sklepie, o czym pisałem na poprzedniej stronie.
4 stycznia T-mobile ma przedstawić nową ofertę i cennik smartfonów. Może warto poczekać?

#525619  autor: Kamillo5
 03 sty 2012, 10:27
Ehh dużo główkowania by wybrać najkorzystniejszą ofertę.

na te chwilę obstawiam te opcje:

Pantera II 89,90 24 miesiace

300min do wszystkich
1Gb pakiet danych w prezencie
internet bez limitu danych 0zł za 500mb
darmowe hot spoty

telefon Samsung Galaxy S+ za 3zł

do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon

czyli nie 89,90 a 74,90 + 3zł za tel

ciekawa opcja:

Play All Inclisive Max 65złmiesiecznie umowa na 2lata
300min do wszystkich lub 483 sms/mms
za darmo facebook i NK
1 GB i nieograniczone maile
za darmo do Play na 6m-cy
przy zamowieniu przez net 50min gratis do wszystkich przez 6m-cy
jednorazowa oplata aktywacyjna 49zl

i chcialbym wziac Samsunga Galaxy S+ ale przy tym abonamencie jest za 609zl a to duzo, wziąłbym więc Lg swift7 za 99zł (lub jakis inny tel by za jak najmniej za niego zaplacic i za jaknajwiecej sprzedac) sprzedalbym za 700 na allegro, doplacilbym 300 i kupilbym Samsunga G S+

ktora z tych opcji jest korzystniejsza?

a moze jeszcze cos innego?

kolega powyzej napisał ze T-mobile szykuje na jutro jakąś oferte, moze u nich znajde coś kuszącego?

gdzie znajdę informację o tym ze jutro mają "wyskoczyć" z jakąś ofertą bo u nich na stronie nie zauważyłem

#525620  autor: pakierhakierxd
 03 sty 2012, 10:32
W panterze II za 89,90 masz w sumie 1.5 gb z lejkiem jak coś :)

Nie zauważyłem sorry

T-mobile wyskoczy z czymś podobnym do tego

http://telepolis.pl/news.php?id=23800

Tylko nie wiadomo jaka umowa 2 czy 3 lata i jaki pakiet internetu pewnie 250 mb

120 min za 100zł/mies. porażka !!