Wiem, że temat był poruszany wiele razy, ale mimo wszystko mam dość specyficzne wymagania, więc pozwolę sobie zapytać co polecacie.
Sprawa wygląda tak, że w domu mam zwykły internet ADSL, a dodatkowo na telefonie blueconncta 500MB (taryfa dla iPhone w Erze za 95zł). ADSL'a używam na komputerze stacjonarnym i przez wifi na notebooku. Natomiast jeśli potrzebuję gdzieś poza domem internetu na notebooku używam telefonu jako modemu. Wszystko OK na co dzień, ale problem pojawia się gdy co jakiś czas wyjeżdżam z samym notebookiem i pakiet 500MB z telefonu wystarcza na naprawdę niewiele.
Postanowiłem więc zainwestować w dodatkowy mobilny internet na kartę, ponieważ nie ma sensu płacić co miesiąc abonamentu jeśli internetu będę używał raz na 2/3 miesiące. Zależy mi na jakimś atrakcyjnym cenowo pakiecie, niektóre sieci oferują nawet ponad 1GB za ~15zł z tym, że okres ważności pakietu jest krótki, zazwyczaj nie więcej niż 30dni, mi natomiast odpowiadałby
nawet trochę droższy pakiet, ale bez terminu ważności lub z długim terminem np. 6miesięcy. Ważny jest też zasięg, co prawda zazwyczaj podróżuję między większymi miastami, ale nie zawsze. Miło byłoby gdyby internet oferował też jakieś "normalne" stawki w roamingu, ale znając naszych operatorów raczej nie ma co na to liczyć

poza tym w Europie Zach./Płn. dostęp do internetu jest dużo łatwiejszy, więc przeżyję bez roamingu.
Druga sprawa, polecacie łączenie się z internetem przez telefon czy jakiś modem? Ja skłaniam się raczej ku telefonowi, bo z modemami oferowanymi przez polskich operatorów na Macu jest strasznie dużo problemów. Prosiłbym jeszcze o polecenie jakiegoś telefonu (chyba trochę nie ten dział, ale nie będę już zakładał 2. tematu) służącego właśnie do łączenia się z internetem: tani, bluetooth, 3G, niezła bateria.
Pozdrawiam
Z góry dziękuje za pomoc.