• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #55460  autor: Th0mas
 22 lut 2006, 12:02
Zacytuje Wam tutaj maila, ktorego wyslalem do BOKu Plusa. On powinien Wam wyjasnic moj temat...
Witam,
chcialbym wyjasnic pewna kwestie dotyczaca mojego rachunku telefonicznego. Dzis otrzymalem pierwsza fakture od podpisania umowy z Panstwem. Zaskoczyla mnie jej wysokosc i po glebszym przestudiowaniu, zauwazylem kilka niescislosci. Pierwsza z nich, to okres, za ktory mam zaplacic. Karte mam aktywna od 10.02.2006, a musze zaplacic za okres od 17.01.2006 do 16.02.2006. Dziwna jest dla mnie ta sytuacja, w ktorej mam placic za cos, czego nie mialem. Jesli wiec mam zaplacic za ten caly okres, to czemu nie otrzymalem rowniez za ten caly okres CALEGO pakietu 40 minut, przeliczanych na 160 smsow, a tylko 5,42zl w pakiecie?
Jest jeszcze jedna nurtujaca mnie sprawa. Na fakturze jest wyszczegolnione, ze abonament, ktory place wynosi 35,17zl NETTO, a w umowie i regulaminie jest napisane, że powinienem płacić 35zł BRUTTO!
Prosze o wyjasnienie sytuacji.

#55473  autor: Rokko
 22 lut 2006, 14:04
ciekawe, jak ci odpowiedza:)powodzenia w walce

#55476  autor: orB
 22 lut 2006, 14:13
Przestudiowałeś dokładnie regulamin? Podejrzewam że właśnie regulaminem się będą zasłaniać. Oni go zawsze tak skonstruują że są później wręcz bezkarni...

#55491  autor: Th0mas
 22 lut 2006, 15:31
Odpisali... śmieszne. Podobno biorą abonament za miesiąc, kiedy podpisałem umowę (za te kilka dni) oraz na przyszły miesiąc, bo pobierają abonament za miesiąc do przodu.

#55499  autor: gm
 22 lut 2006, 16:13
Wygląda na to, że wszystko jest OK. Data 17.01.2006 do 16.02.2006 to tylko pokazanie w jakim okresie rozliczeniowym będzie Twój numer rozliczany. Nie wnikając w grosze łatwo wyliczyć za co zapłaciłeś. Powinieneś zapłacić za 7 dni kończącego się okresu rozliczenowego (10-16.02.2006) i za cały kolejny miesiąc z góry. Skoro Twój abonament to 25 pln brutto to za 7 dni zapłacisz około 6 pln brutto + 25 pln brutto za kolejny abonament. W sumie 31 pln brutto za same abonamenty. I w przybliżeniu taką kwotę masz na FV.

[ Dodano: 2006-02-22 16:14 ]
Obliczenia zrobiłem dla kwoty 25 pln brutto więc się pomyłiłem. Zaraz zrobię rozliczenia dla 35 pln brutto.

[ Dodano: 2006-02-22 16:16 ]
7dni to około 8 pln brutto + 35 pln brutto = 42 pln brutto co daje około 35 pln netto za same abonamenty. Szoka było czasu na reklamacje, bo takie rzeczy powienien wyjaśnić Ci sprzedawca w jakimkolwiek punkcie sprzedającym usługi Plus GSM.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#55502  autor: Dragon
 22 lut 2006, 16:21
jan ie miale mtakich problemow przy peirwszym rachunku dostalem do zapalcenia kilka zlotych za stary rachunke i cala naleznasc za nowy

#55521  autor: rafcyk
 22 lut 2006, 17:35
Na fakturze w Erze sa dokladnie dni za ktore jest wyrownanie i wtedy nie ma watpliwosci.

#55549  autor: D@rio
 22 lut 2006, 19:06
Wg. mnie tez sie wszystko zgadza. W PlusGSM tak jest iz abonament placi sie z gory. Pozatym, do rachunki dolicz tez sobie oplate za aktywacje. A te 5zł. o ktorym piszesz to poprostu abonament "wprost proporocjonalny do konca Twojego okresu rozliczeniowego"...

#56861  autor: dziedziel
 27 lut 2006, 14:18
Tak wszystko sie zgadza raczej, ale to nie zmienia faktu ze plus jest siecia nieprzyjazna dla urzytownika np ja jak konczyłem umowe to spozniłem sie o 1 dzien z złozeniem wniosku (wyłem wczesniej u sprzedawcy handlowego i on kazał mi przyjsc 1 dzien pozniej) i mi naliczyli kolejny abonament, ale po 2 owołaniach odzyskałem swoje :)
Raczej nie polecam

Pozdrawiam Dziedziel

#57295  autor: koralowiec1
 01 mar 2006, 07:24
Chyba pierwszy raz masz telefon na abonament. Zawsze tak jest, że płacisz abonament na miesiąc do przodu i robią Ci wyrównanie za parę dni używania komórki w poprzednim okresie rozliczeniowym. Kiedyś nawet operatorzy mieli w BOK przypisany temat pierwszej faktury do konkretnego konsultanta.

Koszty aktywacji też są na pierwszej fakturze, jeśli umowa to przewiduje (także regulamin promocji).

#57307  autor: Th0mas
 01 mar 2006, 11:13
koralowiec1 pisze:Chyba pierwszy raz masz telefon na abonament. Zawsze tak jest, że płacisz abonament na miesiąc do przodu i robią Ci wyrównanie za parę dni używania komórki w poprzednim okresie rozliczeniowym. Kiedyś nawet operatorzy mieli w BOK przypisany temat pierwszej faktury do konkretnego konsultanta.

Koszty aktywacji też są na pierwszej fakturze, jeśli umowa to przewiduje (także regulamin promocji).
Tak, mam pierwszy raz, ale nie wiedziałem, że sumują dwa abonamenty w pierwszej fakturze, teraźniejszy i przyszły. A co do kosztów aktywacji, to o tym wiedziałem, że będą doliczone.

#57367  autor: gm
 01 mar 2006, 18:15
W sumie w TP SA jest tak samo, tylko większość z nas (albo nasi Rodzice) dawno zakładali telefon i nie pamiętają tego.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#59060  autor: togom
 07 mar 2006, 09:36
Th0mas pisze:Odpisali... śmieszne. Podobno biorą abonament za miesiąc, kiedy podpisałem umowę (za te kilka dni) oraz na przyszły miesiąc, bo pobierają abonament za miesiąc do przodu.
Nie zapominajmy,ze zyjemy wkraju absurdu;zamiast zmienić przepis w sposób prosty i zrozumiały dla wszystkich, to w Polsce jest tak,ze mamy przepisy zawiłe,zagmatwane,często wręcz absurdalne i do wyjaśnienia ich powołuje się specjalne grupy ludzi.

togom