• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #441078  autor: qasu
 13 lis 2010, 23:37
Witam!

Zastanawiam się nad zmianą operatora, aktualnie mam plusa. Szukam sieci, która:

-będzie miała tanie rozmowy ok. 30-40gr za minute do wszystkich sieci
- sms za ok. 15gr - super jeśli będą pakiety sms do wszystkich sieci
- Tanie pakiety internetowe np. 5zl za 100mb
- dobry zasięg
- kwota przedłużająca ważność konta jak najmniejsza (Play 5zł na rok) super sprawa.

Możecie coś polecić?

Jak jest z pakietami? Np. wykupie pakiet na dane 100mb na miesiąc to po tym czasie jeśli coś zostanie to przechodzi na następny miesiąc?
 #441083  autor: Sig
 14 lis 2010, 00:12
:shock:
Z tymi 30-40 groszami do wszystkich to tak na serio? Do tego bez wymogu telefonu/abonamentu, ale zwykła karta?
:shock:

Musiałeś chyba bardzo dawno nie interesować się taryfami :-).

Odpowiednie dla Ciebie będą Play lub GaduAIR.
Z pakietami internetowymi są dwie możliwość (w zalezności od sieci) - albo wygasają po 30 dniach, albo jak wykupisz nowy, kiedy obowiązuje jeszcze stary, to też ta 'stara' część będzie obowiązywała do tej nowej.

Po zastanowieniu, chociaż w Play Fresh jest pakiet 30 zł za 10 zł, który pozwala uzyskać stawkę nawet 10 groszy za minutę, poleciłbym GaduAIR, bo

- osoby dzwoniące do Ciebie nie płacą więcej (jak do Play)
- cennikowa stawka za SMS to 6 groszy (PF 9 groszy)
- zasięg Plusa, więc nie bedziesz miał różnicy i nie będzie nawet możliwości problemów zasięg własny Play/roaming
- pakiety internetowe działające w całym kraju na zasięgu Plusa - 100 MB za 5 zł własnie, poza tym 5MB za 1 zł, 300MB za 11 zł, 2GB za 33 zł
- możliwość (Wszechdostępni na 30 dni p odoładowaniu 30 zł) osiągniacia stawki 19 groszy do wszystkich (poza Play) sieci LUB darmowych rozmów w GaduAIR
- promocja 29 groszy do Play
- cennikowe 29 groszy do innych sieci
- Wybrane Numery (za 6 zł, ale możliwość przedłużenia doładowaniem) - 5 numerów z W3 do których jest 10 groszy za minutę, 1 grosz za SMS
- bonus minut na stacjonarne VoIP po dołądowaniu, jak również MB internetu (za 10 zł przez stronę bodajże 10MB itd.)
- VoIP w komórce, w sumie 10 groszy na stacjonarny
- tanie dołądowania na Allegro, nawet 40% taniej niż nominał
- dołądowanie 10 zł przedłuża konto o 90 dni (w zasadzie drugi po PF najkorzystniejszy prepaid w tej kwestii, na rok min. 40 zł, w W3 chyba standardem jest 200 zł)

mógłbym listę jeszcze ciągnąć, korzyści jest dużo. Warunki chyba spełnia najpełniej - nie napisałeś czy masz asięg Play, jak nie to trzeba rozptrywac pakiety działające w roamingu Plusa.

Podsumowując - GaduAIR, lub Play FRESH z Darmowymi Rozmowami i SMS w Play

#441085  autor: qasu
 14 lis 2010, 00:32
Bez telefonu. Raczej karta, ale dobre abo też może być.

O GaduAIR nigdy nie słyszałem, więc muszę się zastanowić.

Co do Playa to ciekawa propozycja. Bardziej do niej będę się skłaniał. Tylko nie wiem jak z zasięgiem u mnie.

Całkowicie nie rozumiem o co chodzi z roamingu w Plusie?

Edit: Jeśli bezpłatnie to chyba roaming nie obowiązuje?

W Play jest pakiet 25mb za 5zł wszędzie i 100mb za 5zł w miastach? Czyli biorąc ten pakiet 100 za 5zł będe w mojej miejscowości ok 30km od Krk to już nie będzie działać? Te mb z pakietu przechodzą na następny miesiąc?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 00:40 przez qasu, łącznie zmieniany 2 razy.

#441086  autor: muchakk
 14 lis 2010, 00:34
Całkowicie nie rozumiem o co chodzi z roamingu w Plusie?

W Play-u masz możliwość korzystania z anten PLAY i sieci PLUS oczywiście bez dodatkowych kosztów.

#441087  autor: evolucja
 14 lis 2010, 00:47
qasu pisze:W Play jest pakiet 25mb za 5zł wszędzie i 100mb za 5zł w miastach? Czyli biorąc ten pakiet 100 za 5zł będe w mojej miejscowości ok 30km od Krk to już nie będzie działać?
Tutaj masz spis wszystkich pakietów:
http://www.playmobile.pl/pl/obsluga-kli ... index.html

'gdziekolwiek jesteś' działają na zasięgu Plusa i Playa
'głównie w miastach' działają tylko na zasięgu Playa

Ile potrzebujesz tego transferu? Dobrą opcją jest kupno np. 25MB za 5zł i 100MB za 5zł Tani Internet. Masz wtedy zabezpieczenie, że gdy będziesz w zasięgu Plusa to nie pozbawisz się internetu.

Ja mam Play Fresh, ale chyba przejdę do GaduAir.

#441094  autor: qasu
 14 lis 2010, 08:07
Nie mam jak sprawdzić zasięgu Playa ;/

Bardziej skłaniam się do Playa, bo to znana marka. A gadu pierwsze słyszę, jednak ich oferta jest lepsza. Będe musiał się zastanowić. Starter i doładowania Gadu kupie w sklepie, czy będą problemy? Wydaje mi się, że nie kupie, bo nigdy nie zauważyłem Gadu.

#441104  autor: mariusz9a
 14 lis 2010, 10:15
Starter i doładowania Gadu kupie w sklepie, czy będą problemy? Wydaje mi się, że nie kupie, bo nigdy nie zauważyłem Gadu
Kupisz np na portalach doładowujących. A znasz komunikator Gadu Gadu? Jak znasz to jest to ta sama firma. Także bez obaw.

#441108  autor: Ruben
 14 lis 2010, 11:05
qasu pisze: Starter i doładowania Gadu kupie w sklepie, czy będą problemy? Wydaje mi się, że nie kupie, bo nigdy nie zauważyłem Gadu.
startery GaduAIR kupisz np. w kioskach Kolportera, inmedio, teletorium, więcej dowiesz się na stronie http://www.gaduair.pl/.
Jeżeli decydowałbyś się na tego operatora, to sugerowałbym przeniesienie numeru, ponieważ wówczas dostawałbyś 30% gratis do 12 doładowań. To obecnie chyba najbardziej kompletna oferta prepaid a możliwość zakupu doładowań nawet 40% taniej od nominału powoduje, że połączenia poza sieć także są tanie nawet 13gr/min. Do tego dochodzą: promocja wybrane numery, gratis pakiety internetowe po doładowaniu, VOIP w komórce. Korzystam z usług tego operatora i obecnie nie ma większych problemów. Dla mnie ma także znaczenie, że dzwoniący do mnie nie ponoszą większych kosztów tak jak ma to miejsce w przypadku Play.
Z godnych polecenia ofert prepaid, to zostają jeszcze: mBank taryfa 19gr i 27gr (zależy jakie pakiety potrzebujesz) i Play Fresh.
Wybór należy do Ciebie :wink:
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 12:14 przez Ruben, łącznie zmieniany 2 razy.

#441111  autor: a_lex
 14 lis 2010, 11:15
Dobrą ofertą też jest mBank - tam cennikowo jest 19 gr/min i 50 MB mo miesiąc za darmo. Ładuje się 5 zł na 60 dni. Żeby osiągnąć te niskie stawki nie trzeba np. ładować za 30 jak w Gadu - także jeśli ktoś mniej wydaje na rozmowy to oferta jest lepsza.

#441116  autor: Abcn
 14 lis 2010, 12:31
qasu pisze:Nie mam jak sprawdzić zasięgu Playa ;/
to istotne przy używaniu połączenia z Internetem
(przy rozmowach możesz przez plusa , jw)

Możesz kupić starter za 5 zł i skorzystać z pakietu za te 5 zł
możesz tez zamówić darmowy i doładować , i pakiet

a tu mapa
Salony · :arrow: Zasięg · Play 24 · Rozrywka · Sklep internetowy · Koszyk · Klienci biznesowi

pozdrawiam
A

#441121  autor: DanielR
 14 lis 2010, 13:25
Jeżeli chodzi o Play Fresh, to:

1) w przypadku MNP (przeniesienia numeru z innej sieci) dostajesz aż 60 zł ważne przez trzy miesiące, przy wkładzie własnym 5 zł.
Środki są rozliczane po stawkach cennikowych;

2) tutaj również masz możliwość skorzystania z licznych promocji, np.:
- Zbieraj Minuty - za każde odebrane pełne dwie minuty z jakiejkolwiek obcej sieci, dostajesz minutę połączenia do wszystkich sieci (jednorazowa aktywacja 3 zł),
- możesz uzyskać nawet do ≈ 138 minut do absolutnie wszystkich (krajowych) sieci, gdzie minuta to 11 gr (!), dzięki aktywacji dwóch korzystnych pakietów 10 zł za 5 zł + 30 zł za 10 zł (jeden pakiet można przedłużać drugim na przemian, każdy ważny jest do 30 dni),
- można także korzystać z nielimitowanych rozmów w całej sieci Play (albo po dokonaniu doładowania za 30 zł w profilu Darmowe rozmowy i SMS-y w Play, cała kwota z doładowania jest ważna przez rok na wykorzystanie na wszystkie usługi), lub aktywując pakiet za 10 zł,
- korzystając z pakietu można wykupić nawet do 300 minut (5 godzin) do sieci stacjonarnych (minuta po 5 gr),
- istnieje także możliwość wykupienia pakietu 600 SMS-ów do wszystkich sieci ważnych 30 dni (jeden pakiet na 30 dni w profilu podstawowym),
- korzystając z profilu Darmowe SMS-y do wszystkich sieci, za doładowanie 30 zł można uzyskać do 1000 SMS-ów do wszystkich sieci.

To tylko kilka przykładowych promocji w Play Fresh.
Pytanie na czym Tobie najbardziej zależy i z jakich "klocków chcesz zbudować swój zamek". :wink:

#441139  autor: qasu
 14 lis 2010, 16:03
Czytam o GG i widzę, że są problemy z doładowaniem. Czasami ktoś doładował i nie dostał, a jak sie upomniał to "my w systemie nic nie mamy" -kasa przepadła.

Chyba pozostaje mi Play. Pakiety są super, tylko ten internet. Patrzyłem na zasięg Play online (pewnie to jest ten zasięg co będzie mi potrzebny aby mieć pakiet 100mb za 5zł) i mojej miejscowości nie obejmuje. Trudno, pozostanie mi wykupić oba pakiety za 5zł i powinno być ok.
Jeszcze jedno pytanie. W Play jest sesja 100kb, jeśli urwie mi połączenie przy 50kb to trace 50kb. A czy często zrywa połączenia?

#441144  autor: Ruben
 14 lis 2010, 16:30
qasu pisze:W Play jest sesja 100kb, jeśli urwie mi połączenie przy 50kb to trace 50kb. A czy często zrywa połączenia?
pakiety online w telefonie działają także na zasięgu 2G Play więc możliwe, że taki zasięg u Ciebie będzie. Na Plusie połączenia powinny być stabilne ale zawsze może się zdarzyć, że akurat w twojej lokalizacji na Plusie będą problemy. Dlatego w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest kupienie startera Play za 5zł i przetestowanie usług z jakich zamierzasz korzystać.
Natomiast co do GaduAIR, to różne problemy miałem ale doładowania zawsze otrzymywałem a wykonałem ich już dość sporo ale wyboru chyba już dokonałeś więc testuj Play ;-)

#441147  autor: muchakk
 14 lis 2010, 17:21
Sprawdz teraz czy znajduje Ci w telefonie sieć PLAY lub PL16

#441162  autor: agaak
 14 lis 2010, 19:44
Przenieś numer do PLAY FRESH
29gr min, 9gr SMS, ważność rok za 5zł, 60zł po przeniesieniu numeru przy pierwszym doładowaniu za min. 5zł, następnie możesz sobie wybrać profil co chcesz gratis przy kolejnych doładowaniach.
Jak przenieść? idziesz do nich, 9 podpisów i tyle :) Pomogą Ci z rozwiązaniem/zarejestrowaniem karty w PLUS.

#441169  autor: matteo
 14 lis 2010, 20:35
muchakk pisze:Sprawdz teraz czy znajduje Ci w telefonie sieć PLAY lub PL16
PL06 :)

#441319  autor: qasu
 15 lis 2010, 22:26
Niestety nie znajduje. ;/

Przez przypadek wpadłem na orange. http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... ectedTab=2

Ciekawa oferta 1gr za 100kB, 29gr za minute i 20gr sms. Do tego przy doładowaniu bonus w postaci MB. Jedynie mi nie pasuje ważność konta przy doładowaniu. Ale przy 50zł przedłuża na 90dni to może być. Te 90dni to na połącznie wychodzące i przychodzące?

Jak jest z tym bonusem? Przy 50zl jest to 2,27GB jest to na 90dni? W każdym miejscy, czy tylko tak jak w Play (w miastach)?

#441326  autor: Marens
 15 lis 2010, 23:04
qasu pisze:W każdym miejscy, czy tylko tak jak w Play (w miastach)?
Wszędzie gdzie jest zasięg 2G/3G Orange.
qasu pisze:Te 90dni to na połącznie wychodzące i przychodzące?
90dni jest na połączenia wychodzące, przychodzące to 12 miesięcy.

#441559  autor: maciun
 17 lis 2010, 00:10
Witam, aby nie zakładać nowego tematu spytam się tutaj, otóż bardzo dużo smsuje i mam pytanie, czy jeśli chodzi o smsy to korzystniejsze będzie 36i6, czy play?

Jednak na 36i6 się zdecyduję wg mnie bardziej się opłaca. :P

#441951  autor: qasu
 18 lis 2010, 20:30
Ponawiam pytanie:

Jak jest z tym bonusem? Przy 50zl jest to 2,27GB jest to na 90dni? W każdym miejscu, czy tylko tak jak w Play (w miastach)? Po przekroczeniu tego limitu, leci mi stawka 1gr za 100kb?

Czy w Orange free można wykupić jakieś pakiety sms do orange czy coś takiego?