• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #416218  autor: malomowny18
 10 lip 2010, 20:52
Witam

Zamierzam przejść, oczywiście z przeniesieniem nr'u do innej sieci.

Obecnie mam Ere biznes 70 ale po 1 za drogi jest ten abonament, a po 2gie nie mam żadnych "udogodnień" typu darmowe smsy czy coś takiego.

Jakie są Wasze sprawdzone typy?
Czy lepiej mieć tel na kartę i być niezależnym?

Szczerze, to chyba wydaje mi się że karta jest dobrym wyborem, natomiast jeśli chodzi o sieć, to podobno Play Fresh jest taki super hiper itd.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, ponieważ chciałbym podjąć dobry wybór.

Pozdrawiam ;)

#416221  autor: Ruben
 10 lip 2010, 21:07
malomowny18, zarówno i karta i abonament ma swoje zalety i wady. Ja obecnie skłaniam się bardziej ku karcie a jeśli abonament to bez telefonu. Żeby móc cokolwiek doradzić, to powinieneś podać ile i jakich połączeń wykonujesz w miesiącu tzn. do jakich sieci i czy jest to systematycznie kilka tych samych numerów, czy różne?
Z ofert na kartę to obecnie najciekawsze oferty ma Gadu Air, Play Fresh i mBank mobile a jeśli abonament to Play bez telefonu dla indywidualnych i dla firm.

#416226  autor: malomowny18
 10 lip 2010, 22:12
Tzn tak.

Ogólnie średnio dzwonię, natomiast wysyłam sporo smsów, chociaż gdybym mial się zastanowić, to zarówno rozmowy jak i smsy wykonuje w podobnych ilościach, czyli dość sporych.

Jestem przekonany do karty i z tego co Ruben napisałeś to tylko Play Fresh ma "fajną" ofertę? Co ona takiego ma w sobie?

#416227  autor: mariusz9a
 10 lip 2010, 22:25
malomowny18 pisze:Ogólnie średnio dzwonię, natomiast wysyłam sporo smsów,
A do jakiej sieci? Bo to jest istotne.

#416229  autor: malomowny18
 10 lip 2010, 22:30
Do różnych

#416230  autor: DanielR
 10 lip 2010, 22:41
malomowny18 pisze:Ogólnie średnio dzwonię, natomiast wysyłam sporo smsów, chociaż gdybym mial się zastanowić, to zarówno rozmowy jak i smsy wykonuje w podobnych ilościach, czyli dość sporych.

Jestem przekonany do karty i z tego co Ruben napisałeś to tylko Play Fresh ma "fajną" ofertę? Co ona takiego ma w sobie?
To lepiej rzeczywiście zastanów się "dobrze". :wink:
Play Fresh np. nie ma typowych pakietów SMS.
"Jedyne" co w tej kwestii oferuje, to SMS-y do wszystkich sieci za określoną kwotę doładowania.
I tak od 5 zł - 100 SMS-ów na 5 dni, do 50 zł i 2000 SMS-ów na 50 dni.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 22:45 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#416231  autor: malomowny18
 10 lip 2010, 22:44
Aha

Ale chyba i tak jest najtańszą ofertą na kartę?

Czy np taki Simplus, który ma od cholery tych pakietów to coś lepszego?

#416238  autor: xTRA
 10 lip 2010, 23:06
malomowny18 pisze:Aha

Ale chyba i tak jest najtańszą ofertą na kartę?

Czy np taki Simplus, który ma od cholery tych pakietów to coś lepszego?
Ile wysyłasz tych SMSów? Simplus ma 29 gr/min do wszystkich oprócz Play 72 gr/min (nadal w profilu :lol: ), SMSy po zapewne 18 lub 15 groszy, Era TT to przy podwójnym doładowaniu, takto podobne, Orange POP też podobnie oprócz pakieciku 30 minut za 7,2 zł ważnego 7 dni, ogólnie w W3 jest niezbyt ciekawie. Ogólnie chyba nie obniżysz stawek rozmów i SMS do wszystkich za pomocą pakietów w W3 (oprócz Orange, ale tylko rozmów chyba, że może coś w badziwnym Orange Music na kartę).
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 23:12 przez xTRA, łącznie zmieniany 1 raz.

#416240  autor: malomowny18
 10 lip 2010, 23:11
Tzn to zależy od miesiąca, naprawdę nie umiem tak dokładnie tego określić.
Jestem coraz bardziej nakręcony na Play'a, bo pracowałem kiedyś w Plusie i mam złe wspomnienia ;)

Czy warto przejść do Play na kartę?
Czy lepszy u nich abonament?

I jak to wygląda z przeniesieniem numeru na kartę?

#416243  autor: Chemicalifornia
 10 lip 2010, 23:31
Raczej operatorzy w abonamentach dla firm nie dają sms-ów, tylko minuty.
Bo po co komu smsy w firmie. Chyba jedynie w Plusie możesz sobie dobrać pakiet smsow (20 za 3zl).

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#416255  autor: poziom
 11 lip 2010, 02:49
Plej.
Ładujesz za 3dychy co miesiąc, masz za friko rozmowy wewnątrz sieci, 1000sms do wszystkich sieci, 29gr/minuta, 5gr w pakiecie na stacjonarke, 100mb za 5zł/500mb za 15zł.

Abonament jest średnio opłacalny, wolę odłożyć te 100-150zł miesięcznie i kupić sobie po 3 miesiącach fajną słuchawkę niż wiązać się umową. Lada dzień biorę i5700 z wolnego rynku :smt007 :smt007

Tylko co do play, korzystaj z 3g. Gsm p4 we Wrocławiu bywa tragiczny.

#416258  autor: kerim36
 11 lip 2010, 08:23
mbank mobile firma:
19gr/min brutto
10gr/SMS brutto

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#416264  autor: Ruben
 11 lip 2010, 08:50
malomowny18 pisze:Jestem przekonany do karty i z tego co Ruben napisałeś to tylko Play Fresh ma "fajną" ofertę? Co ona takiego ma w sobie?
Ale ja nie napisałem, że tylko Fresh ma fajną ofertę :-) Wymieniłem 3 operatorów:
- mBank mobile
- Gadu Air
- Play Fresh
Uważam, że to obecnie najkorzystniejsze oferty prepaid jeżeli nie ograniczamy się do połączeń w sieci tylko dzwonimy do różnych operatorów.
Bardzo ciekawie wygląda Play dla firm bez telefonu, można dokupić pakiet 200SMS za 6,10zł
http://dlafirm.playmobile.pl/pl/oferta/ ... index.html
Jeśli zdecydujesz się na abo, to trzeba mniej więcej wiedzieć ile minut ci potrzeba żeby odpowiedni dobrać.
Natomiast jeżeli dzwonisz różnie np. raz 100min./m-c a raz 200 to korzystniej wyjdzie prepaid.

#416282  autor: malomowny18
 11 lip 2010, 11:29
Rozumiem.

To znaczy zapomniałem dodać, że nie interesują mnie te "wynalazki" typu gair, albo mbank mobile.

4 operatorów przy czym: plus, nie bardzo bo mam uraz ;), orange - padaka, era - tak tak kiedyś miałem, ale chyba teraz jakoś niczym szczegolnym się nie wyróżnia. Zostaje Play Fresh.

Czy są problemy aby przenieść nr z biznes ery do Play fresh'a?

Eh i jeszcze tel musze zmienic, bo mój naprawdę świetny K770i powoli zaczyna się sypać.

#416303  autor: play4you2
 11 lip 2010, 13:25
malomowny18 pisze:Czy są problemy aby przenieść nr z biznes ery do Play fresh'a?
Pozwolę się wypowiedzieć w tej kwestii, jako pracownik Play. Absolutnie nie ma żadnych problemów (jeżeli chodzi o nas). Należy tylko prawidłowo wypełnić wniosek w naszym Salonie i załatwione. Upoważniasz nas do przeniesienia i dalej juz tylko czekasz na jego finalizację. Na upartego, numer możesz mieć u nas w ciągu 24 godzin (zakładając, że wszystko dokumenty zostaną prawidłowo wypełnine). Szczegóły wyjaśni ci Sprzedawca w naszym Salonie. Dodam tylko, że w każdej chwili, numer będziesz mógł przenieść u nas na Abonament, jaki sobie wybierzesz.

Pzdr.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#416305  autor: mariusz9a
 11 lip 2010, 13:59
malomowny18 pisze:4 operatorów przy czym: plus, nie bardzo bo mam uraz , orange - padaka, era - tak tak kiedyś miałem, ale chyba teraz jakoś niczym szczegolnym się nie wyróżnia. Zostaje Play Fresh.
No to po co zakładasz ten temat, skoro z góry jedynym słusznym operatorem jest Play? :lol:

#416313  autor: malomowny18
 11 lip 2010, 14:43
No bo chciałem się upewnić.

Kolega wcześniej napisał, że nie będzie problemu z przeniesieniem z abo na abo, natomiast z abo na kartę? Chyba też problemów nie będzie co? ;)

BTW. Jaki tel do muzyki i z dobrą baterią opłaca się kupić? ( za "rozsądną" cenę ) ?

#416336  autor: muchakk
 11 lip 2010, 17:23
Nie ma problemów z przejściem na kartę. Play4you informował tylko, że później w każdej chwili możesz zmigrować z karty na abonament.

Dobra bateria? Może nokia e52 ?

#416338  autor: malomowny18
 11 lip 2010, 17:36
Aha to git

Ale N E52 nie za bardzo jest do muzyki, poza tym jest typowo biznesowa.
Strasznie polubiłem mojego K770i.

#416347  autor: muchakk
 11 lip 2010, 18:38
Ta nokia ma okropnie dobrą bakterię :P, muzyka też dość dobrze "gra"