• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #3364  autor: xlord
 12 kwie 2005, 19:56
Dzieki Ci TELEPOLIS za swiezutkie wiadomosci.
Jasne bylo, ze oferty zloza nasi obecni operatorzy. Era z oczywistych powodow ubiega sie tylko o UMTS. A Grecy to jest duza niespodzianka. Nic o nich nie bylo slychac w spekulacjach.
Chyba najbardziej kibicuje Netii, bo jej wygrana zapewni nam (wedlug informacji Telepolis) automatyczne wejscie piatego operatora (juz wirtualnego).

Pozdrawiam

#3369  autor: WitekT
 12 kwie 2005, 20:14
Tak - ta umowa między Tele2 a Netią jest całkiem ciekawa. :)
A co do greckiej firmy - stawiam mimo wszystko na Hutchinsona niż na Germanosa. Ten ostatni zaczął otwierać sklepy firmowe Ery. Co to oznacza? Ano wątpię, żeby Era pozwoliła na coś takiego, jeżeli Germanos chciałby być operatorem konkurencyjnej sieci.

#3374  autor: xlord
 12 kwie 2005, 20:27
Szkoda tylko, ze koreancy nie wystartowali. To gwarantowaloby szybki rozwoj nowej sieci (ponoc potezne fundusze), a co za tym idzie poczucie swiezego, niebezpiecznego oddechu na plecach "staruchow", ktorzy zaczeliby wykonywac nerwowe ruchy z korzyscia dla nas - szarych abonentow tudziez uzytkownikow.

Pozdrawiam

#3375  autor: WitekT
 12 kwie 2005, 20:31
Spoko spoko - może wejdzie Hutchinson z Hong-kongu i nie będzie źle. ;)

#3378  autor: xlord
 12 kwie 2005, 20:45
A Hutchinson jest powiazany z Netia lub Kiana? Bo nic nie wiem :shock:

Pozdrawiam

#3382  autor: WitekT
 12 kwie 2005, 20:54
Powiązany nie - ale wszyscy są przekonani, że występuje "w imieniu" Germanosa bądź Hutchionsona. Ja obstawiam tego drugiego - tym bardziej, że wyrażał on w oficjalnym piśmie do prezesa URTiP swoje uwagi co do warunków przetargu i wyrażał zainteresowanie tematem.

#3393  autor: xlord
 12 kwie 2005, 21:26
Ale kto w imieniu jednego lub drugiego wystepuje?

Pozdrawiam

#3398  autor: WitekT
 12 kwie 2005, 21:49
Kiana w imieniu Hutchinsona.

#3408  autor: xlord
 13 kwie 2005, 09:31
WitekT pisze:Kiana w imieniu Hutchinsona.
Z tym, ze ja chzba nie bede zadowolony w przypadku wygranej "Kiana", bo jesli chca tylko UMTS to mi to pachnie zawezeniem uslug do przesylania danych, a chodzi przeciez o operatora telefonii mobilnej.

Pozdrawiam

#3410  autor: WitekT
 13 kwie 2005, 11:21
W pressie jest błąd - ten fundusz nazywa się Qiana i jest bardzo prawdopodobne, że występuje w imieniu Hutchisona. Ofertę w URTiP składali prawnicy z kancelarii Wardyński i Wspólnicy, która obsługuje Hutchisona. Jeżeli to się potwierdzi, to nie ma mowy tylko o transmisji danych - wejdzie do Polski sieć Three z całym pakietem usług 3G.

#3412  autor: Piotr
 13 kwie 2005, 11:58
Po cichutku liczę na zwycięstwo połączonych sił Netii i Tele2 :D

Czytając newsa zamieszczone na stronie nasunęło mi się na myśl jedno pytanie. Otóż wydanie decyzji w sprawie rezerwacji odpowiednich częstotliwości ma nastąpić w czerwcu 2005 roku; w związku z tym kiedy możemy się spodziewać startu świadczenia usług przez nowego operatora? Ile czasu upłynie od przyznania nowemu opeatorowi częstotliwości aby ten mógł budować swoje zaplecze w postaci salonów sprzedaży itp.

Pozdrawiam serdecznie

#3416  autor: WitekT
 13 kwie 2005, 12:11
Pół roku minimum - tak szacuję. Salony to jeszcze nic, gorzej z infrastrukturą, pozwoleniami na budowy stacji, itp.

#3418  autor: Piotr
 13 kwie 2005, 12:18
Czyli w najbardziej optymistycznym wariancie start operatora polegający na tym, że może kupić u niego telefony, numery itp. planowane jest na przełomie stycznia/lutego 2006 r.

Pozdrawiam.

#3426  autor: WitekT
 13 kwie 2005, 12:32
Moim zdaniem tak - i to tak raczej optymistycznie zakładając.

#3429  autor: Piotr
 13 kwie 2005, 12:39
A według ciebie Witku najbardziej prawdopodobny termin rozpoczęcia działalności nowego operatora to...?

PS. Jeżeli chodzi o mnie to ja myślę, że nowy operator rozpocznie swoją działalność na przełomie sierpnia/września. No ale czas pokaże jak to będzie.

#3431  autor: WitekT
 13 kwie 2005, 12:42
Trudno mi teraz gdybać - więcej będzie można pewnie powiedzieć w czerwcu, kiedy to oficjalnie (zapewne po licznych odwołaniach) zostaną przyznane zwycięzcom częstotliwości.

#3434  autor: Piotr
 13 kwie 2005, 12:44
No to czekamy na czerwieć :twisted:

PS. W słoneczku, z puszeczką zimnego piwka w rączce lepiej się przecież "analizuje" pewne kwestie :wink:

#3464  autor: xlord
 13 kwie 2005, 20:30
WitekT pisze:... wejdzie do Polski sieć Three z całym pakietem usług 3G.
Czego sobie i Wam zycze :)

Pozdrawiam

#3465  autor: xlord
 13 kwie 2005, 20:33
Piotr pisze:... Ile czasu upłynie od przyznania nowemu opeatorowi częstotliwości aby ten mógł budować swoje zaplecze w postaci salonów sprzedaży itp.

Pozdrawiam serdecznie
Miejmy nadzieje, ze jak najmniej. Zreszta chyba bedzie zalezalo temu, kto koncesje dostanie, zeby wystartowac jak najszybciej. Kase i tak bedzie musial wylozyc, a idea jest taka, zeby jak najszybciej sie zaczelo zwracac.

Pozdrawiam

#3469  autor: xlord
 13 kwie 2005, 20:44
Wedlug mnie ten okres, czyli od ogloszenia wynikow przetargu do uruchomienia nowej sieci, bedzie trwal od 6 misiecy (optymistycznie) do 10 miesiec (realnie), ale jak bedzie w rzeczywistosci czas pokaze.

Pozdrawiam