• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #407041  autor: absolon
 28 maja 2010, 10:03
Witam,

W sumie zbyt wiele opinii o mBank mobile tutaj nie znalazłem. Podejrzewam, że nie ma zbyt wielu użytkowników :-) Jeżeli jednak są, chętnie poczytałbym opinie. Co mnie najbardziej interesuje?
1. Jakość połączeń głosowych
2. Stabilność, możliwość dodzwonienia się do innych
3. Działanie internetu (w sumie chodzi mi o doraźne sprawdzanie poczty, google maps, awaryjne przeglądanie stron www - wszystko to w ilości max.100-200MB/m-c)
4. Biuro obsługi klienta - o tym udało mi się poczytać co nieco - niestety z komentarzy wynika, że nie jest najlepiej.

Ponieważ mBank mobile działa w 100% w oparciu o infrastrukturę Polkomtela czy faktycznie oznacza że działa dokładnie tak samo dobrze jak Plus? Może doszukuje się jakiś teorii spiskowych ale czy nie jest tak, że numery mBank mają jakiś "niższy priorytet" w razie zapychania się nadajnika?

Obecnie jestem w Play (od ok. 2-3 m-cy) i choć jeszcze nie mam zdecydowanego zamiaru ich opuścić to niestety mogę powiedzieć że jakość jeszcze jest daleka od tego co np. w Orange gdzie byłem przez kilka lat. Żeby nie być gołosłownym to w ciągu zaledwie tych 2m-cy doszło do poważnej jak dla mnie wtopy - przez ponad dobę nie otrzymywałem SMS-ów i żeby było śmieszniej tylko z sieci Play (jak to bywa, akurat trafiło to w momencie kiedy komunikacja via SMS byla b.istotna dla mnie). Lekki niesmak pozostaje, dlatego pytam o mBank mobile które w 100% działa na Polkomtelu.

z góry dzięki za informacje

#407048  autor: Freyr
 28 maja 2010, 10:41
Play też działa na Polkomtelu.
Wystarczy ustawić roaming krajowy.

#407051  autor: absolon
 28 maja 2010, 10:54
Freyr pisze:Play też działa na Polkomtelu.
Wystarczy ustawić roaming krajowy.
Jasne tylko jak chce się korzystać z taniego netu to taka opcja odpada.

#407055  autor: Freyr
 28 maja 2010, 11:12
We Wrocławiu chyba Play ma własne nadajniki :)

#407057  autor: Ruben
 28 maja 2010, 11:17
absolon, jeżeli chodzi o jakość połączeń, to nie mam zastrzeżeń chociaż to także zależy od telefonu. Jeżeli chodzi o priorytet, to prepaidy są i tak niżej niż abo i firmówki ale nie jest to odczuwalne. Oczywiście są okresy np. noc sylwestrowa kiedy są problemy z połączeniami ale takie same są także w abonamentach.
Jeżeli chodzi o BOK, to niestety nie jest to ich mocna strona, całe szczęście, że praktycznie nie ma potrzeby korzystać z ich usług :-)
Ofertę ich zapewne poznałeś więc nie będę się rozpisywał o niej. Ja korzystam z taryfy 19gr i 50MB/m-c za free. Do sprawdzania poczty i przeglądanie www dzięki rozliczaniu co 1kB powoduje, że wystarcza mi to na cały miesiąc. Nie mam także zastrzeżeń do połączeń internetowych, naprawdę działa stabilnie, nie zrywa sesji itp.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, 11:20 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.

#407060  autor: elkanguro
 28 maja 2010, 11:20
Jak wynika z różnych raportów i opinii, w różnych rejonach kraju każda sieć działa lepiej lub gorzej. W dzisiejszych czasach, kiedy istnieje przenośność numerów ja bym proponował przekonać się na własnej skórze. Z uwagi na sieć Polkomtela można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że jakość mBank mobile będzie lepsza niż Play.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#407069  autor: absolon
 28 maja 2010, 11:46
Freyr pisze:We Wrocławiu chyba Play ma własne nadajniki :)
No ale chodzi właśnie o to, że nie do końca jestem zadowolony z infrastruktury Play, a dokładnie z jakości usług.

@Ruben
Dziękuje za twoją opinię.

elkanguro pisze: W dzisiejszych czasach, kiedy istnieje przenośność numerów ja bym proponował przekonać się na własnej skórze.
Jestem tego świadom. Na pewno, obecnie łatwiej samemu "przetestować" daną sieć z czego nie wykluczam, że skorzystam. Z drugiej strony nie chcę mi się przenosić w te i z powrotem dlatego staram się zebrać opinie od użytkowników.
elkanguro pisze:Z uwagi na sieć Polkomtela można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że jakość mBank mobile będzie lepsza niż Play.
Też mi się tak wydaje... :)

#407113  autor: kerim36
 28 maja 2010, 15:49
absolon pisze:1. Jakość połączeń głosowych
3. Działanie internetu (w sumie chodzi mi o doraźne sprawdzanie poczty, google maps, awaryjne przeglądanie stron www - wszystko to w ilości max.100-200MB/m-c)
4. Biuro obsługi klienta - o tym udało mi się poczytać co nieco - niestety z komentarzy wynika, że nie jest najlepiej.

1. jakosc bez zastrzezen
2. bez zastrzezen
3. na pewno net ma nizszy priorytet niz numery typowo plusowe - sprawdzone kilkukrotnie. 3g smiga bez problemu, na 2g czasami trzeba troche poczekac zanim cokolwiek zacznie sie wgrywac
4. nie komentuje, bo nie mialem juz od prawie roku potrzeby korzystania

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#407119  autor: ciuchcia
 28 maja 2010, 16:27
absolon pisze:1. Jakość połączeń głosowych
1. bez zastrzezen
2. bez zastrzezen
3. korzystam dokladnie tak jak Ty ... stron ile wlezie na operze mini, gg, mail, gps ... 50 MB / msc w zupelnosci wystarczy (jest za darmo)
4. tu juz mam zastrzezenia. Lepiej doczytac dobrze regulamin niz dzwonic na BOK. To na co sam sie zlapalem ... co miesiac trzeba wlaczyc darmowy pakiet netu (nie przedluza sie automatycznie), zeby kupic pakiet netu za 5 PLN trzeba miec na koncie wiecej niz 5 PLN (minimum 5,01 PLN), o czym nie wiedziala Pani w BOK ;/ Co do predksci netu - na laptopie korzystalem tylko w zasiegu GPRS i nie polecam. Na komorce UMTS dziala poprawnie i w miare szybko (na kompie pewnie tez tak bedzie chcodzic ) :)

#407132  autor: osachorzow
 28 maja 2010, 17:46
absolon pisze:
Wysłany: Dzisiaj 10:03 mBank mobile a Play
Witam,

W sumie zbyt wiele opinii o mBank mobile tutaj nie znalazłem. Podejrzewam, że nie ma zbyt wielu użytkowników :-) Jeżeli jednak są, chętnie poczytałbym opinie. Co mnie najbardziej interesuje?
1. Jakość połączeń głosowych

ad 1) 2) 3) jestem zadowolony i nie narzekam ;)

ad 4) jak przenosiłem numer to coś im nie wyszło i przez weekend byłem bez numeru. Napisałem o tym w sobotę na forum mbanku i w poniedziałek po szybkiej wymianie maili nt przyczyny problemów dostałem w ramach przeprosin 50 minut przez 6 miesięcy więc BOK oceniam pozytywnie: nie dość że szybko zadziałali to jeszcze potrafili się zachować... tych cech brakuje mi w BOK Play nad którym się wtedy zastanawiałem.

PS. Widzę że pytasz też o to na forum mbankowym :D

#407139  autor: absolon
 28 maja 2010, 18:50
Dziękuje wszystkim za konkretne, rzeczowe odpowiedzi.
Widzę, że ci co już przenieśli i korzystają to są zadowoleni.
osachorzow pisze: PS. Widzę że pytasz też o to na forum mbankowym :D
Tak, pozwoliłem sobie na mały spam po forach :wink:

#407141  autor: bolek2004
 28 maja 2010, 18:59
Mnie najbardziej denerwuje w mbank mobile to że korzystają z platformy bilingowej plusa.
W roamingu musisz wybierać *111 i numer przed zadzwonieniem do kogoś i system do ciebie oddzwania.
Nie można mieć naraz aktywnego gprs i roamingu. Albo jedno albo drugie.
Wszystkie wady platformy simplusowej dotykają też mbank mobile, bo to to samo praktycznie.

#407149  autor: absolon
 28 maja 2010, 19:16
bolek2004 pisze:Mnie najbardziej denerwuje w mbank mobile to że korzystają z platformy bilingowej plusa.
W roamingu musisz wybierać *111 i numer przed zadzwonieniem do kogoś i system do ciebie oddzwania.
Nie można mieć naraz aktywnego gprs i roamingu. Albo jedno albo drugie.
Wszystkie wady platformy simplusowej dotykają też mbank mobile, bo to to samo praktycznie.
Dzięki, to b. ważne. W sumie po zebraniu opinii na temat samych połaczeń głos./internet powinienem teraz zapytać: co was najbardziej irytuje/czego wam najbardziej brakuje (jakich usług) w mbank mobi?

#407171  autor: PLAY
 28 maja 2010, 20:53
absolon pisze:co was najbardziej irytuje/czego wam najbardziej brakuje (jakich usług) w mbank mobi?
Brakuje Stanu Darmowego albo rozmów i sms-ów za free z jednym numerem w sieci.

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#407227  autor: banan1973
 28 maja 2010, 23:54
Fring, Skype i rozmawiasz za darmo w ramach 20 albo 50 mb.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,

#407231  autor: PLAY
 29 maja 2010, 00:10
banan1973 pisze:w ramach 20 albo 50 mb
Czy ja wiem? Kiedyś musi się wyczerpać pakiet i co wtedy? :roll:

#407238  autor: cesarz
 29 maja 2010, 00:54
Z mojego doświadczenia - lokalnie w okolicach Gdańska - mBank jest stabilniejszy , Play co chwila niespodzianka - zrywa połączenia z internetem szczególnie na własnych nadajnikach ( 5zł za 100MB , 15 za 500 MB , itp play Online ) i już płacisz poza pakietem :( . Osobiście myślałem o Play i testuję Play Fresh , ale jednak poczekam aby rozwinęli własne nadajniki , może za rok lub za 24 miesiące . :-)

CNN

#407239  autor: PLAY
 29 maja 2010, 01:01
cesarz pisze:zrywa połączenia z internetem szczególnie na własnych nadajnikach
Święta racja. Pobierałem plik 100MB na 3G to wiem. :roll:

#413737  autor: mbankmobile
 29 cze 2010, 14:36
PLAY pisze: Brakuje Stanu Darmowego albo rozmów i sms-ów za free z jednym numerem w sieci.
Witam,

Od połowy czerwca oferujemy podobną promocję w ramach standardowej oferty (27gr): mZnajomi bis.
Można zdefiniować 5 numerów mBank mobile, za połączenia z którymi płaci się 10gr/min, 5gr/SMS.
Po doładowaniu na min. 29 PLN włączany jest dodatkowy pakiet 200 minut, które można wykorzystać na połączenia z tymi wybranymi numerami.
Szczegóły pod adresem:
mZnajomi bis

Pozdrawiamy

#413803  autor: tesla
 29 cze 2010, 19:23
mbankmobile, czy oferujecie usługę blokowania anonimowych połączeń (ACR)? Skoro siec jest oparta na infrastrukturze Polkomtela a oni oferują taka usługę, to mBankMobile tez powinien.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?