Mam jeden telefon z numerem „zapasowym”. Leży w domu (numer ten podaję np. jak ktoś prosi, a z jakichś powodów nie chcę podawać głównego). Pre-paid (Play Fresh). Przychodzę wczoraj, patrzę – trzy nieodebrane połączenia i esemes. Sprawdzam połączenia. Pierwsze z „numeru” „+ 2 2 c 7 ' ( $ , $ $” (tak to wygląda na liście nieodebranych), za pół godziny drugie z „numeru” „< 7 \ : + $ 0 $ $”, za kolejne pół godziny trzecie z „numeru” „+”.
Myślałem, że mój numer trafił do kogoś, kto się bawi jakimś komputerowym programem, generuje losowe ciągi znaków dla numerów dzwoniących i wykonuje do mnie połączenia. Ale otwieram skrzynkę, a tu esemes z numeru 7444: „PLAY: NIE DODZWONILISMY SIĘ DO CIEBIE A TO TY ZOSTALES WYBRANY I 1000, 4000 ORAZ JEDEN Z 12 MODELI AUT MOZE TRAFIC DO CIEBIE, ODPISZ AUTO NA 7444/4,88ZLZVAT”.
Żenująca praktyka. Całość można porównać do nachalnego spamu e-mailowego.
Gwoli sprawiedliwości dodam, że mój podstawowy numer (też Play Fresh) jest zarejestrowany (z opcją braku zgody na esemesy reklamowe) i od samego początku (tj. od ok. roku) nie przyszła do mnie żadna reklama, co jest nieosiągalne np. w przypadku Ery, gdzie jedyną skuteczną metodą na pozbycie się spamu jest rezygnacja z usług PTC (co też rok temu zrobiłem po dziewięciu latach na rzecz PF), bo użeranie się z BOA to syzyfowa praca. Nb. siostra ma taryfę firmową w Erze (oczywiście esemesy reklamowe rzekomo „zablokowane” jak i niegdyś w moim Tak Taku) i parę dni temu dostała esemesem reklamę jakiejś wróżki. (Po krótkiej, acz treściwej rozmowie z BOA tej śmiesznej firmy dostała 40 min do wszystkich sieci. Nieźle jak na nich, mnie zawsze w ramach „odszkodowania” za spam dawali kilkanaście, kilkadziesiąt minut, ale tylko do Ery).
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, 14:40 przez vh, łącznie zmieniany 1 raz.