• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #379923  autor: daarth
 10 sty 2010, 18:27
Jestem abonentem plusa od 4lat. Obecnie korzystam z taryfy Kubali 100. Średnie rachunki do tej pory jakie sobie policzyłem to 167 zł. W tej cenie jest opłata za iplusa (mam modem w laptopie a do tego korzystam z promocji i mam też darmowy internet w telefonie). Od czasu do czasu zasilam konto w mixplusie swoim abonamentem (to chyba się nie liczy do wysokości rachunku). Umowa na iplusa kończy się razem z umową na telefon.

Za dwa/trzy tygodnie będę mógł negocjować swoją umowę i zaczynam się interesować tematem :)

Odpowiada mi obecny stan rzeczy, tzn. że mam nielimitowany dostęp do internetu w komórce. I bardzo mi na tym zależy żeby tak zostało (ewentualnie spore pakiety).

Dzwonię całkiem dużo, jednak nigdy nie wydzwoniłem obecnie posiadanych minut i smsów. Głównie dlatego, że mam darmowe rozmowy (500 minut co miesiąc) z 4 numerami stacjonarnymi na które dzwonię najwięcej (z czego jeden musiałby zostać darmowy, bo dzwonię na niego bardzo dużo).

I teraz mam pytanie, co zrobić? Zostać w plusie? Mam wrażenie, że wyrobiłbym się w niższym abonamencie (takim 75) plus jeden numer darmowy (stacjonarny). Ważne żeby minuty wymieniały się na smsy, bo zdarza mi się napisać ich czasem więcej.

Ostatnio sporo znajomych mam w orange, ale jakoś nie mogę znaleźć umowy dla siebie, tzn. żeby był dostęp do internetu sensowny - pakiet 20MB za 10zł zdecydowanie mi nie odpowiada. Czytam na forum, że dużo osób przechodzi do Play, może wybrałbym sobie jakiegoś nowego smartfona u nich.

Jakie mam alternatywy? Zostać w Plusie, złożyć im prośbę o przeniesieniu numeru i negocjować? Czy inni operatorzy mają jakieś lepsze, dla mnie, oferty?

#379925  autor: kwistas
 10 sty 2010, 18:38
Plus ma taką zaletę, że ma zasięg praktycznie wszędzie, pełną mobilność.
W Plusie z tego co wiem można wynegocjować w miarę korzystne warunki dla przedłużających umowę.
Play ma dużo zalet czyli więcej minut za mniejszą cenę, ceny słuchawek w bardzo atrakcyjnych cenach. Teraz wady Play to bardzo słaba obsługa klienta, słaba jakość rozmów, dość niestabilny zasięg 3G (skacze między 2G, a 3G) jeśli chodzi o Play,oraz ograniczony zasięg dla pakietów internetowych w Play.

Orange nie ma nic do zaoferowania jeśli chodzi o internet w telefonie, dla nich ta usługa jest zbyt niszowa, żeby im się opłacało, mniej więcej tak tłumaczył to rzecznik Orange, więc Orange odpada.

Ja bym próbował jednak negocjować warunki w Plusie(oczywiście w niższej cenie podobną ilość minut jaką masz teraz), dokładnie nie orientuje się co dają dla przedłużających umowę, ale Plus daje dość dobre pakiety internetowe, dla niego internet w telefonie nie jest niszową usługą. Resztę odpowie Ci liczne grono użytkowników Plusa.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 18:43 przez kwistas, łącznie zmieniany 1 raz.

#379926  autor: daarth
 10 sty 2010, 18:41
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak właśnie szukam po ofertach innych operatorów i widzę, że internet niby jest, ale pakiety są śmieszne i strasznie drogie. Myślę, że potrzebowałbym jakiegoś 200MB minimum.

Będę drążył temat plusa :)

#379933  autor: amigo007
 10 sty 2010, 19:07
Witam w orange w abonamencie jest usługa orange free 39,5 w telefonie za 39,5 zł a w nim pakiet 2gb internetu, gdybyś przedłużał umowę w orange to mógłbyś negocjować wzięcie tej uslugii za free. Jako nowy abonent to najbardziej opłaca się brać umowę na orange.pl Minimalny abonament w orange dla ciebie to był by orange abonament 25zł (w tym jeden darmowy prezent a w nim 180 minut na jeden numer) + orange free 39,5 + jak chcesz więcej minut to za 10zł jest usługa twój numer a w niej 1000 minut na numer orange lub stacjonarny wymienne na 2000sms/1000mms. Usługę twój numer można wybrać do 10 razy. Lub jeśli rozmowy z 1 numerem są baaaardzo długie, to za 14.90zł jest usługa przyjaciel bez ograniczeń. Czyli twój abonament by wynosił 74,5zł albo 79,40zł. No na razie to tyle, jakbyś czegoś nie wiedział to pytaj. :)

#379938  autor: daarth
 10 sty 2010, 19:36
amigo007 dzięki za informację! Wybierałbym orange abonament za 55zł. Mógłbym wtedy wybrać dwa prezenty, jeden to wybrany numer na pewno, a drugi pewnie smsy. Jest to jakaś alternatywa, ciekawe co plus mi zaoferuje.

#379941  autor: amigo007
 10 sty 2010, 19:54
Daarth kupując przez internet, to w abonamencie 55zł są 3 prezenty i jeszcze 100 minut co miesiąc do wszystkich sieci przez 4 m-ce. Dodatkowo w abonamencie 55zł stawka w ramach abonamentu jest po 0,37zł co daje 150 minut, a po wykorzystaniu abonamentu 0,29zł. I jeszcze jedna dość istotna rzecz to to że w orange w abonamencie dostajesz pakiet złotówek, czyli te 55zł możesz wykorzystać także na sms premium a także na rozmowy zagraniczne i w roamingu. Tak jak w plusie w mixplusie. A prezenty to możesz tak samo dodawać, jak ci wcześniej napisałem. Także jak się trochę pokombinuje to może wyjść naprawdę bardzo tanio. 8)

#379943  autor: daarth
 10 sty 2010, 19:58
amigo007, ale mam teraz telefon w plusie. Nie zmieniałbym numeru, tylko przenosił. A jak przenoszę numer to mogę z oferty przez internet skorzystać? Wydawało mi się, że wtedy to tylko w salonie i będę miał dwa prezenty.

#379944  autor: matchojs85
 10 sty 2010, 20:00
Nigdzie nie znajdziesz bardziej mobilnego internetu w telefonie.
Ok. Cennik rozmów jest drogi.. ale można wynegocjować indywidualne warunki przy przedłużeniu. Ja mam lepsze ceny niż w PF w sumie teraz

Pozdrawiam, matchojs85.

#379952  autor: daarth
 10 sty 2010, 20:22
matchojs85 pisze:Nigdzie nie znajdziesz bardziej mobilnego internetu w telefonie.
Chodzi o to, że Plus ma najlepszy zasięg, tak? Właściwie, tam gdzie się obracam i wyjeżdżam jest też zasięg orange, bo tak jak mówiłem, znajomi mają w orange telefony.

#379954  autor: matchojs85
 10 sty 2010, 20:26
Nie o zasięg tylko. Orange nadgania niby CDMA.. ale tego w telefonie nie wykorzystasz. UMTS ma jest dobry w Orange.. ale jednak brakuje go miejscami.. i nigdzie nie ma HSPA+. W Plusie nie ma tylu kruczków. Po prostu masz iPLUSa i już.

Pozdrawiam, matchojs85.

#379962  autor: trus1991
 10 sty 2010, 20:53
Ja też się zastanawiam nad tym czy przedłużyć umowę czy odejść. Poczekam tylko na ofertę którą dostanę (ciocia dostanie) po złożeniu wypowiedzenia. A od kiedy jest oferta dla przedłużających umowę? Umowa się kończy w połowie kwietnia i nie wiem czy już będzie jakaś oferta.

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#379964  autor: daarth
 10 sty 2010, 20:56
na trzy miesiące przed końcem umowy można negocjować już coś

#379965  autor: trus1991
 10 sty 2010, 20:59
a czy bedzie lepsza oferta teraz od biura rezygnacji, czy tuż przed koncem umowy czy to jest bez znaczenia. Bo chce sie zalapac na wielką oszcz, i zaoszczędzić na telefonie koło 500zł jak się uda :) Ciekawe czy da się tak

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#379966  autor: amigo007
 10 sty 2010, 21:01
Daarth myślałem że brałbyś nową aktywację. Jak przenosisz numer to rzeczywiście trzeba to załatwić przez salon. Przy przenoszeniu numeru przez pierwsze 3 miesiące nie płacisz abonamentu (taka promocja). Prezenty wtedy są rzeczywiście 2.

#379969  autor: Pijo
 10 sty 2010, 21:11
amigo007 pisze:Daarth myślałem że brałbyś nową aktywację. Jak przenosisz numer to rzeczywiście trzeba to załatwić przez salon. Przy przenoszeniu numeru przez pierwsze 3 miesiące nie płacisz abonamentu (taka promocja). Prezenty wtedy są rzeczywiście 2.
A nie da sie przeniesiec numeru do Popa i wtedy wziać aktywację przez Sklep Online Orange z zachowaniem numeru?

#379971  autor: daarth
 10 sty 2010, 21:14
Pijo pisze:
amigo007 pisze:Daarth myślałem że brałbyś nową aktywację. Jak przenosisz numer to rzeczywiście trzeba to załatwić przez salon. Przy przenoszeniu numeru przez pierwsze 3 miesiące nie płacisz abonamentu (taka promocja). Prezenty wtedy są rzeczywiście 2.
A nie da sie przeniesiec numeru do Popa i wtedy wziać aktywację przez Sklep Online Orange z zachowaniem numeru?
Ale dostanę 3 miesiące abonamentu za 0zł. Czyli niecałe 300zł oszczędności, to mogę sobie ten dodatkowy pakiet zamówić za tą cenę przez dwa lata :)

#379972  autor: amigo007
 10 sty 2010, 21:18
Da się, ale nie chciałem proponować. Żeby za bardzo nie zamieszać. Robiąc tak są jeszcze chyba jakieś dodatkowe profity, ale że nie mam teraz numeru orange na kartę to nie mogę sprawdzić jakie.

[ Dodano: 2010-01-10, 21:21 ]
Daarth tak jak mówisz darmowy abonament przez 3 miesiące bardziej się opłaca. Chociaż przechodząc z karty na abo też dają jakieś bonusy.