• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #481795  autor: bobrzak
 13 cze 2011, 16:00
Witam, chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze abonamentu. Od ponad ośmiu lat jestem abonentem Ery, w połowie sierpnia kończy mi się umowa, więc mam jeszcze trochę czasu na decyzję co dalej.
Miesięcznie piszę około 400 SMS/MMS do różnych sieci, do tego wydzwaniam około 200 minut (najmniej do Orange, dalej w kolejności Play/Plus i najwięcej do Ery).
Dodatkowo miałem uruchomioną Erę Rodzinną na jeden numer, miesięcznie wydzwaniałem na nią około 600 minut.
Duża liczba minut do Ery wynika z faktu, że narzeczona, rodzice i kilku znajomych, do których dużo dzwoniłem, również byli w Erze; w tym momencie jeden z tych numerów jest już w Play, a zmiana sieci przeze mnie pociągnie również przejście rodziców i narzeczonej do tej sieci, którą wybiorę :-)
Chciałbym, aby niewykorzystane minuty przechodziły na następny okres rozliczeniowy - wiem, że w Erze tak było, a jak jest u innych operatorów?
Do tego chciałbym mieć wszystkie minuty z abonamentu wymienne na MMS/SMS.
Byłem już w salonach Plusa, Play i T - Mobile, ale chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze.

Oczywiście nie będę upierał się przy abonamencie, jeśli karta/mix będzie dla mnie korzystniejszy, to oczywiście przejdę. Skłaniam się ku umowie bez telefonu, ale z drugiej strony przydałby mi się solidny telefon z dobrym aparatem, więc tu też jest pole do rozważań.
Z góry dziękuję Wam za pomoc,
Mateusz
 #481800  autor: Karolek81
 13 cze 2011, 16:21
Myślę, że najlepszą opcją będzie abonament rodzina 40 (za 49 złotych) w T-Mobile, czyli w dotychczasowej Erze. To jest oferta przedłużeniowa dla abonentów Ery, którym z tego co piszesz jesteś. W jej ramach będziesz miał 240 minut do wszystkich sieci. Dodatkowo przez 3 miesiące za darmo będziesz mógł rozmawiać ze wszystkimi w T-Mobile (nawet jeśli to T-Mobile niemieckie czy amerykańskie). Co do sms-ów mozesz dokupić pakiet za 5 zł w ramach którego dostaniesz 500 sms-ów. Możesz także korzystać z usługi sieć rodzinna. Myślę, że to naprawdę ciekawa oferta.

#481811  autor: evolucja
 13 cze 2011, 17:01
Play, oferta bez internetu + przenoszenie numeru, umowa na 12 miesięcy
Stan Darmowy 49 bez telefonu, abonament: 29zł/mc
240 minut/386 SMS lub MMS
stan darmowy przez pół roku, później 10zł/mc
Pakiet 250 SMS do wszystkich 5zł/mc
_______
ostatecznie za 39zł dostajesz:
- nielimitowane rozmowy do Play przez cały okres trwania umowy
- 240 minut do wszystkich wymiennych na SMS i MMS
- 250 SMS do wszystkich

:-D

#481813  autor: KC-KARLOS
 13 cze 2011, 17:08
evolucja pisze:Play, oferta bez internetu + przenoszenie numeru, umowa na 12 miesięcy
Stan Darmowy 49 bez telefonu, abonament: 29zł/mc
240 minut/386 SMS lub MMS
stan darmowy przez pół roku, później 10zł/mc
Pakiet 250 SMS do wszystkich 5zł/mc
_______
ostatecznie za 39zł dostajesz:
- nielimitowane rozmowy do Play przez cały okres trwania umowy
- 240 minut do wszystkich wymiennych na SMS i MMS
- 250 SMS do wszystkich

:-D
Uwaga! Do aktywacji dostaje się 200 MB specjalnego pakietu Internetowego.
Przy aktywacji e-faktury dostanie się extra 50 minut do wszystkich sieci - co miesiąc przez pół roku, później dopłata 3 zł
Jeśli numer się przenosi z innej sieci, po wysłaniu SMS na nr 530300300 o treści 1000 i po otrzymaniu sprzedawcy Play specjalnego kodu z esa, przez pierwsze 3 miesiące zyskasz aż 333 minuty DO WSZYSTKICH SIECI! Czyli max 1000 minut.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#481851  autor: bobrzak
 13 cze 2011, 19:43
Dziękuję za odpowiedzi.
Z Waszych postów wynika, że dużo lepsze warunki są w Play. Ale mam jeszcze kilka pytań dotyczących wspomnianych ofert:
- czy wspomniane pakiety sms są zużywane "przed" minutami z abonamentu?
- czy tak samo jest z pakietami minut?
Zastanawiałem się nad wyższym abonamentem (stan darmowy 69), ale chyba faktycznie ten niższy (49) wraz z pakietami mi wystarczy.
Jeszcze jedno: wśród znajomych usłyszałem opinię, że Play ma problemy z zasięgiem :!:
Jest coś na rzeczy?
Pozdrawiam,
Mateusz :)

#481873  autor: pakierhakierxd
 13 cze 2011, 20:52
W regulaminie masz wymienione jak zużywane są środki ale jak dobrze pamiętam wpierw pakiety.Pamiętaj że w abo nie masz pakietu sms ale możesz kupić np. za 5zł 250 sms do wszystkich
minuty w abo masz wymienne na sms/mms
Ja na zasięg nie narzekam ale najlepiej weź kup sobie starter playa i przetestuj,play ma 2 zasięgi plusa i swój.

#481957  autor: sloneczny
 14 cze 2011, 13:10
Ja mam wątpliwości czy lepsze. Np. w porównywalnym abonamencie w T-Mobile - Rodzina 20 (za 29 złotych) dostaniesz za niewielką dopłatą telefon. W nieco wyższym abonamencie telefon dostaniesz za złotówkę. Z tego co pisałeś szukasz oferty z telefonem właśnie. Moim zdaniem play to także spore ryzyko ze względu na zasięg a Era to solidna firma i niezawodne usługi.

#481958  autor: pakierhakierxd
 14 cze 2011, 13:19
Czy ja wiem czy t-mobile ma taki dobry zasięg u mnie w domu lepszy ma plus i play,miałem kiedyś erę i czasem są miejsca szczególnie jak jedziesz autobusem/samochodem w którym są braki zasięgu najczęściej w lasach.
Przetestuj zasięg przenosząc się do abo za 1zł lub kup kartę play fresh
ps. na stronie możesz dostać też darmowy starter
Wg mnie plus ma najlepszy zasięg ale to moje zdanie
(największe pokrycie) tak też wiele razy czytałem ...
Nie wiem niech wybierze co lepsze,czy chce kiepski telefon czy niski abonament z dużo wliczonych minut...
Na stronie playa jest porównywarka ofert tylko takich abonamentowych z telefonem ale możesz sobie zobaczyć jak to jest we wszystkich sieciach
http://www.play.pl/pl/
 #481980  autor: istka85
 14 cze 2011, 15:50
Ja bym się trzy razy zastanowiła zanim bym podpisała umowę z playem. Sprawdzenie zasięgu przed ostateczną decyzją to podstawa.
 #481989  autor: emerson
 14 cze 2011, 16:19
istka85 pisze:Ja bym się trzy razy zastanowiła zanim bym podpisała umowę z playem. Sprawdzenie zasięgu przed ostateczną decyzją to podstawa.
Bez przesady.Tam gdzie są nadajniki Play i Plus to bez problemu z telefonu można korzystać. Sam korzystam z Playa i jestem bardzo zadowolony,zwłaszcza jesli chodzi o wysokość rachunków.Z zasięgiem nie ma problemu. Jedynie przy internecie trzeba zorientować się z zasięgiem.

#482039  autor: SACZI
 14 cze 2011, 20:16
bobrzak pisze:...wśród znajomych usłyszałem opinię, że Play ma problemy z zasięgiem :!:
Ja "czołowy, forumowy narzekacz na Playa" powiadam Ci, że to bzdura!
Play oprócz swoich nadajników, korzysta z infrastruktury Plusa, a więc zasięg jest bardzo dobry.
Problem z Playem jest taki, że bardzo często jak chcesz zadzwonić do sieci, to słyszysz w słuchawce: "poza zasiegiem sieci";
po czym za 2-5 minut sms z informacją: "numer xxxxxxxx jest już dostępny". Wtedy juz normalnie dzwonisz.

#482085  autor: bobrzak
 14 cze 2011, 23:02
Dziękuję za kolejne odpowiedzi. Po przemyśleniu wszystkiego raczej opuszczę T - Mobile i przeniosę się do Play (dzisiejsza rozmowa z konsultantką T - Mobile jeszcze mnie w tym utwierdziła). Co do zasięgu pewne wątpliwości zostają, chociaż większość znajomych mający już Play nie narzeka, jedynie jedna osoba miała odmienne zdanie ;-) Z internetu w telefonie korzystam sporadycznie, więc pod tym kątem jest mi to raczej obojętne.
Co do oferty z telefonem przez moment o niej myślałem, ale że stary telefon jeszcze służy dobrze, wolę jednak ofertę krótszą i tańszą, no i więcej minut.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Mateusz

#482109  autor: avt31
 15 cze 2011, 00:56
bobrzak pisze:większość znajomych mający już Play nie narzeka, jedynie jedna osoba miała odmienne zdanie ;-)
Też byłem pierwszym, który zawitał do Play. Potem ściągnąłem następnych do PF lub abo przez MNP. I tak już to trwa od kwietnia 2009. Nikt nawet nie myśli o zmianie fioletowej sieci, więc jestem dziwnie spokojny, że podobnie będzie u Ciebie.
Najważniejsze to nie być "przyspawanym" uczuciowo lub w inny sposób z operatorem.
W Play jest fajne to, że dzięki PF możesz namówić prawie każdego na stacjonarno-mobilny telefon w domu. Dzięki SD czy NR (max 10zł) możesz dzwonić ile dusza zapragnie. Dodatkowo PF pozwala tanio dzwonić na stacjonarki - 5gr/min (pakiet 100min/5zł/max 3 szt w miesiącu).

#482140  autor: szarygumis
 15 cze 2011, 10:37
Dodam jeszcze bo nie napisał chyba nikt a pytałeś:
Minuty nie przechodzą w play abonament na następny m-c z tego co wiem
Ja również nie mam problemów z play ale najlepiej przetestować

#482163  autor: bonek83
 15 cze 2011, 13:17
Wiadomo, że nie ma co przesadzać ale jak mówią, przezorny zawsze ubezpieczony. To też zależy gdzie się mieszka, jak daleko ma się do nadajnika i czy się będzie jeździć po Polsce B.

#482171  autor: Zahirianka
 15 cze 2011, 13:50
bobrzak, bobrzak,
bobrzak pisze: wszystkiego raczej opuszczę T - Mobile i przeniosę się do Play
Ja to właśnie wczoraj zrobiłam. Więcej zyskasz, jeśli do Ciebie zadzwonią z Play, aniżeli w salonie. Dobrze rozeznaj ofertę w danej taryfie, bo mnie trafił się wczoraj konsultant, który na dzień dobry urwał 100 minut z abonamentu, ale gdy zapytałam, dlaczego nie 650 minut, od razu bez miauknięcia zgodził się na tę opcję. Oprócz 1000 minut dostajesz dodatkowo minuty gratis przez pół roku i oczywiście zniżkę na abonament przez pierwsze 3 miesiące. Jak dla mnie, oferta z telefonem od Play przebiła cenowo T- mobile i mam praktycznie więcej za mniejszą kwotę. Nie ma co się bawić w sentymenty, ja przez 10 lat z dwuletnią przerwą na Orange byłam związana z erą.

#482172  autor: bonek83
 15 cze 2011, 13:56
O ile nie będzie problemów z zasięgiem

#482173  autor: Stefek
 15 cze 2011, 14:07
Problemów z zasięgiem nie ma! W momencie gdzie nie dzialaja nadajniki Play przechodzi się na nadajniki plusa:D znam pewnego konsulatna Play jak chces zby zadzwoonil napisz prywatna:)

#482187  autor: Zahirianka
 15 cze 2011, 15:52
Moje dziecię od kilku lat korzysta z usług Play i nie narzeka, więc i ja nie powinnam mieć problemów, bo to ten sam dom. Na PF testowałam również w miejscu pracy i jest ok. A co do zasięgu, to w erze z roku na rok jest gorzej, aktualnie telefon loguje się do 11 nadajników na zmianę, :) a kiedyś dało się rozmawiać z warszawskiego, i komu to przeszkadzało? Widać, że im gęściej ustawione, tym gorzej.

#482215  autor: Rami
 15 cze 2011, 18:26
Stefek pisze:Problemów z zasięgiem nie ma! W momencie gdzie nie dzialaja nadajniki Play przechodzi się na nadajniki plusa:D znam pewnego konsulatna Play jak chces zby zadzwoonil napisz prywatna:)
Problemu może nie ma, ale zwróć uwagę, że jedynie w większych aglomeracjach masz zasięg, a jadąc trasą między miastem A-B możesz zgubić zasięg.

Specjalista ds. Obsługi Klienta

Obrazek
Obrazek