• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #414037  autor: rfabis
 30 cze 2010, 19:54
Witam,

Szukam abonamentu lub mixa z telefonem (najlepiej na firmę) gdzie otrzymam pakiet kwotowy z możliwością wykorzystania na wszystkie możliwe usługi (sms, połączenia, internet, sms premium, połączenia premium).

Regulaminy są trochę zakręcone i nie mogę się doczytać co z tymi pakietami kwotowymi;/ i z tego co czytam obecnie w żadnej sieci nie mogę wysłać smsa premium który zostanie potrącony z pakietu kwotowego wliczonego w abonament. Wyjątkiem jest:
- mixplus na osobę indywidualną gdzie doładowaną kwotę mogę wydać na co chcę (nie doszukałem się mixa w plusie na firmę w związku z czym nie wiem jak tu jest rozliczana kwota "abonamentu")
- orange mix optymalny gdzie na konto dostajemy pakiet złotowy i o ile dobrze zrozumiałem cennik smsy premium schodzą z tego pakietu.

Coś pominąłem? Chodzi mi o aktualne dostępne w salonach plany taryfowe z telefonem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jest jakiś limit posiadanych aktywacji?

Z tego co wyczytałem na forum bywają też pracownicy różnych sieci więc w ramach rewanżu mogę podpisać umowę z osobą która doradzi mi najbardziej optymalne rozwiązanie (o ile nie ma czegoś takiego jak przeszkody terytorialne).

#414048  autor: Spioszek
 30 cze 2010, 20:45
Moja siostra i jej chłopak jakiś czas temu chcieli po zakończeniu umowy zrezygnować z Orange na abonament, i zrezygnowali by już wtedy gdyby nie fakt że dostali wtedy od działu utrzymaniowego oferte za 1zł samsung Avila i abonament coś rzędu 50-60zł za numer, dokładniej ci nie powiem bo musiałbym spytać, oferta jest o tyle fajna że z tej kwoty abonamentu obojętnie czy wyśle smsa czy będzie rozmawiać czy właśnie na SMSa premium wyśle to się odejmie...

#414056  autor: mariusz9a
 30 cze 2010, 20:59
- mixplus na osobę indywidualną gdzie doładowaną kwotę mogę wydać na co chcę (nie doszukałem się mixa w plusie na firmę w związku z czym nie wiem jak tu jest rozliczana kwota "abonamentu")
Dla firm odpowiednikiem są taryfy Pod Kontrolą ( http://www.plus.pl/dla_firm/OfertaDlaFi ... 062010.pdf ).
rfabis pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Jest jakiś limit posiadanych aktywacji?
Nie ma limitu. Jak dobrze pamiętam, powyżej 5 kart SIM możesz liczyć na ofertę specjalną.

#414059  autor: Malibu
 30 cze 2010, 21:01
Ja z własnej wiedzy i doświadczenia mogę ci polecić taryfy elastyczne w Plusie (pakiet kwotowy do wykorzystania na wszystkie połączenia głosowe, komutowaną transmisję danych i wysyłanie faksów, SMS-y, MMS-y,
pakietową transmisję danych).
Jeżeli chodzi o liczbę aktywacji nie słyszałem o żadnym ograniczeniu (ewentualnie może jakaś kaucja).
Najlepiej jest dopytać o to na infolinii handlowej 605801801

Obsługa klienta w Plusie jak najbardziej ok, korzystam od paru lat z uslug Plusa i nie mam większych powodów do narzekania.

Pozdrawiam
 #414138  autor: bleckwarrior
 01 lip 2010, 08:16
rfabis pisze:Witam,

Szukam abonamentu lub mixa z telefonem (najlepiej na firmę) gdzie otrzymam pakiet kwotowy z możliwością wykorzystania na wszystkie możliwe usługi (sms, połączenia, internet, sms premium, połączenia premium).
Pakiety złotówek sa w play w większości abonamentów- w części zarówno pakiet złotówek jak i dodatkowe minuty. Niestety nie jest możliwe wykorzystanie kwoty na sms-y premium, połączenia międzynarodowe, roamingowe i internet. Z takich co można wykorzystać na wszystkie usługi to mix. Ile doładujesz tyle masz do wykorzystania, na wszelkie usługi. Jeśli szybciej spłacisz- szybciej możesz przedłużyc- no ale minus spory na pewno - nigdy w miksach nie dostaniesz takich pakietów promocyjnych, jak w abo - jak to mówią coś za coś.

a co do limitów, nie wiem jak to jest w plusie i orange. Natmoiast w Erze i Play na pewno obowiązują. W zależnośći od rodzaju klienta od 2 do 5 sztuk.

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#414143  autor: kamil1221
 01 lip 2010, 09:17
Od zawsze mixy w Orange opierały się na zasadzie przyznania pakietu złotówek na wszystkie usługi telekomunikacyjne.
Bez obawy możesz brać taka ofertę - wszystko schodzi z pakietu kwotowego.
http://www.orange.pl/portal/map/map/new_corpo_new_mix

#414149  autor: elkanguro
 01 lip 2010, 10:04
W Erze dla firm są pakiety wartościowe w planach Nowy Pakiet Biznes.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#414155  autor: mariusz9a
 01 lip 2010, 10:35
kamil1221 pisze:Od zawsze mixy w Orange opierały się na zasadzie przyznania pakietu złotówek na wszystkie usługi telekomunikacyjne.
Właśnie problem w tym, że... nie na wszystkie. Pakietu np SMS sobie nie wykupie z tego pseudo pakietu kwotowego :-/ Dodatkowo musze doładować, nawet jeśli na koncie będę miał z 1000zł to po zdrapkę trzeba lecieć :-/

#414158  autor: elkanguro
 01 lip 2010, 10:52
mariusz9a, z tego co się orientuję, to w każdej sieci w ofertach abonamentowych czy mix dodatkowe usługi są płatne ponad abonament.

Virgin Mobile

#414160  autor: kamil1221
 01 lip 2010, 11:02
mariusz9a pisze:
kamil1221 pisze:Od zawsze mixy w Orange opierały się na zasadzie przyznania pakietu złotówek na wszystkie usługi telekomunikacyjne.
Właśnie problem w tym, że... nie na wszystkie. Pakietu np SMS sobie nie wykupie z tego pseudo pakietu kwotowego :-/ Dodatkowo musze doładować, nawet jeśli na koncie będę miał z 1000zł to po zdrapkę trzeba lecieć :-/
Usługi telekomunikacyje (połaczenia, smsy, mmsy, transmicja danych itp) a nie pakiety !
 #414175  autor: matig89
 01 lip 2010, 12:20
rfabis pisze:Witam,

Szukam abonamentu lub mixa z telefonem (najlepiej na firmę) gdzie otrzymam pakiet kwotowy z możliwością wykorzystania na wszystkie możliwe usługi (sms, połączenia, internet, sms premium, połączenia premium)....
Z tego co wyczytałem na forum bywają też pracownicy różnych sieci więc w ramach rewanżu mogę podpisać umowę z osobą która doradzi mi najbardziej optymalne rozwiązanie (o ile nie ma czegoś takiego jak przeszkody terytorialne).
jesli chodzi o pakiety kwotowe ktore moglyby odpowiadac Twoim wymaganiom to w Playu na firme sa one dopiero od 5 aktywacji... dla mniejszych firm sa dostepne pakiety minutowe... dodatkowo sa dostepne tylko u doradcow biznesowych Playa ale jesli jestes zainteresowany taka oferta prosze o kontakt :)
jesli nie interesuje Cie abonament to wtedy mix to najlepsze wyjscie... jesli napiszesz jaki mniej wiecej abonament Cie interesuje (wysokosc lub liczba minut) to moge przygotowac Ci oferte konkretnie dla Ciebie :)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#414179  autor: mariusz9a
 01 lip 2010, 12:52
elkanguro pisze:mariusz9a, z tego co się orientuję, to w każdej sieci w ofertach abonamentowych czy mix dodatkowe usługi są płatne ponad abonament.
Nie. W MixPlus wykupujesz z pakietu kwotowego. Jeśli dobrze pamiętam to w taryfie Elastycznej też wykupujesz usługi dodatkowe z pakietu (ale tu pewności nie mam).

[ Dodano: 2010-07-01, 12:59 ]
kamil1221 pisze:Usługi telekomunikacyje (połaczenia, smsy, mmsy, transmicja danych itp) a nie pakiety !
Departament Reklamacji Polkomtela jako usługę telekomunikacyjną definiuje także pakiet SMS, pakiet transmisji danych oraz pakiet minut na połączenia głosowe oraz wideo. Tak na prawdę termin usługa telekomunikacyjna jest bardzo uniwersalny i równie dobrze ktoś może do niej nie zaliczać pakietów, a inny operator już tak. W moim mniemaniu pakiet jakiś usług (np SMS) też jest usługą telekomunikacyjną, ponieważ zawiera w sobie usługę telekomunikacyjną jaką jest pojedynczy SMS.

PS. Podręczniki nie definiują jednoznacznie co należy do usług telekomunikacyjnych a co nie, podają jedynie przykłady, pod które można podciągnąć także inne usługi, nie wymienione w przykładach. Do usług telekomunikacyjnych należą usługi bezpośrednie jak i usługi dodane i w moim mniemaniu pakiety są właśnie usługami dodanymi, które są z kolei usługami telekomunikacyjnymi ;-) - to tak co do literatury fachowej ;-)

#414191  autor: rfabis
 01 lip 2010, 13:40
witam,

W tym problem, że interesuje mnie jak najtańsza aktywacja kilku/nastu numerów. Jak najtańsza to taka na którą podczas trwania umowy wydam najmniej. Z tych nr nie będzie za dużo połączeń nie będą wykupywane żadne pakiety minut czy smsów. Patrzyłem na same prepaidy z opcją kupowania doładowań na najdłuższy okres ale np w play za 2 lata wydam 400zł natomiast z Orange mix optymalny za 2 lata wydam 585,6zł i do tego dostanę tel w promocyjnej cenie po którego sprzedaży koszt utrzymania nr przez 2 lata wyjdzie mniej niż chyba najtańszy prepaid jakim jest Play. Kasy z konta która nie zostanie wydana mogę wysłać na sms premium i też jakieś grosze się z tego zwrócą.

Pomijam już fakt iż fiskus dużo bardziej czepia się gdy w koszty chcę wrzucić doładowania prepaid niż jak fakturę zbiorczą od operatora za abonament. I to jest 2 nawet ważniejszy powód dla którego chcę abonament z pakietem kwotowym.

Przejrzę sobie zaproponowane oferty z plusa i orange.

O właśnie to jest ten problem, że w żadnym regulaminie nie określają dokładnie na co można wydać pakiet kwotowy a jedynie zapis "usługi telekomunikacyjne". Sprzedawca wciśnie mi kit, że mogę wysyłać smsy premium a później się wyprze, że przecież mówił iż chodzi o usługi telekomunikacyjne w których nie jest uwzględniony sms premium...

#414206  autor: czterdzieści_i_cztery
 01 lip 2010, 14:34
elkanguro pisze:mariusz9a, z tego co się orientuję, to w każdej sieci w ofertach abonamentowych czy mix dodatkowe usługi są płatne ponad abonament.
tu się nie zgodzę.
W Plusie w taryfie biznesowej Elastyczna, wszystko jest rozliczane w ramach pakietów kwotowych (rozmowy, sms, roaming, transfer danych, sms premium itp).
Wiem bo mam tak i stosuje ;)
Dziwie się dlaczego nie chcą tak wszyscy zrobić skoro to najlepsze rozwiązanie dla klienta :)

#414236  autor: matig89
 01 lip 2010, 16:20
rfabis pisze:witam,

W tym problem, że interesuje mnie jak najtańsza aktywacja kilku/nastu numerów. Jak najtańsza to taka na którą podczas trwania umowy wydam najmniej. Z tych nr nie będzie za dużo połączeń nie będą wykupywane żadne pakiety minut czy smsów. Patrzyłem na same prepaidy z opcją kupowania doładowań na najdłuższy okres ale np w play za 2 lata wydam 400zł natomiast z Orange mix optymalny za 2 lata wydam 585,6zł i do tego dostanę tel w promocyjnej cenie po którego sprzedaży koszt utrzymania nr przez 2 lata wyjdzie mniej niż chyba najtańszy prepaid jakim jest Play. Kasy z konta która nie zostanie wydana mogę wysłać na sms premium i też jakieś grosze się z tego zwrócą.

Pomijam już fakt iż fiskus dużo bardziej czepia się gdy w koszty chcę wrzucić doładowania prepaid niż jak fakturę zbiorczą od operatora za abonament. I to jest 2 nawet ważniejszy powód dla którego chcę abonament z pakietem kwotowym.
jesli chodzi o samo utrzymanie numeru przez 2 lata to w playu wystarczy na 1 numer 10 zl+starter :) (5 zl na rok). jesli chodzi o abonament to mozesz tez wybrac play biznes30 bez telefonu (abonament 15 zl netto), umowa na rok, dostajesz 30 zl do wykorzystania na minuty, smsy i internet (niestety bez numerow specjalnych), minuta rozmowy 20 gr netto.

tak jak bylo juz wczesniej wszystko schodzi z pakietow kwotowych chyba tylko w mixie :)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#414400  autor: elkanguro
 02 lip 2010, 09:28
czterdzieści_i_cztery pisze:
tu się nie zgodzę.
W Plusie w taryfie biznesowej Elastyczna, wszystko jest rozliczane w ramach pakietów kwotowych (rozmowy, sms, roaming, transfer danych, sms premium itp).
Wiem bo mam tak i stosuje ;)
Dziwie się dlaczego nie chcą tak wszyscy zrobić skoro to najlepsze rozwiązanie dla klienta :)
Tak, owszem, takie rzeczy to nie tylko w Plusie, chodziło mi tutaj o kupowanie dodatkowych usług obniżających ceny połączeń, jak np. opłata abonamentowa za numery po grosz w Erze (nie dość że abonament za usługę płacisz dodatkowo to jeszcze te połączenia są doliczane do abonamentu). Nikt na zdrowy rozsądek nie da abonamentu za X zł przy czym można by z niego aktywować dziesiątki dodatkowych usług.
Nie. W MixPlus wykupujesz z pakietu kwotowego. Jeśli dobrze pamiętam to w taryfie Elastycznej też wykupujesz usługi dodatkowe z pakietu (ale tu pewności nie mam).
MixPlus to bardziej pre-paid niż abonament, bardziej bym go porównał do Zetafona w Orange niż do Mix w Orange.

Virgin Mobile