• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #396119  autor: kasłoń
 29 mar 2010, 09:37
Witam,
zastanwiam się nad przejściem do Playa z Orange (kiepski zasięg). O ile u mnie zasięg w Playu jest ok, w okolicy ponoć też, to słyszałem opinie, że nie da sie dzwonić w miejscach, gdzie raczej nie powinno być z tym problemów. Był u mnie ostatnio klient, który nie miał zasięgu na mocno uczęszczanej drodze krajowej (3 między Legnicą a Lubinem), narzekał też że zdarza się to często.
Mam do Was pytanie - czy faktycznie jest kiepsko poza miastami, na drogach, w terenach górskich itp.? Jeden z telefonów na pewno będzie tak używany. W sumie chyba dalej korzystają z Plusa (ktoś wie jak długo jeszcze?) a oni w górach mają dobry zasięg z tego co wiem, w innych miejscach też chyba nie jest tak źle.

#396120  autor: kerim36
 29 mar 2010, 09:39
w chwili obecnej jedyne sluszne ustawienie dla korzystania z play to reczny wybor plusa i problemow raczej nie ma sie co spodziewac

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#396121  autor: kasłoń
 29 mar 2010, 09:49
Właśnie Plusa nie mogę ustawiać, bo w domu i w firmie (miejsca gdzie spędzam większość dnia) Plusa praktycznie nie ma... A z kolei włączanie ręczne jest kłopotliwe, w dodatku 2 telefony będą używane przez osoby które mogą mieć problem z ręcznym wybieraniem sieci (dla nich telefon to tylko dzwonienie + czasem sms).

Nie chcę brać karty, jeśli już to abonament lub mix (jeszcze nie znam dobrze ofert, na razie patrzę na zasięg) żeby mieć telefony (do zostawienia lub sprzedania). Tyle tylko, że to wiązanie się umową.

Piszesz że teraz to tylko wybieranie Plusa. Jest aż tak źle z Playem?

#396122  autor: ragazzi
 29 mar 2010, 09:58
Play ma swoje nadajniki w niektórych miejscach. Dzisiaj testowałem zasięg. W Świdnicy pod Zieloną Górą telefon złapał zasięg Playa z Nowogrodu, jakieś 15 km. Ale ten zasięg to porażka. Przelogowałem się ręcznie do Plusa i wszystko gra.

#396124  autor: Orfi
 29 mar 2010, 10:04
Z Playem nie jest źle, tyle, że tam gdzie Play ma szczątkowy zasięg własny są problemy z automatycznym przejściem na roaming krajowy Plusa a ręczne przelogowanie też nie zawsze gwarantuje, że Plus wpuści nas do sieci.

Orfi

#396166  autor: kowcio
 29 mar 2010, 12:46
kasłoń, mówisz o zasięgu 3G czy 2G Play? To bardzo ważne...

#396174  autor: kasłoń
 29 mar 2010, 13:10
Raczej 2G - zwykłe rozmowy, smsy. Będzie też korzystanie z internetu (pakiety danych) - ale to rzadko, i jeśli już to do sprawdzenia konta czy maila.
Żadnych wideorozmów itp.

Po prostu zastanwiam się mocno nad Playem - bo zasięg tam gdzie to ważne dobry i oferta dosyć korzystna. Tyle tylko, że są różne opinie. Klient który był u mnie niedawno miał z kolei spory problem z zasięgiem, ja wczoraj włożyłem starter do dwóch telefonów (N E51 i N 6020) i działało bez problemu, można było rozmawiać. Z kolei on miał też jakąś Nokię (taki model z 3 letni, może nieco starszy) i wcale nie miał przez dobrych kilka minut. No i sporo jeździ, mówił że jest dużo miejsc gdzie albo jest kiepska jakość połączeń albo problemy z ich wykonyaniem.

A decyzję muszę podjąć do środy-czwartku i związać się cyrografem na 3 lub 4 telefony, albo z nimi albo z Erą (chociaż tutaj i gorszy zasięg i oferta mniej korzystna - tak pobieżnie sprawdziłem póki co).

#396181  autor: Claudec
 29 mar 2010, 14:12
kasłoń pisze:A decyzję muszę podjąć do środy-czwartku i związać się cyrografem
Nie mogłeś to wcześniej kupić startera Play Fresh i przetestować?
U mnie rozmowy na sieci Play 2G są dobrej jakości, jednak zasięgu nie ma wszędzie więc
muszę korzystać z sieci PLUS co wiąże się z problematycznym komunikatem.

Przed podpisaniem cyrografu upewnij się czy jakość rozmów jest zadowalająca.

#396187  autor: krzykos
 29 mar 2010, 17:43
Widać, że Kolega kasłoń nie poczytał sobie tego forum - po co tracić czas..... a roi się tutaj pełno od postów o problemach z Play....- wystarczy usiąść, przejrzeć posty i resztę samemu sobie dopowiedzieć... ;-)

odsyłam :

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... d97832e2a6

#398673  autor: kwistas
 13 kwie 2010, 17:05
Ja też ostatnio mam znowu problem z jakością połączeń (naprawdę mocne przerywanie rozmowy, czasami 2 sekundowe przerwy) w Play, zmuszają mnie do korzystania na sztywno ustawionego Plusa. Choć nie dzieje się to w całym mieście, trochę to dziwne, ale podobno w odpowiedzi e-mail "pracujemy nad rozwiązaniem problemu".

#398690  autor: Ruben
 13 kwie 2010, 18:10
kwistas, problemy występują chyba tylko na 2G i podejrzewam, że przyczyną może być przeciążenie sieci. Niestety Play ma tylko 25kanałów a pewnie pierwotnie także nie były skonfigurowane pod intensywny ruch. Duże pakiety transmisji i coraz większa liczba abonentów robią swoje. Odpowiedzi "pracujemy nad rozwiązaniem problemu" otrzymywałem już rok temu i wielkiej poprawy nie ma ale w niektórych dzielnicach problem faktycznie znikł ale całościowo oceniając, to nadal daleko np. do Plusa.
Jedynym wyjściem jest 3G albo na sztywno ustawiony Plus, chociaż ostatnio samoczynnie przelogowuje się na Play pomimo takich ustawień.

#398799  autor: yogurcik
 14 kwie 2010, 07:18
Tez zauważyłem ze się samoczynnie potrafi przelogować z plusa na play mimo ze mam ustawiony ręczny wybór sieci. Trochę dziwne ale prawdziwe .

są sieci i jest BOK PLAY.....nigdy więcej

#399545  autor: ciuchcia
 18 kwie 2010, 09:45
dodam jeszcze, ze obecnie Play zaprzestal rozbudowy zasiegu w miastach (juz nie skupia sie na pokrywaniu zasiegiem coraz to mniejszych miejscowosci) ... teraz chce pokryc zasiegiem wieksze drogi krajowe.

#399654  autor: kwistas
 18 kwie 2010, 19:48
U mnie Play dodał gdzieś ze 20 stacji UMTS jak na razie w EGSM nie inwestuje, a szkoda, bo sieć zaczyna się sypać. Jakość połączeń raz jest idealna raz, nie da się rozmawiać, to znak, że sieć nie wytrzymuje. Dobrze, że jeszcze jest Plus, tam specjalnie nie ma problemu, choć jakość jest o wiele gorsza od Playa jak jest bez przerywań.

#399656  autor: Szymon9904
 18 kwie 2010, 19:56
Potwierdzam słowa kwistasa. Teraz w Play z jakością połączeń jest różnie - dzwonisz i masz super jakość połączenia, a zaraz to się nie połączysz z nikim.

A w dodatku w niektórych rejonach kraju jest problem - nie połaczysz się w roamingu Plusa za pierwszym razem, bo wyskoczy Ci komunikat "Brak dost. do sieci". Link do tematu: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=390

#399664  autor: Prezesek
 18 kwie 2010, 21:04
Mieszkam na wsi i problemów (już) z Play nie mam. Jeżeli telefon traci zasięg to automatycznie loguje się do Plusa. Fakt, były wcześniej problemy z logowaniem się do polkomtela, ale wystarczyło jedno zgłoszenie przez Play24. Następnego dnia sprawa została rozwiązana i zostałem poinformowany o tym telefonicznie przez jednego z konsultantów. Pełen profesjonalizm! :wink:

#399666  autor: Szymon9904
 18 kwie 2010, 21:11
Prezesek, a mieszkasz blisko dużego miasta (pow. 50 tys. mieszkańców)? Jeśli tak, to zazdroszczę. Mimo, że mieszkam w mieście 40 tysięcznym i nie mam problemów, ale poza miastem (już ok. 5 - 10 km poza granicą miasta) problemy z Playem to nie rzadkość, jednakże problem z zalogowaniem się do Plusa ustał w całym powiecie, w którym mieszkam.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 22:14 przez Szymon9904, łącznie zmieniany 1 raz.

#399964  autor: Slawskip
 20 kwie 2010, 16:50
ostatnio jechałem około 200km przez Polskę, z racji tego że byłem pasażerem i bawiłem się nawigacją i gps'em w telefonie to patrzyłem również na zasięg i nie miałem z nim żadnego problemu. W sumie nigdy nie zauważyłem żebym miał problem z zasięgiem, już prędzej sieć była przeciążona, ale to zdarzało się niezmiernie rzadko.

#399970  autor: Freyr
 20 kwie 2010, 16:59
Slawskip pisze:ostatnio jechałem około 200km przez Polskę, z racji tego że byłem pasażerem i bawiłem się nawigacją i gps'em w telefonie to patrzyłem również na zasięg i nie miałem z nim żadnego problemu. W sumie nigdy nie zauważyłem żebym miał problem z zasięgiem, już prędzej sieć była przeciążona, ale to zdarzało się niezmiernie rzadko.
Mam również abonament w Play i nie występują u mnie żadne problemu z siecią.

#400185  autor: play4you2
 21 kwie 2010, 18:51
kasłoń pisze:A decyzję muszę podjąć do środy-czwartku
Powiem Ci tak (choć może moja wypowiedź może być odebrana za nieobiektywną). Osobiście mam 3 aktywacje prywatnie w sieci. Jak do tej pory ani razu nie miałem z tym problemów (zasięgiem). Dodam, że dużo podrużuję po Polsce i mam skalę porównawczą. Przyznaję, że czasem się zdarzy, że połączenie zostanie zerwane, lub pojawi się "luka", ale to na bardzo krótko. Po czasie (w moim przypadku) mniejszym niż do 5 sek, wszystko na nowo wraca do prawidłowych ustawień. Co do 2G, sukcesywnie go powiększamy na terenie całego kraju (podobnie jak i 3G). Co do jakości, tu moge powiedzieć tylko za siebie, że w takich miejscowościach jak Kielce, Kraków, Warszawa, Gdańsk, Tarnobrzeg, Poznań, miejscowości nadmorskie oraz mniej uczęszczane nie odczułem z tym jakiś utrudnień. Trochę jak byłem w Toruniu, miałem lekkie szumy, ale na drugi dzień (łącznie byłem 3 dni) już było ok. Owszem, po trasach zdarzały się "plamy zasięgu", ale bardzo krótko trwały.

Generalnie jeżeli mogę coś powiedzieć, to to, że polecam Ci Play. Jeżeli Chcesz wziąść telefon "na firmę", mamy bardzo atrakcyjne oferty. Wybór oczywiście pozostawię Tobie, jednak prywatnie również polecam tą sieć znajomym i póki co nie są zawiedzeni.

Pzdr.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.