• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #467698  autor: viggo_nt
 29 mar 2011, 11:53
Witam, mam następujące zapytanie.
Otóż niedługo kończy mi się umowa w sieci ERA i mam zamiar przenieść swój numer do sieci PLAY. Problem polega na tym że mój numer jest przypisany do mojej mamy, tzn ona posiada 2 abonamenty i 2 numery, przy czym ja jestem głównym użytkownikiem jednego z nich. I właśnie ten swój chcę przenieść do PLAY i przepisać na siebie. Zależy mi głównie na moim numerze, żeby sie nie zmienił przy zmianie operatora, nie chcę go stracić.

Co i jak powinienem zrobić?

#467702  autor: Sig
 29 mar 2011, 12:22
Niech mnie ktoś poprawi, ale ja zrobiłbym tak:

Mama przenosi z Ery do Play FRESH numer, który używasz
Już w Play Mama robi na Ciebie cesję (czy jak to się nazywa), przepisanie numeru (obie osoby muszą być obecne)
Kiedy już Twój numer jest w PF i jest on zarejestrowany na Ciebie, wybierasz sobie pasującą ofertę.
 #467746  autor: avt31
 29 mar 2011, 17:35
Masz dwa równorzędne wyjścia.
1. Robicie z mamą cesję w Erze i to Ty się później przenosisz do Play.
2. Mama przenosi numer do Play i dopiero w Play robicie cesję.

W Plusie u znajomych był wybierany wariant 1.
Najważniejsze jest, żebyś spełniał warunki bycia właścicelem abonamentu.
Jeszcze jedno. W Play za cesję nic nie płacisz. W Erze nie wiem jak to wygląda.

Wariant Siga nie jest zbyt dobry, bo przy przenosinach z PF na abo traci się bonusy, które dostajesz przenosząc się z innej sieci na abo w Play. natomist w PF dostajesz bonus 60 zł do wykorzystania przez 90 dni. Ważna kolejność doładowań i przechodzenia na odpowiedni profil. Opisano to na forum.

Poza tym nie napisałeś co Ciebie interesuje w Play - abo czy prepaid.

#467754  autor: st.konsultant
 29 mar 2011, 18:18
W Erze cesja kosztuje 61 zł z VAT. Ale tylko jak jest robiona w abonamencie. Jeżeli umowa zakończyłaby się przeniesieniem numeru do Tak Taka to można później taki numer w Salonie lub Sklepie firmowym bezpłatnie przepisać na inną osobę. A dalej oczywiście można już robić z nim wszystko wg uznania.

#468003  autor: viggo_nt
 30 mar 2011, 20:29
Ok - dzięki serdecznie za odpowiedzi wszystkie bardzo mi pomogły ;)