• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #375079  autor: Officzek
 15 gru 2009, 17:37
Witam,
mam problem z Ornage jakieś 3tygodnie temu zadzwoniłem do BOKu Ornage żeby zastrzec komunikację marketingową. Wczoraj dostałem od Orange z nr 7207 smsa -jakie konsekwencje mogę wyciągnąć w od operatora za nie dotrzymanie warunków zastrzeżenia?
Jak złożyć ewentualną reklamację czy np zgłosić sprawę do UKE ?

#375130  autor: mikage1
 15 gru 2009, 21:04
w zasadzie żadnych, tzn. jesli myślisz o zerwaniu umowy lub odszkodowaniu w postaci jakiegoś gratisu,
co więcej - myślę, że traktują to jak reklmację, a wtedy na rozpatrzenie mają 30 dni (a minęły dopiero 3 tygodnie)
- na Twoim miejscu napisałbym pismo z żądaniem wyłączenia reklam i złożył w salonie żeby potwierdzili, albo wysłał poleconym za potwierdzeniem odbioru (żeby mieć na papierze datę) i dopiero wtedy bym się zgłaszał ze skargą na bok albo do UKE...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#375142  autor: Vieslav
 15 gru 2009, 21:44
Jestem po trzech takich reklamacjach. Z tego, co się dowiedziałem, smsy marketingowe oznaczają tylko i wyłącznie smsy z ofertami z sieci. To, o czym piszesz to nie są smsy marketingowe (gry, tapety itd.), ponieważ orange ma umowy z firmami zewnętrznymi i to one wysyłają takie wiadomości. Możesz to zgłosić podając numery, z których otrzymujesz wiadomości i orange przekaże takie zgłoszenie dalej do odpowiedniej firmy.

#375152  autor: Officzek
 15 gru 2009, 22:03
uwaga poszukiwany jest właściciel tel xxxxxx 55.00000z czeka zagraj wyślij Tak na 7207 (2.44 z vatem) reg; wwww.orange.pl - wiec to ewidentnie od nich a nie od firmy marketingowej.

I co Ci opisywali an reklamacje?

#375168  autor: vh
 15 gru 2009, 23:08
Wysyłanie niezamawianych ofert marketingowcych drogą elektroniczną jest wykroczeniem. Możesz złożyć zawiadomienie na policję.

#375237  autor: Vieslav
 16 gru 2009, 15:31
To nie jest od nich i właśnie to mi powiedzieli: że razem z firmą zewnętrzną organizują jakieś loterie itp i to te firmy wysyłają takie wiadomości. Tego się dowiedziałem za każdym razem przy składaniu reklamacji. Proponuję napisać zgłoszenie i podać ten numer, oni przekażą to dalej.

#375365  autor: vh
 17 gru 2009, 08:06
Vieslav pisze:To nie jest od nich i właśnie to mi powiedzieli: że razem z firmą zewnętrzną organizują jakieś loterie itp i to te firmy wysyłają takie wiadomości.
Nie od nich, ale razem z kimś tam wysyłają. To się zdecyduj w końcu - od nich, czy nie od nich?

I tak kluczowa jest zgoda na otrzymywanie wiadomości marketingowych drogą elektroniczną. Jeśli zgody nie ma, wysyłający popełnia wykroczenie.

#375382  autor: jablo
 17 gru 2009, 11:44
vh pisze:Wysyłanie niezamawianych ofert marketingowcych drogą elektroniczną jest wykroczeniem. Możesz złożyć zawiadomienie na policję.
Niby tak, ale idź na Policje i spróbuj zgłosić. Chce zobaczyć minę policjanta i usłyszeć co Ci powie :D

#375397  autor: mikage1
 17 gru 2009, 13:16
policjant nie podnosząc wzroku znad maszyny do pisania powie "następny proszę..." :P

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#375427  autor: kowcio
 17 gru 2009, 16:51
Te SMSy nie są rozsyłane przez Orange. Orange ma umowy z różnymi firmami, na mocy których współpracują w takim zakresie. Regulaminy sa umieszczane na www.orange.pl na mocy tej umowy... I tyle... Jak napiszesz reklamację i napiszesz z jakich numerów dostajesz te pierdoły, to Orange ma 7 dni roboczych na przekazanie zgłoszenia do tych firm zewnętrznych, które mają umowy z Orange na rozsyłanie SPAMu.

Poza tym na przyszłośc radze używac szukajki, ponieważ było najmniej kilka tematów o tym.