Witam, chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze abonamentu. Od ponad ośmiu lat jestem abonentem Ery, w połowie sierpnia kończy mi się umowa, więc mam jeszcze trochę czasu na decyzję co dalej.
Miesięcznie piszę około 400 SMS/MMS do różnych sieci, do tego wydzwaniam około 200 minut (najmniej do Orange, dalej w kolejności Play/Plus i najwięcej do Ery).
Dodatkowo miałem uruchomioną Erę Rodzinną na jeden numer, miesięcznie wydzwaniałem na nią około 600 minut.
Duża liczba minut do Ery wynika z faktu, że narzeczona, rodzice i kilku znajomych, do których dużo dzwoniłem, również byli w Erze; w tym momencie jeden z tych numerów jest już w Play, a zmiana sieci przeze mnie pociągnie również przejście rodziców i narzeczonej do tej sieci, którą wybiorę

Chciałbym, aby niewykorzystane minuty przechodziły na następny okres rozliczeniowy - wiem, że w Erze tak było, a jak jest u innych operatorów?
Do tego chciałbym mieć wszystkie minuty z abonamentu wymienne na MMS/SMS.
Byłem już w salonach Plusa, Play i T - Mobile, ale chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze.
Oczywiście nie będę upierał się przy abonamencie, jeśli karta/mix będzie dla mnie korzystniejszy, to oczywiście przejdę. Skłaniam się ku umowie bez telefonu, ale z drugiej strony przydałby mi się solidny telefon z dobrym aparatem, więc tu też jest pole do rozważań.
Z góry dziękuję Wam za pomoc,
Mateusz