• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #385676  autor: 6abstruse
 05 lut 2010, 23:14
Wiem, że temat był poruszany wiele razy, ale mimo wszystko mam dość specyficzne wymagania, więc pozwolę sobie zapytać co polecacie.

Sprawa wygląda tak, że w domu mam zwykły internet ADSL, a dodatkowo na telefonie blueconncta 500MB (taryfa dla iPhone w Erze za 95zł). ADSL'a używam na komputerze stacjonarnym i przez wifi na notebooku. Natomiast jeśli potrzebuję gdzieś poza domem internetu na notebooku używam telefonu jako modemu. Wszystko OK na co dzień, ale problem pojawia się gdy co jakiś czas wyjeżdżam z samym notebookiem i pakiet 500MB z telefonu wystarcza na naprawdę niewiele.
Postanowiłem więc zainwestować w dodatkowy mobilny internet na kartę, ponieważ nie ma sensu płacić co miesiąc abonamentu jeśli internetu będę używał raz na 2/3 miesiące. Zależy mi na jakimś atrakcyjnym cenowo pakiecie, niektóre sieci oferują nawet ponad 1GB za ~15zł z tym, że okres ważności pakietu jest krótki, zazwyczaj nie więcej niż 30dni, mi natomiast odpowiadałby nawet trochę droższy pakiet, ale bez terminu ważności lub z długim terminem np. 6miesięcy. Ważny jest też zasięg, co prawda zazwyczaj podróżuję między większymi miastami, ale nie zawsze. Miło byłoby gdyby internet oferował też jakieś "normalne" stawki w roamingu, ale znając naszych operatorów raczej nie ma co na to liczyć ;) poza tym w Europie Zach./Płn. dostęp do internetu jest dużo łatwiejszy, więc przeżyję bez roamingu.

Druga sprawa, polecacie łączenie się z internetem przez telefon czy jakiś modem? Ja skłaniam się raczej ku telefonowi, bo z modemami oferowanymi przez polskich operatorów na Macu jest strasznie dużo problemów. Prosiłbym jeszcze o polecenie jakiegoś telefonu (chyba trochę nie ten dział, ale nie będę już zakładał 2. tematu) służącego właśnie do łączenia się z internetem: tani, bluetooth, 3G, niezła bateria.

Pozdrawiam
Z góry dziękuje za pomoc.

#385681  autor: ms93
 05 lut 2010, 23:41
Tu chyba najlepsza opcja bedzie Orange Free na karte - 1gr/100kB.
Waznosc jak w prepaidach W3 - 25zl/30 dni, 50zl/90 dni itd.

Ew. jeszcze Heyah z podwojnym doladowaniem. Cennikowo 2gr/100kB, przy podwojnym doladowaniu troche mniej. Waznosc podobna.

#385815  autor: thonka
 06 lut 2010, 18:21
polecam zapoznac sie najpierw z tymi tematami.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=39884
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=35979

co do terminow waznosci: zaden operator nie ma dlugich terminow waznosci na jakikolwiek pakiet. 30 dni to w wiekszosci czas maksymalny.

jedyny wyjatek to play online na karte: 4gb na 56dni po doladowaniu za 50zl.
ew. play online na karte z 31gb na rok za 499zl z modemem (sama zdrapka 30gb na allegro jest za jakies 300-320zl)
sa tez starterty z banku ING gdzie jest na nich 60GB na rok, ale nie znam cen.

jezeli jednak zasieg jest wazny to playonline odpada. dziala tylko na 3g playa.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#385841  autor: 6abstruse
 06 lut 2010, 19:50
Play rzeczywiście raczej odpada, ze względu na zasięg.
Przypomniałem sobie, że ma zestaw z modemem blueconnecta na kartę (dostałem gratis do telefonu), oczywiście korzystanie z samego blueconnecta raczej odpada ze względu na cenę, ale mógłbym wykorzystać modem i w tym momencie mam pytanie, czy modemy podobnie jak telefony mają simlocka? Chciałbym włożyć kartę Orange Free, bo chyba ta oferta najbardziej mi odpowiada.
Druga sprawa, słyszałem sporo pozytywnych opinii na temat internetu działającego na nadajnikach Plusa (chodzi o zasięg), jest jakiś wirtualny operator, który oferowałby podobne warunki cenowe jak Orange z tym, że na sieci Plusa?

#385845  autor: kamil1221
 06 lut 2010, 20:04
Sprawdź i się przekonaj czy ma loka czy też nie.
Raczej ciężko będzie stwierdzić jego brak lub posiadanie bez testu.

#385846  autor: thonka
 06 lut 2010, 20:07
przejrzyj jeszcze raz tematy, ktore podalem wyzej (zwlaszcza ten drugi), jest tam napisane o mbanku i ggair, ktore dzialaja w sieci plusa.

modemy w erze swego czasu posiadaly simlocki, obecnie sie od tego odchodzi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#385875  autor: 6abstruse
 06 lut 2010, 21:28
OK, przejrzałem i oferta GaduAir wydaje się dość korzystna, co prawda cena za 100kb to 2gr, przy 1gr w Orange, ale bardzo interesująca jest możliwość zakupu pakietu 300MB za 11zł, więc chyba się zdecyduję, pozostaje jeszcze kwestia simlocka, ale to sprawdzę już osobiście po zakupie startera.
Dzięki za pomoc.