• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #463302  autor: provocatorka
 04 mar 2011, 23:42
Witam

Mam mały problem i proszę o pomoc ;)

Od dwóch dni mam nówkę Galaxy S (z Ery bez sim-locka), jest w nim karta Nowe Orange GO. Przy pierwszym uruchomieniu zostało wybrane tylko łączenie się przez Wi-Fi, nie została przeprowadzona synchronizacja. Nie można było w ogóle uruchomić Android Market, nawigacji itd. Zostały przywrócone ustawienia fabryczne (w ustawieniach). Następnie po włączeniu i podaniu kodu PIN zostały zaznaczone OK wszystkie opcje łączenia, zostało zsynchronizowane konto Gmail i zaczął się mały problem. Na koncie było ok 16 zł (konto główne) oraz 29 zł (konto promocyjne). W ciągu około 20 - 30 sekund wszystkie środki zostały wykorzystane, na koncie jest pozostawione 0,17 zł i co jakiś czas przychodzi sms "brak środków na kocie". Zostały nawet pobrane środki z konta promocyjnego (na rozmowy w Orange i stacjonarne).

Czy pobranie całości środków miało związek z tą synchronizacją ? Czy ten telefon przez cały czas 24h łączy się samoczynnie z internetem i pobiera środki z konta ? Po kliknięciu w Android Market pojawia się komunikat "Uwaga. Wystąpił błąd sieci. Spróbuj ponownie lub anuluj i powróć do poprzedniego ekranu".

BOK Orange - konsultantka radzi wyłączyć synchornizację i łączenie z 3G, wtedy ma nie pobierać gdyż "one tak mają", jak zatem w ogóle mam korzystać z Androida w takiej sytuacji.

Czy warto zmienić w obecnej sytuacji taryfę lub przenieść numer ?

Proszę o radę bo jak na razie wszystkie te zalety Galaxy okazują się dla mnie wadą...

#463306  autor: ubuntulnx
 04 mar 2011, 23:51
Mam telefon z androidem, ale na "szczęście" HTC nie przewidział aktualizacji dla mojego Magicka :wink: No cóż, android lubi sobie pobrać coś w tle, stan pogody, gmaila, facebooka czy twittera z częstotliwością w zależności od tego, jak ustawisz. Android bez neta jest nudny, natomiast jak mu otworzysz "rurę" to ciągle coś będzie zasysał. Ściągnij z marketu apndroid, aplikacja blokuje apn przez 1klik więc neta będziesz miała tylko wtedy, gdy będziesz chciała, bez wchodzenia w opcje za każdym razem. Synchronizacje wyłącz, i sprawdzaj na włąsną rękę co jakisz czas, gdy jesteś w zasięgu wifi. Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz ściągać apndroid, przeciągnij sobie na pulpit widget sieci komórkowe, który działa podobnie jak wspomniany program.
Polecam jak coś Orange Free na kartę, masz tanio i gigabajty za doładowanie.

Obrazek

#463319  autor: amigo007
 05 mar 2011, 01:27
Dokładnie, jeśli jesteś w orange to albo zmień taryfe na orange free, gdzie do każdego doładowania dostajesz gigabajty internetu, niestety zostaje wtedy na rozmowy i sms goła stawka 29gr minuta i 20gr sms. Albo w innej taryfie możesz wykupić pakiet 100mb na internet (co może okazać się za mało). Blokowanie internetu w androidzie jest raczej bez sensu. Pozdrawiam :-)
 #463320  autor: provocatorka
 05 mar 2011, 01:35
No normalnie jestem wq :evil:

Był stan konta 0,17 zł, doładowałam o 20 zł i było 20,17 zł. Telefon leży i się ładuje (1 raz), patrzę teraz (po około 45 minutach od doładowania) na stan konta *124*# a tam 5,17 zł. Wyłączyłam złoma, normalnie jestem wściekła, nie dotykałam go i 15 zł poszło.

Proszę o pomoc osobę mającą Samsunga Galaxy S

#463333  autor: wtd
 05 mar 2011, 09:34
Wyłącz automatyczną synchronizację, albo w ogóle zablokuj transmisję danych po sieci.

A poza tym, jak piszą wyżej - android bez neta nie ma sensu, kup pakiety internetowe.

#463342  autor: kerim36
 05 mar 2011, 10:24
provocatorka,

android chyba nie jest optymalnym systemem dla Ciebie - zamien na zwykly dotykowy telefon i po temacie

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#463348  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 10:50
Kup pakiet internetowy
w popie 10zł-100mb do wykorzystania w ciągu miesiąca
lub wyłącz neta aby nie działał na sieci komórkowej
tu masz info jak:)
http://android.playmobile.pl/?p=1061
Każdy telefon z androidem tak ma że jest non stop połączony z netem i bez pakietu lepiej nie wchodzić do netu przez siec komórkowa
Jeśli nie chcesz kupować pakietu to wyłącz neta i korzystaj przez wifi
Ludzie kupują telefon nic nie wiedząc o systemie jaki ma:]

#463393  autor: amigo007
 05 mar 2011, 15:29
Provocatorka jak najszybciej zmień taryfę na orange free na kartę tutaj masz szczegóły. Twoja stawka teraz za internet to 25 groszy za 50kb (50gr za 100kb). Po migracji bez żadnego doładowania ta stawka to będzie 1gr za 100kb. Czyli 50 razy taniej, a jak doładujesz konto to internet dostaniesz już za darmo i nic nie będzie ci ściągać z konta głównego. Pozdrawiam :smt006

#463399  autor: thonka
 05 mar 2011, 16:14
wejdz w ogolnie ustawienia i wybierz opcje sieci zwykle i bezprzewodowe. tam na samym dole odznaczasz opcje "siec komorkowa" i nie ma szans zeby telefon sam sie laczyl z internetem przez siec komorkowa.

przynajmniej tak mam w Desire.

dodatkowo nie zaszkodzi apndroid.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#463404  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 16:57
Minus ofnk to taki że nie ma pakietów sms i na rozmowy chyba też nie jest to typowo oferta do netu,ja miałem ofnk chciałem to zrobić na internet mobilny niestety kompresja mnie dobijała

[ Dodano: 2011-03-05, 16:58 ]
Apndroid nie działa na niektórych telefonach podobno:]
na tej stronie androidowej playa masz nawet pokazane jak wyłączyć ;)

#463420  autor: senshiro
 05 mar 2011, 18:22
thonka pisze:wejdz w ogolnie ustawienia i wybierz opcje sieci zwykle i bezprzewodowe. tam na samym dole odznaczasz opcje "siec komorkowa" i nie ma szans zeby telefon sam sie laczyl z internetem przez siec komorkowa.
Nie jestem pewnien, czy tej opcji nie mają tylko telefony od HTC z nakładką Sense.
pakierhakierxd pisze:Apndroid nie działa na niektórych telefonach podobno:]
Podobno nie działa na telefonach z Ery. W takim razie trzeba użyć toggle widget (czy jakoś tak :P ).

Obrazek

#463427  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 18:44
Działa na wszystkich telefonach z odpowiednią wersja softu od 2.1 lub 2.2 chyba

#463437  autor: ubuntulnx
 05 mar 2011, 19:58
pakierhakierxd pisze:Działa na wszystkich telefonach z odpowiednią wersja softu od 2.1 lub 2.2 chyba
Korzystałem na 1.5 i działa. Polecam wyłączanie przez widget android, łatwiej. Ale ja się pytam po co? Ktoś, kto kupuje tel z androidem, czy jak w przypadku Galaxy S, na systemie Samsunga "with Google" i wyłącza neta zachowuje się tak, jakby kupował lizak i stawiał go za szybą.

Obrazek

#463439  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 20:05
Ludzie kupują bo ktoś poleci,trafi im się okazja lub są gadżeciarzami ...:P
Ktoś kto nie używa telefonu do netu nie powinien kupować smartphona bo tylko się do niego zrazi ....
Smartphone czyli telefon z systemem operacyjnym ...

#463574  autor: senshiro
 06 mar 2011, 15:03
Mam Hero i nie mam pakietu na internet. Dostęp mam w domu i na uczelni po WiFi, a w drodze między jednym a drugim spędzam pół godziny w ciągu dnia. Cała Warszawa ugina się od darmowych hotspotów. Owszem, czasami przydałby się jakiś mały pakiet internetowy, ale niestety w mojej taryfie w Orange nie ma nic takiego.

Dlatego jeśli ktoś ma (w miarę stały) dostęp do WiFi i nie zakłada, że będzie potrzebował neta w czasie podróży, to nie musi brać żadnego pakietu. Zalecany - owszem, wymagany - absolutnie nie.

Obrazek

net

#463592  autor: provocatorka
 06 mar 2011, 16:40
Witam ponownie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pomijam wszytskie osobiste wycieczki i uwagi (wiem do czego jest stworzony smartphone).

Zmieniłam taryfę Nowe Orange GO na free na kartę - tymczasowo. Rozumiem, że teraz pobiera mi 3 gr (wyłączona jest synchronizacja, jedynie aktywne są dane w tle). Głównie zależy mi na Android Market dlatego w zasadzie mogę całkowicie gdy z niego nie korzystam czasowo deaktywować dostęp do netu - co nie przeczę jest całkowicie bezsensowne mając taki telefon).

Mam jednak pytanie czy korzystniejsze będzie pozostanie w taryfie free na karte czy też przenieść numer do Fresha ?

pakierhakierxd - dzięki za link

Chcę tylko spytać jaki jest koszt standardowego dostępu do netu w Play Fresh (gdy są aktywne jedynie te dane w tle w moim przypadku), czy też warto (czy z niego korzystacie) zamówić sobie któryś z tych pakietów 25 MB – 5 zł 100 MB – 10 zł 250 MB – 20 zł 500 MB – 35 zł, ja nie muszę non-stop sprawdzać sobie maila ani wytrzeszczać oczy bo od netu mam laptopa, czasem może się jednak przydać. Najbardziej sobie jednak cenię dużą pamięć wewnętrzną w tym modelu (dlatego nie wybrałam Wave'a ani Wave'a II), muza, filmy itd.

Z góry dzięki ;)

#463613  autor: ubuntulnx
 06 mar 2011, 18:03
We free na kartę masz większe pakiety do neta za mniejsze pieniądze. Za doładowanie 25zł/m-c ponad giga to bardzo dużo, z tego co piszesz dla Ciebie za dużo. Aplikacje na android market ważą różnie, od ok 100 kilobajtów do kilku mega (zazwyczaj płatne, typu Guitar Hero 5) plus doliczyć trzeba koszta transmisji danych na połączenie z marketem (tel wtedy szuka aktualizacji do już zainstalowanych gier/programów, ściąga listę promowanych programów, miniaturki przeglądanych aplikacji itd). Tylko odpowiedz sobie sama, co to za przyjemność przeglądanie z kalkulatorem w ręku.

I pewien dysonans: nie będziesz "wytrzszczać oczy" bo masz laptopa od neta, ale na filmy na telefonie są OK :wink:.

Obrazek

#463620  autor: pakierhakierxd
 06 mar 2011, 18:38
Orange narazie przoduje ze swoją taryfą na neta Orange free na kartę
w playu byś musiała za ten 1gb zapłacić 25zł a tu masz go przy doładowaniu ale jest 1 minus Orange wymuszona kompresja obrazków mnie to osobiście bardzo denerwuje
W popie też masz pakiety internetowe jak coś ale za nie musisz zapłacić

#463630  autor: amigo007
 06 mar 2011, 19:50
I teraz po migracji, bez doładowania nie pobiera ci 3gr jak to powiedziałaś tylko 1gr za 100kb. W nowym orange go pobierało ci 25gr za każde 50kb (50gr za 100kb). A jak tylko doładujesz konto za najlepiej minimum 25zł to dostaniesz 1,01gb transferu extra, a całe 25zł zostanie ci na rozmowy i smsy :D Co do play, to ja właśnie jestem we freshu i wykupuję co miesiąc pakiet 100mb (co mi wystarcza) za 5zł (tylko na nadajnikach play). Bez dodatkowego pakietu internet w play fresh jest drogi i wynosi 12gr za 100kb. 500mb w play fresh to koszt 15zł, a 1gb to koszt 25zł (te pakiety są do wykorzystania tylko na nadajnikach play). Niestety minusem tych pakietów jest to, że musimy za nie extra dodatkowo zapłacić. W orange free transfer dostajesz dodatkowo za darmo do doładowania.

#463659  autor: pakierhakierxd
 06 mar 2011, 21:40
Jak doładujesz konto za 25zł to dostaniesz 1,01 gb danych do wykorzystania,po których dopiero będzie ci pobierać z tych 25zł 1gr za 100 kb
Ten 1,01 gb to bonus za doładowanie