• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #425332  autor: basia8724
 26 sie 2010, 11:24
Dziendobry. Mam nadzieje, ze ktos, kto sie zna na tych sprawach mi pomoze, bo jestem w kropce.
Otoz rok temu, kiedy to nastapila zmiana w regulaminie w Plusie byla mozliwosc rezygnacji z abonamemtu, i tak wlasnie zrobilam, rozwiazalam umowe, ale jakis tydzien potem zadwonila jakas babka z Polkomtela z Poznania ze ma dla mnie atrakcyna umowe, mieli mi ja przeslac zebym sie z nia zapoznala a tymczasem kurier tak mnie wrobil, ze okazalo sie ze podpisalam umowe na kolejne 12 miesiecy. Ale kij tam pogodzilam sie z tym!!!
Placilam 25 zl mialam 90 min- wymienne na smsy plus Pakiet minut 35 i Pakiet minut 25.

Bylam przekonana ze Umowe mam do padziernika i wlasnie mialam sie dzis wybierac do Plusa zeby zakonczyc to wszystko, tymczasem patrze, na Aneks do tej Umowy, ze zostala Ona zawarta 7 lipca!!!!!! Ponadto na Aneksie w podpunckie "Czas trwania umowy i warunki jej przedluzenia" pisze tak:
"""""Umowa zawarta jest na czas okreslony wksazany na 1 str Aneksu. PO uplywie czasu oznacznego Umowa ulegnie przedluzeniu na czas nieokreslony, o ile Abonent nie zlozy przeciwnego oswiadczenia na pismie nie pozniej niz 30 dni przed uplywem czasu okreslonego""""

I co teraz/?? na dodatek nie mam juz tyvh Pakietów minut zostalo mi tylko to marne 90 smsow wymienne na minuty za 25 zl!!!!
Wiem ze przegapilam termin, ale bylam swiecie przekonana ze konczy mi sie to we wrzesniu! Czy da sie teraz zrezygnowac z tego?? Co to oznacza ze jezeli nie zlozylam oswiadczenie to przedluzona zostala na czas nieokreslony???:(((( Czy juz do konca bede tkwila w tym bagnie????:( Prosze o jakas pomoc bede wdzieczna:(
 #425338  autor: Sig
 26 sie 2010, 11:46
Przechodzenie umowy zawartej na jakiś okres, na czas nieokreślony to normalna praktyka operatorów. Znaczy to tyle, że jak np. była umowa 12M na jakiś warunkach, to po upływie tych 12M umowa jest kontynuowana na dotychczasowych zasadach - tyle, że nie jest zawarta na np. następne 12M, ale na czas nieokreslny właśnie - nieokreślony, bo nie ma on końca, jednakże daje możliwość zrezygnowania w każdej chwili bez płacenia kary. Wydaje mi się, że taka tutaj jest właśnie sytuacja.
Radzę przejść się do Plusa z mocnym postanowieniem rezygnacji (nie dać się przekonać) i złożyć wypowiedzenie umowy w salonie. Tam rozwieją też wątpliwości co do kary, ale jeżeli naprawdę umowa jest na czas nieokreślony - kary nie będzie. mała uwaga, w Plusie jest 30dniowy okres wypowiedzenia umowy od ostatniego okresu rozliczeniowego, zatem przygotuj się na zapłacenie conajmniej jeszcze jednej faktury. Numer zostanie wyłączony, chociaż Plus teraz praktykuje chyba czasowe przenoszenie go do Simplusa, tak, że można go nadal mieć. Jeżeli chcesz numer przenieść do innej sieci, to jest nieco inaczej - upewnij się że umowa jest naczas nieokreślony i udaj się do salonu sieci docelowej - oni powinni wszystko załątwić.

Jak coś namieszałem, niech mnie ktoś poprawi.
 #425341  autor: matt
 26 sie 2010, 11:51
basia8724 pisze: """""Czy da sie teraz zrezygnowac z tego?? Co to oznacza ze jezeli nie zlozylam oswiadczenie to przedluzona zostala na czas nieokreslony???:(((( Czy juz do konca bede tkwila w tym bagnie????:(
Teraz możesz iść i rozwiązać umowę w dowolnym momencie, bez konsekwencji, ale oczywiście umowa ulega rozwiązaniu conajmniej po 30 dniach od złożenia rezygnacji. Data jest wskazana w rezygnacji i przeważnie jest to ostatni dzień kolejnego pełnego cyklu rozliczeniowego.

Ewentualnie jeśli coś ciekawego Ci zaproponują to możesz przedłużyć tą umowę.