• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #56292  autor: tomiboss2006
 25 lut 2006, 14:57
Konfiguracja Internet po CSD
Konfiguracja Internet po GPRS
Konfiguracja klienta e-mail
Konfiguracja MMS
Konfiguracja WAP po CSD
Konfiguracja WAP po GPRS

chce skonfigurowac samsunga e530 na internet w orange, wyskakuja mi takie konfiguracje jak wyzej.

email i mms ok wiadomo :) a pozostale? czym rozni sie internet po csd od internetu po gprs?

albo wap i internet? to nie tosamo??

i co lepsze

dzieki za uswiadomienie :P:P:P

#56297  autor: Kaczy
 25 lut 2006, 15:19
W CSD płacisz za faktyczny stan trwania połączenia.
W GPRS`ie płacisz za ilość przesłanych danych.

...::: Made for loneliness :::...

#56300  autor: tomiboss2006
 25 lut 2006, 15:23
to lepiej gprs

a jakie sa stawki?

#56309  autor: Kaczy
 25 lut 2006, 15:38
To zależy do czego wykorzystujesz.

Ja np. korzystałem z gg. To wtedy opłaca się GPRS. W godzinę zużyłem kilkanaście KB.
Jak ściągasz jakiś duży plik (np. jakiegoś mail`a) to wtedy radziłbym użyć połączenia CSD.

Cena?
Jaką konkretnie masz ofertę w Orange?

#56313  autor: tomiboss2006
 25 lut 2006, 15:43
mam twoj plan 50 - 25 wiw, 10 ois, 15 darmowy n)

a gdzie to sie zmienia ze chce po csd czy po gprs

a jaka jest roznica miedzy wap a internet?

#56318  autor: Kaczy
 25 lut 2006, 15:50
Mały cennik: 0,25/50 kB lub 1 minutę

Zaś co do wyboru sposoby połączenia to zależy od posiadanego modelu.

Np. w Siemensach jak masz włączony GPRS to łączy Ci się przez GRPS, a jak nie masz włączonego to leci po CSD.

Róźnica pomiędzy WAP a Internetem- hmm... ciężko mi na to odpowiedzieć. Nie jestem na 100% pewnien co do mojej słuszności poglądów.

Często różnicą była cena.
Poza tym WAP`u używasz jak łączysz się z komórki, a Internetu jak komórka służy jako modem.
Poza tym potrzebne są dodatkowe ustawienia

#56326  autor: D@rio
 25 lut 2006, 16:03
Juz Ci odpowiadam jaki jest faktyczny stan.
A wiec tak...

Jesli chodzi o roznice miedzy slowem Internet a WAP to roznica polega w konfiguracji profilu. Profil INTERNET ma przeznaczenie jesli masz zamiar przegladac strony WWW lub strony spersonalizowane do PDA (np. http://m.telepolis.pl). Wtedy polaczenie leci przez inny APN, z inna konfiguracja i jest taryfikowane jak polaczenie do WWW. Jaki ma to sens? A no przeciez taki ze dzisiaj duza czesc telefonow ma wbudowana przegladarke stron WWW, rozne aplety Javy laczace sie z internetem, czy mozna nawet mozna sobie wgrac przegladarke MiniOpera i jej uzywac a wtedy wychodzi to taniej. Natomiast te profile WAP sluza do przegladania stron WAP. Kazdy wie mniej wiecej jak wyglada strona WAP to nie bede tlumaczyl. Tutaj tez obowiazuje innny APN, inne ustawienia no i oczywiscie inne taktowanie "paczek danych" a co za tym idzie cena.
Natomiast jaka jest roznica miedzy technologia CSD a GPRS? O toz technologia GPRS (General Packet Radio Servises) czyli tzw. Pakietowa Transmisja Danych polega na bezposrednim polaczeniu z sieci, zadnych wdzwanian jak to jest w przypadku CSD. Dodatkowo nie dosc ze jest szybciej to i rozliczanie nastepuje na podstawie wyslanych/odebranych danych a nie za czas polaczenia. Daje to taki Plus ze mozna byc zawsze "on-line". Natomiast CSD (Circuit Switched Data) jest to tzw. komutowana trasmisja danych. Jest ona wolniejsza (9.6kB/s lub 14.4kB/s) no i placimy za czas polaczenia. W dodatku telefon jest caly czas zajety a w przypadku GPRSu polaczenie jest realizowane innymi sciezkami przez co np. w kazdej chwili kazdy sie moze do Nas dodzwonic.
Natomiast jak sie przelaczac miedzy tymi profijami? W menu kazdego telefonu powinna byc taka opcja w przegladarce internetowej jak profile polaczen albo cos takiego. W mojej Nokii to jest i sie mozna ladnie i wygodnie przelaczac. Popatrz dobrze. Poniewaz te wszystkie ustawienia o ktorych mowisz czyli klient poczty e-mail, MMS zapisuje sie jako gotowe profile ustawien sieciowych. Tylko Ty decydujesz ktorego, gdzie uzyc.
Co lepsze? Ja osobiscie wole GPRS bez dyskusyjnie :)

Mam nadzieje ze troszke rozjasnilem ;)
Pozdrawiam! ;)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2006, 16:38 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

#56338  autor: Klusek
 25 lut 2006, 16:16
D@rio coś Ci się chyba WAP z CSD pomylił w drugiej części wypowiedzi, chodzi tylko o sam skrót i jego rozwinięcie, bo definicja i wytłumaczenie o co chodzi jest ok :) A co do różnej taryfikacji za połączenia z WAP i INTERNETEM to też różnie bywa, akurat w Orange cena za WAP jak i za Internet jest taka sama czyli 25gr za 50KB lub 1 minutę, tu już wszystko zależy od operatora.

Obrazek
Obrazek

#56346  autor: D@rio
 25 lut 2006, 16:33
Faktycznie, pokrecilem troche. ;) No bo WAP to jest tylko protokol a to czy on "leci" po komutowanej transmisji czy po pakietowej to juz inna sprawa. Zaraz poprawie post'a.

#56620  autor: tomiboss2006
 26 lut 2006, 13:29
dzieki :) juz wiem wszystko

#56680  autor: Szalony
 26 lut 2006, 17:18
Jak mialem nokie 6600 w Plusie czesto maile wysylalem/pdbieralem po csd :D i to swiadomie bo jest taniej :mrgreen: , jak wiadomo plus ma hcsd do 5kB/s i jest to predkosc porownywalna do gprs :!: Bedac w strefie Plus za polaczenie z internetem placimy 20gr za minute , i przy malych mailach taniej hcsd wychodzil niz gprs, to bylo dawno jak jeszcze Iplusa nie bylo, i pakiety na gprs mialy kosmiczne ceny i takty :shock:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)