• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #511274  autor: lunatik
 25 paź 2011, 19:17
Dziadek prosił mnie o poszukanie jakiegoś telefonu dla niego.
Obecnie jakoś dużo nie dzwoni a rachunki przychodzą mu w okolicach 70-100 zł więc prosił o coś tańszego.
Ideałem byłoby zachowanie starego numeru ale jak popatrzyłem na ofertę stacjonarną z Plusa to się lekko podłamałem.
Moglibyście coś polecić?

I druga nawet ważniejsza prośba, jakiś maksymalnie prosty (i niedrogi) telefon z dużymi przyciskami.

#511293  autor: lunatik
 25 paź 2011, 19:58
Maniek99 pisze:Za 35zł 300min do Play i na stacjonarne, komórki chyba po 29gr/min (nie widzę do tego cennika).
Jedna rzecz o której zapomniałem wspomnieć, na stacjonarki dzwoni rzadko i krótko.
Z resztą na komórki też nie dzwoni jakoś często ale ma tendencje rozmawiać długo, tzn. dzwoni głównie na kilka konkretnych numerów (Plus i Orange chyba - musiałbym przejrzeć dokładniej biling).
Właściwe pytanie tutaj by brzmiało czy jest jakiś plan dla stacjonarek w którym można by sensownie rozmawiać z komórkami.
Chodzi tutaj wyłącznie o to że zmiana numeru była by bardzo kłopotliwa.

Maniek99 pisze:Jeżeli chodzi o telefon, to można rozważyć bramkę GSM + telefon DECT.
Myślałem bardziej o jakimś starym klasycznym komórkowcu. Po prostu nie wiem który byłby wystarczająco prosty.

#511303  autor: prof.theodor
 25 paź 2011, 20:23
Jeśli chces zachowac numer, domyślam się że chodzi o numer stacjonarny to w grę wchodzą tylko plany domowe polecam Play lub Tmobile, i w tych opcjach masz też najwiekszą liczbę minut Play tutaj zdecydowanie wiedzie prym. Odnośnie telefonu musisz odpowiedziec sobie czy to ma byc typowy senior fon czy może być np nokia 1616/1800 bardzo fajne fony z dużymi kneflami, latarką, wytrzymałą baterią i kolorowym wyświetlaczem.

#511304  autor: Maniek99
 25 paź 2011, 20:27
Komórki są wliczone tylko w ramach danego operatora.
Jednym abo raczej tego się nie da załatwić.

Można by się zastanowić nad telefonem dualsim z abo stacjonarnym (do odbierania) + np. PF z 30za10 albo jakimś abo (do dzwonienia na komórki).

Ewentualnie coś takiego: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... komorkowym
Ale nie wiem czy da się przenieść na to numer stacjonarny.

#511311  autor: lunatik
 25 paź 2011, 20:54
Można by się zastanowić nad telefonem dualsim z abo stacjonarnym (do odbierania) + np. PF z 30za10 albo jakimś abo (do dzwonienia na komórki).
Bez przesady :)
Myśląc w ten sposób nie byłoby sensu zmieniać operatora. Oferty dla osób nie dzwoniących na stacjonarne są niemal identyczne.
Zasadniczo pozostaje mi tylko namówić go na zmianę numeru.
prof.theodor pisze:Odnośnie telefonu musisz odpowiedziec sobie czy to ma byc typowy senior fon czy może być np nokia 1616/1800
Cóż. Ideałem byłby seniorfon w stylu tradycyjnego, z kablem słuchawkowym itp. Tylko nie mogę znaleźć nigdzie (w sensownej cenie) takiego.
Jeśli komórka to bardziej mi podchodziłoby coś w rodzaju nokii 3310 - jakiś odcinek przerwy między klawiszami.

#511312  autor: kamil4862
 25 paź 2011, 20:56
co to telefonu z duzymi klawiszami to chyba najlepsze ma myPhone np 1055, 1030 itp :)

Obrazek

#511321  autor: Maniek99
 25 paź 2011, 21:18
lunatik pisze: Bez przesady :)
Myśląc w ten sposób nie byłoby sensu zmieniać operatora. Oferty dla osób nie dzwoniących na stacjonarne są niemal identyczne.
Zasadniczo pozostaje mi tylko namówić go na zmianę numeru.
Wszystko zależy, czy chce zachować numer stacjonarny na który często można dzwonić za grosze.
Dwa abonamenty po 20zł to nie 100zł jak teraz.

Obadałbym kwestię tego podwójnego numeru w T, może da radę przenieść.

#511348  autor: Vieslav
 25 paź 2011, 22:40
W końcu chodzi ci o numer stacjonarny na kablu czy GSM? Ja widzę kilka opcji:
NOM i taryfa Dzwoń za wszystko: w zależności od długości umowy płaci się abonament około 40zł przy czym jest to pakiet kwotowy i wykorzystuje się na wszystkie połączenia. LINK
Dialog - taryfa Lepsza Domowa 150, około 55zł, w tym pakiet 150 minut wymiennych chyba na 50 minut na komórki.
Żadnej innej opcji nie ma. Jeśli jednak upierasz się, że ma to być GSM to tylko i wyłącznie prepaid. Żadne oferty nie mają wliczonych połączeń na komórki (oprócz własnej sieci).

#511363  autor: pauli05
 25 paź 2011, 23:50
jak nr stacjonarny z TP to można w salonie Orange podpytać co by zaoferowali na ten numer;
a jeśli to ma być GSM to na kartę ewentualnie jakiś MIX żeby dziadek nie przekraczał abonamentu

jeśli chodzi o telefony te typowe dla seniorów, to emporii bym nie polecała, dla mnie obsługa tego aparatu to jakaś czarna magia, mój dziadek też sobie z nim nie radzi, tyle tylko, że jest głośny i ma dużee klawisze
z takich normalnych telefonów, to wydaje mi się, że najlepsze dla osoby starszej sa rozsuwane Samsungi, wiadomo spory wyświetlacz, mozna ustawić duży rozmiar czcionki, mozna ustawić kończenie połączenia poprzez zsunięcie telefonu itd.

#511367  autor: grzegi
 26 paź 2011, 00:06
pauli05 pisze:jak nr stacjonarny z TP to można w salonie Orange podpytać co by zaoferowali na ten numer;.
W TP stawki na komórki od zawsze były chore i tak jest do teraz, także nie ma po co nawet do nich do salonu iść. Oskubią z kasy, a nie dadzą nic sensownego - TP jest niereformowalna telefonicznie.

#511402  autor: elkanguro
 26 paź 2011, 11:14
Sprawdź jeszcze dokładnie jaki obecnie dziadek ma plan taryfowy i gdzie dzwoni. Może jest tak że płaci w TP 50zł samego abonamentu a potem na komórki 20-50zł co tak naprawdę w przeliczeniu na minuty nie będzie wiele.

Możliwości na zmniejszenie rachunków na pewno będą. Np. wspomniane NOM, Dialog czy jeszcze Multimo. Ewentualnie jeśli komórki są w konkretnych sieciach to któryś z operatorów GSM tak jak szukałeś. Jeszcze jest możliwość nowych planów TP doMowy za 56zł oprócz minut na stacjonarne jest 60 minut na dwa numery komórkowe (jeśli rzeczywiście głównie dzwoni na dwa).Ewentualnie jeszcze jak ma internet to jakiś operator VoIP - unikasz abonamentu i płacisz jedynie za połączenia.

Ale przede wszystkim sprawdź aktualną taryfę i połączenia z ostatnich 3 miesięcy. Coś się na pewno wymyśli. Ja przeniosłem babci stacjonarny numer na GSM do Orange jakieś 2 lata temu i teraz mogę powiedzieć, że naprawdę wychodzi taniej głównie z uwagi na niższy abonament oraz minuty w abonamencie także na komórki Orange. Płaci za pozostałe ale już mniej niż wcześniej.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#511407  autor: pakierhakierxd
 26 paź 2011, 12:19
A może by pasowała dziadkowi netia
35,80 za telefon co miesiąc i 60 minut
http://www.netia.pl/oferta_dla_domu,szczegoly,124.html
lub 59,90 miesięcznie za telefon i nielimitowane rozmowy na stacjonarne
http://www.netia.pl/oferta_dla_domu,szczegoly,105.html
na komórki będzie się płacić ale w netii to chyba niej jest aż tak dużo

Można też pomyśleć o ofercie na kartę w orange tam można tanio kupić doładowania na allegro
200 za 113 i będziesz mu doładowywał jak skończą się środki teraz orange ma 2 letnią ważność do końca listopada jest takie coś potem będzie rok :)

Taniej może być w play fresh ale raczej starszemu człowiekowi nie będzie się chciało bawić w pakiety

Pozdrawiam :)

#511410  autor: Maniek99
 26 paź 2011, 12:39
W Netii do Play płaci się więcej niż w TP, reszta opłat jest identyczna.
Czyli jeżeli dzwoni głównie na komórki, opcja kablowa odpada.
Chyba że ma jakiś dostęp do netu.
 #511425  autor: avt31
 26 paź 2011, 13:30
Nic tańszego niż Play stacjonarny nie znajdziesz (300 minut/35zł; 1000 minut/50zł).
Najpierw jednak należy sprawdzić zasięg Play przed ewentualnym przeniesieniem.

Najlepiej jak na forum podasz poniższe dane:
1. ile minut dziadek sam wydzwania + jakie sieci.
2 kto do dziadka dzwoni, ile rozmawia oraz
3. czy potrzebny jest numer stacjonarny.
Dopiero po tych informacjach można coś doradzić.
Sprawdź czy kablówka (jeżeli jest u dziadka) ma ciekawą ofertę.

#511445  autor: qper
 26 paź 2011, 14:18
Powiem Ci tak, sam w ostatnim czasie takie rzeczy przerabiałem i najtaniej wychodzi jednak zmiana numeru na komórkę np. Play Fresh

W moim przypadku dziadki płaciły po 100 zł, inni po 60 zł - rozmawiali mało.

Jednym doradziłem całkowitą rezygnację ze stacjonarnego na rzecz Play Fresh. Nagle zaczęli dzwonić po 300 minut w miesiącu nie przekraczając 30 zł

Są mega zadowoleni. Dodatkowo wyposażyłem ich w telefon dla Seniora Maxcom.

Drugim dziadkom udało mi się jakiś rok temu przenieść numer do T-Mobile i płacą za 60 min do T-Mobile i stacjonarnych 15 zł. Mało z tego korzystają ale zależało im na zachowaniu numeru.

Dodatkowo mają Freshe i dzwonią bardzo tanio.

Najbardziej polecane pakiety:
5 zł - 100 min do stacjonarnych i Play
10 zł - "Pakiet 30 zł za 10 zł" co daje 100 min do wszystkich sieci.

W tym zestawieniu masz fajny abonament za 15 zł :)

Z czasem zobaczysz jak dziadek użytkuje telefon i wtedy możesz jeszcze bardziej dopasować ofertę.

#511447  autor: MK_
 26 paź 2011, 14:22
Jak ktoś mało rozmawia, a nie lubi się bawić w doładowania czy pakiety to można też pomyśleć nad MNP 1zł w Playu.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#511478  autor: lunatik
 26 paź 2011, 16:30
Vieslav pisze:W końcu chodzi ci o numer stacjonarny na kablu czy GSM? Ja widzę kilka opcji:
Preferowana jest stacjonarka z zachowaniem numeru. Ale jak wspomniałem nie jest to mus.
W piątek u niego pewnie będę to przejrzę dokładnie billingi.
Ale ten NOM wygląda zachęcająco.

elkanguro pisze: 56zł oprócz minut na stacjonarne jest 60 minut na dwa numery komórkowe (jeśli rzeczywiście głównie dzwoni na dwa)
Raczej odpada.
Chodziło mi o to że niejako dzwoni w dwa kierunki tzn. do wnuczków (3 numery w plusie), siostry (Orange) i kuzyna który nie wiem w jakiej jest sieci. To są te tzw. stałe numery.
Nic tańszego niż Play stacjonarny nie znajdziesz (300 minut/35zł; 1000 minut/50zł).
Najpierw jednak należy sprawdzić zasięg Play przed ewentualnym przeniesieniem.
Właśnie większość ofert stacjonarnych odpada bo połączeń na stacjonarki jak patrzyłem poprzednio na billingi (tak tylko zerknołem) jest mało.

#511488  autor: grzegi
 26 paź 2011, 16:48
Jeszcze można nawiasem dodać, że jak do dziadka dzwonią znajomi z innych sieci, to sobie włącza zbieraj minuty we Freshu i dodatkowo zyskuje ;p

Przepatrz wszystkie opcje i porozmawiaj z dziadkiem poważnie nad kupnem komórki. Bo jednak w ostatecznym rozrachunku, komórka jest tańsza i bardziej elastyczna.

#511511  autor: pauli05
 26 paź 2011, 18:27
grzegi pisze:
pauli05 pisze:jak nr stacjonarny z TP to można w salonie Orange podpytać co by zaoferowali na ten numer;.
W TP stawki na komórki od zawsze były chore i tak jest do teraz, także nie ma po co nawet do nich do salonu iść. Oskubią z kasy, a nie dadzą nic sensownego - TP jest niereformowalna telefonicznie.
chodziło mi o to, że z TP mozna stacjonarny na Orange przenieść, ale szczerze nie wiem jaką mają ta ofertę na stacjonarny