• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #371352  autor: aizo
 23 lis 2009, 14:12
Takie pytanko

Ktoś np przenosi numer z Orange do Ery

I na jak chce wysłać mu sms to nie zrobię tego z podstawowej bramki sms orange?
Tylko Ewn mulit-box
Bo miałem mały spór z kolegą . On upiera sie ze można nawet pisać sms z bramek po przeniesieniu numeru .
Według mnie tak nie jest.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#371361  autor: nicram
 23 lis 2009, 15:09
aizo, ja jak przenosiłem numer z Orange do Plusa, to na ten przenoszony numer mogę słać SMS-y z bramki Orange i z bramki Plusa :-) Natomiast drugi mój przenoszony numer z Plusa do Play-a, nie pozwala słać SMS-ów z bramki Plusa.

#371877  autor: b@sho
 26 lis 2009, 10:49
Jeżeli numer przenoszony jest z orange i ktoś miał włączoną usługę sms z internetu na tym numerze, to w innych sieciach będzie mógł otrzymywać smsy z bramki orange (nie trzeba używać mutliboksa). Także twój kolega ma rację.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#371890  autor: biotyt
 26 lis 2009, 11:56
Przeniosłem numer z Orange do Ery, a po kilku tygodniach do Play. Będąc w Erze miałem, a będąc w Play mam nadal możliwość otrzymywania SMS-ów z darmowej bramki Orange tej pod adresem sms.orange.pl. Z Multiboxa rejestrowanego bez numeru telefonu w Orange natomiast nie da się wysłać SMS-a gdyż pojawia się komunikat, że nie można wysyłać SMS-ów poza Orange.
Z bramki sponsorowanej Ery nie mam możliwości wysłania do siebie SMS-a.
Próbowałem wysłać SMS-a z bramki Plusa do znajomego co przeniósł się z tej sieci do Play. Plus zablokował możliwość wysyłania SMS-a.

Najwidoczniej tylko Orange w swojej darmowej bramce nie weryfikuje do jakiej sieci należy numer odbiorcy. Wystarczy pewnie by był z ich własnej puli numeracyjnej.

Ciekawe czy nie ma problemów w korzystaniu z bramki SMS Orange w przypadku numerów przeniesionych z puli innych operatorów do Orange? Niestety nie mam nikogo kto przenosiłby się do Orange, raczej jest to odwrotny kierunek.

biotyt