• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest :

Oferta na Kartę(pre paid)
9
64%
Abonament
5
36%
 #393340  autor: aizo
 15 mar 2010, 20:28
Od dłuższego czasu na forum toczą się mniejsze czy większe dyskusje co lepsze abonament czy oferta na kartę a może MIX

Ja osobiście jestem zdecydowanie za ofertą na kartę.

Dlaczego?

- Brak miesięcznych zobowiązań. Jak posiadam ofertę na kartę nie muszę płacić co miesiąc jakieś regularnej sumy. Wiadomo, że jak chce korzystać płacić trzeba(ale zawsze co miesiąc) jak nie zapłacę przez jeden dwa czy więcej miechów nić się nie stanie. A w abo. blokują numer, naliczają kary, potem windykacja.

- Umowę się teraz podpisuje najczęściej na 24 lub 36 miesiące więc troszkę zobowiązania jest.Posiadając ofertę na kartę zawsze możemy zmienić plan taryfowy(gdy tylko pojawi się lepsza oferta) , czy nawet zmienić sieć zachowując swój numer bez konsekwencji. A abonamencie wiadomo trzeba zapłacić karę jak się nie chce czekać.

-Taka pierdołka jak SmS-y specjalne. Wysyłając je w abonamencie są doliczane do rachunku.Płacisz więcej a jesteś przygotowany na mniej. Na karcie schodzi ci od razu z konta.
Podobnie jest np z internetem cześć operatorów dolicza do abonamentu jak wbijesz na neta mając kartę nie przejmujesz się tym. Nie zawsze minuty są wymienne na pakiet danych

-Limit. Masz na karcie 100zl i nie wygadasz więcej jak nie zapłacisz z góry.Mając abonament możesz ładnie przekroczyć abonament lub ktoś tobie(np karmie rybek ,był temat na forum) wiem sa limity ale nie każdy je ma i nie sa to niskie limity

-Ktoś powie, że w abonencie masz telefony za 1zł.Racja.Ale teraz spokojnie można samemu kupić telefon(nawet na raty)A i jest lepszy bo nie ma sim-locka oraz softa operatora.

- Plusem abonamentu może być to, że ma się profity za staż w sieci ale nie zawsze są one jakieś super( co widać po wpisach na forum)

Połączenia,sms-y w ofercię na kartę są tanie nie to co kiedyś. Karta moim zdaniem zdecydowanie przewyższa abonament .Jest wiele pakietów które obniżają koszty połączeń.
Tylko niestety są one głownie do ,,swojej,,sieci. Ale i tak połączenia do innych sieci(nie licząc Play) są tanie.

Chciałbym zaznaczyć, że to ogólna dyskusja na temat oferty karty vs abonamentu vs mix
Nie dyskutujemy o tym który operator ma lepszą ofertę z danej dziedziny. I dlaczego.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#393346  autor: thonka
 15 mar 2010, 20:49
dyskusja na miare tej ktore swieta sa wazniejsze...
warunkowo zostaje, choc pierwotnie go przesunalem do kosza - jezeli jednak pojawia sie tu jakiekolwiek proby udowadniania innym, ze oferta taka jest lepsza nad inna temat zostanie zablokowany.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#393357  autor: aizo
 15 mar 2010, 21:24
thonka, dzięki

Proszę tutaj tylko o wypowiedzi swojego zdania na temat dyskusji . Nie namawiania innych na coś konkretnego w sposób bardzo nachalny.Aby nie było tego co dokładnie to co napisał thonka
Tym bardziej porównywanie konkretnie ofert operatorów (że sieć X ma taki a nie inny pakiet w porównaniu do sieci Y )

Połączenie nie może być zrealizowane.

#393373  autor: DanielR
 15 mar 2010, 22:41
Coś czuję, że temat założony przez Ciebie się nie sprawdzi.
Albo to będzie dyskusja "o wszystkim i o niczym", albo będzie pełna moderacji.
:?

#393386  autor: Jedrker
 15 mar 2010, 23:39
aizo pisze:Od dłuższego czasu na forum toczą się mniejsze czy większe dyskusje co lepsze abonament czy oferta na kartę a może MIX
generalnie nie ma najlepszej opcji.
Po to są pre paidy, post paidy i mixy, by każdy wybrał to co mu odpowiada.
I nie można się dochodzić o to że post paid jest lepszy od pre paida.
Bo i jedno i drugie ma swoje plusy jak i minusy.
aizo pisze:Ja osobiście jestem zdecydowanie za ofertą na kartę.
Ja osobiście od 10 lat preferuję jedynie abonament.
Miałem przelotnie kartę, z której szybko jednak zrezygnowałem .
aizo pisze:- Brak miesięcznych zobowiązań. Jak posiadam ofertę na kartę nie muszę płacić co miesiąc jakieś regularnej sumy. Wiadomo, że jak chce korzystać płacić trzeba(ale zawsze co miesiąc) jak nie zapłacę przez jeden dwa czy więcej miechów nić się nie stanie. A w abo. blokują numer, naliczają kary, potem windykacja.
I to już jest pierwsza kwestia w której nie ma co dyskutować.
Bo jeden wisi na telefonie, inny albo oszczędza, albo nie ma takiej potrzeby.
Nie musisz co prawda regularnie doładowywać konta, ale chcąc regularnie pozostawać w kontakcie jesteś jednak zmuszony doładować konto.
Ja mam abonament i czuję się wolny.
Głupie doładowania i terminy ważności nie będą dyrygowały mi kiedy mam wydzwaniać minuty. Dzwonię kiedy chcę i jestem nie ograniczony w sensie takim, że dzwonię kiedy tylko chcę nie martwiąc się, że w nagłym wypadku zabraknie mi kasy na koncie, i się nie skontaktuję...
aizo pisze:.Posiadając ofertę na kartę zawsze możemy zmienić plan taryfowy(gdy tylko pojawi się lepsza oferta) , czy nawet zmienić sieć zachowując swój numer bez konsekwencji. A abonamencie wiadomo trzeba zapłacić karę jak się nie chce czekać.
w abonamencie jest również tak, że jak wprowadza operator nową taryfę, po jakimś czasie umożliwia zmianę starego abo na nowy, więc jeśli chodzi o tą kwestię nie obroniłeś wyższości karty nad abo.
BTW. co do zmieniania sieci, raczej nikt normalny co chwilę nie zmienia sieci w której działa jego numer, więc .... ? żadne mi tu ograniczenie ze strony post paida.
aizo pisze:Taka pierdołka jak SmS-y specjalne. Wysyłając je w abonamencie są doliczane do rachunku.Płacisz więcej a jesteś przygotowany na mniej. Na karcie schodzi ci od razu z konta.
Podobnie jest np z internetem cześć operatorów dolicza do abonamentu jak wbijesz na neta mając kartę nie przejmujesz się tym. Nie zawsze minuty są wymienne na pakiet danych
ale ja np. korzystając z taryf w orange mam zliczane smsy specjalne z abonamentu a nie do abo ;P
więc tutaj również post paid = pre paid
Masz na karcie 100zl i nie wygadasz więcej jak nie zapłacisz z góry.Mając abonament możesz ładnie przekroczyć abonament lub ktoś tobie(np karmie rybek ,był temat na forum) wiem sa limity ale nie każdy je ma i nie sa to niskie limity
Jeśli dzieciak bawi się telefonem abonamentowym wiadomo jak to jest.
Abonament jest raczej przeznaczony dla ludzi odpowiedzialnych, a zresztą na bieżąco można sprawdzać w dzisiejszych czasach stan konta na stronach www.
Wiadomo, że czym więcej dzwonię w abo tym większy rachunek zapłacę .... po to brałem abo w końcu a nie pre paida, gdzie poza doładowaniem nie zadzwonię nigdzie do .... kolejnego doładowania :D
aizo pisze:Połączenia,sms-y w ofercię na kartę są tanie nie to co kiedyś. Karta moim zdaniem zdecydowanie przewyższa abonament .Jest wiele pakietów które obniżają koszty połączeń.
Tylko niestety są one głownie do ,,swojej,,sieci. Ale i tak połączenia do innych sieci(nie licząc Play) są tanie.
Jest również wiele pakietów obniżających koszt połączeń w abonamencie, nie zapominaj tego ;)
Ja lepiej wychodzę na abo .... przeliczałem koszty, w pre paidzie płacił bym zdecydowanie więcej za te same połączenia ...

#393395  autor: DanielR
 16 mar 2010, 00:24
Jedrker pisze:I to już jest pierwsza kwestia w której nie ma co dyskutować.
Bo jeden wisi na telefonie, inny albo oszczędza, albo nie ma takiej potrzeby.
Nie musisz co prawda regularnie doładowywać konta, ale chcąc regularnie pozostawać w kontakcie jesteś jednak zmuszony doładować konto.
Ja mam abonament i czuję się wolny.
Głupie doładowania i terminy ważności nie będą dyrygowały mi kiedy mam wydzwaniać minuty. Dzwonię kiedy chcę i jestem nie ograniczony w sensie takim, że dzwonię kiedy tylko chcę nie martwiąc się, że w nagłym wypadku zabraknie mi kasy na koncie, i się nie skontaktuję...
Stwarzasz sztuczne problemy. Posiadanie oferty pre-paid nie koniecznie jest równoznaczne z oszczędnym korzystaniem z telefonu.
Nie żyjemy na "pustyni". Obecnie nie ma żadnego większego problemu w szybkim uzupełnieniu konta.
Zawsze jednak można sobie wcześniej dokupić np. jeden kupon i w razie "W" wyjąc go z szuflady lub z portfela i doładować konto. :wink:
Numery alarmowe są zawsze bezpłatne.

Jedrker pisze:w abonamencie jest również tak, że jak wprowadza operator nową taryfę, po jakimś czasie umożliwia zmianę starego abo na nowy, więc jeśli chodzi o tą kwestię nie obroniłeś wyższości karty nad abo.
BTW. co do zmieniania sieci, raczej nikt normalny co chwilę nie zmienia sieci w której działa jego numer, więc .... ? żadne mi tu ograniczenie ze strony post paida.
W pre-paid zmian możesz dokonać natychmiast, po wprowadzeniu korzystniejszej oferty, a tym samym oszczędzać.
"Nikt normalny" - to żaden argument. Normalny, interesujący się swoim portfelem użytkownik sieci, szuka przede wszystkim oszczędności.
Abonament przeważnie brany jest dla telefonu, więc podpisujesz lojalkę na minimum dwa latka i w tym tkwi ograniczenie.
:wink:
Jedrker pisze:ale ja np. korzystając z taryf w orange mam zliczane smsy specjalne z abonamentu a nie do abo ;P
więc tutaj również post paid = pre paid
Nie zawsze tak jest. A pre-paid, to raczej pewny "pakiet kwotowy".
Jedrker pisze:Jeśli dzieciak bawi się telefonem abonamentowym wiadomo jak to jest.
Abonament jest raczej przeznaczony dla ludzi odpowiedzialnych
, a zresztą na bieżąco można sprawdzać w dzisiejszych czasach stan konta na stronach www.
Wiadomo, że czym więcej dzwonię w abo tym większy rachunek zapłacę .... po to brałem abo w końcu a nie pre paida, gdzie poza doładowaniem nie zadzwonię nigdzie do .... kolejnego doładowania :D
I znów odzywają się wydumane stereotypy. Tak pre-paid to oferta dla: dresów, dzieci, biedaków, bezrobotnych - ogólnie całej tej gromadki "marginesu społecznego". :D
I znów ta sama śpiewka. Doładowanie można zrobić w każdym momencie - nie widzę problemu. A właśnie ukazałeś, że kontrolowanie środków w post-paid jest równie łatwe jak w pre-paid. W usłudze na kartę, też masz kody, konto internetowe. Środki kontrolujesz na bieżąco.

#393446  autor: thonka
 16 mar 2010, 12:14
widze moje poczatkowe przeczucie bylo dobre.
niestety temat zamykam. wiecej bedzie tu przepychanek niz jakiejkolwiek dyskusji.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet