• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #55175  autor: plusteczek
 20 lut 2006, 18:00
Szanowny Państwo proszę zobaczyć ten link co jest poniżej:

http://www.orange.pl/portal/map/map/pro ... id=1089724

Jest Napisane na stronie sieci orange jak chce aktywować tańsze rozmowy to mam wysłać sms na numer 112. Przecież jest to nielegalne z prawem żeby inne podmioty używały numeru alarmowego112

#55181  autor: oprych
 20 lut 2006, 18:26
Nic nowego nie odkryłeś, bo ta promo jest już do miecha chyba. Mianowicie numer 112 jako połączenie jest zastrzeżony jako numer sms nie, taką info otrzymałem w boku. Choć sam uważam że jest przecież wiele innych numerów w puli i nie trzeba było wynbierać właśnie 112 jednak nie jest to niezgodne z prawem

#55188  autor: PiotrG-dz
 20 lut 2006, 18:38
Moim zdanie powinni zmienić ten numer na inny ,a wystarczyło by to od ich dobrej woli. :?

#55251  autor: rafcyk
 20 lut 2006, 22:10
Jeszcze rozumiem, gdyby koszt wyslanego smsa byl na wspieranie Centrum Ratownictwa... :D

#55259  autor: Btk_Tomas
 20 lut 2006, 22:45
Gdyby to było w ERZE było by ok,ale jest w Orange i juz jest sie do czego przyczepic...
Normalnie żal mi Was.

#55263  autor: pumba
 20 lut 2006, 22:59
Btk_Tomas dokładnie miałem to samo na myśli :wink:

#55266  autor: D@rio
 20 lut 2006, 23:07
Przesadzacie Panowie akurat. Nawet jeśli by to było w PlusGSM czy w Erze powiedziałbym że nie taktem jest stosowanie właśnie takiego numeru i tyle. W tym przypadku akurat nie ma firma nic do rzeczy, ale to akurat samo Orange sobie grabi i sprawia tak zeby być ciągle na językach...

...jeszcze tylko czekać kiedy aktywację wszelkich pakietów będziemy wysyłać pod nr. 997.

#55296  autor: _HUBERT_
 21 lut 2006, 12:49
Tutaj chodzi, żeby numer był w miare łatwy do zapamiętania. Zdecydowanie wole wysyłać SMSy po jakiś pakiet na numer np. 112 niż np. na 71693 ;)

#55330  autor: moods
 21 lut 2006, 16:03
a jak ktos ma na koncu w numerze tel 112 albo 997 to jest "be"?? nie wiem o co tu sie czepiac, przeciez na alarmowe nie wyslesz smsa. a jak by komus sprawialo to problem to wczesniej przeciez ten numer bylby "nieprzyznawalny"

#55390  autor: Jedi
 21 lut 2006, 20:56
Samo poczucie dobrego smaku wzbraniałoby przydzielenie numeru alarmowego pod który ludzie dzwonią w celu utratowania czyjegoś zdrowia lub życia. Jak widzę część osób go nie ma. Renomie numerowi 112 możliwość wysyłania pod niego smsów w celu kupienia pakietów sms raczej nie przynosi. Dobrze, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł aby pakiety aktywować pod numerem 666. W końcułatwo zapamiętywalny, nie? 8) A poza tym kto wie, może gdy wejdzie nowa ustawa o ratownictwie medycznym to będzie można wzywać pomoc smsem? I co wtedy? Będą do ratowników przychodziły smsy o treści "pakiet" czy jak to tam sie wysyła...

#55397  autor: Klusek
 21 lut 2006, 21:30
Jak na razie wzywając pomoc lepiej jest dzwonić na któryś z numerów alarmowych niż na 112, bo zanim się na ten numer dodzwonimy (jeśli w ogóle się dodzwonimy) to miną wieki.
Nawet jeśli istniała by możliwość wysyłania smsów alarmowych pod numer 112 to smsy z do zamawiania pakietów były by chyba najmniejszym problemem, bo znając nasze kochane społeczeństwo zaraz znaleźli by się durnie którzy wysyłaliby "dowcipne" smsy.

Obrazek
Obrazek

#55517  autor: moods
 22 lut 2006, 17:18
a powiedz Ty mi ile potrwa wyslanie smsa informacja o wypadku a ile potrwa zadzwonienie?? faktem jest ze istnieja niemowy, ale sa to raczej niezbyt czeste przypadki. a co do uzycia tego numery to mi to nie przeszkadza w zupelnosci, predzej mialbym pretensje do tych ktorzy przyznaja te numery

#55554  autor: oprych
 22 lut 2006, 19:24
Dokładnie, juz sobie wyobrażam słodką blondi gonioną w lesie przez faceta z nożem i wysyłającą sms z pomocą. Przecież to śmieszne. Dla mnie nawet śmieszne jest dzwonienie tam i czekanie na to, aby ktoś wreszcie Cię wysłuchał. 997 też moim zdaniem swobodnie można użyć jako numer na promocje. Przykładowo będąc w naszej pięknej stolicy zadzwoniłem z ciekawościz budki na 997 natchnięty wcześniejszym reportażem o rzekomym olewaniu przez stróży prawa zgłoszeń ludzi. Najpierw czekałem pół minuty na odebranie, a ajk ktoś odebrał, to i od razu odłożył. Rewelacja poprostu :| :mrgreen:

#55560  autor: kamil1221
 22 lut 2006, 19:30
Podniecacie si tym 112 jak stonka na wykopki.
Mysle ze dalsze rozmawianie na ten temat nie ma sensu i zostaly przedstawione wszystkie za i przeciw.
Ja mysle ze jest to i glupie, ale tez ulatwiajace.
Glupie bo taki numer, a ulatwiajace bo nie trzeba wpisywac jakis kodow typu *121*11*07# itp.

#55891  autor: bigman
 24 lut 2006, 00:09
Dopoki nie przeczytalem pierwszego posta w tym temacie to nawet nie zauwazylem ze nr na sms-a pokrywa sie z alarmowym. Wielkie halo o nic :|

#59151  autor: ya23
 07 mar 2006, 17:14
oprych pisze:Dokładnie, juz sobie wyobrażam słodką blondi gonioną w lesie przez faceta z nożem i wysyłającą sms z pomocą. Przecież to śmieszne. Dla mnie nawet śmieszne jest dzwonienie tam i czekanie na to, aby ktoś wreszcie Cię wysłuchał. 997 też moim zdaniem swobodnie można użyć jako numer na promocje. Przykładowo będąc w naszej pięknej stolicy zadzwoniłem z ciekawościz budki na 997 natchnięty wcześniejszym reportażem o rzekomym olewaniu przez stróży prawa zgłoszeń ludzi. Najpierw czekałem pół minuty na odebranie, a ajk ktoś odebrał, to i od razu odłożył. Rewelacja poprostu :| :mrgreen:
moods pisze:a powiedz Ty mi ile potrwa wyslanie smsa informacja o wypadku a ile potrwa zadzwonienie?? faktem jest ze istnieja niemowy, ale sa to raczej niezbyt czeste przypadki. a co do uzycia tego numery to mi to nie przeszkadza w zupelnosci, predzej mialbym pretensje do tych ktorzy przyznaja te numery
Troszke wyobrazni.. baaardzo smieszne, na 112 dzwonia tylko slodkie blondi. Jestescie w gorach, albo innym miejscu o slabym zasiegu i co wtedy? Nie dogadacie sie zbyt szybko slyszac prawie same trzaski, a sms z najwyzszym priorytetem ma szanse dojsc szybciej.
Zawlaszczenie nr 112 nie jest jakims przestepstwem, ale wg. mnie powinni ten numer zarezerwowac - moze kiedys bedzie potrzebny, i co wtedy? Przeciez maja chyba "pare" innych numerow do wyboru.

#61395  autor: pumba
 17 mar 2006, 13:15
Jest jeszcze jeden istotny fakt w tej sprawie Orange nie wybrało sobie specjalnie tego nr 112 żeby się wyróżnić oni poprostu wykorzystują także inne numery z tego zakresu do SMSowania np. 113 - aktywacja promocji 30% więcej, 115 - aktywacja darmowych rozmów z wybranym numerem, więc można powiedzieć że jest to czysty przypadek.