• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy doświadczyłeś/aś problemów z jakością rozmowy po przeniesieniu do P4?

Nie, jakość jest porównywalna z jakością poł. w W3.
26
53%
Tak, problemy z jakością rozmów występują nieco częściej.
11
22%
Tak, jakość rozmów jest zdecydowanie gorsza, niż miałem/am w Plusie/Erze/Orange.
12
24%
 #422027  autor: htrz
 09 sie 2010, 20:30
Bardzo mnie to interesuje, gdyż mam pewne problemy z jakością rozmów w PLAY i nieco zniechęca mnie to do przeniesienia numeru. Pozdrawiam :)

Obrazek

#422031  autor: Fazzi
 09 sie 2010, 20:50
Ja owszem, doświadczyłem. Zauważalnie częściej potrafi zerwać połączenie, szarnąć lub zniekształcić głos. Oczywiście nie dzieje się tak za każdym razem, ale niestety odczuwalnie częściej niż w innych sieciach.

#422036  autor: DanielR
 09 sie 2010, 21:08
htrz, w związku z tematem, który założyłeś w dziale Awarie
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=44654
pytam czy masz na myśli działanie sieci Play na zasięgu macierzystym, czy też może roaming w Polkomtelu.

#422048  autor: aizo
 09 sie 2010, 21:53
Kilka problemów było ale mało.

Po co ukrywać wyniki takiej ankiety?

Połączenie nie może być zrealizowane.

#422053  autor: KamaZ
 09 sie 2010, 22:35
Zdarzało się na EGSM w mojej miejscowości. Jak rozmawiałem to były lekkie trzaski czasami. Od ponad miesiąca używam Playa w telefonie z 3G i nie zauważyłem żadnych problemów. Na zasięgu Plusa nie miałem problemów no chyba, że sieć zajęta, ale to często zdarza się u mnie na 2G. Dlatego Plusa używam w Nokii E51.

Za to jak byłem w Lublinie to nie było za ciekawie. Dzwoniłem na numer w Play i nie mogliśmy się normalnie dogadać. Później zadzwoniłem na numer w Plusie i to samo. Zmieniłem na zasięg Plusa i już było ok. Później zadzwoniłem na Play z telefonu w Orange to tak samo ledwo co można się dogadać za to do innych sieci ok. Tak więc dużo zależy od lokalizacji w której się znajdujemy.

Logowanie do Plusa mam bezproblemowe po interwencji P4Y.

Denerwuje mnie również jazda na trasie, ale nie wszędzie tak jest. Telefon w Play zgubi zasięg macierzysty i zamiast szybko zmienić na Plusa to wyświetla Tylko połączenia alarmowe a w tym samym momencie w telefonie z Plusa mam 2 albo 3 kreski. Dopiero po jakimś czasie samo się zmienia a jak trzeba mi szybciej to daje Nowe szukiwanie (Sony Ericsson) i jest ok.

#422054  autor: muchakk
 09 sie 2010, 22:36
Dlaczego w ankiecie nie ma opcji "Jakość połączeń jest lepsza niż w W3 " ?

#422067  autor: htrz
 09 sie 2010, 23:43
muchakk pisze:Dlaczego w ankiecie nie ma opcji "Jakość połączeń jest lepsza niż w W3 " ?
Bo tak nie jest ;). Jakość dźwięku podczas połączeń w sieciach W3 jest obecnie niemal w 100% przypadków idealna.
jojo pisze:htrz, w związku z tematem, który założyłeś w dziale Awarie
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=44654
pytam czy masz na myśli działanie sieci Play na zasięgu macierzystym, czy też może roaming w Polkomtelu.
Całokształt korzystania z PLAY, bez podziału na zasięg własny i obcy.
aizo pisze:Po co ukrywać wyniki takiej ankiety?
Dlatego, że PLAY ma tu niemalże sektę wyznawców i jeśli wynik byłby dla sieci niekorzystny, z pewnością staraliby się bardziej, by to zmienić :).

Mnie interesuje, czy warto przejść bez strat w jakości połączeń, którą bardzo sobie cenię. Z pewnością ankieta okaże się później pomocna także dla innych.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 23:44 przez htrz, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#422068  autor: aizo
 09 sie 2010, 23:44
htrz pisze:Jakość dźwięku podczas połączeń w sieciach W3 jest obecnie niemal w 100% przypadków idealna.
Dla Ciebie (u Ciebie) ale może dla innych nie.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#422071  autor: htrz
 09 sie 2010, 23:48
Osoby, którym rozmawia się jakościowo lepiej w PLAY niech zaznaczą opcję pierwszą :roll: . Nie będę zmieniać już rozpoczętej ankiety, bo to byłaby manipulacja.

Obrazek

#422072  autor: Logith
 09 sie 2010, 23:49
htrz pisze:
muchakk pisze:Dlaczego w ankiecie nie ma opcji "Jakość połączeń jest lepsza niż w W3 " ?
Bo tak nie jest ;). Jakość dźwięku podczas połączeń w sieciach W3 jest obecnie niemal w 100% przypadków idealna.
A tutaj to już mnie zaskoczyłeś. Mylisz się i to bardzo, w Plusie na zasięg narzekać nie mogłem na Mazurach, jednak "na wioskach" po Erze zostawał tylko znaczek w telefonie. Już lepiej wypada Play - serio. :twisted:

Obrazek
Obrazek

#422073  autor: htrz
 09 sie 2010, 23:51
Jakość rozmowy to nie zasięg :). Mnie chodzi o problemy z jakością dźwięku pojawiające się tam, gdzie zasięg jest :).

Obrazek

#422074  autor: muchakk
 09 sie 2010, 23:52
To ja jestem przypadkiem gdzie jakość połączeń w Play (2G i 3G) jest lepsza niż w W3 :P :-)

#422075  autor: htrz
 09 sie 2010, 23:53
A jakie miasto? I z jakiej sieci uciekłeś? :)

Obrazek

#422076  autor: muchakk
 09 sie 2010, 23:57
Przemyśl :-) Byłem w zgniłej pomarańczy(coś około 6 lat), Heyah(2 lata na początku po starcie) i przez chwile w Plusie (5 dni- taka dobra obsługa ;-))

#422078  autor: mariusz9a
 10 sie 2010, 00:00
Dziwna ankieta. Na jakość rozmowy bardzo duży wpływ ma sam telefon i jego układ radiowy... Dlatego to wszystko to będą bardzo nieobiektywne spostrzeżenia. Np Tomek z miejscowości A który używa telefonu Z będzie bardzo narzekał, a Adam też z miejscowości A ale z telefonem Y będzie jakość zachwalał. Oboje są w tej samej sieci.

PS. Znam jedna osobę z Przemyśla, która ma telefon z Plusa i jakość chwali, ale patrz co napisałem wyżej :-]
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 00:02 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 1 raz.

#422081  autor: htrz
 10 sie 2010, 00:02
Wiele osób przenosi się zostawiając ten sam telefon ;).

Obrazek

#422083  autor: Nielimitowany
 10 sie 2010, 00:05
Dlaczego w ankiecie nie ma opcji "Jakość połączeń jest lepsza niż w W3 " ?
Bo autor tematu uważa że rozmowy w P4 są gorsze niż w W3.

Nie narzekam na jakość rozmowy w Play, powiedziałbym jest lepsza od Ery.

htrz, nie wiem po co założyłeś ten temat.
Dla pochwał że W3 ma najlepszą jakość rozmowy czy jak?
Jak ludzie widzieli że poza miastami sieć ta nie jest rozbudowana to po jakiego brali Abo? Dla szpanu? Jak mogli w W3 i mieli by wszędzie prawie*

Niech się tylko P4 rozbuduje i zostawi roaming Plusa, wtedy można oceniać w której sieci lepiej jest z rozmową jej jakością.

A tak to jest szczekanie trzech wielkich na małe dziecko, które ma podporę na razie póki nie urośnie, w tym przypadku roaming Plus.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 00:08 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.

#422084  autor: mariusz9a
 10 sie 2010, 00:07
htrz pisze:Wiele osób przenosi się zostawiając ten sam telefon ;).
Ale sieć na danym obszarze jest inna i telefon może sobie nie radzić zbyt dobrze, wymuszając handovery itp. Jeśli brać pod uwagę teoretyczne aspekty techniczne, to w każdej sieci jakość rozmów jest taka sama - każda siec używa tych samych kodeków mowy.

#422085  autor: muchakk
 10 sie 2010, 00:10
mariusz9a nie do końca o to mi chodzi... Wszystko jest niby ok z połączeniami do PLUS-a, ale swojego rozmówcę słyszę ... hmm jak to opisać... no nie wiem jest przytłumiony dźwięk ... może jest to celowe działanie, ale mi to nie odpowiada :) W Plusie nie ma przynajmniej takich jaj jak w Orange gdzie co chwile "sieć zajęta" albo komunikat w słuchawce "Nie możemy zrealizować tego połączenia, prosimy spróbuj później", o zrywaniu połączeń w Orange nie będę wspominał ;-)

#422086  autor: mariusz9a
 10 sie 2010, 00:13
muchakk pisze:hmm jak to opisać... no nie wiem jest przytłumiony dźwięk ... może jest to celowe działanie, ale mi to nie odpowiada
Wiem o co chodzi - ja tak mam jak do Gruszki dzwonię ;-) Ledwo co go słychać. Nie jest to celowe działanie i moim zdaniem jest to wina telefonu abonenta wywoływanego.