• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #473136  autor: motyl45
 28 kwie 2011, 17:25
Witam, ostatnio rozglądam się za internetem bezprzewodowym mniej więcej o transferze 3GB. W moim miasteczku sa dostepne iplus, cyfrowy polsat, orange free, blueconnect.. Rozgładam sie za ofertą w okolicach 60zł. Waham się pomiędzy orange free (4GB, 59zł) i iplus(4GB, 60zł). Która opcja według Was jest lepsza? Która firma ma lepszy zasięg w Polsce, który wypróbowaliście i polecacie?
Jestem z okolic Warszawy, ale też często podróżuje.

#473155  autor: Loka
 28 kwie 2011, 19:11
motyl45,

a czy brałeś pod uwagę np OFnk? z tego co pamiętam to najtańszy internet np za 100zł masz 6GB (bonus) do wykorzystania na 150dni.
http://www.orange.pl/portal/map/map/pre ... RANGE_FREE

Możesz również za pomocą SMS przelew sprzedać komuś te doładowanie.
http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=2783239
należy również zainwestować w modem np: HUAWEI E173U-2 7.2 HSDPA cena na allegro ok 130zł

#473196  autor: wiktor
 28 kwie 2011, 22:55
Wcale nie musi kupowac tego konkretnego modelu na kazdym modemie bedzie chodził internet wystarczy nawet telefon z umts aby wykorzystać go jako modem.

#473214  autor: Loka
 28 kwie 2011, 23:54
wiktor pisze:Wcale nie musi kupowac tego konkretnego modelu
a czy w moim zdaniu jest słowo musi? look "np:"
Jeżeli chodzi o tel z umts nie wiadomo czy każdemu pasuje bawienie się wyjmowanie sima z telefonu.

#473219  autor: maciek764
 29 kwie 2011, 00:02
Witam, ostatnio rozglądam się za internetem bezprzewodowym mniej więcej o transferze 3GB.
Skoro tylko tyle transferu jest potrzebne to za cholerę nie wiąż się umowami!

Orange Free na kartę - 100zł 6GB na 5 miesięcy albo karty z Allegro - 6GB za 40zł na 5 miesięcy.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... range+free
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, 10:18 przez maciek764, łącznie zmieniany 1 raz.

#473244  autor: mariusz9a
 29 kwie 2011, 09:41
Loka pisze:a czy brałeś pod uwagę np OFnk? z tego co pamiętam to najtańszy internet np za 100zł masz 6GB (bonus) do wykorzystania na 150dni.
http://www.orange.pl/port...AID_ORANGE_FREE
E tam.
Weź sobie abo - będziesz miał bez limitu ściąganie nocą, zarówno w Plusie jak i Orange jest taka opcja.
motyl45 pisze:Która opcja według Was jest lepsza? Która firma ma lepszy zasięg w Polsce, który wypróbowaliście i polecacie?
Wszystko jedno. Orange stosuje kompresję danych, więc jakość wyświetlanych obrazków będzie delikatnie mówiąc kiepska. Będziesz się musiał bawić z zdjęcie "kompresora". Poza tym kompresor potrafi uniemożliwić poprawne działanie wielu aplikacji działających online, co też jest wadą. W Plusie nie ma czegoś takiego - strony będą wyglądać jak na necie kablowym.

#473251  autor: maciek764
 29 kwie 2011, 10:17
Wszystko jedno. Orange stosuje kompresję danych, więc jakość wyświetlanych obrazków będzie delikatnie mówiąc kiepska. Będziesz się musiał bawić z zdjęcie "kompresora". Poza tym kompresor potrafi uniemożliwić poprawne działanie wielu aplikacji działających online, co też jest wadą. W Plusie nie ma czegoś takiego - strony będą wyglądać jak na necie kablowym.
No, ostatnio np z mapami google były problemy przez kompresję. A wtyczkę do Firefoxa można zainstalować i nie ma kompresji. Co do Plusa to ma wiele lepszy zasięg, z reguły lepiej działa zarówno w 3G jak i w EDGE. Ale też jest droższy.
Weź sobie abo - będziesz miał bez limitu ściąganie nocą, zarówno w Plusie jak i Orange jest taka opcja.
Moim zdaniem - jak koleś potrzebuje 3GB, to albo nic nie ściąga albo ma łącze kablowe do ściągania - więc po co ma się ładować w dojenie przez operatora przez 24 miesiące? Nie wiem czemu ludzie się tak lubią pchać w to bagno :smt005

#473289  autor: Gazo
 29 kwie 2011, 13:26
maciek764 pisze:Moim zdaniem - jak koleś potrzebuje 3GB, to albo nic nie ściąga albo ma łącze kablowe do ściągania - więc po co ma się ładować w dojenie przez operatora przez 24 miesiące? Nie wiem czemu ludzie się tak lubią pchać w to bagno

Cała prawda... a czemu? Wg mnie jest dość proste wytłumaczenie. Ludzie są przyzwyczajeni że w abo masz tańszy telefon/modem. Przy telefonach jest różnica spora, ale przy modemach? Tak naprawdę modem jest duuużo tańszy od telefonu. Inną opcją jest jak już ktoś wspomniał telefon z UMTS/HSDPA i śmigasz używając go jako modemu.

Wiązanie się na umowę opłaca się jak chcesz mieć dużo transferu albo jak już jesteś abonentem, wtedy promocja na neta mobilnego może być całkiem niezła.

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#473290  autor: kowcio
 29 kwie 2011, 13:28
Orange to dobra opcja na kartę. Ale nie na abonament i nikomu nie polecę by podpisał umowę na internet mobilny w tej sieci. Choćby ze względu na kompresję danych. To dla mnie wystarczający powód. Przy tanim internecie na kartę to aż tak nie przeszkadza i można się pobawić.
No ale to też trzeba indywidualnie wybierać Internet, bo jak np. tylko Orange ma 3G tam gdzie mieszkasz to opcja jasna.

#473328  autor: motyl45
 29 kwie 2011, 16:50
dziekuje za podpowiedzi, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie możliwość wcześniejszego przetestowania . W sumie warto sprawdzić, jak taki internet będzie sprawdzał się w praktyce.
Zastanawia mnie jeszcze, ten pakiet złotówek dodawany do umowy.
jak to jest z innymi? czy tylko orange stosuje taka polityke?

#477865  autor: wojtek115
 25 maja 2011, 15:00
Zdaje się, że zarówno jeden jak i drugi operator daje możliwość wzięcia neta na próbę, więc może warto z tego skorzystać.
Ceny dość porównywalne, pytanie jak z innymi aspekatmi..
Orange chyba lepiej radzi sobie m.in pod względem technologicznym (cdma, hspa+dc) etc, więc jest znaczna przewaga co do zasięgu i prędkości bez względu na to czy to oferty dla klientów indywidualnych czy biznesowych.

#477872  autor: maciek764
 25 maja 2011, 15:30
Plus ma zdecydowanie więcej zasięgu 3G, ale bardziej przestarzałego (masa miejsc gdzie "świecą" stacje 3,6Mb/s). A Orange tak dużego zasięgu nie ma, ale znacznie więcej HSPA+.

#478001  autor: Vieslav
 26 maja 2011, 12:55
Zapomnieliście wspomnieć, że tylko Orange i Era nie limitują prędkości. Weźmiesz sobie najniższy abonament w Plusie i zetną ci prędkość pobierania do 512 kb/s mimo, że dostępne są wyższe prędkości.

#478008  autor: mariusz9a
 26 maja 2011, 13:24
Vieslav pisze:Weźmiesz sobie najniższy abonament w Plusie i zetną ci prędkość pobierania do 512 kb/s mimo, że dostępne są wyższe prędkości.
Nie prawda :-) Wejdź na stronę Plusa i sprawdź. Limit może i jest, ale to co Ty napisałeś to nie wiem skąd taka informacja.
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenowe

Najniższy abo na limit 2 Mb/s co w sieci HSPA 7,2 Mb/s jest przeważnie średnia prędkością pobierania (no może nie do końca bo średnia jest ciut wyższa, ale w przybliżeniu można tak powiedzieć).
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, 13:29 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 1 raz.

#478011  autor: maciek764
 26 maja 2011, 13:28
Vieslav pisze:Zapomnieliście wspomnieć, że tylko Orange i Era nie limitują prędkości. Weźmiesz sobie najniższy abonament w Plusie i zetną ci prędkość pobierania do 512 kb/s mimo, że dostępne są wyższe prędkości.
Jakie 512kb/s :lol: ? Chyba sobie z Playem pomyliłeś.

http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenowe

#478015  autor: Vieslav
 26 maja 2011, 13:36
Pomyliłem. Nie znam planów taryfowych Plusa.

#482887  autor: tomonek
 18 cze 2011, 14:08
Bardzo przepraszam, posiadam internet w Play i w starej kamienicy 5 piętrowej na pierwszym piętrze play na full zasięg, prędkość do 3-4Mb/s, nie rozłącza sygnału.

W drugim mieszkaniu tym razem na pradze, także łapie max prędkość ;)

W wielu innych punktach w W-wa net ładnie łapie sygnał.

W cenie 59zł mies posiadam 19GB limitu prędkość w tym abonamencie jest do 4Mb/s oraz do tego free noce (nie pobiera limitu danych) od 0,00-9,00

Pozdrawiam!

#482928  autor: Blank
 18 cze 2011, 16:25
maciek764 pisze:
No, ostatnio np z mapami google były problemy przez kompresję. A wtyczkę do Firefoxa można zainstalować i nie ma kompresji. Co do Plusa to ma wiele lepszy zasięg, z reguły lepiej działa zarówno w 3G jak i w EDGE. Ale też jest droższy.
Moim zdaniem - jak koleś potrzebuje 3GB, to albo nic nie ściąga albo ma łącze kablowe do ściągania - więc po co ma się ładować w dojenie przez operatora przez 24 miesiące? Nie wiem czemu ludzie się tak lubią pchać w to bagno :smt005
Coś ci się chyba przyśniło :)
W Plusie masz 4 GB za 50 zł. (iPlusopobieracz - 7zł)
W Orange 4 GB jest za 59 zł. (Szczęśliwe Godziny - 0zł)

W chwili obecnej Orange jest najdroższym usługodawcą internetu mobilnego (spośród w4).
Jeżeli chcesz się zdecydować na Orange, to zdecydowanie posłuchaj kolegów.
Zanim kupisz w ciemno abonament na 24 miesiące, zamów na Allegro za ok. 45 zł (z dostawą) starter OFnK z limitem 6 GB. To najlepszy sposób na przetestowanie usługi.
Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony, bo dzięki temu uniknąłem 2-letniej gehenny z tą siecią.

tomonek,
I co z tego?
Pytający, prawdopodobnie może nie mieć zasięgu 3G Playa, więc oferta Play byłaby dla niego strzałem w kolano.
1. Posiadam Play Online 69 i osiągam prędkość 1,5-2 Mbps (czyli zgodnie z limitem). W nocy 1,7-2,1 Mbps. I co z tego?
W Szczecinie jest OK, ale jaką mam pewność, że pojadę np. do _-_ (Tu wpisz nazwę miejscowości) i tam też będzie tak dobrze?
Żadnej.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#483012  autor: tomonek
 18 cze 2011, 21:47
Nie widzę problemu po zamówieniu internetu w play, w ciągu 7 dni można go zwrócić bez podania przyczyny, np jak nie ma zasięgu, lub coś poprostu nie odpowiada...

A co do pojechania do innej miejscowości to taka sama zagadka będzie z orange lub blueconnect...

Pozdrawiam!

ps. mi łapię sygnał 3-4Mb/s w Play 69 max prędkość do osiągnięcia to 4Mb/s
zaś play 49 już do 2Mb/s