• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #472681  autor: domereh
 26 kwie 2011, 16:20
Witam,
Istnieje możliwość wypowiedzenie umowy w Play bez płacenia kary umownej.
Play rozsyła informację o wprowadzeniu do regulaminu/cennika opłaty za połączenia głosowe z infoliniami i nr audiotekstowymi (0700, 0800).
Jest to zmiana w regulaminie nie wynikająca ze zmiany przepisów prawa w związku z czym przysługuje prawo do zerwania umowy bez płacenia kary umownej.
Uwaga! W tym samym piśmie jest również informacja w zupełnie innej kwestii dotyczącej rozporządzenia (WE) w związku z którym Play zmienia ceny połączeń roamingowych i dla tej zmiany w przypadku wypowiadania umowy jako, że jest to zmiana wynikająca ze zmiany prawa zachowuje karę umowną.

Link do scanu pisma:
http://www.szu.pl/pliki/zmiana.pdf
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, 19:15 przez domereh, łącznie zmieniany 1 raz.

#472687  autor: kerim36
 26 kwie 2011, 16:35
domereh pisze:Istnieje możliwość wypowiedzenie umowy w Play bez płacenia kary umownej.
zacytuj fragment, ktory o tym mowi :)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#472690  autor: Marcin87
 26 kwie 2011, 16:39
Czyli można bezkarnie zerwać umowę jak dotrze do mnie to pismo? Mam taryfę LongPlay 69 przedłużaną we wrześniu

#472691  autor: muchakk
 26 kwie 2011, 16:43
Chyba żartujesz. Kara normalnie zostanie naliczona bo oni nie zmieniają cennika tylko wprowadzają nową możliwość jaką jest korzystanie z numerów 0 700/800

#472695  autor: domereh
 26 kwie 2011, 16:44
kerim36 pisze:
domereh pisze:Istnieje możliwość wypowiedzenie umowy w Play bez płacenia kary umownej.
zacytuj fragment, ktory o tym mowi :)
No właśnie nie mówi, a powinien. Jest to nadużycie ze strony Play

[ Dodano: 2011-04-26, 16:49 ]
muchakk pisze:Chyba żartujesz. Kara normalnie zostanie naliczona bo oni nie zmieniają cennika tylko wprowadzają nową możliwość jaką jest korzystanie z numerów 0 700/800
Wprowadzenie nowego zapisu do cennika jest jego zmianą

#472698  autor: kerim36
 26 kwie 2011, 16:49
domereh pisze:No właśnie nie mówi, a powinien. Jest to nadużycie ze strony Play
to zapoznaj sie prosze z pkt IV na pismie

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#472700  autor: domereh
 26 kwie 2011, 16:56
kerim36 pisze:
domereh pisze:No właśnie nie mówi, a powinien. Jest to nadużycie ze strony Play
to zapoznaj sie prosze z pkt IV na pismie
Pkt IV odnosi się do zmian cen połączeń roamingowych

Wprowadzenie opłat za połączenia z nr 0700, 0800 nie wynika ze zmiany prawa bo prawo w tym zakresie się nie zmieniło

#472707  autor: KC-KARLOS
 26 kwie 2011, 17:27
Wprowadzenie linii 700 i 800 w Play wymusiło UKE, a także zmiany w roamingu UE przez Komisję Europejską NIE UPRAWNIAJĄ Abonenta do rozwiązania umowy bez płacenia kary umownej. Jeśli PLAY wprowadziłby między innymi podwyżkę cen np. za połączenia krajowe z 29gr do 39gr za minutę (jeśli podwyżka NIE jest uzasadniona np. VAT-em), WTEDY ABONENT MOŻE ZERWAĆ UMOWĘ BEZ KARY.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#472767  autor: Marens
 26 kwie 2011, 21:03
Przecież w tym liście/pdf jest napisane wprost jak to interpretować.
Obrazek

(...)proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa, jak i nie powodują podwyższenia cen usług telekomunikacyjnych(...)
(...)P4 ma prawo dochodzić do Państwa opłaty specjalnej/kary umownej(...)

screen z http://www.szu.pl/pliki/zmiana.pdf posta domereh

#472769  autor: maciek764
 26 kwie 2011, 21:12
Nie rozumiem ludzi, najpierw wiążą się umowami na 15 lat a potem szukają tylko okazji żeby je zerwać. Skoro wiadomo że umowa po 6 miesiącach już nie będzie odpowiadać to od czego jest Fresh :twisted: ?

#472785  autor: zoltan666
 26 kwie 2011, 22:15
Fresh nie daje telefonów za złotóweczke.

#472799  autor: maciek764
 26 kwie 2011, 22:44
Zapomniałem że w Polsce dalej jest moda na telefony za złotóweczkę, które złotóweczkę kosztują tylko na paragonie :P

#472827  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2011, 07:28
maciek764 pisze:Zapomniałem że w Polsce dalej jest moda na telefony za złotóweczkę, które złotóweczkę kosztują tylko na paragonie :P
Zgadza się, co to za radość, że ludzie mają fona za "złotóweczkę", a potem psioczą do operatora, że za słone rachunki i nieakceptowalne warunki im stawiają... Niech czytają informacje, co podpisują i co operator przekazuje w pismach.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#473020  autor: domereh
 28 kwie 2011, 09:30
Marens pisze:Przecież w tym liście/pdf jest napisane wprost jak to interpretować.
[url=http://img88.imageshack.us/img88/1906/schowek01ba.jpg]Obrazek[/URL]

(...)proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa, jak i nie powodują podwyższenia cen usług telekomunikacyjnych(...)
(...)P4 ma prawo dochodzić do Państwa opłaty specjalnej/kary umownej(...)

screen z http://www.szu.pl/pliki/zmiana.pdf posta domereh
Tylko, że dodanie możliwości dzwonienia na nr 0700, 0800 i wprowadzenia cennika za te połączenia, nie wynikają ze zmiany prawa bo prawo w tym zakresie się nie zmieniło, w związku z czym Play nie może żądać płacenia kary.

[ Dodano: 2011-04-28, 09:32 ]
Marcin87 pisze:Czyli można bezkarnie zerwać umowę jak dotrze do mnie to pismo? Mam taryfę LongPlay 69 przedłużaną we wrześniu
Według mnie tak, ja już napisałem wypowiedzenie i dzisiaj je wysyłam.

#473027  autor: user_delete19
 28 kwie 2011, 09:49
domereh pisze:Według mnie tak, ja już napisałem wypowiedzenie i dzisiaj je wysyłam.
Nie omieszkaj się pochwalić ile kary dostałeś :twisted:

#473043  autor: KC-KARLOS
 28 kwie 2011, 10:23
domereh pisze:Marcin87 napisał/a:
Czyli można bezkarnie zerwać umowę jak dotrze do mnie to pismo? Mam taryfę LongPlay 69 przedłużaną we wrześniu

Według mnie tak, ja już napisałem wypowiedzenie i dzisiaj je wysyłam.
Czytajcie ze zrozumieniem regulaminy i dokumenty wysyłane od operatora. P4 dowali Tobie karę na 100%, bo to Ty nawaliłeś, nie PLAY. I słusznie. Napisz po ok. 30 dniach, ile będziesz miał do zapłaty i czy się taka desperacja opłaciła...

#473047  autor: pakierhakierxd
 28 kwie 2011, 10:31
Oj niezła pewnie będzie;),sam na własne życzenie siebie obciążasz kosztami.

Pozdrawiam :)

#473089  autor: rasiu
 28 kwie 2011, 13:29
sam jestem ciekaw jak play to zinterpretuje ale podejrzewam że bez pomocy z uke sie nie ibejdzie jeżeli rzeczywiści można zerwać ta umowę a play będzie wprowadzał klientów w błąd.
Nie rozumiem ludzi, najpierw wiążą się umowami na 15 lat a potem szukają tylko okazji żeby je zerwać. Skoro wiadomo że umowa po 6 miesiącach już nie będzie odpowiadać to od czego jest Fresh?
Najlepsze jest to że jak chłopakowi sie uda to połowa z was sie rzuci pisac wypowiedzenie. Ot taka typowa hipokryzja...

#473090  autor: KC-KARLOS
 28 kwie 2011, 13:40
rasiu pisze:Najlepsze jest to że jak chłopakowi sie uda to połowa z was sie rzuci pisac wypowiedzenie. Ot taka typowa hipokryzja...
Raczej w to bym wątpił... Nie powiedziane, że jemu się to uda. UKE już wielokrotnie informowało niedowiarków zresztą, że zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym, zmiany spowodowane przepisami prawa, nie uprawniają do bezkarnego zrywania umów. Powiem jedno - P4 będzie broniła swoich interesów nawet w sądzie, a niełatwo wygrać takiemu szaraczkowi z korporacją.

#473092  autor: maniek89
 28 kwie 2011, 13:43
domereh pisze:Witam,
Istnieje możliwość wypowiedzenie umowy w Play bez płacenia kary umownej.
Play rozsyła informację o wprowadzeniu do regulaminu/cennika opłaty za połączenia głosowe z infoliniami i nr audiotekstowymi (0700, 0800).
Jest to zmiana w regulaminie nie wynikająca ze zmiany przepisów prawa w związku z czym przysługuje prawo do zerwania umowy bez płacenia kary umownej.
czytaj ze zrozumieniem. Jest tam takie piekne zdanie ze zmiany sa podyktowane taka a nie inna zmiana prawa i nie są podyktowane widzimisie Playa i nie są niekorzystne dla uzytkownika. I play ma prawo obciazyc kara uzytkownika. Poza tym to pismo dotyczylo glownie zmian w cenniku roamingowym od 1 lipca.