• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #374357  autor: johana
 10 gru 2009, 19:56
czy tylko ja mam takie wrażenie czy są inni który uważają że plus stanął w miejscu :cry:

#374370  autor: kwistas
 10 gru 2009, 20:33
W jakim sensie? Czyżby następna zwiedzona istota która podpisała umowę na 42 doładowania?

Trzeba 20 razy się zastanowić jeśli coś się bierze.

Plus stoi w miejscu już nie jest konkurencyjny, wszystko robi z przymusu konkurencji.

Konkrecyjny może być tylko i wyłącznie pod względem zasięgu, reszta jest słabiutka, zwłaszcza oferta pre-paid.
 #374373  autor: johana
 10 gru 2009, 20:50
nie mam na 42 tylko na 36 i to nie jest problem i ilość zasileń nie ma nic do tego NP. MIXPLUS I PROSTE SPOSOBY NA OSZCZĘDNOŚĆ nic nowego same starocie a te 29 gr za minute porażka co to jest 21 minut nic się w tym plusie nie dzieje a jeśli chodzi o zasięg to tez lipa coraz gorzej i mimo zgłaszania po raz enty problemu z siecią nic z tym nie robią i nie ma co się zastanawiać jak model wybrany a budżet ograniczony

#374530  autor: kowcio
 11 gru 2009, 20:44
johana, dlatego ja już nie zmienię zdania i żadnej umowy nie podpiszę, ponieważ teraz wszystkie telefony mam już w ofertach na kartę i jak mi coś nie pasuje, to mogę przenieść sobie numer :)
Plus niestety musi spaść z pozycji lidera, żeby coś ruszyło- tak jak to było w przypadku Orange. Teraz ich oferty są całkiem niezłe.

#374569  autor: radiowiec_wawa
 12 gru 2009, 09:29
kwistas pisze:
Plus stoi w miejscu już nie jest konkurencyjny,

A czy Plus kiedykolwiek byl konkurencyjny pod wzgledem cen? Przeciez to zawsze byla najdrozsza siec i jest najdrozsza siec. Co nie zmienia faktu, ze mam u nich numer od 12 lat i bede mial kolejne dwa :) Pomijajac ceny: zasieg spoko, obsluga klienta biznesowego - bardzo ok, wszystko zawsze dziala. Krotko mowiac: jestem zadowolony.

#374577  autor: kowcio
 12 gru 2009, 10:23
radiowiec_wawa, kiedyś ich oferta była atrakcyjna, szczególnie pre-paid i MIX. Były tanie i dobre telefony, a teraz to czasami lepiej jest kupić telefon na wolnym rynku, niż w MIX PLUSie.

#374579  autor: radiowiec_wawa
 12 gru 2009, 10:32
Wydaje sie, ze obecnie robia co moga aby miec klienta abonamentowego a nie mixowego czy kartowego. Zmieniam abonament na simplusa i natychmiast dzwonia i namawiaja, najnizszy abonament ale abonament..

#374627  autor: user_delete10
 12 gru 2009, 15:56
Nie jestem mimo wielkiego zainteresowania ekspertem, ale wydaje się mi, że Plus raczej nigdy na innowacyjność nie stawiał,na nic co by go wyróżniało. Jest solidnym operatorem, tyle można powiedzieć, ale niezbyt konkurencyjnym. Nie się czym pochwalić, nie ma niaczego lepszego do zaoferowania niż inni. Dziwię się,że został liderem...

#374642  autor: radiowiec_wawa
 12 gru 2009, 18:26
No wlasnie, dobre pytanie: jak to sie stalo i dlaczego, ze Plus zostal liderem????? Bo faktycznie, tylko to, ze jest solidny to chyba za malo...

#374653  autor: kwistas
 12 gru 2009, 19:46
radiowiec_wawa pisze:No wlasnie, dobre pytanie: jak to sie stalo i dlaczego, ze Plus zostal liderem????? Bo faktycznie, tylko to, ze jest solidny to chyba za malo...
Przyczyną może być wszystko od atrakcyjnej oferty kiedyś (sam kiedyś chciałem przejść do Plusa), po rozdawanie starterów, a nawet zawyżanie statystyk.

Na wsi, w Plusie większość osób ma. ;-)

#374662  autor: bolek2004
 12 gru 2009, 21:01
Co do oferty plusa mix/karta nie ma się co dziwić, dla mnie plus zawsze stał w miejscu albo ruszał i rusza się jak ślimak. Odkąd pamiętam miałem simplusa i wiecznie jeśli były jakieś obniżki w innych sieciach to plus zawsze był ostatni, sekundowe naliczanie jak weszło, potem jak ceny minuty powoli spadały to zawsze w simplusie budzili się na końcu, a jak się obudzili to wprowadzili to co inni ale w pakietach:). Minęło już tyle lat a mnie dziwi że plus dalej jest liderem, a może już nie jest. I jeszcze wiecznie te problemy z tych ich platformami, które trwają do dzisiaj i nie ma porządnego systemu bilingowego, i ten cały ebok przez www to śmiech na sali, to świadczy tylko o tym że plusowi nie zależy na klientach mixa i karty.

#374788  autor: user_delete10
 13 gru 2009, 17:55
wap.plus.pl - za darmo
Fajnie.
Ale aktywacje w ofertach na kartę jakiejś obniżki kosztujące po 2 zł w Twoim Profilu a do tego ich anulowanie po straceniu ważności środków wymuszające kolejną aktywację za 2 zł to przegięcie. Niedawno temu moja koleżanka rzuciła hasłem : "W Plusie wszystko zawsze kosztowało".

#374979  autor: mariusz9a
 14 gru 2009, 22:11
Tak piszecie o tym MixPlusie że stoi w miejscu... To zobaczcie co oferuje Era i Orange w segmencie mix... :roll: Co jak co, ale akurat Plus w segmencie mix robi bardzo dużo w porównaniu do konkurentów i może być bardzo atrakcyjna na tle konkurencji. Oferta to nie tylko cena telefonu ;-)
fenix189 pisze:ale wydaje się mi, że Plus raczej nigdy na innowacyjność nie stawiał,na nic co by go wyróżniało.
Darmowy numer, transmisja danych - na to stawiają w pre-paid. A ogólnie nie jest innowacyjny? A kto wprowadził push to talk, kto dał od razu wszystkim klientom możliwość wideo call w 2004 roku, kto dał pierwszy teleprzelew, kto pierwszy w ogóle wprowadził w Polsce ofertę pre-paid, kto pierwszy uruchomił e-bok w telefonie, kto pierwszy udostępnił transmisję danych, kto pierwszy wprowadził mobilne płatności, doładowanie telefonu za reklamy, itd, itp... Plus jest innowacyjny i to bardzo, nawet obecnie (np udostęoniając dla wszystkich HSPA+ kilkanaście dni temu - nawet Jasiu z Simplusem może ciągnąc dane do 21 Mb/s jeśli tylko ma taki modem). Tyle że dla wielu z Was innowacyjność to cena minuty... :roll:

Podsumowując, Polkomtel jest na prawdę bardzo innowacyjną firmą, jednak ich sama oferta pre-paid (ale nie mix), cenowo odstaje od konkurencji i tyle (cenowo a nie innowacyjnie!). Obecnie nie polecałbym raczej Simplusa, ale mixa czemu nie.

PS. Już bardziej ośmieliłbym się powiedzieć ze Era ze swoim pre-paid (Tak Tak) stoi w miejscu (chociaż wcale tak na prawdę nie stoi w miejscu - dlatego ten temat jest ogólnie bardzo dziwny).

#375012  autor: cudny
 15 gru 2009, 10:54
mi się wydaje że trochę się wyprztykali, jak dali tyle promocji to teraz muszą odpocząć, dają 10% żeby w sumie tylko się pojawić w mediach a to nic ciekawego, zwłaszcza na święta jak w konkurencji jest do 240 minut do wszystkich w orange czy podwójne w era,heyah.

#375047  autor: user_delete10
 15 gru 2009, 15:33
mariusz9a pisze:Oferta to nie tylko cena telefonu ;-)

Tyle że dla wielu z Was innowacyjność to cena minuty... :roll:
Co do powyższych zdań nie należałem nigdy do osób tak uważających.

Wezmę za porównanie tak może z pozoru mało znaczące obecnie fakty jak stworzenie przez Orange portalu Populacja czy to możliwości zrobienia własnej,darmowej strony internetowej. Małe rzeczy ale jednak wpychające się gdzieś między to co oferują obecnie operatorzy komórkowi, mimo,że jest to mało związane z telefonią. Dziś Plus to jedynie sieć komórkowa a innowacyjność jaką wymieniłeś być może jest czystym przypadkiem bo wiele lat temu to co dziś jest podstawowymi usługami było hiper nowoczesne i mógł teoretycznie każdy operator wprowadzić takowe innowacje.

#375057  autor: kowcio
 15 gru 2009, 16:04
Macie rację, Plus wiele zrobił i jest innowacyjną marka, ale... Innowacyjnośc, podobnie jak ceny za minute połączenia nie sa najważniejsze. Trzeba jedno i drugie ze soba połączyć. To jest bardzo trudne, ale tak to już jest. Dobra sieć to taka, która ma w miarę atrakcyjną ofertę i nie kuleje np. pod względem infrastruktury..

Pomijam akspekt abonamentów i mobilnego internetu, gdzie jest OK. Mowię o ofertach pre-paid i mix.

Kiedyś Plus był dobry i taki, wiele osób korzysta z tej sieci i jest zadowolona... Ale ostatnio maja zator z ofertą i jakością sieci. Oferta NIE jest atrakcyjna (chyba, że ktos chce dzwonić do jednej osoby w Plusie i w sumie nic więcej, poza internetem). Są lepsze oferty. Nie jest tragicznie, ale dobrze tez nie jest. Poza tym wieczne problemy z platformą. Albo kody nie działają, albo coś szwankuje. Ile można? W 2009 roku opóźnienia kilkonastodniowe w naliczaniu opłat za połączenia? Ekhm...

Tutaj chyba chodzi oto... plus w segmencie pre-paid nie jest ani niezawodny, ani atrakcyjny. Zmieniło się to w tym roku, wcześniej było w miarę ok.

O Erze tutaj dyskutowac nie będę, ale Era od zawsze dla mnie nie kojarzyła się z innowacyjnościa i dobrą ofertą, tylko z czymś innym.

Nikt mi chyba nie powie, że Plus ze swoimi pre-paidami jest innowacyjny i ma ogólnie dobrą ofertę, która przyciągnęłaby ludzi to tej sieci. Przynajmniej na tę chwilę. Co będzie później, zobaczymy, ale żeby nie było za późno, bo jak sporo ludzi odfrunie od Plusa to może być problem.

#375165  autor: mariusz9a
 15 gru 2009, 22:57
fenix189 pisze:Dziś Plus to jedynie sieć komórkowa a innowacyjność jaką wymieniłeś być może jest czystym przypadkiem bo wiele lat temu to co dziś jest podstawowymi usługami było hiper nowoczesne i mógł teoretycznie każdy operator wprowadzić takowe innowacje.
Ale niektórych rzeczy inni do tej pory nie wprowadzili. To w takim razie w czym inne sieci są takie innowacyjne, skoro Plus nie jest? (podpowiem – biling online dla pre-paid – i tylko to; ale to się zmieni w niedalekiej przyszłości) Nie mów mi że chodzi np o ten portal Populacja... Plus ma coś podobnego na swojej stronie, gdzie ludzie tworzą swoją własną stronę (może nie dosłownie, bo tworzą swój własny profil strony a nie stronę), a kiedyś miał miasto Plusa - obie na długo przed populacją. Innowacja to coś co jest na rynku zupełnie nowe i Plus w swojej historii takich rzeczy miał bardzo dużo a nawet chyba najwięcej ze wszystkich operatorów.

Zgadzam sie z tym co napisał kowcio - Plus ma obecnie średnio ciekawa ofertę w segmencie pre-paid (ale nie mix). Ostatnio pojawia się mało innowacji w Plusie (ale też jakoś nie widzę ich wysypu u innych operatorów). Może dlatego że część z nich które wydają się innowacją gdy wprowadza to np Orange, w Plusie już jest, ale Polkomtel nigdy o takich rzeczach głośno nie krzyczał... (i jak widać dużo na tym traci, bo ludzie o tym nie wiedzą lub było to tak dawno, że w ogóle zapomnieli że coś takiego jest).
Kiedyś zrobiliśmy konkurs o wadach i zaletach Plusa, nawet nie wiecie o ilu wadach ludzie pisali, które już dawno zostały zlikwidowane, a ludzie o tym nie wiedzieli, bo są po prostu niedoinformowani (podobnie było z propozycją usług – ludzie proponowali usługi które od lat są dostępne do aktywacji dla użytkowników Plusa).

#375195  autor: cudny
 16 gru 2009, 10:13
tu fenix się z tobą zgodzę bo faktycznie ważne jest żeby oferować coś innego, żeby być przed konkurencją i nie być przewidywalnym, z populacja im faktycznie wyszło bo to zjednoczyło trochę klientów, tak jak z promocją świąteczną, nie powtarzają schematu dając podwojenia tylko elastyczny system darmowych minut i smsów.

#375248  autor: user_delete10
 16 gru 2009, 16:11
cudny pisze:tu fenix się z tobą zgodzę bo faktycznie ważne jest żeby oferować coś innego, żeby być przed konkurencją i nie być przewidywalnym, z populacja im faktycznie wyszło bo to zjednoczyło trochę klientów, tak jak z promocją świąteczną, nie powtarzają schematu dając podwojenia tylko elastyczny system darmowych minut i smsów.
No prawda z tymi promocjami świątecznymi. Tym razem nie powtórzono schematu. Właśnie tutaj widzę innowacyjność w samej ofercie. Promocje różne i dużo. Promocje promocjami,mijają ale jak są to zawsze przyciągają moje oko bardziej niż u konkurencji jak wejdę na jakąś telekomunikacyjną stronkę.

#375294  autor: pablo_79
 16 gru 2009, 19:09
cudny pisze:mi się wydaje że trochę się wyprztykali, jak dali tyle promocji to teraz muszą odpocząć, dają 10% żeby w sumie tylko się pojawić w mediach a to nic ciekawego, zwłaszcza na święta jak w konkurencji jest do 240 minut do wszystkich w orange czy podwójne w era,heyah.
U konkurencji jest 260minut do wszystkich, ale przy doładowaniu za 200zł w Orange. Jeśli chodzi o bonusy świąteczne, to moim zdaniem najmniej ciekawie wypadło właśnie Orange, bo dają małe bonusy przy wysokich doładowaniach. Nawet za 50zł w Orange dostaje się 90 minut w sieci, a w SimPlusie można za doładowanie za 30zł dostać aż 100minut w sieci/100smsów/100mb. Tak Tak i Heyah zdecydowanie przodują w promocjach świątecznych: bonus minut i podwójne... Ale też w dłuższej perspektywie. W ostatnim roku Heyah i TT dały 4 podwojenia, do tego Tak Tak potrójne, bonusy minut itp. Orange w ostatnich 12 miesiącach dało jedno potrojenie w grudniu 08', latem podwójne. A Plus? Raczej skąpi bonusów, bo nie jestem w stanie sobie przypomnieć nic, poza np. propozycją na mikołajki- 20% kwoty doładowania na wszystko.
W ofercie simplus też niewiele zmienił. Chyba większy akcent kładą na 36,6 (przez jakiś czas była promo 50% każdego doładowania), ale poza tym- cisza.
Plus rzeczywiście stoi w miejscu- zwłaszcza, jeśli chodzi o prepaidy.