• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #447786  autor: marcinb
 20 gru 2010, 08:42
Wycinek z ONETu:

Operatorzy komórkowi zarabiają na generowaniu sztucznego ruchu w sieciach - ujawnia "Dziennik Gazeta Prawna".

Umożliwia to istniejący od 2008 r. przepis Urzędu Komunikacji Elektronicznej, różnicujący stawki rozliczeniowe miedzy operatorami. Plus, Era i Orange płacą sobie nawzajem po 13 groszy za każde połączenie. Ale już nowym podmiotom na rynku, więcej: Centernetowi 65 gr., a sieci Play 33 gr.

Celem takiej decyzji UKE było wsparcie wchodzących na rynek operatorów. Jednak dziwna jest skala tego przywileju, bo w Europie ulgi sięgają maksymalnie 30 proc.

Tę różnicę wykorzystują oszuści, którzy najpierw kupują karty Plusa, Ery i Orange, następnie "przechodzą" do uprzywilejowanych sieci. Później wykonują połączenia poprzez zagranicznych operatorów do Polski. Wybierają automatyczne informacje telefoniczne np. o aktualnych kursach walut.

Za granicą znają tylko te najniższe stawki rozliczeń, gdy tymczasem muszą płacić wyższe kwoty dla sieci Play i Centernet. Różnica dochodzi do 50 gr. za minutę połączenia. Dzięki temu co miesiąc do kas polskich firm trafia 1,5 mln złotych.

Operatorzy zauważyli proceder i zgłosili go prokuraturze. A zrobił to właśnie jeden z beneficjentów oszustwa - Play. Jednak najlepiej zarabia na tym Centernet, który nadal cieszy się najkorzystniejszą stawką rozliczeniową z innymi sieciami w Polsce.

Cała operacja jest bardzo skomplikowana i dlatego została prawdopodobnie wymyślona przez znające się na rzeczy, osoby z branży telekomunikacyjnej - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Jeszcze raz się okazało że Polak potrafi :)

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#447793  autor: Spioszek
 20 gru 2010, 10:19
Tak średnio to rozumiem, chodzi oto że ktoś z zagranicy dzwoni na polskie nr myśli że to PLUS a to Play i płaci dużo więcej? czy operatora zagraniczny bierze od zagranicznej osoby mniejszą stawke niż powinien a potem się okazuje że musi on dopłacić polskiemu operatorowi znacznie więcej z własnej kieszeni?

#447794  autor: KamaZ
 20 gru 2010, 10:25
marcinb pisze:Jeszcze raz się okazało że Polak potrafi :)
To prawda :-) Ale nie jesteśmy sami. Jakiś czas temu Heyah podniosła cenę połączenia do Bułgarii z 59 do 99gr/min. Pisałem o tym niedawno w innym temacie. Bułgarzy też najprawdopodobniej odkryli tą samą żyłę złota 8)
darkangel pisze:Tak średnio to rozumiem, chodzi oto że ktoś z zagranicy dzwoni na polskie nr myśli że to PLUS a to Play i płaci dużo więcej? czy operatora zagraniczny bierze od zagranicznej osoby mniejszą stawke niż powinien a potem się okazuje że musi on dopłacić polskiemu operatorowi znacznie więcej z własnej kieszeni?
Zagraniczni operatorzy mają zapewne bazę danych według prefiksów. Czyli dzwonią pod numer 601...... nie będąc świadomym, że numer jest w Play a później muszą i tak zapłacić więcej.

#447799  autor: Spioszek
 20 gru 2010, 10:47
KamaZ pisze:Zagraniczni operatorzy mają zapewne bazę danych według prefiksów. Czyli dzwonią pod numer 601...... nie będąc świadomym, że numer jest w Play a później muszą i tak zapłacić więcej.
Myślałem że osoby dzowniące z zagranicy do Polski płacą taką samą stawke obojętnie czy do Plusa czy do Playa, wkońcu to zagranica :)

#447802  autor: KamaZ
 20 gru 2010, 10:51
darkangel pisze:Myślałem że osoby dzowniące z zagranicy do Polski płacą taką samą stawke obojętnie czy do Plusa czy do Playa, wkońcu to zagranica :)
Też tak myślałem do niedawna.

Jakby znieśli stawki za połączenia międzynarodowe to klienci zyskaliby na tym. Wtedy pewnie w każdej sieci byłoby 29gr/min za granicę.

#447803  autor: user_delete19
 20 gru 2010, 10:52
Ja tylko chciałem zaznaczyć, że taki news pojawił się na telepolis ale został chyba usunięty (byl w rss, byl wyszukiwany przez google a na stronie 'informacji brak') :roll:

#447806  autor: KamaZ
 20 gru 2010, 10:58
lwiczek pisze:Ja tylko chciałem zaznaczyć, że taki news pojawił się na telepolis ale został chyba usunięty (byl w rss, byl wyszukiwany przez google a na stronie 'informacji brak') :roll:
http://www.telepolis.pl/news.php?id=20202

#447809  autor: user_delete19
 20 gru 2010, 11:05
SOT:
jeszcze pół godziny temu artykuł był 'zniknięty'... obrazek mam nawet...