• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #393497  autor: ms93
 16 mar 2010, 15:44
Wszedlem sobie na Plus.pl, a tu mnie zaskoczylo nowe logo:
Obrazek

Bylo gdzies oglaszane, ze zmieniaja? Bo jakos nie kojarze, zeby o tym gdzies bylo... Dziwnie tak po cichu zmieniac logo...
 #393521  autor: DanielR
 16 mar 2010, 17:06
ms93 pisze:Wszedlem sobie na Plus.pl, a tu mnie zaskoczylo nowe logo:
Obrazek

Bylo gdzies oglaszane, ze zmieniaja? Bo jakos nie kojarze, zeby o tym gdzies bylo... Dziwnie tak po cichu zmieniac logo...
Tak, logo Simplus również uległo modyfikacji.
Nie mam pojęcia czy Polkomtel oficjalnie o tym informował.
Jakiś czas temu wspominało o tym media2.pl, a także Telix.pl.
Moje zdanie na ten temat...
Plus upodobania się pomalutku do Vodafone.
Podobny krój czcionki, pierwsza litera w nazwie mała.
:wink:

#393524  autor: ms93
 16 mar 2010, 17:18
Ta, moze za miesiac zmienia z zielonego na czerwone ;)
Jak tak porownalem loga simplusa i vodafone, to czcionka jest praktycznie identyczna. Plus ma troszke inna.
Obrazek
Najpierw oba loga dla porownania, a potem Simplusowe P i U dla porownania z odwroconym Vodafonowym D i N ;)

#393694  autor: Worczynski
 17 mar 2010, 08:18
No, ale logo to nic poważnego, więc nie musieli o tym głośno informować. Logo to kosmetyka, przez kilka lat korzystania z telefonów komórkowych może dwa razy zwróciłem uwagę na logo. Poza tym, Plus raczej się nie łudzi, że na logo wyrwie kilkaset tysięcy użytkowników mając ofertę, mówiąc delikatnie dosyć kiepską.

Jazz do łez:)

#393735  autor: rogmaniek
 17 mar 2010, 13:01
Jak dla mnie czy to logo się upodabnia do logo marki Vodafone czy nie, to mnie już nie obchodzi.

Odnośnie tej kosmetyki, to nie wiem po co to?! Jakby nie mógł zostać poprzedni napis z dużym P. Teraz, patrząc na ofertę Polkomtela i te zmianę stylistyki logo Plus na plus kojarzy mi się z małym p, jak mały plus, a dużym M, jak duży MINUS :P :lol:

Może pamiętacie wcześniejszą "modyfikację" logo Plusa z początku 2005r. Wtedy, moim zdaniem, było to uzasadnione. Bo oprócz zmiany czcionki napisu Plus oraz tego "uśmiechu" :-D zlikwidowali dopisek GSM. Nie wiem, po co tak długo przy logo Plus był dopisek GSM?! To tak wyglądało, jakby tylko Polkomtel dalej miał pozwolenie na 2G, bez 3G :wink: Z tego co pamiętam, PTC potrafiła chyba już na początku 2000 lub 2001r. "usunąć" dopisek GSM, czyli przed lub po otrzymaniu koncesji na UMTS'ik, co było dla mnie jak najbardziej zrozumiałe :-D

A teraz Polkomtel zamiast tracić czas i pewnie pieniądze na jakieś modyfikacje logo, mogli by te "siły" poświęcić, moim zdaniem, na poprawianie oferty, która teraz wychodzi, ale na Minus :cry: Ciekawe czy w Poznaniu, gdzie jest na dachu jednej z kamienic napis Plus, przez duże P, będą to zmieniać :?: :!: :lol: :shock: Oczywiście to pytanie retoryczne :mrgreen:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#393745  autor: DanielR
 17 mar 2010, 13:24
rogmaniek pisze:Bo oprócz zmiany czcionki napisu Plus oraz tego "uśmiechu" :-D zlikwidowali dopisek GSM. Nie wiem, po co tak długo przy logo Plus był dopisek GSM?! To tak wyglądało, jakby tylko Polkomtel dalej miał pozwolenie na 2G, bez 3G :wink: Z tego co pamiętam, PTC potrafiła chyba już na początku 2000 lub 2001r. "usunąć" dopisek GSM, czyli przed lub po otrzymaniu koncesji na UMTS'ik, co było dla mnie jak najbardziej zrozumiałe :-D
U mnie w miasteczku jest punkt sprzedaży, gdzie nad wejściem wciąż jeszcze wisi stary neon "Plus GSM". :wink:

#393750  autor: ms93
 17 mar 2010, 13:46
U mnie w miasteczku jest punkt sprzedaży, gdzie nad wejściem wciąż jeszcze wisi stary neon "Plus GSM".
U mnie tez sa takie salony.
rogmaniek pisze:A teraz Polkomtel zamiast tracić czas i pewnie pieniądze na jakieś modyfikacje logo, mogli by te "siły" poświęcić, moim zdaniem, na poprawianie oferty, która teraz wychodzi, ale na Minus
Normalnie musieliby sie tlumaczyc dlaczego nie moga poprawic oferty w jakis dziwny sposob, a teraz maja prosta wymowke - zmiana loga kosztuje i nie mozemy wam obnizyc cen ;)

#393864  autor: jm
 17 mar 2010, 18:39
Gratuluje sokolego wzorku, ja za Chiny bym tej zmiany nie odnotował. No, moze pod dluzszym przyjrzeniu ;-) A tak na powaznie to chyba nitk sie nie łudzi, że za zmianami loga przyjdą zmiany w ofercie?

Aplikacje mobilne

Smartshopping i porady zakupowe

#394122  autor: radiowiec_wawa
 18 mar 2010, 23:12
Nie wiem czemu sie czepiacie oferty??? Oferta jest bardzo fajna!! Najlepsza siec w Polsce = najdrozsza siec w Polsce. Przeciez jakis poziom musza trzymac :-D

#394161  autor: Rafix
 19 mar 2010, 09:02
A ja powiem odnośnie samego loga, bo niektórym się lekko ześlizgnęło z tematu :) Nowe logo, a raczej odnowione w ogóle mi się nie podoba. Po pierwsze czcionka jest jakaś taka mdła dla mnie. Dodatkowo "p" wyraźnie odcina się od reszty nazwy, dla mnie to spora wpadka. No i napis "razem lepiej" tez będący jakby poza całym znakiem. Eh to zboczenie zawodowe :) Wszystko trzeba ocenić :)

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#394166  autor: Sławek
 19 mar 2010, 09:40
Naprawde nie wiem co komu przeszkadzaja duze litery na poczatku nazw wlasnychw logotypach. To samo bylo z Allegro -> allegro.

Ale skoro juz cos takiego zaistnialo, to: p powinno miec dluzsza nozke i napis "razem lepiej" powinien byl kolo nozki, a nie pod nia. O wiele lepszy wyglad by to mialo.

#394464  autor: Loop
 20 mar 2010, 19:07
Akurat Vodafone używa fontu InterFace:

http://www.daltonmaag.com/browse/custom ... s/vodafone

oraz

http://www.daltonmaag.com/browse/fonts/dama/interface

Nowe logo Plusa zapisane jest natomiast czcionką FF Dax:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dax_%28typeface%29

(tego samego używa od niedawna firma kurierska UPS).

Moje zdanie typomaniaka :)

#395059  autor: Fafral
 23 mar 2010, 10:55
Cały ten face-lifting loga plusa jest bezsensowne

1. Razem lepiej jest za bardzo na lewo i burzy kompozycję.
2. Za duży odstęp miedzy p - lus (to się rzuca w oczy)
3. Ta czcionka jest źle dobrana.

Co ja bym zrobił :

1. Razem lepiej pomniejszył i wyśrodkował z resztą
2. Zmieniłbym czcionkę na bardziej estetyczną i mniej dziecinną
3. Zmniejszyłbym odstęp między p -a-lus.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S