• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #483256  autor: galtom
 20 cze 2011, 09:55
Witam,

zamierzam kupić tablet. Jako, że czasem może sięzdarzyć, że nie będę w zasięgu sieci Wi-Fi rozważam najtańsze metody zapenienia sobie dostępu do sieci przez sieć GSM.
Chcę sobie kupić kartę pre-paid OFnK. Jako, że z takiego dostepu bede korzystał sporadycznie to limit ok. 6GB na pół roky w zupełności mi wystarczy.

Teraz dylemat.... kupić jakiś telef z funkcją tethering - jeśli to jaki najtańszy, ale z założeniem dobrej jakości. Nie musi być nowy... ale jeśli ma zastapiuć moją obecną Moto V8 to musi byc tez wygodny do telefonowania.

Czy może lepiej kupić jakiś router (przenośny) GSM z siecia Wi-Fi... widziałem gdzieś w salonie takie małe "cosie" ale nie pytałem o ceny.

Czy może jednak lepiej dopłacic i kupić tablet z modemem 3G.

Która opcja wg Was jest najtańsza i jesli kupować telefon lub modem (te na port USB odpadaja!) to który?

Jeszcze jedna uwaga... modemy w tabletach obsługuja prędkości HSPA+ (o ile tak się to nazywa) do 21 Mbps... chciałbym , żeby telefon tez był w miarę szybki pod tym względem ale przedewszystkim, żeby był czuły (odbiór sygnału GSM) oraz stabilny - nadawanie i odbiór Wi-Fi...

Jeśli łączyłbym telefon i tablet przez BT - a jakiej prędkości przesyłu danych wtedy mówimy?

Pozdrawiam,
Galtom

#483633  autor: thonka
 21 cze 2011, 15:41
galtom pisze:Jeśli łączyłbym telefon i tablet przez BT - a jakiej prędkości przesyłu danych wtedy mówimy?
BT 2.1 moze miec do 3mbit, w praktyce ok. 2mbit.

ja bylbym za ograniczeniem ilosc urzadzen. podejrzewam, ze roznica w cenie miedzy tabletem "bez" i tabletem "z" modemem bedzie podobna jak cena tego routera.

z drugiej strony taki maly router 3g to dobra sprawa, gdy chcemy miec dostep do sieci na wiecej niz jednym urzadzeniu. komputery wtedy tez nie potrzebuja osobnego modemu (router e585 od huawei chyba moze byc tez podlaczany jako modem). pytanie tylko ile taki router wytrzyma, bo zarowno nadawanie WIFI jak i dostep do sieci 3g swoje z baterii bierze.

telefon z tetheringiem chyba mija sie z celem.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#483646  autor: galtom
 21 cze 2011, 16:22
Tablet też ma funkcje tetheringu WiFi... wiec chyba lepiej z 3G...

Pozdrawiam,
Galtom