• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #471282  autor: kazimierzk17w
 18 kwie 2011, 09:52
Witam wszystkich użytkowników tele-polis! Chciałbym zapytać czy ktoś orientuje się gdzie można dostać telefon na abonament/mix bez zaświadczenia o pracę? Pracuję obecnie na czarno, opłacam rachunki etc. Z tego co słyszałem ponoć, w jakiejś sieci mogę wziąć na rachunek telefon na abonament, niestety kolega nie powiedział mi w jakiej. Z góry mówię, że orange odpada, sieć mnie się nie podoba :-) Ktoś pomoże? Browarek dla Niego :-) Milego dnia forumowicze!
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 17:04 przez kazimierzk17w, łącznie zmieniany 1 raz.

#471283  autor: bora1410
 18 kwie 2011, 09:57
jesli masz rachunek za prad/gaz na swoje dane to tez da rade.

#471286  autor: kazimierzk17w
 18 kwie 2011, 10:03
No tak, tylko jaka sieć? Heyah chyba nie da rady, chyba, żę wybiorę "umowa na czas nieokreślony" i dam rachunek za prąd? :-)

#471288  autor: bora1410
 18 kwie 2011, 10:08
na pewno w Play

#471343  autor: pakierhakierxd
 18 kwie 2011, 17:14
Play potwierdzam:)
Sam z mamą jak przenosiliśmy nr do nich z orange i ery(abonamenty) to potrzebny był tylko dowód.
Przy nowej umowie bez przeniesienia numeru będziesz musiał pokazać dowód+ np. jakiś rachunek wystawiony na ciebie

#471351  autor: kamil1221
 18 kwie 2011, 18:02
W Orange do podpisania UoŚUT są wymagane:
* dow. osobisty i

- zaświadczenie o zatrudnieniu lub
- rachunek za czynsz lub
- rachunek za gaz lub
- rachunek za prąd lub
- wyciąg z konta bankowego z 3 ostatnich mies. potwierdzający wpływy na konto lub
- kara kredytowa
I jeszcze parę innych "lub" :D

#471453  autor: kazimierzk17w
 19 kwie 2011, 09:58
W Play piszę mi, że anulowano przed realizacją, możliwe, że to dlatego iż syn z domu wziął na abonament tam telefon?

#471455  autor: pakierhakierxd
 19 kwie 2011, 10:03
Raczej nie

Pozdrawiam :)

#471492  autor: kamil1221
 19 kwie 2011, 13:10
Może miałeś/masz zadłużenie u innego operatora. Ewentualnie masz złą historię w BIKu ?

#471527  autor: thonka
 19 kwie 2011, 16:45
w play "na dowod" daja abonamenty tylko przenoszacym numer (a przynajmniej do niedawna jeszcze dawali). wiec najprosciej pojsc do salonu ery (chyba tam najszybciej rejestruja), wybrac starter, zarejestrowac go i pojsc do play.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#471537  autor: SACZI
 19 kwie 2011, 17:43
kamil1221 pisze:W Orange do podpisania UoŚUT są wymagane:
* dow. osobisty i

- zaświadczenie o zatrudnieniu lub
- rachunek za czynsz lub
- rachunek za gaz lub
- rachunek za prąd lub
- wyciąg z konta bankowego z 3 ostatnich mies. potwierdzający wpływy na konto lub
- kara kredytowa

I jeszcze parę innych "lub" :D
O tak, za prestiż się płaci ...
Raz, biorąc pod uwagę, że niektóre banki za wyciągi starsze niż 1 miesiąc każą sobie płacić kasę, jest to "ciekawa" opcja.
Już pomijam fakt, że ujawniam swoje dochody operatorowi i jakiemuś konsultantowi.

Dwa, karta kredytowa faktycznie umożliwia podpisanie umowy o abonament z Orange, ale koniecznie musi być uaktywnione polecenie zapłaty na tejże karcie ...
Biorąc pod uwagę, że karta kredytowa jest narzędziem do transakcji bezgotówkowych, polecenie przelewu/zapłaty traktowane jest jak operacja gotówkowa, a więc płaci się prowizję, minimum 5 PLN (w zależności od banku). Niektóre banki w ogóle nie umożliwiają dokonywania takich transakcji, inne zaś faktycznie dają taką możliwość (np Citi Handlowy).

#471538  autor: kamil1221
 19 kwie 2011, 17:49
SACZI pisze:O tak, za prestiż się płaci ...
Raz, biorąc pod uwagę, że niektóre banki za wyciągi starsze niż 1 miesiąc każą sobie płacić kasę, jest to "ciekawa" opcja.
Nikt Ci nie każe w Orange pokazywać całego bilingu. Ma to być potwierdzenie wpływów na konto, więc wystarczy samo potwierdzenie tego faktu.
Potwierdzenie onLine nic nie kosztuje i jest akceptowane wszędzie, gdyż nie wymaga pieczątki banku - więc nie rób z igły widły.
SACZI pisze:Dwa, karta kredytowa faktycznie umożliwia podpisanie umowy o abonament z Orange, ale koniecznie musi być uaktywnione polecenie zapłaty na tejże karcie ...
Oczywiście, kto szuka jakiegoś pretekstu zawsze znajdzie. Tyle, że ja nie widzę problemu ze zmianą po podpisaniu umowy po przez Orange OnLine, sposobu płatności na wysyłkę FV do domu w postaci papierowej.

Kolejna sprawa - nie pasuje Tobie, to co operator chcę za dokumenty do podpisania umowy - nie wybierasz go. Masz wolny rynek, więc w czym problem ? Nie widzę sensu bicia tutaj piany.

#471588  autor: SACZI
 19 kwie 2011, 21:42
Rzeczywiście, nie ma sensu bicia piany, ale nie do końca mnie zrozumiałeś.
kamil1221 pisze:
SACZI pisze:O tak, za prestiż się płaci ...
Nikt Ci nie każe w Orange pokazywać całego bilingu. Ma to być potwierdzenie wpływów na konto, więc wystarczy samo potwierdzenie tego faktu.
Potwierdzenie onLine nic nie kosztuje i jest akceptowane wszędzie, gdyż nie wymaga pieczątki banku - więc nie rób z igły widły.
Wyciąg z konta to zestawienie transakcji, czyli wpływów i wydatków.
Znasz inny rodzaj wyciągu? Ja jakoś nie kojarzę...
A jeżeli chodzi o same wyciągi, to aż sprawdzę w swoich kontach, ale coś mi się zdaje, że można je generować ledwie miesiąc wstecz.

kamil1221 pisze:
SACZI pisze:Dwa, karta kredytowa faktycznie umożliwia podpisanie umowy o abonament z Orange, ale koniecznie musi być uaktywnione polecenie zapłaty na tejże karcie ...
Oczywiście, kto szuka jakiegoś pretekstu zawsze znajdzie. Tyle, że ja nie widzę problemu ze zmianą po podpisaniu umowy po przez Orange OnLine, sposobu płatności na wysyłkę FV do domu w postaci papierowej.

...
Tutaj również pudło.
Cały czas piszę o karcie kredytowej, a nie o karcie debetowej wydawanej do kont oszczędnościowo rozliczeniowych.
Karta kredytowa ma służyć jako potwierdzenie osiągnięcia przez Ciebie pewnego statusu materialnego, który pozwala Ci na regulowanie rachunków. To pewnego rodzaju potwierdzenie zdolności kredytowej abonenta.
Dla kart debetowych powiązanych z kontami osobistymi można zdefiniować polecenie zapłaty, dla kart kredytowych w większości banków jest to niemożliwe.
Nie wiem, czy spotkałem się z niekompetentnym konsultantem, ale w Orange rzeczywiście żądają ustanowienia polecenia zapłaty na karcie kredytowej.
Dla przykładu, swoja mowę w erze podpisywałem na kartę kredytową, bo nie chciało mi sie biegać do kadr po zaświadczenie o zatrudnieniu (a co ich to obchodzi gdzie i na jakim stanowisku pracuję?). Żadnego żądania polecenia zapłaty nie było.
Podobnie w Playu, przy przenoszeniu numeru do sieci wymagali tylko dowodu osobistego.

#471592  autor: kamil1221
 19 kwie 2011, 21:50
SACZI pisze:A jeżeli chodzi o same wyciągi, to aż sprawdzę w swoich kontach, ale coś mi się zdaje, że można je generować ledwie miesiąc wstecz.
Posiadałem konto w ING > nie było problemu. Mam w Aliorze - tu również bez problemu się da.
SACZI pisze:Nie wiem, czy spotkałem się z niekompetentnym konsultantem, ale w Orange rzeczywiście żądają ustanowienia polecenia zapłaty na karcie kredytowej.
Oczywiście, że nie jest wymagane polecenie zapłaty z konta. Można inaczej w systemie wpisać że ktoś ma kartę kredytową (pole inne).

Kolejna sprawa > temat był o tym w jakiej sieci co wymagają (prócz standardowego zaśw. o zatr.). Ty jak zwykle wparowałeś z jakimiś "ale" do Orange. W czym problem ? Skrzywdzili Cię ? Chcesz im teraz czarny PR zrobić ? Jeśli tak to powodzenia. Temat uznaje ze zamknięty.

#471599  autor: SACZI
 19 kwie 2011, 22:10
kamil1221 pisze:Kolejna sprawa > temat był o tym w jakiej sieci co wymagają (prócz standardowego zaśw. o zatr.). Ty jak zwykle wparowałeś z jakimiś "ale" do Orange. W czym problem ? Skrzywdzili Cię ? Chcesz im teraz czarny PR zrobić ? Jeśli tak to powodzenia. Temat uznaje ze zamknięty.
Dobra, już się nie odzywam ... :D
BTW, dlaczego wszyscy abonenci Orange są tacy nerwowi, ha?
"Czarny PR" dla Orange - ja go robić nie muszę; mam tylko odrobinę frajdy, jak Was podpuszczę :mrgreen: :D

#471607  autor: kamil1221
 19 kwie 2011, 22:28
Jeżeli nie spojrzałeś nie jestem jedynie Abonentem Orange, ale również "fioletowego gluta". XD