• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #450992  autor: Masterek707
 04 sty 2011, 22:15
Witam. Chcę przejść do Play, gdyż skończyła mi się umowa w Erze. Jednakże mam na koncie -157 zł (tak, MINUS) z powodu przypadkowego połączenia z internetem (trochę ta transmisja była włączona ;] ). Chcę przejść do Play Mixtura z z zachowaniem numeru. I tu się rodzi pytanie :
Czy muszę uzupełnić to konto będąc jeszcze w Erze, czy mogę to zrobić będąc w Play lub może konto się wyzeruje (jestem optymistą ;] )?

Dodam, że w Erze miałem też mixa, a ten stan konta nabiłem gdy umowa się skończyła.

Pozdrawiam

#450998  autor: zoltan666
 04 sty 2011, 22:37
Nigdy nie miałem mixa, zawsze na kartę więc troche mnie to dziwi, że dali ci tyle nabic na minus. Pieniadze musisz oczywiście oddać Erze, bo myślę, że poprostu nie zgodza sie przenieść numeru jeśli nie zwrócisz kasy.

#450999  autor: Spioszek
 04 sty 2011, 22:37
Teoretycznie Era nie powinna pozwolić przenieść ci nr do innej sieci będąc na minusie, a praktycznie czytałem o przypadku że ktoś miał pare złotych na minusie a i tak przenieśli mu nr...

Spróbować możesz najwyżej Era odrzuci wniosek i będziesz musiał uzupełnić konto przynajmniej do zera a potem przenieść nr

#451001  autor: zoltan666
 04 sty 2011, 22:39
Ale on ma sto pięćdziesiąt parę złotych na minusie - myslisz, ze nie zauważą? ;)

#451003  autor: kwistas
 04 sty 2011, 22:46
Czysty błąd systemowy, z reguły na to leją, bo strata została spowodowana przez ich błąd.
Jak każdy wie system Ery ma takie bajery, ktoś mi w to powiedział, miał gość 70zł na minusie i normalnie przenieśli mu numer bez konsekwencji też minus został nabity przez internet.

#451004  autor: Pijo
 04 sty 2011, 22:54
Przenieśli z -360zl na koncie to i z -150zl przeniosą :) .

#451006  autor: DanielR
 04 sty 2011, 22:58
Poczekaj, niedługo w miejsce Ery wchodzi T-Mobile, może obejmie Cię jakaś "amnestia". :P :wink:

#451034  autor: Masterek707
 05 sty 2011, 07:17
Heh, dzięki za pomoc ;] . Mam nadzieję że numer zostanie przeniesiony normalnie, bo już i tak się nabiegałem trochę z tym Playem.

Pozdro ;]

#451067  autor: ppp1ppp
 05 sty 2011, 11:52
Jeśli złożyłeś wniosek o przeniesienie numeru, to powinieneś już dostać info o zgodzie operatora na uwolnienie numeru

#460479  autor: Shadow_xx
 19 lut 2011, 10:33
Witam szanownych forumowiczów!
Co, jeśli na koncie mam dodatnią kwotę i chcę przejść do Playa? Czy muszę wykorzystać te środki przed przeniesieniem numeru czy przejdą one do sieci Play i będę mógł je rozdysponować w nowej sieci?

#460482  autor: KamaZ
 19 lut 2011, 10:40
Shadow_xx pisze:Czy muszę wykorzystać te środki przed przeniesieniem numeru czy przejdą one do sieci Play i będę mógł je rozdysponować w nowej sieci?
Nie musisz ich wykorzystywać, ale lepiej to zrobić, bo przepadną.
Tak dobrze nie ma, że środki od jednego operatora przechodzą do drugiego.

#460489  autor: bledos
 19 lut 2011, 11:05
Obrazek

Numer do dziś śmiga przeniesiony w GaduAIR... Mimo, że po TT to myślę, że z mixem po umowie też nie powinno być problemu.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#460616  autor: kwistas
 19 lut 2011, 22:44
Już kiedyś na ten temat pisałem, minus jest w większości przypadków błędem samego operatora, połączenie jest zakończone gdy pieniądze na koncie się skończą, to samo dotyczy smsów włącznie z premium. Problemem Ery z resztą w Orange też się z takim przypadkiem spotkałem, operator często na bierzaco nie pobiera pieniędzy za ciągle połączenie internetowe. Operator doskonale zdaje sobie z tego sprawę, nie będzie żadnych problemów od strony Ery.

#460670  autor: uwazny
 20 lut 2011, 07:38
Naliczone pieniądze do zapłaty nie skasują się. Będzie tak, iż osoba winna określone pieniądze operatorowi będzie dalej winna. Operator wcześniej czy później upomni się o te pieniądze sam lub przez firmę widykacyjną.

Jeśli to jest błąd systemu.. to należy złożyć reklamację. Jeśli faktycznie tak było - konto zostanie wyzerowane.

#460679  autor: KamaZ
 20 lut 2011, 09:20
uwazny pisze:Będzie tak, iż osoba winna określone pieniądze operatorowi będzie dalej winna. Operator wcześniej czy później upomni się o te pieniądze sam lub przez firmę widykacyjną.
Za niewielką kwotę nikt nie będzie się w takie coś bawił.

#460685  autor: bledos
 20 lut 2011, 10:14
uwazny pisze:Naliczone pieniądze do zapłaty nie skasują się. Będzie tak, iż osoba winna określone pieniądze operatorowi będzie dalej winna. Operator wcześniej czy później upomni się o te pieniądze sam lub przez firmę widykacyjną.

Jeśli to jest błąd systemu.. to należy złożyć reklamację. Jeśli faktycznie tak było - konto zostanie wyzerowane.
Doświadczenie czy teoria?

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9