• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #490056  autor: stz
 18 lip 2011, 07:47
Przeglądając aukcje internetowe tak się nie raz zastanawiam w jaki sposób ludzie tam sprzedający wchodzą w posiadanie złotych numerów. Obecnie jeden koleś za złoty numer w Play (prefix i sześć zer) życzy sobie bagatela ... 50000 złotych. Czy takie handlowanie jest Waszym zdaniem uczciwe? Czy osoba mająca takie złote numery ma szczęście, że taki numer dostanie, a może znajomości (jak tak to gdzie). Zarobić taką kasę to też bym chciał. Może ktoś napisze jak to jest naprawdę.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 08:20 przez stz, łącznie zmieniany 1 raz.

Miałem:M D160, S S6 Power, Philips Genie, N 5110, S C25, S S35, S S45, N 6210, S Sl45, S S55, S S65, S D600e, N 6103, LG KE800, SE K800i, LG KE970, SE C702N 5800 Mam: BB 9780 Bold, BB 9900 bold, Galaxy S III, BlackBerry Z30

#490058  autor: kerim36
 18 lip 2011, 08:08
po prostu albo maja farta, albo pracuja na hurtowni / salonie gsm i po prostu taki dostaja

a czy mozna zarobic na tym kase?? popatrz na allegro na ceny i jakie jest zainteresowanie tych prawdziwych zlotych numerow (nie tylko z nazwy) - odpowiem: znikome

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#490063  autor: qper
 18 lip 2011, 08:48
To jest kwestia znajomości + szczęścia.

Zwykłe numery to zazwyczaj tylko spryt i szczęście.

Większość sprzedających to pracownicy salonów, którzy jak mają info o odblokowaniu nowej puli numerów szybko sobie kupują startery.

Spotkałem się z tym np w Play bo sam kupowałem taki numer od jakiegoś pracownika z Poznania jak odblokowali prefix 883.

Złote numery są tyle warte ile ktoś za nie zapłaci ;)

#490066  autor: playonline
 18 lip 2011, 08:54
qper pisze:To jest kwestia znajomości + szczęścia.
Znajomosci z Salonem lub Allegro. Znajoma z Salonu w Krakowie powiedziala mi jakos na poczatku roku, ze u niej inne dziewczyny wykupily startowki gdzie przypisaly sobie zlote numery i poszlo wszystko na Allegro za zaiste pieniadze. :)

Dla mnie taki zloty numer to ciekawostka i szkody by mi bylo na to kase wydac.

#490067  autor: qper
 18 lip 2011, 08:57
playonline pisze:Dla mnie taki zloty numer to ciekawostka i szkody by mi bylo na to kase wydac.
Mnie nie ;) i mam złoty numer w kombinacji 728 xxx xxx

Udało mi się go dostać od Ery za grosze - i było to klasyczne szczęście :)

#490080  autor: pakierhakierxd
 18 lip 2011, 09:39
Mi też jest obojętny nr zresztą mam już swój parę lat był w orange a teraz w play i nie chce mi się póki co go zmieniać i informować innych o nowym numerze przestały mnie bawić takie rzeczy :D

Pozdrawiam :)

#490092  autor: qper
 18 lip 2011, 11:03
pakierhakierxd pisze:Mi też jest obojętny nr zresztą mam już swój parę lat był w orange a teraz w play i nie chce mi się póki co go zmieniać i informować innych o nowym numerze przestały mnie bawić takie rzeczy :D
Pewnie, że masz rację. Numery to dość droga zabawa. Z informowaniem nie ma prolemu bo przy darmowych smsach w Play to już nie problem ;)

Ja sam teraz kilka sprzedaje więc jak ktoś ma ochotę to zapraszam na Allegro.

zostały jeszcze 668 777 111, 668 777 222, 668 777 555

#490104  autor: rogmaniek
 18 lip 2011, 11:48
stz pisze:życzy sobie bagatela ... 50000 złotych.
Ha, aż nie wierzę :smt042
stz pisze:Czy osoba mająca takie złote numery ma szczęście, że taki numer dostanie, a może znajomości (jak tak to gdzie).
Pewnie to i to. Choć są i tacy, którzy potrafią chodzić po Sklepach, Salonach, punktach GSM, itp., za poszukiwaniem unikalnych numerów. To może ich praca :smt047
qper pisze:Spotkałem się z tym np w Play bo sam kupowałem taki numer od jakiegoś pracownika z Poznania jak odblokowali prefix 883.
Ciekawe, w którym Salonie :smt042
playonline pisze:ze u niej inne dziewczyny wykupily startowki gdzie przypisaly sobie zlote numery i poszlo wszystko na Allegro za zaiste pieniadze.
Trzeba sobie radzić, gdy pewnie marne prowizje :smt047
qper pisze:playonline napisał/a:
Dla mnie taki zloty numer to ciekawostka i szkody by mi bylo na to kase wydac.

Mnie nie
Dla mnie, jest ważny numer telefonu, który ma fajną kombinację cyfr, łatwą do zapamiętania, np. malejącą. I wcale nie muszą to być tylko dwie, czy trzy cyfry, które będą się powtarzać. Może nie mam złotego numeru, ale da się łatwo zapamiętać. A wiem, bo parę osób mi mówiło, że mam fajny numer telefonu. Jeden kolega, stwierdził, że to chyba złoty numer. A inny, mimo, że stracił ten numer, to tak skojarzył kombinację cyfr, że się do mnie skutecznie dodzwonił :smt042 Dodam, że kupiłem, w 2005r. standardowy starter Era Tak Tak, za 20zł. Wcześniej jednak chodziłem po mieście (nie POZnaniu*), w poszukiwaniu fajnego numeru :smt047
pakierhakierxd pisze:nie chce mi się póki co go zmieniać i informować innych o nowym numerze przestały mnie bawić takie rzeczy
Rozumiem Ciebie. Bo trochę zdążyłem mieć tych numerów telefonów i też kiedyś przestało mnie to bawić. Ale od 2005r., mimo, że miałem też inne bardziej lub mniej oficjalne numery, to ten, dawnej Ery Mojej :smt009 , jest dalej moim numerem głównym :smt047

POZdrawiam*

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#490108  autor: tarak
 18 lip 2011, 12:02
z tymi złotymi numerami też może być czasem trochę kłopotu:
sam mam dość fajny numer kupiony jakieś 5 temu na allegro za 99zł- 696-xy-xy-xy
w ciągu ostatniego roku kilka razy, może ze 3-4 miałem telefony dość późnymi porami z zamówieniem na taksówkę. w sumie nic takiego, pomyłki się zdarzają, ale po czwartym razie zapytałem dzwoniącego jakie miasto i okazało się, że pewna korporacja taksówek ma praktycznie taki sam numer jak mój- różni się tylko jedna cyfra w prefiksie.

#490110  autor: rogmaniek
 18 lip 2011, 12:11
tarak pisze:z tymi złotymi numerami też może być czasem trochę kłopotu:
tarak pisze:okazało się, że pewna korporacja taksówek ma praktycznie taki sam numer jak mój- różni się tylko jedna cyfra w prefiksie.
Miałem inną kwestię. Kupiłem już taki "przechodzony" numer z Allegro, w Sim+ie. Masakra. Dzwonili do mnie i przesyłali SMS-y, z życzeniami na święta, itp., itd. Ale mnie to wkurzało :smt042

Na szczęście mój oryginalnie Erowy numer, kupiłem z odpowiednim prefiksem. Na pewno trafił, do puli numerów, po raz pierwszy.

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#490124  autor: playonline
 18 lip 2011, 12:39
rogmaniek pisze:Może nie mam złotego numeru, ale da się łatwo zapamiętać.
No ja tam twojego numeru nie moge zapamietac... ;) Moje numery sa duzo prostsze.... ;)

[ Dodano: 2011-07-18, 12:39 ]
Choc przyznam, ze twoj numer na numer jakies Pizzerii nadawalby sie... ;)

#490155  autor: BeCkS
 18 lip 2011, 15:07
Jeżeli chodzi o moje zdanie to jak dla mnie mogą nie istnieć numery złote, srebrne czy jakieś inne. Wpisuje numer w książkę telefoniczną i zapominam. Nieważne jaki będę mieć numer, płacić abonament i tak trzeba.
Oczywiście wypowiadam się jako klient indywidualny a nie firma, bo w kwestii firmy to inna sprawa.
A skąd się biorą takie numery? Przychodzą do salony pre-paidy i konsultant kupuje sobie kilka takich, które są bardzo atrakcyjne i jedzie z nimi na allegro. Za straszne ceny. Aktualnie można na allegro kupić numer orange 0-500-500-500 za 75000zł! WOW!
Numer Heyah 787 888 888 za 9000zł. Fajnie?

#490159  autor: pakierhakierxd
 18 lip 2011, 15:20
Kupuje ktoś :P

Pozdrawiam :)

#490161  autor: BeCkS
 18 lip 2011, 15:23
Oczywiście, że tak! Jest 9 chętnych w licytacji. Oto link:
http://allegro.pl/500-500-500-zloty-pla ... ?source=oo

Za 75000zł to mam dobry samochód! Ale tam to chyba wszystko pójdzie w koszty firmowe.

#490231  autor: rogmaniek
 18 lip 2011, 19:38
playonline pisze: Moje numery sa duzo prostsze....
Oczywiście, wystarczy kilka godzin kucia. I będę pamiętać Twój numer telefonu :smt042
playonline pisze:Choc przyznam, ze twoj numer na numer jakies Pizzerii nadawalby sie...
A Widzisz :smt047
BeCkS pisze:Wpisuje numer w książkę telefoniczną i zapominam. Nieważne jaki będę mieć numer, płacić abonament i tak trzeba.

I rozumie Cię, ale skoro jestem maniakiem telefonii komórkowej, to chyba wypada mieć jakiś fajniejszy numer telefonu :smt042 To takie moje zdanie.
BeCkS pisze:orange 0-500-500-500 za 75000zł! WOW!
Numer Heyah 787 888 888 za 9000zł. Fajnie?
To naprawdę korzystna cena. Korzystajcie, póki jest tak tanio :smt101
BeCkS pisze:Ale tam to chyba wszystko pójdzie w koszty firmowe
I już jasne.

O2 - Together is better!

#490241  autor: stz
 18 lip 2011, 20:14
Jest 794000000 za 50000 zł

Miałem:M D160, S S6 Power, Philips Genie, N 5110, S C25, S S35, S S45, N 6210, S Sl45, S S55, S S65, S D600e, N 6103, LG KE800, SE K800i, LG KE970, SE C702N 5800 Mam: BB 9780 Bold, BB 9900 bold, Galaxy S III, BlackBerry Z30

#490369  autor: KamaZ
 19 lip 2011, 10:53
U mnie pewien gość ze 3-4 lata temu sprzedawał fajne numery z prefiksami Ery przeważnie. Powtarzające się liczby, ciągi itp. Jak się później okazało większość to były czyjeś numery w prepaidzie niezarejestrowane. Przy odpowiednich znajomościach w salonie dało się je zarejestrować i wyrobić duplikat.

#490390  autor: rogmaniek
 19 lip 2011, 11:46
KamaZ pisze: Jak się później okazało większość to były czyjeś numery w prepaidzie niezarejestrowane. Przy odpowiednich znajomościach w salonie dało się je zarejestrować i wyrobić duplikat.
To już niezłe przegięcie. Ale, jakiś czas temu, głośno było o podobnej sytuacji, w przypadku pre-paid Centka. A tych "znajomych", od razu skazałbym na ciężkie więzienie albo pracę w kamieniołomach :smt042 Może by się nauczyli, żeby nie robić takich przekrętów ludziom, którzy już korzystają z danego numeru telefonu.

O2 - Together is better!

#490505  autor: bolek2004
 19 lip 2011, 17:35
To że dla was numer czy złoty czy nie, jest obojętny to nie znaczy że dla wszystkich, na przykład jakaś firma jak będzie miała łatwy numer do zapamiętania to wiadomo że może zwiększyć dzięki temu zyski, czy jakaś korporacja taksówkowa na przykład, także nawet jak wybulą dużą kasę za złoty numer to pewnie szybko im się te pieniądze zwrócą z nawiązką przecież to logiczne jest.
Moim zdaniem te numery pochodzą w większości od pracowników bo oni najlepiej wiedzą co i jak, jeśli na przykład w play do karty można przypisać dowolny numer (pewnie część jest zablokowana ale mając takie możliwości można pokombinować).

#490512  autor: Sig
 19 lip 2011, 18:00
Powiem więcej, o ile w przypadku firm można mówić o jakiś "obiektywnych" kryteriach co jest złotym numerem (powtarzanie cyfr, lub ich grup), to w przypadku użytkownika prywatnego nie jest to już takie jednoznaczne. Dla części osób "specjalnym" numerem będzie taki, który łatwo zapamiętają, czyli np. ma ciąg cyfr, który im się z czymś kojarzy. Może to być rok urodzenia, część numeru stacjonarnego, czy cokolwiek. Ponadto czasem cała rodzina chce mieć numery spełniające jakieś kryterium, ale różniące się od siebie jedną cyfrą. Kombinacji jest wiele i tak jak napisano, numer wart jest tyle ile za niego ktoś jest gotów zapłacić, a ja to rozwinę dodając, że każdy ma jakieś swoje kryteria co uznać za numer specjalny.

Skąd brać? Ja swój główny abc bdd abc kupiłem tanio na Allegro (dawno, nie pamiętam jak dawno, a przez tanio rozumiem 15, czy 20 zł).

Drugi, abc abd aaa mam ze strony Orange, ale to był fart.