• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #428925  autor: Merkurjusz
 11 wrz 2010, 13:49
Witajcie sprawa ma się następująco:

Przez ostatni okres moje potrzeby w kwestii kontaktu poprzez telefon stale rosną kiedyś 50 zł wystarczało mi na 3 miesiące potem na 2 a od niedawna na około jeden miesiąc.

dysponuje na chwilę obecną takimi danymi z mojego telefonu za okres 23 dni połączenia wychodzące 30min sms wysłane 74

dzwonię bardzo nieregularnie i do różnych sieci. obstawiam że przeciętny czas rozmów w miesiącu to coś koło 40-50 minut a smsy to kolo 100-150. należy też doliczyć kilkadziesiąt minut które wykonałem dzwoniąc z stacjonarnego (czekając na doładowanie)

Aktualnie korzystam z internetu po wifi ale gps by się przydał online więc jakaś kasa na mb pójdzie.

Na chwilę obecną korzystam z era hot (zmieniona dziś z nowy tak tak) wiec już sa oszczędności zamiast 59 jest 29 gr ;)

Ale moją uwagę przykuła oferta mbanku 19gr do wszystkich 10 sms 20 mms i 50 mb free

I nie wiem co wybrać, ponieważ mam pełną gamę możliwości. Zarówno abonamenty jak i pre-paid oraz oferty indywidualne jaki i dla klientów biznesowych.

Czy ktoś podjąłby się doradzenia mi, która to oferta obecna na rynku wydaję się najbardziej korzystna dla mnie i moich znajomych (ponieważ w tym samym okresie odebrałem 40 minut połączeń i 180 sms)

#428929  autor: kerim36
 11 wrz 2010, 13:57
szczerze moge polecic mbank jako uzytkownik

dla mnie pre-paid jest lepszym rozwiazaniem niz abo, poniewaz nie mam umowy terminowej, telefon kupuje na wolnym rynku

a tak przy abo nie dosc ze umowa 12/24mies to jeszcze gdy stawki pojda w dol to nie mozna za bardzo nic zrobic, a pre-paid mozna zmienic z dnia na dzien

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#429042  autor: ztomasz
 12 wrz 2010, 11:05
Ja tez jestem zdania podobnego jak przedmowca-abonament to niepotrzebne przywiazanie. Nie wykonujesz tych polaczen zbyt duzo wiec 50zl powinno Ci starczyc na 100%. W abonamentach nie ma tez mozliwosci wykupienia jakis paczek obnizajacych koszty za kwote jaka placisz miesiecznie. Co za tym idzie uruchamiajac jakas paczke minut, sms itp. doliczane masz do jakiegos podstawowego abonamentu dodatkowe kwoty, no a po przekroczeniu rowniez stawki za minuty. No, a poza tym w nizszych abonamentach sa drogie minuty. A jesli interesuje Cie nowy telefon to analizowalem to niedawno i wychodzi, ze ciekawy telefon moze kosztowac prawie tyle samo w nizszym abonamencie co ten na rynku, a w drozszym abonamentcie moze 100-300zl mniej od ceny rynkowej.

#429048  autor: Ruben
 12 wrz 2010, 11:22
Merkurjusz, zakładając, że zasilasz co miesiąc za 30zł, to proponuję:

GaduAir - stawka 29gr/min a przy zasileniu 30zł przez 30dni można mieć stawkę 19gr/min. z wyjątkiem Play (49gr/min). SMS-6gr.
Twoje miesięczne koszty wyglądałby tak: 50min x ,19zł/min = 9,5zł ; 150SMS x 0,06zł = 9zł
Wynika z tego, że przy takim profilu dzwonienia mieściłbyś się w 20zł/m-c. Można kupić zasilenia od Dilera i wtedy uzyskać można stawkę nawet 15gr/min. Zakładając, że nie dzwoniłeś do Play. Gadu Air ma problemy z niektórymi promocjami i z przenoszeniem numeru.

Druga możliwość to mBank mobile - 19gr/min. do wszystkich + 50MB co m-c za darmo.
50min. x 0,19zł/min = 9,5zł ; 150SMS x 0,1gr = 15zł
Korzystając z mBank miesięcznie wydawałbyś około 25zł z tą różnicą, że są już wliczone połączenia do Play.
Wybór należy do Ciebie :wink: a ja przy twoim profilu wybrałbym mBank. Korzystam i problemów z nim nie mam.

#429183  autor: rikitiki
 12 wrz 2010, 23:00
mbank 19gr niezły, jakby można było dokupić pakiet neta ze 100mb to była by to najlepsza oferta
sam mam prepaida w gadu air i desire kupione w sklepie ale IMHO oferta abo też nie musi być zła
- w play była niedawno (może jeszcze jest) oferta za 14.5zł 160minut na zawsze, zobowiązanie 1 rok
- kredytowanie telefonu też nie jest złe - kolega kupił iphone w erze abo 99 na 2 lata i tak sobie liczę
99*24 + 1299 = 3675. Najniższa cena w ceneo to 3100 więc prawdziwe abo wynosi 24zł/m-c i za to jest 440minut i 300mb net. IMHO jak bym chciał koniecznie iphone to na wolnym rynku się nie opłaca

#429467  autor: Merkurjusz
 14 wrz 2010, 15:04
A teraz pytanie do użytkowników ile rzeczywiście trwało przenoszenie numeru ?? (szczególnie interesuje mnie czas poza możliwością kontaktu ze światem)

#429569  autor: kerim36
 15 wrz 2010, 07:50
w mbanku nr u mnie max byl wylaczony ok 17h

najczesciej rano o 9-10 juz sie logowal do plusa

jest tez o tym stosowny watek na forum

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#429577  autor: Ruben
 15 wrz 2010, 08:27
U mnie numer był nieczynny około 6-8h. mBank w takich przypadkach potrafi wynagrodzić te niedogodności np. przez 6m-cy co miesiąc otrzymujesz 50min. gratis ;)